środa, 23 kwietnia 2014

Jak żyć zdrowiej?

Proste, zdrowe dania są najmniej ryzykowne i toksyczne. Dlatego:





  • ograniczamy w diecie żywność przetworzoną
  • nie używamy polepszaczy (przyprawy czyste, bez glutaminianu sodu, najlepiej świeże lub suszone zioła, ciasta kruche i biszkoptowe są świetne bez użycia proszku do pieczenia)
  • częściej wybieramy ziarno a nie jego przemiał
  • przygotowujemy samodzielnie desery i sałatki z owoców i warzyw
  • ziemniaki krajowe w asyście świeżej ryby, jajka od kur z wolnej hodowli, mięso w umiarkowanych ilościach ze sprawdzonego źródła
  • spożywamy płatki owsiane zwykłe, nie błyskawiczne (to samo tyczy się kasz i ryżu), które po obróbce, mają o połowę mniej wartości
  • miód zamiast cukru, migdały zamiast alergizujących orzechów
  • wybieramy masło roślinne z obecnością omega 3 bez konserwantów
  • spożywamy częściej wszelkiego rodzaju kasze (jaglana, pęczak, tatarka) - tanie produkty i bardzo zdrowe
  • siemię lniane zawsze pod ręką ( zmielone, dodajemy do sałatek, kefirów, jogurtów, twarożków) - bogactwo kwasów nienasyconych
  • rezygnujemy ze smakowych jogurtów, kefirów i innych, gdyż więcej w nich sztucznych smaków, niż białka i cennych bakterii. Pyszne mleczne koktajle robimy sami, dodając do naturalnego jogurtu lub kefiru banany, jagody, truskawki, maliny
  • fasola i cieciorka bogactwem wartościowego białka
  • dla mięsożerców chude mięso drobiowe i ryby 
  • dieta bogata w kiszonki doskonałe na wzmocnienie odporności
  • unikamy smażenia w głębokim tłuszczu, bez panierek, które jak gąbka zasysają mnóstwo kalorii. (gotowanie produktów na parze lub zapiekanie w piekarniku jest wygodne i zdrowsze).
  • pijemy dużo wody (często i w małych porcjach, dzięki temu ułatwimy organom sprawne odprowadzanie odpadów przemiany materii.
  • kropimy potrawy chłodnymi olejami z pierwszego tłoczenia 
  • wybieramy produkty, w tym owoce i warzywa z ekologicznych i krajowych gospodarstw - niskokaloryczna rzodkiewka, kalafior, jagody ...
  • ograniczamy używki



    2 komentarze:

    1. U mnie wspaniały wpływ na zdrowie miało wprowadzenie kaszy do jedzenia... nie dość, że jest sycąca to wspomaga trawienie. Regularne picie pokrzywy sprawia, że moja skóra wygląda piękniej!

      OdpowiedzUsuń
    2. A czy ktoś z was przy okazji odchudzania korzystał może z jakiejs diety pudełkowej? Ja jestem z Łodzi i z tego co sie orientowałem to tutaj https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-lodz można zamówić jeden z lepszych cateringów dietetycznych w tym mieście. Powiedzcie mi co wy o tym sądzicie?

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
    Pozdrawiam Weronika