100 g pora to raptem około 24 kalorii.
Pozostałe ważniejsze składniki w 100 g pora: białko około 0,8 g, tłuszcz 0,1 g, błonnik około 1,4 g. Podsumowując: dobre warzywo przy zdrowym odchudzaniu.
Skład pora podaję w poście wg źródła: "Zasady żywienia i dietetyka stosowana autorstwa" Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.
Pory właściwości lecznicze
Pory to dobre źródło do budowy i regeneracji kości, stawów, zębów (skład kości to w przeważającej części- węglany i fosforany wapnia)
Utrzymują równowagę zasadowo-kwasową (zawartość wapnia i fosforu)
Pory działają regulująco na procesy metaboliczne komórek, do których trafia tlen transportowany przez żelazo zawarte w hemoglobinie
Pory regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych
Działają przeciwbólowo, antybakteryjnie i antyseptycznie (niszczą złe bakterie i drobnoustroje, sprzyjające gniciu i powstawaniu infekcji)
Zawartość w porach witaminy PP wzmacnia system nerwowy, chroni przed depresją i groźną chorobą zwaną pelagrą a także zaburzeniami koncentracji, irytacją i powikłaniami w układzie krwionośnym. Witamina PP (niacyna to jedna z najodporniejszych witamin na działanie temperatury, stąd obecna jest także w gotowanych warzywach i innych produktach pochodzenia zwierzęcego). Więcej
Zawartość w porach witaminy PP wzmacnia system nerwowy, chroni przed depresją i groźną chorobą zwaną pelagrą a także zaburzeniami koncentracji, irytacją i powikłaniami w układzie krwionośnym. Witamina PP (niacyna to jedna z najodporniejszych witamin na działanie temperatury, stąd obecna jest także w gotowanych warzywach i innych produktach pochodzenia zwierzęcego). Więcej
Pory uchodzą za dobry afrodyzjak, czyli naturalny sposób na zwiększenie popędu płciowego.
Zwiększają odporność organizmu na przeziębienia, poprawiają humor i skutecznie zmniejszają zimowe przemęczenie.
Zwiększają odporność organizmu na przeziębienia, poprawiają humor i skutecznie zmniejszają zimowe przemęczenie.
Pory w kuchni
Pory posiekane na drobno do sałatki dodają jej smaku, ostrości i chrupkości. Sałatkę można przygotować z samych porów - wystarczy ją odpowiednio przyprawić łagodnym sosem na przykład z chudej śmietany, oleju lnianego, miodu i szczypty soli, pomijając pieprz według uznania.
Uwielbiam zupy z porów. Po prostu stawiają na nogi. Wystarczy zetrzeć pietruszkę, marchewkę i posiekać w półplasterki pora. Zalać wszystko wodą albo bulionem. Można dodać kaszę, przyprawić i pogotować całość kilka minut. Pora najlepiej dodać na kilka minut przed końcem gotowania. Pozostanie zielony i miękki.
Pory mogą być smacznym wypełnieniem tarty albo pierożków.
Tak, to prawda por to cudowne warzywo o dobroczynnych właściwościach. Można go jadać na wiele sposobów.
OdpowiedzUsuńUwielbiam por! Muszę w końcu wyczarować taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńTen blog jest dla mnie dużą inspiracją. Wchodzę tutaj bardzo często a dopiero teraz komentuję. Nie mogę się doczekać kolejnych wpisów.
OdpowiedzUsuńUwielbiam przeglądać blogi tego typu. Ten jest jednym z fajniejszych. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńDzięki za dużo ważnych informacji !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Świetny blog. Uwielbiam przeglądać blogi tego typu. Jestem pod wrażeniem i na pewno będę częściej tutaj zaglądać ponieważ jest to dla mnie ogromna inspiracja.
OdpowiedzUsuńTen blog jest dla mnie ogromną inspiracją. Uwielbiam przeglądać blogi tego typu. Jestem pod wrażeniem. Będę tutaj na pewno częściej zaglądać.
OdpowiedzUsuńPor - cudowne warzywa, ale jest często zapominany. Istotne informacje przekazane w przystępny sposób.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Uwielbiam por w sałatkach ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog. Uwielbiam przeglądać blogi o takiej tematyce. Są bardzo interesujące.
OdpowiedzUsuńMi bardzo smakuje zupa porowa. Gorąca jest w sam raz na tą brzydką pogodę. Por w sałatkach też lubię, ale jako wielka fanka zup najbardziej lubię porową!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa tematyka tego bloga. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńEkstra blog. Lubię blogi o takiej temtyce ponieważ jest to dla mnie świetna inspiracja.
OdpowiedzUsuńPor - cudowne warzywo stosowane w kuchni od wieków. Tak jak post mówi, jest skarbnicą witamin. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam że pory mają tak fantastyczne właściwości, może dlatego tak je lubię bo podświadomie wiedziałam, że pomagają mi na zwyrodnienie stawów kolanowych i wyrównanie poziomu żelaza? ;)
OdpowiedzUsuń