czwartek, 31 maja 2012

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu Cześć I

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu:


Witamina A
- zwana retinolem, beta-karotenem, przeciwutleniaczem,  niezbędna do budowy kości i rozwoju organizmu, poprawia wzrok i kondycję skóry, zapobiega chorobom serca i nowotworom, spowalnia procesy starzenia, nazywana często w rozwoju młodego organizmu - witaminą wzrostu.
Gdzie szukać witaminy A?ryby i owoce morza, wątroba, tran, żółtko, oleje roślinne, masło, marchew,  groszek zielony, fasolka szparagowa zielona, jarmuż, boćwina, morele, inne liściaste  warzywa

Witamina E – doskonały antyoksydant, przeciwutleniacz, sprzyja młodości komórek, nie dopuszcza do powstawania złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia
Gdzie szukać witaminy E? – oleje roślinne, żółtko jaja, kiełki, masła, orzechy, warzywa (groszek zielony, fasolka szparagowa, kapusty, kiwi, brukselka, jarmuż, płatki owsiane, fasole i  ziarno zbóż)

Witamina D – niezbędna do prawidłowego rozwoju kości i najważniejszych procesów przemiany materii.


Gdzie szukać witaminy D? – tran, ryby i owoce morza, wątroby, żółtko,, sery żółte, masło

Witamina K – jej brak objawia się małą krzepliwością krwi i prowadzi do anemii, bez niej kości są słabe a miesiączki u kobiet obfite, rany goją się długo  a krwotoki są trudne do zahamowania, utrudnione jest także przyswajanie wapnia i cennych minerałów.
Gdzie szukać witaminy K?– we wszystkich zielonych warzywach i  znanych ziołach, tam gdzie obecny jest chlorofil. Poza nimi występuje też w żółtkach, serach i wątrobie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu. Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania i propozycje, co do jego zawartości.