sobota, 2 czerwca 2012

Witaminy rozpuszczalne w wodzie Część III

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

 

Witamina B6 – odpowiada za procesy przemiany, głównie białek, stymuluje układ nerwowy, skład krwi oraz powstawanie niezbędnych enzymów i hormonów. Odznacza się dużym wpływem na prawidłowości układu krążenia i pracy serca. Niedobór objawia się zmniejszeniem liczby leukocytów (komórki krwi), zmniejszając obronne siły organizmu, schorzeniami skóry i śluzówek i niedorozwojem kości.
Gdzie szukać witaminy B6? – mięso, ryby i owoce morza, płatki owsiane, drożdże, ziarna zbóż, pieczywa z grubego przemiału, mleko, rośliny skrobiowe, kapusta, banany


Witamina B12 – zwana kobalaminą, zawierająca minerały (kobalt), działa krwiotwórczo,  stymuluje układ nerwowy, hamuje rozwój złego cholesterolu. Jej brak w organizmie może skutkować: niedokrwistością, powikłaniami neurologicznymi, fizycznymi, słabą pamięcią, chorobą Alzheimera, depresją, schorzeniem układu krążenia i problemów skórnych.
Gdzie szukać witaminy B12? – znajduje się tylko w produktach zwierzęcych, jak wątroba, nerki, mięsa, podroby, przetwory mleczne, ryby morskie, jaja  



Witamina PP (B3) – zwana niacyną lub kwasem nikotynowym, bierze udział w procesach syntezy i rozkładu materii, jest krwiotwórcza, stymuluje funkcjonowanie układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi. Niedobór może się objawić groźną chorobą – pelagrą a także zaburzeniami koncentracji, depresją, irytacją, innymi powikłaniami układu nerwowego.

Gdzie szukać witaminy PP? – wątroby i mięsa, drożdże, pełne ziarna i pieczywa razowe, ryby, kapusty, zielony groszek, fasolka szparagowa, bób, jabłka
Czytaj dalej 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu. Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania i propozycje, co do jego zawartości.