piątek, 5 maja 2017

Olej lniany jak działa i jaki najlepszy...

Olej lniany to jeden z super produktów roślinnych, o ile tłoczony jest z nasion na zimno, filtrowany na zimno i najważniejsze: nierafinowany, czyli nie poddawany obróbce termicznej. Temperatura powyżej 50 stopni C.,dostęp tlenu i światło niszczą jego dobroczynne zdrowotne działanie. Najlepiej delektować się nim na zimno, używając do prostych sosów, sałatek, czy jako dodatek do twarożków.


Warto kupować niewielkie ilości sprawdzonego świeżego produktu, gdyż olej lniany ma krótki okres przydatności a co za tym idzie traci szybko swe cenne walory odżywcze i lecznicze. W obawie przed brakiem informacji o źródle pochodzenia i tego, gdzie olej był składowany od produkcji po podaż klientowi, lepiej zmielić ekologiczne siemię i dodać do sałatki. Utleniony, źle przechowywany olej może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Dawki oleju i zmielonego siemienia to niewielkie ilości- dziennie 1-2 łyżki oleju lub 3-4 łyżeczki zmielonego siemienia. Po dwóch tygodniach wskazana przerwa, jak przy podobnych kuracjach leczniczych. Sumując doradzam, jak zawsze  u m i a r - małe systematyczne dawki, bo nawet najzdrowszy pokarm w nadmiarze jest szkodliwy.

Co zawiera olej lniany filtrowany na zimno nierafinowany i jakie jest jego działanie



Olej lniany, jak i nasiona lnu są żródłem dobroczynnych nienasyconych kwasów, głównie wielonienasyconych, witaminy E, dzięki którym nasz mózg wraz z unerwieniem, jak i sercem z całym ukrwieniem działają prawidłowo, co objawia się zdrowym optymistycznym życiem od wnętrza organizmu po skórę, włosy i paznokcie.

Ochrania przed stresem 

Zwiększa odporność na choroby i obniża ryzyko raka 

Pomaga utrzymać optymalne ciśnienie krwi, obniżając ryzyko miażdżycy

Dobroczynnie wpływa na przyswajanie witamin A, D, E, rozpuszczalnych właśnie w tłuszczu

Łagodzi objawy menopauzy dzięki zawartym w nasionach i oleju fitoestrogenom

Poprawia pracę żołądka, jelit i zapobiega uporczywym zaparciom (przy zaparciach skuteczne są zmielone nasiona)

Kleisty napar z nasion lnu leczy wrzody żołądka, goi śluzówkę, przyśpiesza metabolizm i ułatwia wydalanie

Olej lniany w połączeniu z jogurtem, twarogiem zyskuje na smaku. Wypróbujcie, dodając do jogurtu sól, pieprz, ciut miodu, 1-2 łyżki oleju i dodajcie do surówki z rozdrobnionych warzyw. Pychota! Taki ot prosty zdrowy majonez.

Olej lniany, jak i zmielone siemię to dobry składnik maseczek kosmetycznych odżywiających skórę,

Olej lniany stosowany kosmetycznie skutecznie poprawia kondycję włosów i paznokci


Moja rada: Jeśli po kilkakrotnym spożyciu oleju lnianego odczuwasz niesmak czy inny rodzaj niedomagania, odstaw zdecydowanie i zamień na inny naturalny lek o podobnym działaniu. Każdy organizm reaguje inaczej i najlepiej wie, co lubi a czego nie znosi.

13 komentarzy:

  1. Słyszałam o tym oleju wiele dobrego i zakupiłam go jakiś czas temu. Zauważyłam już jego pierwsze dobre efekty :) Jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Joanno. Poza zdrowotnymi właściwościami, moim zdaniem bardzo smaczny. Dziękuję za odwiedziny!

      Usuń
  2. Ja właśnie poważnie się zastanawiam, czy nie zacząć go stosować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbować warto, jesli nawet nie dla zdrowia to dla smaku._ plaster sera, ogórek lub pomidor i kilka kropel oleju Mniam...

      Usuń
  3. Olej Lniany ma cudotwórcze właściwości :) Mimo to jest mało doceniany i mało stosowany. Powinno się to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to cena jest przyczyną, bo smak przecież jest wspaniały-idealny do sałatek

      Usuń
  4. Bardzo przydatny wpis. Uwielbiam czytać takie artykuły dzięki którym mogę się czegoś dowiedzieć i nauczyć. Olej lniany samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę, nie wiedziałam o tylu zaletach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi sie ten blog. Lubię olej lniany do sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy blog. Lubię stronki tego typu. Jestem pod wrażeniem. Nie wiedziałam że ten olej jest taki zdrowy... Super

    OdpowiedzUsuń
  8. Szukałem właśnie tego typu porad :) Dzięki wielkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Olej lniany wykorzystuję do pasty Budwig, jest rewelacyjna, można przerabiać ją w różnych smakach / gorzki lub słodki/

    OdpowiedzUsuń
  10. Sporo cennych uwag i wskazówek. Dzięki bardzo.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika