Witamina B9 – zwana kwasem foliowym (folacyna) – ma wpływ
na przemianę materii, rozwój komórek, prawidłowy rozwój noworodków, przekazywanie
genów, skład krwi (krwiotwórcza), pracę mózgu, układu nerwowego i pokarmowego.
Brak tej witaminy objawia się niedorozwojem płodu, zaburzeniami w budowie krwi,
rozdrażnieniem, lękiem, powikłaniami w przewodzie pokarmowym i chorobami serca.
Gdzie szukać witaminy B9? - wątroba i mięso wołowe, jaja,
mleko i przetwory, otręby, rośliny liściaste (boćwina, szpinak, kapusta), groszek
zielony, fasolka szparagowa, bób, ziarna zbóż, kasze, drożdże
Witamina H – zwana biotyną, odpowiada za przemianę białek
i tłuszczy, pomocniczo przy metabolizmie cukrów a wraz z witaminą K, usprawnia krzepnięcie krwi, jest transporterem
dwutlenku węgla i korzystnie wpływa na stan skóry i włosów.
Gdzie szukać witaminy H? – mleko i przetwory, jaja, mięsa
drobiowe, wołowe i wieprzowe, pszenica (ziarno), śledzie, tran, rośliny z zawartością
karotenu (marchew, dynia, papryka, brokuły, pomidory)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika