wtorek, 2 stycznia 2018

Por super warzywo na bóle, infekcje, cholesterol, nerwice...

Por oto jest warzywo wspaniałe do surówek, smaczne i delikatniejsze od cebuli. Wartości odżywczych też mu nie brakuje, chociażby tak ważnych minerałów, jak wapń Ca (24 mg w 100 g), fosfor P(26 mg) żelazo(0,6 mg), cynk, potas.



Zawiera także cenne witaminy: C, A, i sporo tych związków z grupy B - B1, B2 i B3. Ta ostatnia to ważna witamina zwana także niacyną z symbolem PP.

100 g pora to raptem około 24 kalorii.

Pozostałe ważniejsze składniki w 100 g pora: białko około 0,8 g, tłuszcz 0,1 g, błonnik około 1,4 g. Podsumowując: dobre warzywo przy zdrowym odchudzaniu.

Skład pora podaję w poście wg źródła: "Zasady żywienia i dietetyka stosowana autorstwa" Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.

Pory właściwości lecznicze


Pory to dobre źródło do budowy i regeneracji kości, stawów, zębów  (skład kości to w przeważającej części- węglany i fosforany wapnia)

Utrzymują równowagę zasadowo-kwasową (zawartość wapnia i fosforu)

Pory działają regulująco na procesy metaboliczne komórek, do których trafia tlen transportowany przez żelazo zawarte w hemoglobinie

Pory regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych

Działają przeciwbólowo, antybakteryjnie i antyseptycznie (niszczą złe bakterie i drobnoustroje, sprzyjające gniciu i powstawaniu infekcji)

Zawartość w porach witaminy PP wzmacnia system nerwowy, chroni przed depresją i groźną chorobą zwaną pelagrą a także zaburzeniami koncentracji, irytacją i powikłaniami w układzie krwionośnym. Witamina PP (niacyna to jedna z najodporniejszych witamin na działanie temperatury, stąd obecna jest także w gotowanych warzywach i innych produktach pochodzenia zwierzęcego). Więcej

Pory uchodzą za dobry afrodyzjak, czyli naturalny sposób na zwiększenie popędu płciowego.

Zwiększają odporność organizmu na przeziębienia, poprawiają humor i skutecznie zmniejszają zimowe przemęczenie.


Pory w kuchni


Pory posiekane na drobno do sałatki dodają jej smaku, ostrości i chrupkości. Sałatkę można przygotować z samych porów - wystarczy ją odpowiednio przyprawić łagodnym sosem na przykład z chudej śmietany, oleju lnianego, miodu i szczypty soli, pomijając pieprz według uznania.



Uwielbiam zupy z porów. Po prostu stawiają na nogi. Wystarczy zetrzeć pietruszkę, marchewkę i posiekać w półplasterki pora. Zalać wszystko wodą albo bulionem. Można dodać kaszę, przyprawić i pogotować całość kilka minut. Pora najlepiej dodać na kilka minut przed końcem gotowania.  Pozostanie zielony i miękki.

Pory mogą być smacznym wypełnieniem tarty albo pierożków.

16 komentarzy:

  1. Tak, to prawda por to cudowne warzywo o dobroczynnych właściwościach. Można go jadać na wiele sposobów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam por! Muszę w końcu wyczarować taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten blog jest dla mnie dużą inspiracją. Wchodzę tutaj bardzo często a dopiero teraz komentuję. Nie mogę się doczekać kolejnych wpisów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam przeglądać blogi tego typu. Ten jest jednym z fajniejszych. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za dużo ważnych informacji !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny blog. Uwielbiam przeglądać blogi tego typu. Jestem pod wrażeniem i na pewno będę częściej tutaj zaglądać ponieważ jest to dla mnie ogromna inspiracja.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten blog jest dla mnie ogromną inspiracją. Uwielbiam przeglądać blogi tego typu. Jestem pod wrażeniem. Będę tutaj na pewno częściej zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Por - cudowne warzywa, ale jest często zapominany. Istotne informacje przekazane w przystępny sposób.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie. Uwielbiam por w sałatkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny blog. Uwielbiam przeglądać blogi o takiej tematyce. Są bardzo interesujące.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mi bardzo smakuje zupa porowa. Gorąca jest w sam raz na tą brzydką pogodę. Por w sałatkach też lubię, ale jako wielka fanka zup najbardziej lubię porową!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawa tematyka tego bloga. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ekstra blog. Lubię blogi o takiej temtyce ponieważ jest to dla mnie świetna inspiracja.

    OdpowiedzUsuń
  14. Por - cudowne warzywo stosowane w kuchni od wieków. Tak jak post mówi, jest skarbnicą witamin. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. nie wiedziałam że pory mają tak fantastyczne właściwości, może dlatego tak je lubię bo podświadomie wiedziałam, że pomagają mi na zwyrodnienie stawów kolanowych i wyrównanie poziomu żelaza? ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika