poniedziałek, 10 marca 2014

Recepta na zdrowie bakterie kwasu mlekowego

Bakterie kwasu mlekowego 

sałatka z warzyw kiszonka
Słowo bakterie paraliżuje nam umysł i kojarzy się ze strachem przed groźnymi chorobami. Jest jednak grupa dobroczynnych bakterii, niezwykle cennych dla naszego zdrowia. Nie będę nadużywała fachowych nazw, o których pewnie wszyscy słyszeliśmy kiedyś na lekcjach biologii. Nie o to chodzi. Najważniejsze, by w diecie rygorystycznie wprowadzić pokarmy bogate w te cudowne żyjątka, dzięki którym możemy zmniejszyć niepożądane objawy spadku obronności organizmu.





Nieprawidłowa flora bakteryjna jelit skutkuje:



-wzrostem groźnych bakterii, wywołujących ciężkie stany chorobowe, co bezpośrednio związane jest ze spadkiem odporności (częste przeziębienia, stany zapalne, katar)

-spowolnieniem przemiany materii i  słabym wchłanianiem witamin i minerałów

-chorobami stawów

-groźbą miażdżycy (wzrost cholesterolu)

-zaparciami

-stresem i ociężałością

-otyłością

-powstawaniem komórek rakowych

-alergią



To tylko część powikłań, wynikających z braku dobroczynnych bakterii. Starsze pokolenia dobrze pamiętają smak prostych dań  z zsiadłym mlekiem, obfitującym w pożyteczne żyjątka. Bakterie kwasu mlekowego kontrolują prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie. Jeśli armia mikroskopijnych rycerzy jest niewielka, nie da sobie rady z zagrożeniami ze strony, czyhających zewsząd groźnych wrogów dla naszego ustroju. W górskich rejonach na świecie, żyją długowieczne plemiona, dla których wyroby z zakwaszonego mleka to podstawa w diecie.

Jak zadbać o florę bakteryjną jelit?

1. Wybierajmy produkty mleczne, takie jak: jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, niektóre sery. Musimy jednak zadać sobie trudność i czytać skład, bo dzisiejsze produkty mleczne w sklepach nie powstają w naturalnym procesie kwaszenia mleka, lecz bakterie są dodawane do rozcieńczonego mleka w proszku. Szczepy dobroczynnych bakterii (lactobiacullius, L casei, Bifidobacterium bifidum i longum, L. acidophilus, Lactococcus, Streptococcus) muszą być jednak dodane w przyzwoitych ilościach, żeby odczuć ich pożyteczny wpływ. Dlatego warto zerknąć ile i w których produktach jest ich najwięcej.
2. Spożywamy dużo kiszonek, które obfitują w bakterie kwasu mlekowego - kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszone warzywa

2 komentarze:

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika