poniedziałek, 26 października 2020

Jarzębina czerwona wygląda, leczy i odmładza

Jarzębina jest jak dobra domowa apteka, nie jedno wyleczy, poprawi, pocieszy...

Ach te czerwone korale, czerwone...! Jarzębina pospolita urokliwe drzewo czaruje wyglądem od wiosny po zimę, do momentu aż ostatnie owoce znikną w brzuszkach wygłodniałych ptaków. Natura lubi się dzielić, dlatego warto wracać do przetworów z tego cudownego drzewa. 


 Zanim o właściwościach zdrowotnych, podkreślę, że owoce jarzębiny pospolitej podobnie jak jej siostry aronii można spożywać po przemrożeniu, najlepiej po odpowiedniej obróbce termicznej lub po wysuszeniu. 

Surowe owoce jarzębiny pospolitej są trujące. Odpowiada za to zawartość kwasu parasorbowego. który rozpada się podczas suszenia lub gotowania.

Na świecie jest około 80 gatunków jarzębiny. Występowanie dotyczy klimatu strefy umiarkowanej. Jarzębina pospolita potrafi osiągnąć nawet 15 m wysokości. . W Polsce mamy około 5 gatunków jarzębiny pospolitej. Popularne odmiany miejskie parkowe, uliczne, z uwagi na toksyczne spaliny nie nadają się na przetwory. Idealnie sprawdzi się jarzębina leśna z miejsc prześwietlonych, z obrzeży, gdzie słońce dłużej operuje, by owoce dobrze dojrzały, bo takie są najlepsze. 

Jeśli posiadamy ogródek to posadzenie jarzębiny jest strzałem w dziesiątkę. Drzewko jest niezwykle dekoracyjne, zwłaszcza posadzone w słońcu w niewymagającej glebie byle przepuszczalnej. Jarzębinę kochają ptaki i o ile ogród jest oddalony od uciążliwych dróg to mamy pod ręką ogromny zasób naturalnych substancji zdrowotnych dla skrzydlatych i dla nas.
 
W lecznictwie wykorzystuje się kwiaty i owoce. Kwiaty najlepiej zbierać na początku kwitnienia w maju lub w czerwcu ścinając całe kwiatostany i suszyć w niskiej temperaturze ok. 30 stopni C. Po wysuszeniu oddziela się kwiaty od reszty i przechowuje w szczelnym zamkniętym naczyniu, bez dostępu wilgoci. Kwiaty, jak i owoce działają regenerująco na układ moczowy, przyśpieszając oczyszczanie organizmu z toksyn a tym samym usprawniają metabolizm, pracę różnych narządów tak ważnych jak np: nerki, wątroba, serce, naczynia krwionośne. 

Zarówno kwiaty jak i owoce mają delikatne działanie rozwalniające, co dla osób z zaparciami powinno być cenną wskazówką.

Do przetworów takich, jak dżem, konfitura, nalewka najlepiej zebrać owoce, gdy dojrzeją, ale jeszcze przed przymrozkami w dni słoneczne i suche (wrzesień-październik).  Można zebrać po przymrozkach, ale często owoce są już uszkodzone lub poczerniałe. Gorycz w owocach można zminimalizować mrożąc kilka dni w zamrażalniku. Potem kilkakrotnie opłukać w gorącej wodzie  a dalej gotować z minimalną ilością wody. Po czym przetrzeć przez sito, dodać ok. 0,5 kg cukru na kilogram masy, trochę soku z cytryny, wymieszać w trakcie podgrzewania do rozpuszczenia cukru. Tak otrzymane tyle co zagotowane powidła przełożyć do gorących słoików, zamknąć szczelnie. Po wystudzeniu schować w chłodne ciemne miejsce. 

Smakosze dżemu, powideł z jarzębiny cenią sobie odrobinę goryczki, zwłaszcza przy spożywaniu tłuściejszych trudno strawnych posiłków.
Wygodnie, moim zdaniem, wykorzystywać suszoną jarzębinę, która po prostu się mieli i popija wodą, nie zastanawiając się nad jej smakiem. Dwa razy dziennie przyjmowanie po łyżeczce mielonych owoców leczy przewlekłe niedomagania nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Ponadto poprawia się praca jelit i  likwidują uciążliwe zaparcia.

Dla wzmocnienia pracy serca i braku koncentracji czy początkach sklerozy skutkuje odwar z owoców jarzębiny pity po pół szklanki 3 razy dziennie. (Jedną łyżkę owoców suszonych gotuje się na maleńkim ogniu ok. 30 minut a potem przecedza)

Na kłopoty z pamięcią, koncentracją, rozdrażnieniem warto sięgać po Sklerosan - gotową mieszankę ziołową z zawartością jarzębiny. Rectosan - inny rodzaj mieszanki ziołowej z jarzębiną, leczącej podrażnienia odbytnicy i hemoroidy.



Kilka słów o związkach zawartych w jarzębinie


Kwiaty jarzębiny są żródłem flawonoidów, terpen, kwasu ursolowego i izokwercytyny. 

Flawonoidy - barwniki- spowalniają procesy starzenia, podnoszą odporność i działają przeciwnowotworowo (antyoksydanty). Kwas ursolowy zmniejsza ryzyko otyłości, działa przeciwzapalnie i antyrakowo. Terpeny to substancje balsamiczne, składniki olejków eterycznych, działają kojąco dla człowieka a dla samego kwiatu są ochroną przed np: nadmiernym przesuszeniem na słońcu lub odstraszeniem niepożądanych owadów. Izokwercytyna to jeden z rodzajów flawonoidów. 

Owoce jarzębiny oprócz goryczy mają w składzie kwas jabłkowy, garbniki w tym karotenoidy (przeciwutleniacze o działaniu przedłużającym młodość organizmu), minerały, jak: potas, magnez, sód, miedź, bogactwo witamin: prowitaminę A, inne ważne witaminy, jak: B,C, E, PP i K.  Znaczenie witamin, jak i minerałów dla wielu organizmów żywych jest siłą napędową i ochronną. Przykładowo taka witamina PP( B3)-zwana niacyną lub kwasem nikotynowym bierze udział w procesach syntezy i rozkładu materii, krwiotwórcza, stymuluje układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi. Niedobór witaminy PP może się objawić groźną chorobą -pelagrą a także zaburzeniami koncentracji, depresją, czy irytacją. 

Znaczna zawartość witaminy C to dobry sposób dla niedożywionych przy awitaminozie.



Właściwości i skład jarzębiny podałam wg danych zawartych w literaturze zielarskiej:  Zioła w polskim domu -  D. Tyszyńska-Kownacka, Teresa Starek










sobota, 24 sierpnia 2019

Jarmuż na liczne kłopoty: odtruje, odmłodzi i uspokoi...

Jarmuż to pomarszczona, zapomniana nieco kapusta, napakowana wapniem, witaminami C, K, A, E, B. Niestety smakiem nie zachwyca. Smak jednak można oszukać a organizm nakarmić bogato, zdrowo i naturalnie.



Jarmuż warto spożywać na surowo, miksując liście bez nerwów, łodyg z dodatkiem soczystych aromatycznych owoców np: brzoskwiń, nektaryn. Delikatna obróbka termiczna np: gotowanie na parze korzystnie wpłynie na zmniejszenie ilości niekorzystnych związków. Soki z jarmużem można także łączyć z jogurtem naturalnym, co dodaje jeszcze więcej walorów smakowych. Szczegółowy przepis na moim blogu Napój super odżywka z jarmużu kulinarnym lub na YT: https://youtu.be/xEI_UEBi6EU

Jarmuż to cenne źródło chlorofilu i sulforafanu, które to substancje działają obronnie, przeciwbakteryjnie a nawet stawiają opór nowotworom. Spożywanie jarmużu chroni układ pokarmowy przed owrzodzeniem. Jak większość zielonych roślin jarmuż ma sporo witaminy K, której właśnie najwięcej w chlorofilu. Brak tej witaminy objawia się słabą krzepliwością krwi i prowadzi do anemii. Bez niej kości są słabe a miesiączki u kobiet bolesne i obfite. Rany goją się długo a krwotoki trudniej zahamować, Cenne minerały jak wapń, żelazo i inne makro i mikroelementy słabiej się wchłaniają.

Jarmuż wzmacnia wzrok, dzięki karotenom.

Duża zawartość w jarmużu przeciwutleniaczy jak witamina C i E ma niebagatelny wpływ na mniejsze ryzyko infekcji, spowolnienie procesów starzenia,  regulację ciśnienia tętniczego a także na przyjemny wizerunek widoczny w ładnej skórze, włosach i paznokciach.

Jarmuż zawiera sporo żelaza. Warto wiedzieć, że żelazo obecne w hemoglobinie czuwa nad transportem tlenu do każdej komórki organizmu. Krew uboga w żelazo objawia się w organizmie niedokrwistością, zmęczeniem i innymi groźnymi powikłaniami.


Błonnik zawarty w jarmużu reguluje prawidłowe oczyszczanie, poprawia pracę jelit i skutkuje regularnym wypróżnianiem. 100 g jarmużu surowego to około 50 kalorii. Liczba kalorii spada po ugotowaniu. Po ugotowaniu zmniejsza się też jego skład odżywczy, ale i zmniejsza się zawartość związków niekorzystnych dla człowieka. Jarmuż jest niezły gotowany np: z białą kapustą. Jarmuż po przemrożeniu zyskuje znacznie na smaku. Dlatego lepszy jest jesienią a nawet zimą po  przymrozkach.

Osoby z niedoczynnością tarczycy jarmuż niestety powinny pominąć.

Podsumowując każdy produkt nawet ten roślinny, choć zdrowy, w nadmiarze nie jest wskazany. Wystarczy 2-3 razy w tygodniu w sezonie wzbogacić dietę szklanką soku owocowego z jarmużem. Na przykład obecne w jarmużu szczawiany mają ujemny wpływ na niektóre procesy w organizmie i mogą skutkować osłabieniem kości i stawów dlatego umiar jak najbardziej konieczny do zastosowania.

środa, 5 czerwca 2019

Truskawki idealne na trawienie, kamienie, przeziębienie, piękną cerę...

Truskawki to wielce udana krzyżówka dwóch odmian poziomek. Te aromatyczne owoce prócz doskonałego smaku mają mnóstwo silnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C i to w znacznych ilościach.




Witamina C dlaczego taka ważna


chroni organizm przed starzeniem

przyśpiesza gojenie ran i usuwanie infekcji

ma dodatni wpływ na rozwój kości i innych tkanek

przy jej pomocy tworzy się kolagen- bardzo ważne białko, które daje skórze jędrność i świeżość.


Kilogram truskawek to tylko około 300 kalorii lub nieco mniej, w zależności od słodkości owoców.

Oprócz witaminy C  truskawki zawierają niezbędne witaminy z grupy B, witaminę PP, makro i mikroelementy, jak np:  cenne żelazo, wapń, magnez, potas a także inne związki o silnym działaniu bakteriobójczym. Dzięki tym i innym ważnym składnikom układ kostny, jak i mięśniowy lepiej funkcjonuje. Organizm mniej podatny jest na stres a skóra, włosy, paznokcie wyglądają zdrowiej.

Właściwości truskawek mają spory wpływ na prawidłowe procesy w przewodzie pokarmowym, odpowiednią florę bakteryjną jelit, dobroczynne oczyszczanie i skuteczne odchudzanie.

Truskawki wspomagają układ moczowy, usprawniając pracę nerek, minimalizują ryzyko kamieni.

Dieta bogata w truskawki skutecznie chroni przed infekcjami lub też wspomaga ich leczenie.
Truskawki dla kawoszy, amatorów ciemnej herbaty i palaczy papierosów to nie tylko super czyścidło nazębnego osadu, ale i odtrutka. Wystarczy je po prostu jeść.

Młode listki poziomek, jak i truskawek popijane w naparach, poprawiają pracę serca i stan naczyń krwionośnych.

Truskawki to dobry sposób na oczyszczenie wrażliwej skóry twarzy. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwzmarszczkowo, ujędrniająco i wybielająco. Kilka umytych owoców wystarczy rozgnieść na miazgę, dodać ciut jogurtu naturalnego, kilka kropel oleju np: lnianego z pierwszego tłoczenia, wymieszać i posmarować policzki, nos, czoło, okolice wokół ust, szyję i dekolt, omijając powieki wokół oczu. Zostawić papkę na skórze około 15 minut. Po czym delikatnie usunąć nadmiar maseczki przy pomocy zwilżonego wacika i umyć skórę. Odpowiednio nawilżona i dokarmiona tkanka wygląda świeżo i pięknie.


piątek, 22 marca 2019

Płatki owsiane najtańsza odżywka

Smakowite płatki owsiane są na wszelkie organizmu potrzeby. To cudowny składnik zdrowej diety, dzięki dużej zawartości witamin (B,,E, PP), białka, minerałów (te najważniejsze to: magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk) i błonnik.


Płatki owsiane mają trochę kalorii, ale każda z nich jest bardzo wartościowa, odżywcza i odmładzająca. Porcja średnio to garść płatków i to jest niewiele, bo ok. 30 g czyli około 120 kalorii.

Ogromny wpływ witaminy E, potasu i magnezu. Spożywanie płatków owsianych  ulży pracy serca, jak i całemu układowi krwionośnemu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, znacznie spowalnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym także chorób nowotworowych.

Znacząca zawartość w płatkach witamin z grupy B to odpowiednio dokarmiony mózg i układ nerwowy, co skutecznie broni nas przed wczesną starością, otępieniem, podłym nastrojem i depresją.

Płatki owsiane zawierają sporo błonnika. Regularne spożywanie to tani sposób na przyspieszenie ociężałej przemiany materii i szybkie wydalanie toksyn, co skutecznie pozwala utrzymać smukłą sylwetkę, dobry stan skóry, włosów i paznokci.

Płatki owsiane to super kosmetyk dla skóry i paznokci (witaminy B i E). Maseczki z gotowanych chłodnych płatków nie tylko upiększają i regenerują, ale działają leczniczo nawet na egzemy, uporczywe łuszczenie się skóry.


Sprawdzony sposób na gładkie stopy


Moczenie zmęczonych, stwardniałych stóp w ciepłej ugotowanej wcześniej owsiance przynosi im ogromną ulgę i elastyczność. Płatki - ok. 250 g-  trzeba gotować w 1,5-2 litrach wody, 4-5 minut do kleistej konsystencji. Przelać przestudzone do miski i moczyć nogi ok. 30 minut. Skutek rewelacyjny!

Znakomicie działają maseczki owsiane na oczyszczoną skórę twarzy, szyję i dekolt.  Silnie regenerują, ujędrniają i wygładzają.

Płatki owsiane składniki i kalorie (ilość w 100 g suchej masy)

- w oparciu o:  "Zasady żywienia i dietetyki stosowanej" Zofii Wieczorek-Chełmińskiej



390 kalorii 
białko  11,9 g
tłuszcz  7,2 g
węglowodany  69,3 g
błonnik  6,9 g

Witamina E   042 mg
Witamina B1 (tiamina)   0,462 mg
Witamina B2 (ryboflawina)   0,151 mg
Witamina PP (niacyna)  0,87 mg


makroelementy
wapń  -   54 mg
fosfor - 433 mg
żelazo -     3,9 mg
magnez - 129 mg
potas - 350 mg

mikroelementy: cynk, mangan, selen, miedź





wtorek, 13 listopada 2018

Kiszona Kapusta najlepszy sposób na zdrowie

Cudowna kiszona kapusta, zwłaszcza ta domowej roboty skutecznie chroni organizm przed różnymi infekcjami. Jest bogatym żródłem dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, kompletu witamin: C, A, E. K, B, ważnych makro i mikroelementów jak tylko niektóre z nich: cynk, wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, mangan, selen, siarka.

Przepis na kiszoną kapustę LINK


Bogaty skład niezbędnych związków, takich jak choćby witaminy - silne przeciwutleniacze - A, C i E,  przedłużają życie, opóźniając postępujące procesy starzenia. Chronią przed licznymi chorobami. Wystarczy wymienić groźne nadciśnienie, które współcześnie dotyka nawet najmłodszych.

Kapusta po fermentacji dostarcza cennych bakterii kwasu mlekowego do walki ze złymi bakteriami a tych nie brakuje,  zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Im więcej tych dobrych bakterii tym szybciej powracamy do zdrowia. Kapusta kiszona zatem powinna mieć swoje stałe miejsce w codziennym jadłospisie od dzieciństwa po starość.

Kapusta kiszona to naturalne źródło witaminy K2 - to dzięki niej wapń nie zalega w żyłach a trafia do kości, chroniąc tym samym przed osteoporozą i miażdżycą,

Po terapii antybiotykowej dobrze pić sok z kapusty kiszonej, jeść nawet codziennie kiszoną kapustę tak jak zsiadłe mleko, kefir czy jogurt, by przywrócić w przewodzie pokarmowym odpowiednią florę bakteryjną.

Kapusta kiszona dobra przy rozsądnym odchudzaniu i zaparciach. 100 g nieprzyprawionej kapusty to około 20 kalorii. Poza tym znacznie poprawia metabolizm, czyli przyspiesza trawienie, usprawnia wchłanianie składników pokarmowych i skutkuje łatwiejszym wydalaniem.

Dzięki witaminom z grupy B, jak i pozostałym związkom, kapusta kiszona wpływa dobroczynnie na układ nerwowy, pokarmowy, kości, stawy, naczynia krwionośne, ścięgna, skórę, włosy i paznokcie (siarka). Lista zalet jest naprawdę bardzo długa.

Jeśli cierpisz na obniżoną lub podwyższoną ciepłotę ciała - nie chodzi tutaj o stany gorączkowe podczas infekcji, ale przykładowo nieustannie chłodne ręce, stopy, kapusta kiszona, jak i świeża reguluje takie stany.

Kapustę kiszoną spożywano od dawien dawna upatrując skuteczny sposób na  wzmocnienie odporności, na szkorbut, słabe dziąsła, awitaminozę, nerwicę, oczyszczanie organizmu z toksyn, piękne włosy, skórę i paznokcie.

Sok z kapusty kiszonej czy to woda z ogórków kiszonych prawie natychmiastowo usuwa złe samopoczucie a nawet uciążliwy ból głowy.

Warto odżywiać się prosto, tanio i zarazem skutecznie i leczniczo, pamiętając o kiszonkach, ogólnie produktach przefermentowanych z bakteriami kwasu mlekowego.

wtorek, 4 września 2018

Cynamon smakowita przyprawa, rewelacyjny lek i sposób np: na muchy

Cynamon jest znany od wieków za sprawą ogromnej użyteczności w kuchni . Od dawna rozpieszcza podniebienie przy szarlotce czy pierogach z serem. Chętnie dodajemy go do ciast,ciasteczek i napojów.


Wraz z zaletami smakowymi cynamon ma niesamowite właściwości lecznicze. Te najważniejsze to oczyszczanie organizmu z toksyn, wzmocnienie odporności i redukcja otyłości. Poniżej krótka lista jego cennych właściwości:

Cynamon reguluje ciśnienie krwi.

Cynamon obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia serce i mózg.

Przeziębienia i inne infekcje, jak i np: bóle gardła, bóle stawów, warto likwidować popijając 2 razy dziennie ciepłą wodę z miodem i cynamonem (1 łyżeczkę cynamonu wymieszać z niewielką ilością wody, potem dodać resztę ciepłej wody w sumie do 250 ml pojemn., wymieszać, dołożyć łyżeczkę miodu i ponownie wymieszać całość) .

Cynamon rewelacyjnie smakuje z jogurtem, śmietanką i niewielką ilością miodu - idealny sos do naleśników czy pierogów. Przepis bardzo prosty: 150 ml jogurtu naturalnego wymieszać z łyżeczką cynamonu i łyżeczką miodu.

Cynamon to podstawowy składnik przyprawy do wyśmienitych pierniczków LINK do przepisu, jak i do szarlotki LINK do przepisu.

Pamietaj! Umiar najważniejszy! Nie przesadzaj zatem z ilością cynamonu - 2 łyżeczki dziennie przez 2 tygodnie to ostrożna i skuteczna dawka, o ile Twój organizm nie jest uczulony na cynamon, o ile nie czujesz się gorzej po jego spożyciu. Nadużywanie grozi uszkodzeniem wątroby i nerek.

Cynamon zawiera silne substancje bakteriobójcze i antyoksydacyjne. Sprzyja zatem zdrowiu wewnątrz i na zewnątrz, przeciwdziałając szybkiemu starzeniu się organów i skóry.
Skutecznie oczyści i zregeneruje naskórek maseczka z jogurtem lub śmietanką z dodatkiem cynamonu i miodu. Wystarczy nanieść mieszaninę na skórę i pozostawić na około pięć minut. Po czym zmyć maseczkę delikatnie ciepłą wodą. Wątpliwości najlepiej rozwiać próbką i posmarować maseczką w miejscu mniej wrażliwym od twarzy.

Cynamon wykazuje działanie grzybobójcze, antywirusowe a także łagodzi boleści układu pokarmowego.

Na bóle mięśniowe i menstruacyjne ulgę może przynieść wyżej podany napój lub np: kanapka z miodem posypana cynamonem

Silny aromat cynamonu, choć często lubiany przez większość ludzi, w naturze poraża wiele szkodników. Mam nadzieję, że nie znoszą go także zagrażające nam pasożyty i zmora naszych czasów - komórki rakowe.

Cynamon sprzymierzeńcem Pani (Pana) Domu i jej ogrodu


Muchy, komary, mrówki i inne uciążliwe owady nienawidzą zapachu cynamonu.

Do wody z płynem do mycia wystarczy dodać kilka kropel olejku cynamonowego i umyć nim okna - owady zostawią nas w spokoju na jakiś czas. Inny sposób: Na parapecie zewnętrznym w małym pojemniczku - straszaku warto umieścić trochę cynamonu.

Niechciane mrówki np: na grządce lub kwiatowej rabacie - sposób: posypać cynamonem ich ścieżki a wkrótce przeniosą się w inne miejsca.

Pająki przegoni zapach zapalonej świecy cynamonowej lub aromaty olejku z mięty i eukaliptusa.

Cynamon usuwa pleśnie i grzyby z roślin i z ziemi w doniczce. Posypuje się nim rośliny ogrodowe porażone pleśnią lub wokół nich, by odstraszyć groźne szkodniki.
Sadzonki roślin lepiej i zdrowo się ukorzenią, jeśli przed wsadzeniem posypiemy cynamonem dolną część przyszłej roślinki. Cynamon działa jak odkażalnik, hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych.

Trochę historii 

Starożytni Egipcjanie leczyli rany cynamonem. Używali go także do mumifikacji zwłok. Polecam bardzo ciekawą stronę:do uzupełnienia wiedzy o cynamonie , jego składzie i działaniu.



czwartek, 12 lipca 2018

Czereśnie czyli skuteczne sposoby by żyć zdrowiej

W tym roku nikt nie może narzekać, że czereśnie drogie i że krótki sezon. Mamy dostęp do przepysznych owoców już drugi miesiąc.  Oczy same się do nich śmieją a ślinianki po prostu wariują.



Lato długie i dobrze, bo można uzupełnić braki w organizmie a i sporo schować do słoików na gorszy czas. Czereśnie smakują wybornie a ich słodycz nie taka straszna, bo owoce mają niewielki indeks glikemiczny. To jednak nie znaczy, by pochłaniać je kilogramami. Umiar zawsze wskazany.

Ze 100 g czereśni można uzyskać około 50-60 kalorii - bardzo słodkie odmiany mogą mieć kalorii ciut więcej. Tak czy siak to idealne owoce przy mądrym odchudzaniu a nawet przy cukrzycy. Codziennie można śmiało zafundować sobie kilka garści, tym  bardziej, że spora obecność błonnika przyspiesza spalanie i ogólny metabolizm.

Czereśnie to magazyn witamin z grupy B, witaminy C i A, K i minerałów dla serca i odporności, jak potas, cynk, wapno, magnez, żelazo, mangan...

Spora zawartość witamin z grupy B poprawia przemianę tłuszczu, ma wpływ na prawidłowy skład krwi, pracę mózgu, nerwów, zwiększając odporność organizmu na stres, niezbędne dla zdrowej skóry, włosów i paznokci. Przykładowo brak witaminy B2 może powodować np: łuszczycę. Więcej...

Spożywanie czereśni odkwasza organizm, reguluje cholesterol, zapobiegając miażdżycy naczyń krwionośnych.

Czereśnie dzięki bogactwu substancji organicznych działają odtruwająco, oczyszczająco, wzmacniając przy tym serce, nerki, odporność, sprawność i elastyczność stawów.

Warto wykorzystywać czereśnie jako środka moczopędnego, oczyszczającego organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii a także jako sposób na poprawę pracy ociężałego układu pokarmowego.

Czereśnie zawierają sporo jodu a to okazja dla złagodzenia niedoborów, związanych z tarczycą.

Czereśnie to dobre źródło przeciwutleniaczy czyli dobry sposób na odmłodzenie. Zawartość flawonoidów wpływa korzystnie na jędrność skóry, wzmacnia włosy i paznokcie.

Cena czereśni i usuwanie z nich pestek często zniechęca do przetworów, ale każdego roku warto przygotować konkretny zapas. Dżem smakuje wyjątkowo a cukru dodaje się minimalnie. Polecam, przepis, gdzie obróbka termiczna trwa jak najkrócej, by zachować  jak najwięcej walorów pysznych i jednocześnie bardzo wartościowych owoców LINK Przepis na dżem czereśniowy.

wtorek, 17 kwietnia 2018

Ananas dlaczego taki zdrowy?

Ananas soczysty złoty owoc - najlepszy świeży, orzeźwiający i dobrze dojrzały. Dobrodziejstwem jest,kiedy można go kupić w warzywniaku tuż za rogiem. Długa lista jego zalet jest jak drogowskaz na ścieżce do zdrowszego życia.



Ananas ma silne właściwości oczyszczające, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe a to już mocny argument, by bronić się przed wczesnym starzeniem, kruchością naczyń i infekcjami. Mało kalorii i masa korzyści!

100 g ananasa to tylko 50 energetycznych kalorii.



Najważniejszy składnik w ananasach to bromelina - enzym, który działa czynnie w świeżym owocu - podgrzewany do temperatury powyżej 60 stopni C. niestety traci swoje walory zdrowotne. Najwięcej bromeliny jest w twardszym miąższu w rdzeniu ananasa i owoc najlepiej sprawdza się wtedy w postaci soku. Smakowity miąższ bez rdzenia wystarczy pokroić na cząstki lub pomieszać z innymi fruktami. Bromelina oprócz wyżej wymienionych właściwości, działa łagodząco na kaszel, katar - rozrzedza uciążliwy nadmiar śluzu i ułatwia jego usuwanie. Enzym bromelina przeciwdziała w późnym wieku osteoporozie, zwyrodnieniu stawów, jak i wzmacnia ważny rozwój układu kostnego w młodym wieku. Ponadto poprawia pracę układu pokarmowego i nie bez przyczyny ananas uznawany jest za afrodyzjak, bo ogólnie wzmacnia i aktywizuje cały organizm. Badania trwają i jak dotąd wiele z nich potwierdza skuteczność bromeliny w walce z rakiem.

Ananas - jego najważniejsze witaminy i minerały to przede wszystkim: witamina C. 100 g owocu zupełnie zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na tą niezbędną antyoksydacyjną witaminę . Na drugim miejscu warto wspomnieć, ze ten złoty owoc ma sporo potasu (K) czyli minerału dla zdrowszego serca, układu krwionośnego i równowagi elektrolitów. Ananas zawiera  także cenną  witaminę K i A (obecność karotenów), witaminy z grupy B, spore ilości pozostałych minerałów: manganu, miedzi, cynku, selenu. Więcej o składzie związków w ananasie znajdziecie TUTAJ

Ananas w kuchni to jeden z ulubionych składników nie tylko owocowych sałatek, soków i koktajli. Ananas jedzony przed mięsnym ciężkostrawnym posiłkiem sprawi, że trawienie pokarmu przyśpieszy a organizm szybko oczyści się z balastu toksycznych odpadów. Stąd wypływa prosty wniosek, że ananas wspomaga rozsądne odchudzanie.

Ananas w kosmetyce domowym sposobem jest bezpieczny i łatwy w przygotowaniu. Papka z ananasa plus trochę oleju np: lnianego czy oliwy to dobry sposób na odmłodzenie, regenerację skóry, włosów i paznokci.

Przeciwskazania przy spożywaniu ananasów dotyczą wyjątkowych okresów, jak np: ciąża, leczenie antybiotykami i innymi lekami, które mogą działać z tym owocem antagonistycznie, stąd jak najbardziej wskazana jest konsultacja z lekarzem lub farmaceutą.


wtorek, 20 lutego 2018

Seler naciowy sposób na mocne serce i skuteczne odchudzanie

Seler naciowy to chrupiące łodyżki z cudownym potasem, niezbędnym dla serca. Nie brak w nim innych ważnych minerałów, witamin (A, C, E, B, K) i cennych przeciwutleniaczy... Najlepszy seler to własnie taki surowy, jak niżej w sałatce LINK lub w sokach. Warto go łączyć z owocami  robiąc wartościowy koktajl.


Seler naciowy walory


Wysoka zawartość potasu w selerze (260 mg na 100 g) to okazja, by przywrócić prawidłowe ciśnienie krwi, spokojną pracę serca, elastyczność żył, równowagę elektrolitów

Nasze serce szczególnie potrzebuje potasu, magnezu i witaminy E a to wszystko można znaleźć w selerze w odpowiednich ilościach bez ryzyka niedoboru czy też nadmiaru, jak to się może przydarzyć w dawkowaniu farmakologicznym.

Spora zawartość błonnika i niewielka ilość kalorii - około 17 na 100 g selera - pomaga skutecznie w odchudzaniu, bo znacznie przyśpiesza przemianę materii.

Seler działa moczopędnie a w diecie to dobry sposób na oczyszczenie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Seler naciowy wykazuje właściwości antydepresyjne, przeciwzapalne i antynowotworowe a wszystko to dzięki flawonoidom - związkom zapobiegającym także oksydacji komórek, czyli ich przedwczesnemu starzeniu.

Sok z selera, jak i napar z liści na Dalekim Wschodzie często wykorzystywany jest w leczeniu chorób stawów, nadpobudliwości i reumatyzmu.

Osoby podatne na alergie przed wprowadzeniem selera do diety powinny wypróbować minimalną ilość, by po kilku godzinach obserwacji objawów wykluczyć uczulenie lub seler.

Tutaj możesz zobaczyć tabelę zawartości witamin, minerałow... w selerze korzeniowym i naciowym - zarówno jeden jak i drugi seler ma wiele wartości, zwłaszcza na surowo z upraw naturalnych bez sztucznych szkodliwych nawozów.

wtorek, 2 stycznia 2018

Por super warzywo na bóle, infekcje, cholesterol, nerwice...

Por oto jest warzywo wspaniałe do surówek, smaczne i delikatniejsze od cebuli. Wartości odżywczych też mu nie brakuje, chociażby tak ważnych minerałów, jak wapń Ca (24 mg w 100 g), fosfor P(26 mg) żelazo(0,6 mg), cynk, potas.



Zawiera także cenne witaminy: C, A, i sporo tych związków z grupy B - B1, B2 i B3. Ta ostatnia to ważna witamina zwana także niacyną z symbolem PP.

100 g pora to raptem około 24 kalorii.

Pozostałe ważniejsze składniki w 100 g pora: białko około 0,8 g, tłuszcz 0,1 g, błonnik około 1,4 g. Podsumowując: dobre warzywo przy zdrowym odchudzaniu.

Skład pora podaję w poście wg źródła: "Zasady żywienia i dietetyka stosowana autorstwa" Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.

Pory właściwości lecznicze


Pory to dobre źródło do budowy i regeneracji kości, stawów, zębów  (skład kości to w przeważającej części- węglany i fosforany wapnia)

Utrzymują równowagę zasadowo-kwasową (zawartość wapnia i fosforu)

Pory działają regulująco na procesy metaboliczne komórek, do których trafia tlen transportowany przez żelazo zawarte w hemoglobinie

Pory regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych

Działają przeciwbólowo, antybakteryjnie i antyseptycznie (niszczą złe bakterie i drobnoustroje, sprzyjające gniciu i powstawaniu infekcji)

Zawartość w porach witaminy PP wzmacnia system nerwowy, chroni przed depresją i groźną chorobą zwaną pelagrą a także zaburzeniami koncentracji, irytacją i powikłaniami w układzie krwionośnym. Witamina PP (niacyna to jedna z najodporniejszych witamin na działanie temperatury, stąd obecna jest także w gotowanych warzywach i innych produktach pochodzenia zwierzęcego). Więcej

Pory uchodzą za dobry afrodyzjak, czyli naturalny sposób na zwiększenie popędu płciowego.

Zwiększają odporność organizmu na przeziębienia, poprawiają humor i skutecznie zmniejszają zimowe przemęczenie.


Pory w kuchni


Pory posiekane na drobno do sałatki dodają jej smaku, ostrości i chrupkości. Sałatkę można przygotować z samych porów - wystarczy ją odpowiednio przyprawić łagodnym sosem na przykład z chudej śmietany, oleju lnianego, miodu i szczypty soli, pomijając pieprz według uznania.



Uwielbiam zupy z porów. Po prostu stawiają na nogi. Wystarczy zetrzeć pietruszkę, marchewkę i posiekać w półplasterki pora. Zalać wszystko wodą albo bulionem. Można dodać kaszę, przyprawić i pogotować całość kilka minut. Pora najlepiej dodać na kilka minut przed końcem gotowania.  Pozostanie zielony i miękki.

Pory mogą być smacznym wypełnieniem tarty albo pierożków.

sobota, 5 sierpnia 2017

Brokuły na mądre odchudzanie, lepszy wzrok, nadciśnienie...

Brokuł to smakowity zielony kalafior o niewielkiej liczbie kalorii (poniżej 40 na 100 g) - moim zdaniem wspaniały w smaku a do tego bogaty w potas, najważniejsze witaminy, jak C, A, B, PP i o niskim indeksem glikemicznym... Listę zalet brokułów możecie uzupełniać w komentarzach pod postem a ja wymienię kilka tych najważniejszych.



Brokuły  mają dużą zawartość potasu (ok. 300 mg na 100 g warzywa), co  ma niebagatelny wpływ na pracę serca i regulację ciśnienia w kierunku optymalnym.

Niska kaloryczność brokułów i wartości odżywcze to powód numer jeden, by zwłaszcza w sezonie wypełnić nimi talerz i objadać się bez ryzyka tycia.  Dla uzupełnienia warto dodać, że warzywo w 100 g ma ok. 2,3 g białka i ponad 3 g błonnika.

Jeśli przygotujecie brokuła w obróbce termicznej poniżej 80 stopni C. zyskacie dodatkowo obronność przed rakiem. W wyższej temperaturze, brokuł ponoć, jak twierdzą naukowcy traci myrozynazę - taki enzym, dzięki któremu wyzwala się inny związek tzw. sulforafan, zmniejszający ryzyko nowotworów.  Teorii i badań na ten temat jest dużo więcej, więc tak czy siak warto jeść zielonego kalafiora. Więcej 

Sulforafan ma także wpływ na niszczenie bakterii powodujących choroby wrzodowe żołądka. Idealnie byłoby zjadać surowe brokuły, żeby zachować komplet ich właściwości.

Kapusta szparagowa czyli brokuł to także bogactwo żelaza, wapnia, magnezu, cynku, fosforu i witaminy K. Warto wspomnieć o sporych ilościach folianów,  znanych bardziej pod nazwą witaminy B9, folacyny czy po prostu kwasu foliowego, gwarantującego prawidłowy przebieg metabolizmu w komórkach organizmu,  jak i rozwój oraz kondycję układu nerwowego. Kwas foliowy nieodzowny jest w diecie kobiet ciężarnych, gdyż ma znaczny wpływ na prawidłowy rozwój płodu, jak i późniejszy rozwój u noworodków. Folacyna podobnie jak witamina C ginie w obróbce termicznej, zwłaszcza długotrwałej. Jeśli już gotujemy tradycyjnie czy na parze to bardzo krótko, stosując raczej metodę blanszowania warzyw. W niektórych krajach wysoko rozwiniętych dodaje się do mąki niewielką część kwasu foliowego, by upowszechnić uzupełnienie diety szerszej społeczności, zmniejszając ryzyko chorób. Więcej

Brokuły gotowane tradycyjnie, jak typowe kapustne też są cenne dla zdrowia, bo oprócz wspomnianego sulforafanu, folacyny i witaminy C, nie tracą przecież pozostałych witamin, minerałów i błonnika. W tej postaci są wyjątkowo smaczne i skutecznie odchudzają, przyśpieszając przemianę materii. Świeży brokuł, zwłaszcza górne różyczki gotowane na parze lub wrzątku miękną dość szybko, w kilka  minut.

Brokuły powinny być na pierwszej liście w diecie diabetyków obok szpinaku, sałaty, ogórków czy rzodkiewki.

Spożywanie surówek z brokułów to mądry sposób na tanią profilaktykę oczu. Choroby wzroku w dzisiejszych czasach cyfrowych rosną lawinowo i nie dotyczą tylko osób starszych. Brokuły zawierają sporo witamin A i C. Już 100 g tych warzyw zawiera wystarczające ilości na dzienną dawkę. Mocno tutaj trzeba zaznaczyć korzystny wpływ karotenoidów, takich jak luteina i zeaksantyna.

piątek, 5 maja 2017

Olej lniany jak działa i jaki najlepszy...

Olej lniany to jeden z super produktów roślinnych, o ile tłoczony jest z nasion na zimno, filtrowany na zimno i najważniejsze: nierafinowany, czyli nie poddawany obróbce termicznej. Temperatura powyżej 50 stopni C.,dostęp tlenu i światło niszczą jego dobroczynne zdrowotne działanie. Najlepiej delektować się nim na zimno, używając do prostych sosów, sałatek, czy jako dodatek do twarożków.


Warto kupować niewielkie ilości sprawdzonego świeżego produktu, gdyż olej lniany ma krótki okres przydatności a co za tym idzie traci szybko swe cenne walory odżywcze i lecznicze. W obawie przed brakiem informacji o źródle pochodzenia i tego, gdzie olej był składowany od produkcji po podaż klientowi, lepiej zmielić ekologiczne siemię i dodać do sałatki. Utleniony, źle przechowywany olej może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Dawki oleju i zmielonego siemienia to niewielkie ilości- dziennie 1-2 łyżki oleju lub 3-4 łyżeczki zmielonego siemienia. Po dwóch tygodniach wskazana przerwa, jak przy podobnych kuracjach leczniczych. Sumując doradzam, jak zawsze  u m i a r - małe systematyczne dawki, bo nawet najzdrowszy pokarm w nadmiarze jest szkodliwy.

Co zawiera olej lniany filtrowany na zimno nierafinowany i jakie jest jego działanie



Olej lniany, jak i nasiona lnu są żródłem dobroczynnych nienasyconych kwasów, głównie wielonienasyconych, witaminy E, dzięki którym nasz mózg wraz z unerwieniem, jak i sercem z całym ukrwieniem działają prawidłowo, co objawia się zdrowym optymistycznym życiem od wnętrza organizmu po skórę, włosy i paznokcie.

Ochrania przed stresem 

Zwiększa odporność na choroby i obniża ryzyko raka 

Pomaga utrzymać optymalne ciśnienie krwi, obniżając ryzyko miażdżycy

Dobroczynnie wpływa na przyswajanie witamin A, D, E, rozpuszczalnych właśnie w tłuszczu

Łagodzi objawy menopauzy dzięki zawartym w nasionach i oleju fitoestrogenom

Poprawia pracę żołądka, jelit i zapobiega uporczywym zaparciom (przy zaparciach skuteczne są zmielone nasiona)

Kleisty napar z nasion lnu leczy wrzody żołądka, goi śluzówkę, przyśpiesza metabolizm i ułatwia wydalanie

Olej lniany w połączeniu z jogurtem, twarogiem zyskuje na smaku. Wypróbujcie, dodając do jogurtu sól, pieprz, ciut miodu, 1-2 łyżki oleju i dodajcie do surówki z rozdrobnionych warzyw. Pychota! Taki ot prosty zdrowy majonez.

Olej lniany, jak i zmielone siemię to dobry składnik maseczek kosmetycznych odżywiających skórę,

Olej lniany stosowany kosmetycznie skutecznie poprawia kondycję włosów i paznokci


Moja rada: Jeśli po kilkakrotnym spożyciu oleju lnianego odczuwasz niesmak czy inny rodzaj niedomagania, odstaw zdecydowanie i zamień na inny naturalny lek o podobnym działaniu. Każdy organizm reaguje inaczej i najlepiej wie, co lubi a czego nie znosi.

czwartek, 2 marca 2017

Czekolada gorzka ciemna smakołyk i lek

Dobra gorzka czekolada to wartościowy przysmak.  Możemy z niej czerpać moc niezbędną dla serca, humoru i witalności. To nie znaczy, że mamy się nią objadać bez umiaru. Już w kilku kostkach ma sporo cudownych składników odżywczych, że wystarczy systematyczne niewielkie spożywanie.

Dobrze sprawdza się kuracja - dwa tygodnie po 15-20 g dziennie (5-6  kostek). Potem tydzień przerwy i powtórka... Tabliczka czekolady gorzkiej o wadze 100 g ma około 550 kalorii. Zakładając, że czekolada ma 18 kostek to jedna gorzka ma ok. 30 kalorii.
Dla porównania: Czekolada deserowa - jedna kostka to ok. 40 kalorii, czekolada mleczna jedna kostka to ok. 50 kalorii. Różnice niby niewielkie, ale zawartość kakao w mlecznej duuużo mniejsze i cukru zbyt wiele.

Osoby, które cierpią na zaparcia lub inną wrażliwość, wskazująca na nietolerancję czekolady, lepiej niech zamienią ją na inne produkty, bogate w magnez lub tylko wzbogacą dietę o błonnik.

Liczy się czekolada gorzka i ostatecznie deserowa. Tak i tylko takimi warto się delektować a szczególnie gorzką, bo powalczy nawet z cukrzycą. Mają dużo konkretnego składnika, którym jest kakao. Wartościowa czekolada gorzka powinna mieć go minimum 60%.

Kakao i czekolada to produkty z ziaren kakaowca, docenianych już jako magiczny eliksir przez starożytnych Majów. W produkcji kakao i czekolady ginie zapewne witamina C, z uwagi na obróbkę termiczną, ale i tak wszystkie obfitują w cenne minerały - magnez, potas, żelazo, chrom, cynk, miedź , mangan. Są także żródłem ważnych dla naszego zdrowia witamin- A, E i B oraz ważnych związków antyoksydacyjnych, hamujących procesy starzenia, podnoszących odporność, obniżających ryzyko raka i przywracających człowiekowi ogólny komfort psycho-fizyczny.


Czekolada przeciwdziała miażdżycy-zapobiega powstawaniu skrzepów, wylewów, uelastycznia, wzmacnia i rozszerza naczynia krwionośne a w efekcie przeciwdziała nadciśnieniu.

Czekolada pomaga zwalczać depresje, choroby reumatyczne i nerwobóle.

Czekolada wzmacnia układ nerwowy, chroni mózg przed utratą koncentracji, otępieniem i demencją w wieku słusznym. Zamiast sięgać po leki pobudzające lepiej zaopatrzyć się na bieżąco w kilka smacznych tabliczek.

Czekolada ma właściwości odchudzające, oczyszcza i pomaga szybciej spalać tłuszcz, bo przyśpiesza metabolizm.

Czekolada jest naturalnym afrodyzjakiem a przy tym pełna wartości smakowych i aromatycznych.

Współcześnie każdy może nabyć bez problemu oryginalne ziarno, dobrej jakości kakao i czekoladę, by zapewnić sobie kompletne korzyści. Nie polecam kakao smakowego, słodzonego z dodatkami, które ma niewiele wspólnego z ziarnem czy czekoladą.

środa, 11 stycznia 2017

Imbir rozgrzewający przysmak nie tylko na przeziębienie

Imbir od dawna cieszy się ogromnym zainteresowaniem z prostego powodu, bo dodaje potrawom charakteru, przyjemnego smaku i odpowiedniej ostrości. Ostrość i wyjątkowy skład rozgrzewają organizm. Imbir pobudza nas do aktywności i chroni przed infekcjami i otyłością.
Namawiam na świeży imbir, który kryje najwięcej mocy. Zimą do herbaty wystarczy dodać ciut posiekanego lub suszonego, by przekonać się, jak łatwo i skutecznie może zastąpić lub wspomóc popularną aspirynę.

Co zawiera imbir?


Plaster posiekanego imbiru to niczym zdrowa pigułka z witaminami - E, C,  ważnymi witaminami z grupy B (w tym kwas foliowy B9) i z minerałami, niezbędnymi, jak wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, potas, fosfor, selen...

Imbir zawiera  przyjemny eteryczny olejek zingiberol oraz substancje dające mu nutę goryczki: gingerol i zinferon.  

100 g korzenia imbiru -czyli tej świeżej postaci zawiera około 80 kalorii, zaś 100 g suszonego imbiru ma ich około 340. 

Więcej o składzie imbiru - polecam odwiedzić: Żródło: http://eco-supplements.com/pl/natura/imbir-leczy-i-wspomaga-odchudzanie/
oraz: http://www.rozmiar.com/imbir-kalorie-wlasciwosci-witaminy-wartosci-odzywcze-zastosow.php


Imbir działanie



rozgrzewa i pobudza metabolizm wspomagając odchudzanie

działa przeciwzapalnie-skuteczny na uśmierzenie kataru i złagodzenie kaszlu, 

zmniejsza bóle miesiączkowe, bóle stawów, kolki jelitowe, migreny...

skutecznie zapobiega odruchom wymiotnym-przydatny w chorobie lokomocyjnej

dzięki dużej zawartości potasu, skutecznie dba o serce

zapobiega powstawaniu skrzepów krwi, które często są przyczyną zawałów

zmniejsza niedokrwienie organizmu, wspomagając transport tlenu we krwi do najważniejszych organów - sprawny mózg i lepsza koncentracja

dzięki witaminom B działa antydepresyjnie, poprawia samopoczucie, rozbudzając zapał i aktywność

wzmaga apetyt

poprawia smak potraw-zaostrza i orzeźwia,  przyśpiesza ich trawienie

posiada działanie ściągające przy opuchliźnie

w kosmetyce  przydatny do leczenia trądziku, owrzodzeń, polepszenia kondycji włosów i paznokci




Imbir jak spożywać?


Imbir najsmaczniejszy jest świeży. Najlepiej posiekać kawałek korzenia w poprzek włókien. Leczniczo zalewamy rozdrobniony gorącą wodą na kilka godzin. Do ciepłego naparu możemy dodać miód, sok z owoców. Pijemy kilka razy dziennie po filiżance (chłodny lub podgrzany). 

Do gorącej herbaty lub kompotu z suszonych owoców warto dodać szczyptę imbiru świeżego lub suszonego - świetnie rozgrzewa a przy tym napój bardzo smaczny i aromatyczny.

Amatorzy mięsnych potraw powinni na stałe wprowadzić do diety imbir, który nie tylko poprawia smak, ale wspomaga prawidłowe trawienie. Imbir to świetny dodatek do wielu sałatek,  zup- szczególnie lubiany w kraju do popularnych flaczków. Na Dalekim Wschodzie imbir używany jest od trzech tysiącleci, gdzie często podsmaża się go wraz z innymi warzywami z dodatkiem mięs, z ryb i owoców morza lub tylko solo z warzywami.

Ze świeżego imbiru warto przygotować zdrowotną nalewkę dosłodzoną miodem. Kilka umytych korzeni posiekać i wrzucić do słoja o poj. 2 l  (imbir w słoju do około 1/3 jego wysokości). Wlać 0,5 litra wody ciepłej przegotowanej i 200 g miodu. Mieszać do rozpuszczenia miodu. Dolać 250 ml spirytusu lub 500 ml wódki niesmakowej. Wymieszać. Zakręcić słój na luz bez dokręcania zakrętki i odstawić na 2-3 tygodnie w ciemnym miejscu z temperaturą pokojową

Przeciwwskazania w spożywaniu imbiru


Zasada numer jeden to  u m i a r.  W nadmiarze może zaszkodzić wszystko, nawet najlepsze panaceum.

Osoby wrażliwe, które z jakiegokolwiek powodu czują niesmak po spożyciu imbiru, powinni pominąć go w swojej diecie. Imbir nie jest wskazany dla osób z chorobą wrzodową żołądka, schorzeniami przełyku i.t.p. Przy szczególnych wątpliwościach najlepiej zasięgnąć rady specjalisty lekarza lub dietetyka.

Napisz o własnych spostrzeżeniach o działaniu imbiru z własnego doświadczenia. 
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 7 listopada 2016

Stawy jak zapobiegać chorobom dieta i profilaktyka

Jak dbać o stawy?

Dieta bogata w owoce i warzywa z bezpiecznych upraw to tanie i najpewniejsze źródło wszelkich witamin i minerałów. Bez witaminy C i wapnia, nasze  stawy nie są w stanie się regenerować.
Polecam szczególnie warzywa kapustne - białą kapustę i czerwoną, kalafiory i brokuły. Są dla nas cennym żródłem witamin, minerałów i niezbędnych związków . Gotujmy częściej kapuśniaki, bigos najlepiej po wegetariańsku czy mieszankę kapustnych i dyniowatych duszonych w małej ilości wody.

Aktywny wypoczynek na łonie natury  imageworld.pl

Dieta bogata w witaminy z grupy B i witaminę D. Witaminę D wytworzy organizm sam, o ile zafundujemy mu cykliczne kąpiele słoneczne. Aktywny tryb życia na świeżym powietrzu i odpowiednie dawki białka to warunek sprawności motorycznej.

Do dań warto dodawać dalekowschodnie przyprawy - imbir i kurkumę, którym przypisuje się coraz więcej zalet w profilaktyce stawów.

Ryby i owoce morza - krewetki, małże, kraby, raki, homary, ryby - to idealne źródło glukozaminykolagenu, dobroczynnych kwasów tłuszczowychdostarczających budulców i związków, dzięki którym stawy dobrze funkcjonują.

Jeśli codzienna praca zmusza nas do długotrwałego przebywania w jednej pozycji, po powrocie uruchamiamy wszystkie te stawy, które za długo odpoczywały. Wystarczy trochę ruchu w ciągu dnia, ze sprawiedliwym podziałem dla wszystkich stawów. Jazda na rowerze świetnie wpływa na stawy stóp, kolan i bioder, ale barków, karku i łokci już nam nie dopracuje. Dlatego trzeba dać im szanse w kilkuminutowym ćwiczeniu, grając w siatkówkę, wymachując rękoma, czy robić naprzemiennie obroty tułowia i głowy.



Niektóre produkty, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego (wątroba, nerki, móżdżek) zawierają sporo puryn. Puryny w organizmie są powodem wzrostu kwasu moczowego we krwi, który skutkuje bólem stawów i mięśni. Schorzenie to nazywane jest dną moczanowąpodagrą lub artretyzmem. Zatem umiar jeszcze raz umiar przy racjach żywnościowych. Puryny obecne są także w roślinach strączkowych, jak groch, czy fasola, choć w tym przypadku wystarczy odpowiednia obróbka produktów roślinnych. Zobacz, jak gotować fasolę, groch, cieciorkę

Osoby obciążone genetycznie i środowiskowo z osłabioną odpornością nie mogą poprzestać jedynie na właściwej diecie i działaniu leków. Trzeba przede wszystkim eliminować przyczyny chorób a nie tylko leczyć ich objawy. W przeciwnym razie będziemy wyglądać jak przygarbiony worek na tabletki. Warto śledzić prasę, nowinki w dziedzinie profilaktyki stawów i nowe skuteczne terapie. Poniżej podaję kilka adresów, związanych z powyższą tematyką.

ciekawy portal o zdrowiu - profilaktyka stawów i nie tylko...
http://www.runners-world.pl/zdrowie/Cudowny-lek-na-bol-kolan,4580,2

poniedziałek, 26 września 2016

Śliwki zwyczajne dlaczego warto jeść...

Śliwki to cudowne i tanie owoce napakowane witaminami, minerałami, z dużą ilością błonnika, który skutecznie likwiduje zaparcia, wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Dla łasuchów zamiast szkodliwych łakoci idealne a przy tym niezwykle smaczne nie tylko na surowo. Po obróbkach termicznych po prostu rewelacja. U mnie nie ma zimy bez domowych powideł, czy śliwek suszonych.


Gatunek na zdjęciu to śliwka węgierka zwykła Prunus domestica L

Śliwy przywędrowały do Europy najprawdopodobniej z Azji Mniejszej (dawna Persja) w XVII wieku. W Polsce śliwy od dawna królują w sadach. Wywodzą się z rodziny różowatych i są dość odporne na minusowe temperatury. Drzewa rodzą doskonałe owoce do deserów, ciast, galaretek, dżemów, powideł, nalewek a i wino ze śliwek zachwyci nie jednego marudera. I dobrze, że skórka ze śliwek nie schodzi zbyt łatwo, bo chodzi o to, by jeść je ze skórą, w której to cała esencja korzystnych składników dla naszego zdrowia. Hodowcy wprowadzili wiele nowych ciemnych odmian o dużych owocach i bardzo smacznym miąższu, ale do suszenia najlepiej sprawdza się śliwka węgierka. Popularne i pyszne sliwki kalifornijskie suszone, jak i inne ciemne śliwki kupowane trzeba przed spożyciem umyć najpierw w zimnej wodzie, potem przelać wrzątkiem i osączyć na sicie.

Śliwki składniki odżywcze

Kilka śliwek dziennie to dobry sposób na uzupełnienie witamin - C, A, K, B6, B3, E oraz cennych minerałów, jak magnez, żelazo, potas, cynk, miedź - trzy pierwsze to dobroczynne pierwiastki dla serca, całego układu krwionośnego i nerwowego. Kombinacja magnezu i witaminy B6 w naturalnej formie - czy może być coś lepszego? Jeśli pijecie dużo kawy, przeciążacie monotonną pracą niedożywiony organizm to nie zapominajcie zapakować do śniadaniówki 5-6 śliwek. Teraz we wrześniu śliwki, zwłaszcza te zwykłe węgierki są najsmaczniejsze. Zimą na przegryzkę świetne będą suszone, oczywiście najzdrowsze te w wersji domowej bez konserwantów. 

Dopełniając listę składników warto nadmienić, że śliwki zawierają także cenne tłuszcze - omega 3 i 6, polifenole - związki o działaniu antyoksydacyjnym, fitosterole, obniżające zły cholesterol i ryzyko raka

Kalorie i błonnik w 100 g owoców
Śliwki świeże węgierki: średnio około od 40 do 70 kalorii, błonnik około 1,5-2,2 g 
Śliwki węgierki  suszone: średnio około 220- 260 kalorii, błonnik około 7 g


Ciekawostka dla skrupulatnych
Jedna średnia świeża śliwka węgierka waży około 5-7 g, więc łatwo obliczyć, że dostarcza około 3 kalorii.

Dlaczego warto jeść śliwki?


dostarczają w znacznych ilościach najważniejszych składników odżywczych - wspomniane wcześniej witaminy, minerały i inne związki niezbędne dla zdrowego trybu życia

śliwki świetne na zaparcia i te świeże i te suszone-poprawiają pracę jelit i oczyszczają organizm z toksyn

dzięki zawartej w śliwkach witaminie K poprawia się krzepliwość krwi, stan układu kostnego i kondycja naszej skóry.

dzięki witaminom z grupy B i magnezowi spożywanie śliwek łagodzi stres i przywraca komfort psycho-fizyczny

Śliwki dobrze regulują cholesterol, zapobiegając nadciśnieniu, miażdżycy i kruchości naczyń krwionośnych

Badania donoszą o skuteczności suszonych śliwek przy zapobieganiu osteoporozie

Śliwki w kuchni to smaczny dodatek do wielu potraw i przetworów, przyśpieszających przemianę materii

Moje sprawdzone przepisy ze śliwkami

Bibliografia:

Zofia Wieczorek Chełmińska "Zasady żywienia i dietetyka stosowana"

Więcej informacji o śliwkach znajdziecie takze pod adresem: http://zdrowie.dziennik.pl/senior/artykuly/515598,suszone-sliwki-a-osteoporoza-nowe-wyniki-badan.html

poniedziałek, 25 lipca 2016

Lawenda czyścioszka zdobi, leczy, odstrasza...

Kiedy kwitnie raduje oczy mocnym błękitem a miła woń roztacza wokół klimat niebiańskiego spokoju. Taki widok i wrażenia możemy mieć we własnym ogrodzie, ale byłoby miło zobaczyć chociaż raz w życiu prawdziwe korsykańskie czy prowansalskie lawendowe pola.



Urokliwa lawenda - Lavandula vera - zdobyła popularność wieki temu. Najbardziej znana współcześnie to lawenda lekarska, zwana też prawdziwą lub wąskolistną. Inne nazwy: lawendka, czyszczecz, bławatka, lawenda zwykła. Lawenda jest miododajną rośliną z rodziny jasnowatych (wargowych)


Starożytni korzystali z mocy aromatu lawendy w codziennej higienie, jak i z właściwości kojących, antyseptycznych, odkażających, gojących i przeciwbólowych. Lawenda była ważnym składnikiem balsamów do mumifikacji.
Roślina pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i innych terenów o zbliżonym klimacie. Występuje na  świecie w wielu odmianach - około 48 gatunków. Głównie upodobała sobie gleby o podłożu wapiennym.



Lawenda co zawiera?

