wtorek, 8 kwietnia 2014

Mak zdrowy i to jak...


Mak to jednoroczna roslina, rodząca niewielkie nasionka, które w makówkach, jak w grzechotkach, przy potrząsaniu dają miły dla ucha odgłos. Jej kwiaty urzekają delikatnością i płomienno-czerwonym ubarwieniem. Kwiaty maku występują także w kolorze szarym, niebieskim, białym, w odcieniach fioletu i różu. Mak występuje w Europie i Azji Mniejszej. Pochodzi z rodziny Papaveraceae. Od dawna ceniony jako wszechstronny lek na niepokój i bezsenność i przede wszystkim energetyczny składnik świątecznych potraw.

Co zawiera mak?


Makowiec łatwy przepis

Mak to  kopalnia witamin, minerałów, błonnika, białka, wartościowych tłuszczy nienasyconych NNKT (omega 6) i wielu innych bardzo cennych związków:

Minerały w 100 g

wapń Ca -       około 1400 mg !!!  
magnez Mg                350 mg  !!
żelazo Fe                      10 mg  !!!
potas K                        720 mg !!!
fosfor P                       880 mg
cynk Zn                           8 mg !!!
mangan Mn                    7 mg

!!! - oznaczyłam znaczne ilości

Witaminy

Witamina B1
Witamina B9 (kwas foliowy)
Witamina B6
Witamina E

Białko

około 20 g na 100 g suchego produktu

Błonnik   

około 20 g na 100 g suchego produktu





Kalorie

około 500 cal    
Niektóre źródła podają poniżej 500 kalorii inne powyżej - więc uśredniłam dane. Jakby nie było mak ma sporo kalorii, lecz nie są to puste kalorie. Obfitują w wiele cennych makro i mikroelementów, witamin, kwasów tłuszczowych, białka, fitosteroli i błonnika.
Dane na podstawie książki:  Zasady żywienia i dietetyki stosowanej Zofii Wieczorek - Chełmińskiej.

Właściwości lecznicze


dobroczynny wpływ na stan kości, stawów, produkcje czerwonych krwinek

poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci (mak ma dużo cynku)

prawidłowa praca serca i układu krwionośnego

działanie uspokajające układ nerwowy i lepsze funkcjonowanie mózgu 

obniżanie złego cholesterolu i ryzyka miażdżycy

właściwości przeciwrakowe (dzięki zawartości antyoksydantów)

reguluje pracę jelit, florę bakteryjną  i wydalanie

kwiaty maku w ziołolecznictwie wykorzystywane są do łagodzenia kaszlu i chrypki

przemysł farmaceutyczny wykorzystuje roślinę do produkcji lekarstw silnie uśmierzających ból, jak kodeina i morfina


5 komentarzy:

  1. świetny post:) szkoda tylko, że mak sprowadzają z zagranicy i nie można sobie samemu wyhodować. Zmuszą nas tylko do kupna gotowych mas makowych, które z makiem nie mają za wiele wspólnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kupuję mas makowych, bo nie ufam przetworzonym produktom. Można kupić w ziarenkach, spłukać wrzątkiem, zaparzyć mlekiem, zemleć i robić wypieki. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jest dobry mak z Czech .... i nawet jest czysty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze kupuję mak suchy zagotowuje studze mielę w maszynce i jest super do wszystkiego,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. stara dobra metoda z maszynką do mielenia a ja czasami jak się spieszę suchy mak mielę w młynku i ciut parzę. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu. Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania i propozycje, co do jego zawartości.