Przepis na kiszoną kapustę LINK |
Bogaty skład niezbędnych związków, takich jak choćby witaminy - silne przeciwutleniacze - A, C i E, przedłużają życie, opóźniając postępujące procesy starzenia. Chronią przed licznymi chorobami. Wystarczy wymienić groźne nadciśnienie, które współcześnie dotyka nawet najmłodszych.
Kapusta po fermentacji dostarcza cennych bakterii kwasu mlekowego do walki ze złymi bakteriami a tych nie brakuje, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Im więcej tych dobrych bakterii tym szybciej powracamy do zdrowia. Kapusta kiszona zatem powinna mieć swoje stałe miejsce w codziennym jadłospisie od dzieciństwa po starość.
Kapusta kiszona to naturalne źródło witaminy K2 - to dzięki niej wapń nie zalega w żyłach a trafia do kości, chroniąc tym samym przed osteoporozą i miażdżycą,
Po terapii antybiotykowej dobrze pić sok z kapusty kiszonej, jeść nawet codziennie kiszoną kapustę tak jak zsiadłe mleko, kefir czy jogurt, by przywrócić w przewodzie pokarmowym odpowiednią florę bakteryjną.
Kapusta kiszona dobra przy rozsądnym odchudzaniu i zaparciach. 100 g nieprzyprawionej kapusty to około 20 kalorii. Poza tym znacznie poprawia metabolizm, czyli przyspiesza trawienie, usprawnia wchłanianie składników pokarmowych i skutkuje łatwiejszym wydalaniem.
Dzięki witaminom z grupy B, jak i pozostałym związkom, kapusta kiszona wpływa dobroczynnie na układ nerwowy, pokarmowy, kości, stawy, naczynia krwionośne, ścięgna, skórę, włosy i paznokcie (siarka). Lista zalet jest naprawdę bardzo długa.
Jeśli cierpisz na obniżoną lub podwyższoną ciepłotę ciała - nie chodzi tutaj o stany gorączkowe podczas infekcji, ale przykładowo nieustannie chłodne ręce, stopy, kapusta kiszona, jak i świeża reguluje takie stany.
Kapustę kiszoną spożywano od dawien dawna upatrując skuteczny sposób na wzmocnienie odporności, na szkorbut, słabe dziąsła, awitaminozę, nerwicę, oczyszczanie organizmu z toksyn, piękne włosy, skórę i paznokcie.
Sok z kapusty kiszonej czy to woda z ogórków kiszonych prawie natychmiastowo usuwa złe samopoczucie a nawet uciążliwy ból głowy.
Warto odżywiać się prosto, tanio i zarazem skutecznie i leczniczo, pamiętając o kiszonkach, ogólnie produktach przefermentowanych z bakteriami kwasu mlekowego.
Bardzo ciekawy tekst! Dzięki wielkie :)
OdpowiedzUsuńBlog robi ogromne wrażenie. Widać tutaj włożone serce i wysiłek z pasji. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńMam dokładnie te same odczucia ;D
UsuńKapusta kiszona działa cuda :-) Nie powinno się o niej zapominać komponując swoją dietę :-)
OdpowiedzUsuńŻadne drogie witaminy czy suplementy tylko kiszona kapusta - tania i zdrowa :) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDokładnie, najlepszy sposób na zdrowie to kapusta - ta z beczki. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńWarto też przemyśleć kiszonki pod kątem detoksu organizmu. Działa to świetnie, raz na jakiś czas warto to zrobić
OdpowiedzUsuńUwielbiam kiszoną kapustę. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńLubię kiszoną kapustę od dziecka, ale po soku z tejże kiszonki mam problem by nie rozbić się o futrynę łazienki 😄.
OdpowiedzUsuńKiszona kapusta to idealny dodatek do obiadu w okresie zimowym, kiedy nie mamy dostępu do warzyw sezonowych, a chcemy odżywiać się zdrowo.
OdpowiedzUsuńKiszona kapusta to mój ulubiony dodatek do surówek.
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam kiszoną kapustę. To bardzo bogate źródło witamin. Sok z niej jest idealny na ból głowy, niepotrzebne są żadne leki :)
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńświetny blog, ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten wpis.
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, uwielbiam czytać a tu za każdym razem znajduję coś dla siebie.
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, fajny blog skorzystam z porad.
OdpowiedzUsuńSame ciekawe przepisy kiedy ja to zdążę wszystko wypróbować.
OdpowiedzUsuńwspaniały i interesujący wpis!
OdpowiedzUsuń