Najważniejszym składnikiem jest silny olejek eteryczny o przyjemnym zapachu i wielu leczniczych właściwościach.  Surowcem zielarskim, jak i kosmetycznym są jej kwiaty. W olejku są takie substancje, jak linalol, geraniol, kwasy organiczne, fitosterole, kumaryna, garbniki i sporo cennych minerałów. 


Właściwości lawendy i zastosowania

Lawenda jest składnikiem mieszanek ziołowych o działaniu łagodzącym stress czy pobudzenie nerwowe. Wystarczy tu wymienić popularny nervosol. 

Warto wiedzieć, ze napar z kwiatów lawendy nie tylko niepokój likwiduje, ale łagodzi przykre dolegliwości kolek żołądka czy jelit. Przyśpiesza trawienie, reguluje florę bakteryjną. Likwiduje groźne bakterie, grzyby i pasożyty. Nawet pocieranie pod nosem kwiatami lawendy przynosi człowiekowi ulgę i oczyszczenie.

Lawenda jest pomocna nie tylko przy migrenie, ale w codziennej pielęgnacji i ogólnie w higienicznym trybie życia. Przez minione wieki lawendę doceniały rodziny królewskie Europy a jej popularność stale rośnie w wielu społecznościach na świecie .

Lawenda jest popularnym składnikiem mydeł, perfum, soli do kąpieli, szamponów, balsamów i kremów.

Lawenda jest miododajną rośliną. Miód lawendowy ma przyjemny smak i aromat.

Lawenda to stary sprawdzony sposób na natrętne robactwo - mole i komary. Pomocna jest także w leczeniu grzybicy i innych problemów skórnych.

Pachnące potpourri to nie tyko saszetka miłego zapachu, ale dobry odstraszacz dla nieproszonych gości i złej aury.

Lawenda jest składnikiem popularnej mieszanki przyprawowej ziół prowansalskich, choć nie w każdej wersji. Różni producenci i różne mieszanki, więc chyba warto przygotować taką samodzielnie. Niewielka ilość lawendy dodana do jagnięciny, baraniny sprawia radość wielu brytyjskim smakoszom.



Lawenda uprawa

Uprawa lawendy udaje się w klimacie polskim umiarkowanym, choć krzaczki osiągają mniejszą wysokość niż w swojej śródziemnomorskiej ojczyźnie - około 50-60 cm. W pierwszym roku po kiełkowaniu raczej nie zakwita. Kiełkowanie nie jest tak szybkie, jak na przykład  bazylii, ale się udaje. Wysiewamy w lutym a po miesiącu rozsadzamy. Więcej o ziołach wyhodowanych samodzielnie LINK

Starsze rośliny w ogrodzie warto przyciąć wiosną, żeby lepiej się rozkrzewiły i bujnie zakwitły. Kwiaty najlepiej ścinać w lipcu, tuż przed kwitnieniem.

Wymagania glebowe lawenda ma skromne, ale preferuje grunt o odczynie zasadowym. Kwiaty najlepiej ścinać tuż przed kwitnieniem-mają wtedy najwięcej olejku. Lawenda nie lubi twardych, gliniastych nieprzepuszczalnych gruntów.

Lawendę warto sadzić przy tarasach, balkonach czy ogrodowych zaułkach z ławeczką. Nie lubią jej komary i mszyce. Kilka jej krzaczków na słonecznych rabatach warzyw i kwiatów zniechęci niszczycielskie, żarłoczne insekty.

Uprawa w donicach, zwiększa zapotrzebowanie na wodę i składniki odżywcze. Trzeba tez pamiętać o sadzeniu roślin w miejscach nasłonecznionych i zacisznych. W suche i mroźne zimy lawenda niestety wykrusza się i ginie.

Bibliografia:
Danuta Tyszyńska-Kownacka, Teresa Starek - "Zioła w polskim domu"


środa, 6 lipca 2016

Oregano naturalny spalacz tłuszczu cz. 4

Oregano najlepsze ponoć to ze śródziemnomorskich gór, wolnych od pestycydów, ale i to nasze z ogródka też niezłe, o ile damy mu zwyczajnie rosnąć bez sztucznych nawozów a powiem Wam, że rośnie bujnie, pięknie kwitnie, ładnie pachnie i super znosi zimy.
Oregano to doskonała przyprawa do zup, pizzy, gulaszu, mięsa, sałatek a olej pozyskiwany z ziela prawdziwe cuda czyni...

Origanum vulgare L  Rodzina: Wargowe
Inne nazwy:
lebiodka pospolita, dziki majeranek, macierzyca, duszka,
macierzanka wysoka

Oregano posiada wszystko to, co pomocne przy zwalczaniu infekcji, alergii, grzybów. groźnych bakterii, pasożytów, cukrzycy, otyłości, osłabienia, smutku, chorób gardła i dziąseł, chorób skóry, zgagi, nadpobudliwości, niepokoju, rozstroju układu pokarmowego, kruchości naczyń krwionośnych, miażdżycy...

Starożytni szanowali to ziółko, wierząc w jego ogromną moc oczyszczania. Używano go nie tylko leczniczo na bóle, rany i inne kłopoty, ale też w celach kosmetycznych do odświeżających kąpieli i pachnideł. W krajach śródziemnomorskich po dziś dzień jest jedną z najważniejszych przypraw. Oregano było symbolem radości nie bez przyczyny, bo przecież przywraca człowiekowi siły witalne, daje komfort psychofizyczny i chroni od zła. Właściwości oregano znał już Arystoteles i Hipokrates a po nich pojawia się w zapiskach wielu znawców ziołolecznictwa. Współcześnie zainteresowanie ziołem rośnie, z uwagi na działanie pomocne tam, gdzie nie radzi sobie medycyna.

Spożywanie oregano zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów.

Oregano hamuje skłonność do histerii i erotomanii.

Ziele lebiodki działa moczopędnie, wiatropędnie, wykrztuśnie, wspomaga wątrobę, serce, płuca, dezynfekuje organizm, w tym świetne do higieny jamy ustnej.

Wyselekcjonowane odmiany oregano wciąż są badane a wyniki potwierdzają dobroczynne działanie nawet przeciw tak groźnej chorobie, jaką jest wścieklizna.

Przy spożywaniu olejku z oregano trzeba pamiętać o rozcieńczaniu go na przykład w soku lub w innym dobrej jakości oleju i ostrożnym dozowaniu, podanym na opakowaniu. Z reguły jest to kilka kropel dziennie. Ilość zależy od stężenia olejku. Warto skonsultować się z lekarzem na wypadek konfliktu z innymi lekami zażywanymi w tym samym czasie.



Co zawiera oregano?

Oregano to doskonałe źródło witamin, minerałów i cennych związków, popularnie zwanymi przeciwutleniaczami. Należą do nich między innymi flawonoidy, fitosterole i fenole. Do najważniejszych należy olejek, posiadający w składzie karwakrol i tymol. Olejek działa jak silny przeciwutleniacz, który likwiduje infekcje, wzmacnia odporność, regeneruje stan ducha i ciała.

Oregano w kuchni, w kosmetyce...

Porcja lebiodki do dań to nie tylko dobry sposób na poprawę naszej odporności, smaku potrawy ale tez bardzo potrzebna dawka w procesie trawienia i spalania tłuszczu. Ostatnio dorzuciłam sporo świeżego oregano do ciasta na placki ziemniaczane. Genialny smak! Polecam! Włosi dodają oregano do pizzy, głównie dla smaku, ale dla zdrowia korzyść też płynie, bo przecież dużo jej jedzą. Ogólnie, czy to świeże, czy suszone ziółko poprawia apetyt i przyspiesza trawienie. W kuchni, dla mnie oregano, tymianek, jak i pozostałe z grupy ziół prowansalskich to obowiązkowe  przyprawy.

Olejek z oregano dodawany jest do mydeł i do past stomatologicznych. W przemyśle spożywczym oregano popularne jest jako przyprawa przy produkcji konserw i jako dodatek do wódek i likierów.

Oregano - całe ziele ma barwnik, który kiedyś wykorzystywano do farbowania wełny na kolor pomarańczowy, czerwony lub brunatny.


Bibliografia:

"Zioła w polskim domu" Danuta Tyszyńska-Kownacka, Teresa Starek
"Poznajemy zioła" Krystyna Mikołajczyk, Adam Wierzbicki
Strony www:
http://www.4wymiar.pl/cialo-umysl-dusza/578-niezwykle-wlasciwosci-zwyklego-oregano.html?start=1