Co zawiera mak?
Makowiec łatwy przepis |
Mak to kopalnia witamin, minerałów, błonnika, białka, wartościowych tłuszczy nienasyconych NNKT (omega 6) i wielu innych bardzo cennych związków:
Minerały w 100 g
wapń Ca - około 1400 mg !!!
magnez Mg 350 mg !!
żelazo Fe 10 mg !!!
potas K 720 mg !!!
fosfor P 880 mg
cynk Zn 8 mg !!!
mangan Mn 7 mg
!!! - oznaczyłam znaczne ilości
Witaminy
Witamina B1
Witamina B9 (kwas foliowy)
Witamina B6
Witamina E
Białko
około 20 g na 100 g suchego produktu
Błonnik
około 20 g na 100 g suchego produktu
Kalorie
około 500 cal
Niektóre źródła podają poniżej 500 kalorii inne powyżej - więc uśredniłam dane. Jakby nie było mak ma sporo kalorii, lecz nie są to puste kalorie. Obfitują w wiele cennych makro i mikroelementów, witamin, kwasów tłuszczowych, białka, fitosteroli i błonnika.
Dane na podstawie książki: Zasady żywienia i dietetyki stosowanej Zofii Wieczorek - Chełmińskiej.
Dane na podstawie książki: Zasady żywienia i dietetyki stosowanej Zofii Wieczorek - Chełmińskiej.
Właściwości lecznicze
dobroczynny wpływ na stan kości, stawów, produkcje czerwonych krwinek
poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci (mak ma dużo cynku)
prawidłowa praca serca i układu krwionośnego
działanie uspokajające układ nerwowy i lepsze funkcjonowanie mózgu
obniżanie złego cholesterolu i ryzyka miażdżycy
właściwości przeciwrakowe (dzięki zawartości antyoksydantów)
reguluje pracę jelit, florę bakteryjną i wydalanie
kwiaty maku w ziołolecznictwie wykorzystywane są do łagodzenia kaszlu i chrypki
przemysł farmaceutyczny wykorzystuje roślinę do produkcji lekarstw silnie uśmierzających ból, jak kodeina i morfina
świetny post:) szkoda tylko, że mak sprowadzają z zagranicy i nie można sobie samemu wyhodować. Zmuszą nas tylko do kupna gotowych mas makowych, które z makiem nie mają za wiele wspólnego.
OdpowiedzUsuńNie kupuję mas makowych, bo nie ufam przetworzonym produktom. Można kupić w ziarenkach, spłukać wrzątkiem, zaparzyć mlekiem, zemleć i robić wypieki. Pozdrawiam
UsuńJest dobry mak z Czech .... i nawet jest czysty.
OdpowiedzUsuńZawsze kupuję mak suchy zagotowuje studze mielę w maszynce i jest super do wszystkiego,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuństara dobra metoda z maszynką do mielenia a ja czasami jak się spieszę suchy mak mielę w młynku i ciut parzę. Pozdrawiam
Usuń