Magnez (Mg) - działa korzystnie na układ nerwowy, serce, przeciwdziała sklerozie i powstawaniu nowotworów. Deficyt pierwiastka objawia się zaburzeniami pracy serca, nerwowością i skurczami mięśni.
Gdzie szukać magnezu? - kasza gryczana, płatki owsiane, chleb graham, szpinak, czekolada
Żelazo (Fe) - odpowiedzialne jest za budowę składników krwi (erytrocyty i leukocyty), obecne w hemoglobinie, czuwa nad transportem tlenu, jest składnikiem enzymów, od których zależy wiele procesów przemiany materii. Jego niedobór prowadzi do niedokrwistości, obniżenia kondycji fizycznej, spadku odporności, niedotlenienia tkanek i wielu innych groźnych powikłań.
Gdzie szukać żelaza? - wołowina, cielęcina (wątroba), jaja, makarony, płatki owsiane, chleb razowy i graham, boćwina,brokuły,, brukselka, endywia, jarmuż, pietruszka, szczaw, cebula
ciekawostka: cebula i szczypior jest bogatym źródłem Fe, aż 5 gram w 100 gramach produktu.
Chlor (Cl) - czuwa nad gospodarką wodną w ustroju, reguluje wydalanie produktów przemiany materii, warunkuje równowagę kwasowo-zasadową. Występuje w postaci chlorku a jego deficyt bywa sporadyczny. Naturalnym źródłem jest popularny chlorek sodu- sól kuchenna (NaCl).
Czytaj dalej
Czytaj dalej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika