środa, 25 lipca 2012

Sposoby na zaparcia

Dieta współczesnego człowieka obarczona w większości bazuje na żywności przetworzonej. Brak czasu na przygotowywanie posiłków, zapracowanie, wygodnictwo nieuchronnie prowadzą do chorób układu pokarmowego. Nawet najbardziej zaganiany człowiek powinien wreszcie zdać sobie sprawę, że kondycja organizmu jest ściśle związana z jakością potraw. Na domiar złego, żywność przetworzona, śmieciowa, często jest droższa od tej prostej, pochodzącej z pola, sadu czy grządki warzywnej. Sięganie po marne gotowce w sklepie, skutkuje magazynowaniem w organizmie toksyn, którym sprzyjają notoryczne zaparcia. 

Pod adresem zdrowa dieta i kanony diety znajdziecie proste wskazówki, jakie pokarmy są nam nie nieodzowne a których unikać. 


Zaparcia - jak z nimi walczyć? 



  • dostarczaj w diecie dużo błonnika ( ziarna zbóż, otręby, warzywa, owoce)
  • unikaj tłustych mięs, wędlin, cukru i soli
  • pij w małych porcjach dużo wody, ale nie podczas posiłku.
  • poranna gimnastyka (skłony tułowia i pochylanie sylwetki, jakby się chciało pozbierać okruchy z podłogi)
  • 2 łyżki siemienia  gotuj 3 minuty w 0,5 szklanki wody - spożywaj w porcjach po każdym posiłku (świetny środek na pracę jelit i zaparcia a także na choroby żołądka, jak owrzodzenie i wiele innych przypadłości układu pokarmowego)
  • dodawaj do potraw otręby i płatki owsiane 
  • kuracja z gorczycy - 3 x dziennie, pół godziny przed posiłkiem,  zażyj 1 łyżeczkę nasion gorczycy, popijając wodą. To leczenie może trwać kilka tygodni przy jednoczesnym zwiększaniu dawki do 3 łyżeczek a po pożądanym  wypróżnieniu, zmniejszaniu do 1 łyżeczki.
  • kuracja aloesowa - gotowe preparaty w aptece (alax)
  • kora kruszyny i korzeń rzewienia(radireks) - dawki trzeba dobrać indywidualnie a w razie bólu (nie każdy organizm toleruje zioła przeczyszczające - zaczynamy od małych dawek i robimy przerwy w kuracji, traktując te metody jako pomocnicze a nie zasadnicze)
  • wprowadzając do diety kaszę jaglaną i inne ziarna zmuszamy do pracy leniwe jelita, oczyszczając je z toksyn i odpadów przemiany materii.

wtorek, 17 lipca 2012

Sałatka z warzyw na zimę


Weronika Domogród
Kiszone ogórki znane są wszystkim od dawna. Warto się skusić o wzbogacenie produktów kiszonych.  Sałatka kiszona, bez udziału niezdrowego octu to świetny zimą, bogaty w witaminę C, dodatek do obiadowych dań. Robię ją co roku, ciesząc się w jałowym sezonie zimowym, jej wspaniałym smakiem. Wybornie smakuje z pokrojonymi śledziami, warzywami lub bezpośrednio do drugiego dania a najważniejsze, w przeciwieństwie do całych ogórków, nigdy się nie psuje.

 

 Składniki


4 kg ogórków

1 kg marchewki

0,5 kg pietruszki

3 - 4  duże cebule

1 duży seler

4 ząbki czosnku

kwiatostany lub ziarna kopru

5 - 6 ziaren ziela angielskiego

3 - 4 listki laurowe

szczypta chili lub czarnego pieprzu

2-3 łyżki soli (średnio na 1 kg masy dajemy 1 płaską łyżkę soli)

1-2 łyżki cukru


 


Sałatka z warzyw na zimę - przygotowanie


Ogórki myjemy i tniemy w plasterki, maszynowo lub ręcznie. Marchew, pietruszkę,  seler i czosnek ścieramy na grubych oczkach tarki (częściowo w plastrach - dla koloru - marchew, pietruszkę w plastrach blanszujemy przez kilka minut, żeby ciut zmiękła). Cebulę tniemy w pół-plastry. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Odstawiamy na godzinę, aż warzywa  puszczą sok.

Przekładamy warzywa do wyparzonych słoików, ubijając zawartość, tak by sok wypłynął na wierzch. Szczelnie dokręcamy zakrętki i układamy słoiki na podstawce. Będą fermentować, jak ogórki. To normalny proces. Po tygodniu, umieszczamy słoiki w chłodnym ciemnym miejscu, w piwnicy lub spiżarce i zapominamy o nich aż do zimy. Wtedy właśnie przydadzą się na pewno, na szybki i zdrowy posiłek. Polecam!

Zapraszam na łatwy przepis na przecier ogórkowy nie tylko do zupy
a także na uniwersalną sałatkę z ogórków na zimę
Przekonaj się dlaczego warto jeść ogórki

piątek, 6 lipca 2012

Jagody najlepsze na wszystko

Jagoda czarna, zwana borówką czernicą (Vaccinium Myrtillus) jest cudownym antynowotworowym ziołem. Lipiec to doskonały czas na spożywanie świeżych owoców. Lista zalet jagody jest bardzo długa i ciągle uzupełniana o nowe odkrycia. Od zamierzchłych czasów służyła jako panaceum na wszelkie infekcje, robactwo, słaby wzrok, biegunki czy zaparcia.



Jedz jagody, bo naprawdę warto!


Jagody mają w sobie siłę cudownych pierwiastków - selenu, żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu, radu i są kopalnią niezbędnych witamin - C, A, E, B, PP. Te wieloletnie rośliny z rodziny wrzosowatych obfitują w kwas foliowy, jakże cenny dla prawidłowego rozwoju ciąży i płodu, fitoestrogeny - hamujące rozwój nowotworów, zwłaszcza raka piersi, flawonoidy -przeciwutleniacze, organiczne związki, zawarte przeważnie w barwnikach owocu i ziela, o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

W sezonie warto sięgać po borówkę amerykańską Vaccinium corymbosum, która wykazuje wszechstronne dobroczynne działanie i chroni organizm przed rakiem.

  Borówka amerykańska


Zarówno borówka czernica, jak i amerykańska, mają wysokie walory smakowe,dlatego warto spożywać je w sezonie do woli. W miarę możliwości, robić z borówek czarnych przetwory na zimę. Dostarczają najprostszych i skutecznych sposobów na chore jelita, serce, słaby wzrok, nerki i niedobór czerwonych ciałek krwi. 


Jagody chronią Cię przed:


podwyższaniem złego cholesterolu we krwi (LDL) nad dobrym (HDL)

kruchością i pękaniem naczyń krwionośnych

anemią ( obecne w jagodach przeciwutleniacz myrtullina wraz z żelazem produkuje czerwone krwinki)

starzeniem (obecność antyoksydantów, skutecznie regeneruje zły wpływ wolnych rodników)

krótkowzrocznością, osłabieniem wzroku, zaćmą, jaskrą, kurzą ślepotą (wyciąg, ekstrakt z borówki dostępny jest w licznych lekach aptecznych)

powstawaniem komórek nowotworowych (kwas foliowy chroni przed rakiem macicy, jelit a kwas egalowy przed rakiem płuc, gardła, przełyku i krtani)

nieprawidłowościami w rozwoju płodu (korzystny wpływ kwasu foliowego)

rozwojem złych bakterii ( nawet tak grożnych, jak: Salmonella, Escherichia coli) i wirusów
infekcją i stanem zapalnym

robactwem (owsiki) i toksynami

biegunkami (suszona jagoda i sok), zaparciami (świeża jagoda, posiadająca sporo błonnika).

chorobami jelit

chorobami układu moczowego (napar z liści)

cukrzycą (liście i owoce)





Przepisy z jagodami


jagodniki domowe



dżem jagodowy LINK

pierogi z serem i jagodami


Sok z jagód i jagody w gestym sosie na zime za jednym zamachem:LINK



Błyskawiczny mus jagodowy wygodny ze słoika LINK



poniedziałek, 2 lipca 2012

Surówka z białej kapusty pyszna i szybka

Składniki surówki




1/4   średniej główki białej kapusty bez głąba, który mimo sporej zawartości witamin, bywa niezjadliwy

1 spora marchew

natka pietruszki

odrobina soku z cytryny

4 łyżki oleju roślinnego, może być rzepakowy tłoczony na zimno (wiele witamin rozpuszcza się właśnie w tłuszczu, jak witamina A, E...)

sól, cukier, pieprz do smaku


Kapustę ścieramy na szatkownicy lub nożem na bardzo cienkie paseczki. Dodajemy utartą marchew, sok z cytryny i przyprawy. Ugniatamy łyżką, by kapusta nieco skruszała. Nadmiar soku lepiej wypić niż wyrzucić, gdyż to także witaminy. Na koniec wlewamy olej
(Druga metoda - bardzo smaczna - do oleju warto dodać 2-3 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany, troszkę soku z cytryny, sól, cukier, pieprz i szczyptę chrzanu. Połączyć, wlać sos do surówki i całość wymieszać), wsypujemy posiekaną pietruszkę i mieszamy. Próbujemy. Surówka smakuje wybornie i wystarcza dla czterech osób. Jest wspaniałym dodatkiem do drugich dań. Jeśli tak, jak ja lubisz ostrzejszą wersję, dodaj do sosu olejowego łyżeczkę chrzanu - wymieszaj olej z jogurtem, chrzanem i wlej do surówki.

Wartości odżywcze surówki z białej kapusty są olbrzymie. To bogactwo witaminy C, A, PP, B, E, K, H oraz bardzo dobre źródło wapnia, fosforu, żelaza, manganu i siarki. Dodatkowo surówka wzbogacona jest karotenami z marchewki i naci, witaminą C z naci pietruszki i kwasami NNKT z oleju roslinnego.

 

Czy wiesz, że:


Nać z pietruszki, wg:  Zofii Chełmińskiej w Zasadach Żywienia I dietetyki stosowanej, zawiera w 100 gramach aż 178 mg wit.C, 6722 mikrogr.karotenu,  193 mg wapnia, 84 mg potasu, 5 mg żelaza, 3,7 mg białka, 6,9 mg błonnika, 60 kalorii.
Natka z pietruszki o ile będziemy ją spożywać, zapobiegnie zatrzymywaniu nadmiaru wody w organizmie, zmniejszy także objawy opuchlizny czy obrzęków, zwłaszcza w diecie, bogatej w sól.

wtorek, 26 czerwca 2012

Cudowna biała kapusta


W. Domogród

Co zawiera kapusta?

Kapusta biała znana jest od czasów starożytnych. W Polsce zaczęto ją uprawiać w XIV wieku w przyklasztornych ogrodach. Pomimo bogatej przeszłości, wynikającej z jej dobroczynnych właściwości, nadal bywa pomijana w diecie. To tanie warzywo, na szczęście popularne wśród zabiedzonej społeczności, jest kopalnią witamin, minerałów i cudownych związków, dzięki którym nasz organizm dzielnie znosi zły wpływ wszechobecnych toksyn w pożywieniu, wodzie i powietrzu. Jeżeli jeszcze nie macie jej w diecie, natychmiast trzeba to zmienić. Najlepiej zjadać ją na surowo w sałatkach z dobrym jakościowo olejem, bogatym w NNKT (dobroczynne kwasy nienasycone), w postaci kiszonek oraz w postaci soku świeżego lub z ukiszonej kapusty. Gotowana kapusta, zwłaszcza bez dodatku tłustych dodatków jest także świetnym daniem, obfitującym w składniki odżywcze. Obróbka termiczna pozbawia ją jednak znacznych ilości witaminy C, lecz pozostałe wartości zostają bez zmian. Przeciwwskazania do jej spożycia mają tylko Ci, którym dolega zaawansowana nadkwaśność, podrażniony żołądek i ogólna nietolerancja.

Kapusta jest źródłem karotenów, potrzebnych do wyprodukowania witaminy A. Obecność znacznych ilości witamin C, E, B K, H i PP  oraz niezbędnych minerałów, jak wapń, żelazo, potas, mangan, fosfor, siarka, jest gwarancją prawidłowego funkcjonowania organów po metabolizm w każdej komórce naszego ciała.

Kapusta to super broń do walki z wolnymi rodnikami, których ujemny wpływ zagraża nam nowotworami, starzeniem i ogólnie złym wyglądem. Spożywanie produktów, takich jak kapusta i jej pochodne to zapewnienie sobie odpowiedniej dawki przeciwutleniaczy, zwanych antyoksydantami.

 

Jak działa cudowna kapusta - eliksir młodości?

  • ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, zabija gronkowce a nawet prątki gruźlicy ( od dawna leczono nią płuca, gardło, dziąsła, serce)
  • odtruwa i regeneruje organizm
  • zwiększa siły odporne organizmu
  • odmładza
  • zapobiega i walczy z rakiem
  • picie soku z kapusty zwalcza anemie, wrzody żołądka i dwunastnicy
  • rozgrzewa i doskonale reguluje ciepłotę ciała
  • dzięki obecności siarki, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci
  • w postaci kompresów zwalcza bóle stawów, łagodzi oparzenia, stłuczenia, rany, egzemy, wypryski a także przynosi ulgę w migrenie
  • posiada sporo błonnika, zbawiennego przy usuwaniu odpadów przemiany materii
  • jest bardzo dobrym źródłem białka


sobota, 16 czerwca 2012

Niedoceniane ziemniaki

  Historia ziemniaka 


Ziemniak przypłynął z Peru do Europy w XVI wieku. Wywodzi się z rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor. Wielki hetman Jan III Sobieski podarował je swojej żonie - Marysieńce, wracając ze słynnej odsieczy pod Wiedniem w 1683 roku. Kariera ziemniaka i jego popularność w dużym stopniu rozwiązała problem głodu na świecie.

 Ziemniaki tuczą?


Często słyszę opinie, że ziemniaki tuczą. Sto gram tych cudownych smacznych bulw, po ugotowaniu zawiera jedyne 75 cal, skąd więc wzięła się teoria, że są źródłem nadwagi. Nawet jeśli zjemy ich dziennie pół kilograma to powinny dostarczyć nam tylko 375 kalorii. Kaloryczność ziemniaków podnoszą dodatki, jak obfite sosy, okrasy. czy faszerowanie pure e ze śmietaną, masłem i.t.d. Ziemniak przetworzony na frytki z oleju, lub chipsy to zaiste źródło złych  kalorii i ciężkiego tłuszczu, który zapycha nam żyły. Tłuszcz, zwłaszcza olej roślinny nierafinowany jest zdrowy, ale na zimno. Powyżej 40 stopni C. traci drogocenne kwasy NNKT.

 

Ziemniak leczy


Ziemniaki działają zasado-twórczo, co przy współczesnej diecie ma ogromne znaczenie. Po co walczyć ze zgagą, wystarczy zadbać o produkty równoważące nadmiar kwasów. Wywar z ziemniaków goi śluzówkę, gardło, nasiadówki na gotowanych obierkach zwalczają przypadłości w okolicach intymnych a jako napój, goi wrzody żołądka. Systematyczne picie soku z surowych ziemniaków, zmniejsza nadciśnienie, leczy układ pokarmowy, ładuje organizm witaminą C i skutecznie rozkrusza kamienie żółciowe i nerkowe.



  Jak spożywać ziemniaki?


Przygotowanie ziemniaków do spożycia powinno być najprostsze, odrzucając długotrwałe obróbki w wysokich temperaturach, szczególnie w tłuszczach. Najzdrowsze są młode ziemniaki. Nie obieramy ich, lecz jedynie myjemy i gotujemy na parze. Kroimy w dowolne kształty, doprawiając do smaku i kropiąc chłodnym olejem roślinnym lub oliwą. Można  je grillować z niewielką ilością tłuszczu i przyprawami. Zdrowe i smaczne są sałatki ziemniaczane, z dodatkiem innych warzyw lub solo, z odrobiną majonezu własnej roboty. Jeśli już tak bardzo kochamy frytki, nie katujmy się, zjedzmy raz na dwa tygodnie, metodą zapiekania w piekarniku - nic się nie stanie. Najgorsze są te tradycyjne i serwowane poza domem. Chipsy powinny zniknąć ze sklepów, podnoszą ciśnienie nawet dzieciom. Kiedyś ich nie było i nikt z tego powodu nie płakał, zadowalając się na przykład preparowanym ryżem. W sklepikach szkolnych powinny się pojawić jabłka i inne zdrowe przekąski.


Co zawierają ziemniaki?


Ziemniaki to wspaniałe warzywa i słusznie od dawna uważane za podstawę diety. Mgr.inż. Zofia Wieczorek - Chełmińska w Zasadach żywienia i dietetyki stosowanej, podaje zawartość witamin, minerałów, błonnika. dla 100 gram surowego ziemniaka. Oprócz wymienionych wartości, ziemniak odznacza się sporą zawartością witaminy H i K oraz żelaza i potasu. 


  
Nazwa

Jednostka
Ilość
energia
kalorie
60
białko
g
  1,2
tłuszcz
g
  0,1
błonnik
g
  1,4
Wapń (Ca)
mg
   8
Magnez (Mg)
mg
 14
Fosfor (P)
mg
 20
karoten
µg
 20
Witamina B1
mg
   0,063
Witamina B2
mg
   0,031
Witamina PP
mg
  1,33
Witamina C
mg
 12

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Zdrowe "chipsy" - naturalne bez smażenia.




Któż z nas nie lubi przekąsek ? Nie znam takich osób. Sama do nich nie należę i dobrze… Podjadanie w rozsądnych ilościach jest nie tylko zdrowe, ale konieczne. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi regularnie magiczne związki, dzięki którym nasz organizm potężnieje i odmładza się. 

 

Najlepsze zdrowe chipsy

·    
   Bakalierodzynki (mają mnóstwo wapnia, potasu i żelaza), daktyle, śliwki, figi, żurawina, susz owocowy (jabłka, śliwki, morele)
·    
   Orzechy - szczególnie migdały, które zawierają cenne proteiny, zdrowe tłuszcze, witaminy: A, E, B i wiele minerałów - sporo dobrze przyswajalnego wapnia (trzeba je spożywać na zimno, gdyż obróbka termiczna niszczy nienasycone kwasy, dzięki którym obniża się zły cholesterol, rośnie kondycja serca i układu nerwowego). Wystarczy zjeść dziennie ok. 20 migdałów, by dostarczyć organizmowi wysokiej klasy składniki.
·  
   Plasterki marchewki - wspaniałe naturalne chipsy, pokropione chłodnym olejem, nawet rzepakowym z pierwszego tłoczenia (ostatnie doniesienia potwierdzają, że olej rzepakowy obfituje w dobroczynne wielonienasycone kwasy tłuszczowe NNKT). Niewielki dodatek oleju uruchamia witaminę A, która nie rozpuszcza się niestety w wodzie. Jest wiele owoców, czy warzyw o małej kaloryczności i cudownych właściwościach, jak jabłko, truskawki, borówki, czy rzodkiewka. Można przygotować je w całości lub poszatkować urozmaicony zestaw i najeść się do syta i poczuć głęboki smak darów natury.
·    
   Pestki dyni źródło NNKT (kwasy nienasycone), witamin z grupy B, podobnie, jak migdały są kaloryczne, ale nie są to puste kalorie. Pestki dyni  świetnie regenerują skórę, zwalczają robactwo i drobnoustroje.
·  
   Pestki słonecznika – niskokaloryczne, bogate w potas, wapń, cynk, witaminy: E, A, D, B6 i kwasy tłuszczowe NNKT. Naprawdę niewiele trzeba zrobić, by podnieść odporność organizmu, nie dopuścić do miażdżycy, depresji, czy rozwoju cukrzycy.

    
      Susz z owoców - suszone plasterki jabłek i śliwek, dostarczają oprócz witamin i minerałów cennego błonnika, który oczyszcza organizm z odpadów przemiany materii. 
a  Bakalie i susz owocowy warto dodawać do mlecznych zupek, jak ta cudowna owsianka z aronią i bakaliami

piątek, 8 czerwca 2012

Kiełki siemienia lnianego

Kiełki siemienia lnianego to naturalna i skuteczna broń przed złym cholesterolem i chorobami nowotworowymi, super-aktywatory ruchu jelit. Poprawiają działanie układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Od niepamiętnych czasów zarówno siemię (ziarno gotowane w wodzie), jak i kiełki leczą owrzodzenia żołądka i dwunastnicy. 

W stosunku do ziarna, kiełki skupiają wagowo więcej witamin ( E, K, B, F,C) i minerałów ( żelazo, wapń, fosfor, magnez i wiele innych). Najlepiej hodować je samemu, mając gwarancje czystości produktu.

Kiełki lnu, jaki i ziarno zawierają kwasy omega3, które stanowią rzeczywistą witaminę dla naszego serca, mózgu, kości, żołądka i jelit. 

Szeroki zakres działania cudownego daru natury z najważniejszym atutem powszechnego dostępu, daje człowiekowi prosty sposób na utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Warto je dodawać
do nabiału, sałatek, jogurtów, kefirów i surówek. 

Nienasycone kwasy, zawarte w kiełkach, jak i nasionach (zdrowe tłuszcze -omega 3 i omega 6) zachowują skuteczne działanie, kiedy są stosowane na zimno, poniżej temperatury 40 stopni C.


wtorek, 5 czerwca 2012

Jaka dieta jest najlepsza?

Zdarza się każdemu przesadzić nieco z ilością racji żywnościowych, zwłaszcza kiedy są niezwykle smaczne i zdrowe. Nie należy się tym martwić. Wprost przeciwnie. Trzeba cieszyć się z posiłku, który sprawił rozkosz podniebieniu, bo korzystnie wpływa na nasze samopoczucie.


Mądra dieta to po prostu UMIAR


Szczupła sylwetka to nie tylko rozsądne menu, ale przede wszystkim ruch na świeżym powietrzu. Odżywiony i dotleniony organizm tryska energią i ma lepszy metabolizm. Wyrzeczenia i rygor, służące panicznemu odchudzaniu, kompletnie odbierają nam przyjemność i zamiast satysfakcji, rośnie w nas irytacja i kłopoty ze zdrowiem. Ofiary restrykcyjnych diet mają osłabiony układ nerwowy, słabą odporność, alergię i stany lękowe popularnie dziś zwane depresją. Cierpią oni, bliscy i znajomi.

Kiedy od czasu do czasu zjadam deser z owocami... 


lub lody, nie obwiniam się, lecz nabieram sił na przejażdżkę rowerową, ćwiczenia i po kłopocie. Nie robię problemu z maleńkiej nadwagi, gdyż łatwo można ją zgubić, stosując się do diety, bogatej w składniki odżywcze i w błonnik, gwarantującej szczupłą sylwetkę. Organizm odpowiednio nakarmiony i aktywny pracuje bez zastrzeżeń, nie gromadząc zbędnych zapasów w postaci tłuszczyku. Rzadko kto ma idealną przemianę materii. Genetycznie dziedziczymy skłonności do tycia lub odwrotnie do chudnięcia. Częściej dominuje jednak ta pierwsza przypadłość, dlatego w tym przypadku nacisk na bycie w ruchu to konieczność, jeśli chcemy czuć się sprawni i zadowoleni. Warunkiem idealnego samopoczucia jest tolerancja do siebie samego, do figury - z jej wadami i zaletami, jak i do minusów w naszym charakterze, nad którymi trzeba trochę popracować.

Wiadomo, że utrzymanie szczupłej sylwetki narzuca konsekwentne obywanie się bez kalorycznych dań. Jednakże kawałeczek tortu na przykład w urodziny dziecka to nie powód do odmowy ani do wyrzutów po zjedzeniu. Moja sugestia jest prosta - umiar jest najważniejszy a nie fanatyzm drastycznie zmniejszający spożycie określonych produktów z tabelki, których skład poddawany jest ciągle za i przeciw.   

Codziennie organizm kobiety potrzebuje około 1800 kalorii, czerpanych ze zdrowej diety. Szczupła sylwetka jest jak na bardziej na Tak!, wychudzonej - mówimy kategorycznie - Nie! 
Biedny organizm modelki żyje ponoć tylko bąbelkami szampana, suplementami i namiastkami posiłków. Mówi się, że ich racje żywnościowe z trudem przekraczają czterysta kalorii!  Kto skazuje śliczne, młode dziewczyny na wegetację? Pieniądze? Podobanie się płci przeciwnej? Moda? Co komu po tym, kiedy wyniszczony i wychudzony organizm z trudem odzyskuje witalność i radość.

sobota, 2 czerwca 2012

Witaminy rozpuszczalne w wodzie Część IV

Witamina B9 – zwana kwasem foliowym (folacyna) – ma wpływ na przemianę materii, rozwój komórek, prawidłowy rozwój noworodków, przekazywanie genów, skład krwi (krwiotwórcza), pracę mózgu, układu nerwowego i pokarmowego. Brak tej witaminy objawia się niedorozwojem płodu, zaburzeniami w budowie krwi, rozdrażnieniem, lękiem, powikłaniami w przewodzie pokarmowym i chorobami serca.

Gdzie szukać witaminy B9? - wątroba i mięso wołowe, jaja, mleko i przetwory, otręby, rośliny liściaste (boćwina, szpinak, kapusta), groszek zielony, fasolka szparagowa, bób,  ziarna zbóż, kasze, drożdże



Witamina H – zwana biotyną, odpowiada za przemianę białek i tłuszczy, pomocniczo przy metabolizmie cukrów a wraz z witaminą K,  usprawnia krzepnięcie krwi, jest transporterem dwutlenku węgla i korzystnie wpływa na stan skóry i włosów.

Gdzie szukać witaminy H? – mleko i przetwory, jaja, mięsa drobiowe, wołowe i wieprzowe, pszenica (ziarno), śledzie, tran, rośliny z zawartością karotenu (marchew, dynia, papryka, brokuły, pomidory)

Witaminy rozpuszczalne w wodzie Część III

Witamina B6 – odpowiada za procesy przemiany, głównie białek, stymuluje układ nerwowy, skład krwi oraz powstawanie niezbędnych enzymów i hormonów. Odznacza się dużym wpływem na prawidłowości układu krążenia i pracy serca. Niedobór objawia się zmniejszeniem liczby leukocytów (komórki krwi), zmniejszając obronne siły organizmu, schorzeniami skóry i śluzówek i niedorozwojem kości.

Gdzie szukać witaminy B6? – mięso, ryby i owoce morza, płatki owsiane, drożdże, ziarna zbóż, pieczywa z grubego przemiału, mleko, rośliny skrobiowe, kapusta, banany



Witamina B12 – zwana kobalaminą, zawierająca minerały (kobalt), działa krwiotwórczo,  stymuluje układ nerwowy, hamuje rozwój złego cholesterolu. Jej brak w organizmie może skutkować: niedokrwistością, powikłaniami neurologicznymi, fizycznymi, słabą pamięcią, chorobą Alzheimera, depresją, schorzeniem układu krążenia i problemów skórnych.

Gdzie szukać witaminy B12? – znajduje się tylko w produktach zwierzęcych, jak wątroba, nerki, mięsa, podroby, przetwory mleczne, ryby morskie, jaja  



Witamina PP (B3) – zwana niacyną lub kwasem nikotynowym, bierze udział w procesach syntezy i rozkładu materii, jest krwiotwórcza, stymuluje funkcjonowanie układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi. Niedobór może się objawić groźną chorobą – pelagrą a także zaburzeniami koncentracji, depresją, irytacją, innymi powikłaniami układu nerwowego.

Gdzie szukać witaminy PP? – wątroby i mięsa, drożdże, pełne ziarna i pieczywa razowe, ryby, kapusty, zielony groszek, fasolka szparagowa, bób, jabłka
Czytaj dalej 



piątek, 1 czerwca 2012

Witaminy rozpuszczalne w wodzie Część II

Witamina C - przeciwutleniacz, niezbędny do ochrony przed starzeniem, przyśpiesza  gojenie ran, ma wpływ na rozwój kości i innych tkanek, przy jej pomocy tworzy się kolagen i wiele innych białek, odpowiedzialnych za prawidłowe procesy i nasz wygląd.

Gdzie szukać witaminy C? - owoce ( porzeczki, dzika róża, kiwi, cytrusy, truskawki, maliny...), warzywa ( pietruszka - nać, szczypior, cebula, rzepa, kapusty, kapusta kiszona, groszek zielony, jarmuż, brokuły...)




Witamina B1 -  zwana tiaminą, potrzebna jest do: procesów w układzie nerwowym,  budowy krwi, przemiany glukozy, prawidłowej pracy serca, mięśni, ścięgien.

Gdzie szukać witaminy B1? - drożdże, płatki owsiane, ziarna zbóż, orzechy, kapusty, rośliny 




Witamina B2 - zwana ryboflawiną, ma wpływ na przemiany energetyczne i metabolizm a także na kondycję skóry, błon śluzowych, bierze udział przy budowie krwi. Jej brak objawia się zajadami, swędzeniem, łuszczeniem skóry, podrażnieniem błon śluzowych.

Gdzie szukać witaminy B2?- mleko i jego przetwory, drożdże, wątroba, jaja, ryby, płatki owsiane, pieczywo, kapusty, fasolka szparagowa, fasola, bób 




Witamina B5 - niezbędna do przemiany tłuszczów, pracy hormonów oraz dobrej kondycji skóry i  włosów.

Gdzie szukać witaminy B5? - jaja, mleko, wątroby, drożdże, mięso, ziarno zbóż i razowe pieczywa, płatki owsiane, kapusty

Czytaj dalej 

czwartek, 31 maja 2012

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu Część I

Witamina A - zwana retinolem, beta-karotenem, przeciwutleniaczem,  niezbędna do budowy kości i rozwoju organizmu, poprawia wzrok i kondycję skóry, zapobiega chorobom serca i nowotworom, spowalnia procesy starzenia, nazywana często w rozwoju młodego organizmu - witaminą wzrostu.

Gdzie szukać witaminy A?ryby i owoce morza, wątroba, tran, żółtko, oleje roślinne, masło, marchew,  groszek zielony, fasolka szparagowa zielona, jarmuż, boćwina, morele, inne liściaste  warzywa


Witamina E – doskonały antyoksydant, przeciwutleniacz, sprzyja młodości komórek, nie dopuszcza do powstawania złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia

Gdzie szukać witaminy E? – oleje roślinne, żółtko jaja, kiełki, masła, orzechy, warzywa (groszek zielony, fasolka szparagowa, kapusty, kiwi, brukselka, jarmuż, płatki owsiane, fasole i  ziarno zbóż)


Witamina D – niezbędna do prawidłowego rozwoju kości i najważniejszych procesów przemiany materii.


Gdzie szukać witaminy D? – tran, ryby i owoce morza, wątroby, żółtko,, sery żółte, masło

Witamina K – jej brak objawia się małą krzepliwością krwi i prowadzi do anemii, bez niej kości są słabe a miesiączki u kobiet obfite, rany goją się długo  a krwotoki są trudne do zahamowania, utrudnione jest także przyswajanie wapnia i cennych minerałów.

Gdzie szukać witaminy K?– we wszystkich zielonych warzywach i  znanych ziołach, tam gdzie obecny jest chlorofil. Poza nimi występuje też w żółtkach, serach i wątrobie




środa, 30 maja 2012

Życiodajne pierwiastki cz.V


Chrom (Cr) - stymuluje poziom cukru i cholesterolu. Jego brak skutkuje napadami głodu i ryzykiem cukrzycy. Często wykorzystywany w dietach odchudzających.


Gdzie szukać chromu?  

drożdże, owoce morza, orzechy, gruszki, jabłka, pomidory, grzyby, brokuły, cebula, mięso

Miedź (Cu) - pobudza enzymy do produkcji komórek krwi - erytrocytów, odbudowuje tkankę łączną, chroni przed działaniem wolnych rodników, ważna w rozwoju kości, podnosi przyswajalność żelaza


Gdzie szukać miedzi? 

ryby, owoce morza, warzywa liściaste i strączkowe, ziarna zbóż, czosnek, kakao, twarda woda, awokado

Mangan (Mn) - ma wpływ na strukturę kości i usprawnia układ nerwowy. Deficyt manganu powoduje ułomność fizyczną, zaś nadmiar, skutkuje pojawieniem się padaczki, schizofrenii lub choroby Parkinsona.


Gdzie szukać manganu?  

warzywa liściaste, borówka czernica (czarna jagoda), buraki, groszek zielony


Życiodajne pierwiastki cz.IV



Krzem (Si) - dba o mocną strukturę kości, tkanki łącznej, naczyń włosowatych, ścięgien, skóry, paznokci, stawów, włosów, poprawia odporność, łagodzi procesy starzenia i stany zapalne, usuwa toksyny i zbędne dla organizmu substancje.


Gdzie szukać krzemu?  


skrzyp polny i inne zioła, warzywa liściaste, marchew, płatki owsiane, czosnek, otręby

Jod (I) - potrzebny jest do prawidłowej pracy gruczołu tarczycy, która ma ogromny wpływ na nasz metabolizm. Jej hormony zatrzymują większość tego pierwiastka. Deficyt jodu skutkuje niedoczynnością tarczycy, czyli spowolnieniem procesów przemiany materii, groźny dla prawidłowego rozwoju u dzieci.


Gdzie szukać jodu?  


sól kuchenna jodowana, ryby morskie, owoce morza, wodorosty

Cynk (Zn) - kolejny obronny pierwiastek, który chroni nas przed chorobami, zabijając groźne bakterie> Bierze udział w niezbędnych procesach ustrojowych, podnosi odporność, zwiększając liczbę leukocytów, stojących na straży naszego zdrowia, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.


Gdzie szukać cynku? 


mięso, wątroba, jaja, skorupiaki, małże, kapusty, ogórek, groszek zielony, seler, chleb razowy, drożdże

Czytaj dalej 

wtorek, 29 maja 2012

Życiodajne pierwiastki cz.III




Magnez  (Mg) - działa korzystnie na układ nerwowy, serce, przeciwdziała sklerozie i powstawaniu nowotworów. Deficyt pierwiastka objawia się zaburzeniami pracy serca, nerwowością i skurczami mięśni.

Gdzie szukać magnezu? - kasza gryczana, płatki owsiane, chleb graham, szpinak, czekolada

Żelazo (Fe) - odpowiedzialne jest za budowę składników krwi (erytrocyty i leukocyty), obecne w hemoglobinie, czuwa nad transportem tlenu, jest składnikiem enzymów, od których zależy wiele procesów przemiany materii. Jego niedobór prowadzi do niedokrwistości, obniżenia kondycji fizycznej, spadku odporności, niedotlenienia tkanek i wielu innych groźnych powikłań.

Gdzie szukać żelaza? - wołowina, cielęcina (wątroba), jaja, makarony, płatki owsiane, chleb razowy i graham, boćwina,brokuły,, brukselka, endywia, jarmuż, pietruszka, szczaw, cebula

ciekawostka: cebula i szczypior jest bogatym źródłem Fe, aż 5 gram w 100 gramach produktu.

Chlor (Cl) - czuwa nad gospodarką wodną w ustroju, reguluje wydalanie produktów przemiany materii, warunkuje równowagę kwasowo-zasadową. Występuje w postaci chlorku a jego deficyt bywa sporadyczny. Naturalnym źródłem jest popularny chlorek sodu- sól kuchenna (NaCl).
Czytaj dalej 

Życiodajne pierwiastki, cz.II




Do czołówki makroelementów ( grupa minerałów , których udział wagowy w suchej masie nie jest mniejszy od  0,01 procent) należy 12 pierwiastków, z której trzy, opisane są na poprzedniej stronie. Warto podkreślić, że obecność makroelementów i mikroelementów (poniżej 0,01 procent suchej masy) w organizmie stanowi tylko 4 procent. Wykryto około 40 pierwiastków, większość z nich to śladowe ilości, ale ich znaczenie w procesach życiowych komórek jest niebagatelne. Nie lekceważmy zatem ich znaczenia.

Sód (Na) - stymulacja ciśnienia osmotycznego, równowaga kwasowo-zasadowa, wspomaganie układu nerwowego
Zachwianie odpowiedniej ilości skutkuje odwodnieniem, nieprawidłowym ciśnieniem i pH płynów ustrojowych, osłabieniem unerwienia( system przekazywania bodźców), nadmiar szczególnie szkodliwy, prowadzi do nadciśnienia tętniczego i zatrzymywania wody w organizmie (obrzęki). Zapotrzebowanie to maksymalnie 4,4 grama/dzień

Gdzie szukać sodu? 

sól kuchenna (NaCl), sery, ryby, mięso

Potas (K) - dba o elektrolity i gospodarkę wodną w organizmie (podobnie, jak sód), równowagę kwasowo-zasadową, ciśnienie osmotyczne. Sód i potas są w określonym stosunku do siebie, każde jego zaburzenie prowadzi do zaburzeń płynów ustrojowych, ciśnienia krwi, układu nerwowego.Potas pomaga wchłaniać wapń i obniża ryzyko zawału serca. Zapotrzebowanie wynosi ok. 3,3 grama/dzień

Gdzie szukać potasu? 

orzechy, banany, grzyby, pomidory,awokado, ziemniaki, brukselka

Czytaj dalej 


poniedziałek, 28 maja 2012

Życiodajne pierwiastki, cz I

Dorosły człowiek składa się z ok. 1 kilograma wapnia, 0,7 kilograma. fosforu, 24,5 dekagramów potasu, 17,5 dekagramów siarki, 10 dekagramów chloru, 10 dekagramów sodu, 3,5 dekagrama magnezu i śladowych ilości żelaza, cynku, manganu, kobaltu, miedzi, jodu oraz innych, niemniej potrzebnych minerałów. Zachwianie odpowiednich ilości, któregokolwiek z pierwiastków, skutkuje poważnymi zaburzeniami w organizmie.

Wapń (Ca) – buduje szkielet, zęby i mięśnie, stabilizuje pracę serca, układ nerwowy, odpornościowy i stan elektrolitów . Jego niedobór powoduje próchnicę zębów, osteoporozę, poddatność na infekcje i wiele innych schorzeń.

Gdzie szukać wapnia?

Najcenniejsze źródła to: produkty mleczne, ryby, pietruszka, seler, boćwina, jarmuż, kapusta, płatki owsiane, fasola strączkowa, koperek

Fosfor (P) - wchodzi w skład budowy kośćca, mięśni i mózgu, stymuluje układ nerwowy i metabolizm. Zachwianie poziomu fosforu objawia się: nieprawidłową budową kości, niepokojem i zaburzeniami w oddychaniu

Gdzie szukać fosforu?

Najcenniejsze źródła to: produkty mleczne, jaja, mięso, ryby, płatki owsiane, makarony, pieczywo Graham i razowe, groszek zielony, pietruszka, jarmuż, jabłka

Siarka (S) – bierze udział w budowie struktury białek, jej nadmiar objawia się połyskiem włosów, natomiast niedobór u nikogo nie został stwierdzony.

Gdzie szukać siarki?

Najcenniejsze źródła to: przetwory mleczne, mięso, orzechy, rośliny strączkowe
Czytaj dalej