Kasza tatarczana (gryczana) |
Nie możemy się poddawać w walce z chorobami. Rozsądne wybieranie produktów w naszej diecie, wzmacnia odporność i przywraca prawidłowe funkcjonowanie każdego organu. Już dziecko powinno wiedzieć, że uzależnienie od fast foods jest groźne dla jego rozwoju, zakłócając pracę we wszystkich układach ustroju.
Kasza gryczana, obfituje w witaminy: E, PP, B6, K, kwas foliowy (niezbędny w ciąży), kwas pantotenowy a także w cenne minerały, jak: magnez, fosfor, potas, mangan, wapń, selen. Wielką zaletą kaszy tatarczanej jest spora zawartość błonnika i mała kaloryczność (w 100 g - około 90 kalorii), więc warto się w niej rozsmakować, serwując ją częściej i obficie.
Ziarna aktywizują opieszały metabolizm a kasze takie, jak tatarka, czy jaglana, oczyszczają organizm ze śmieci, poprawiając kondycje, stan ducha, odporność na choroby i wspomagają naturalne odchudzanie.
Kasza tatarczana świetnie smakuje z sosami, z cebulką i jako podstawa do drugich dań, dostarcza najcenniejszych składników. Można z niej robić kotlety wegetariańskie lub z mięsem. W niektórych rejonach naszego kraju wciąż żywa jest tradycja pierogów z tatarką. Warto zainspirować się i stworzyć własne dania z jej udziałem. Zapraszam do przepisu kotlety z indyka z kaszą tatarczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika