Imbir od dawna cieszy się ogromnym zainteresowaniem z prostego powodu, bo dodaje potrawom charakteru, przyjemnego smaku i odpowiedniej ostrości. Ostrość i wyjątkowy skład rozgrzewają organizm. Imbir pobudza nas do aktywności i chroni przed infekcjami i otyłością.
Namawiam na świeży imbir, który kryje najwięcej mocy. Zimą do herbaty wystarczy dodać ciut posiekanego lub suszonego, by przekonać się, jak łatwo i skutecznie może zastąpić lub wspomóc popularną aspirynę.
Co zawiera imbir?
Plaster posiekanego imbiru to niczym zdrowa pigułka z witaminami - E, C, ważnymi witaminami z grupy B (w tym kwas foliowy B9) i z minerałami, niezbędnymi, jak wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, potas, fosfor, selen...
Imbir zawiera przyjemny eteryczny olejek zingiberol oraz substancje dające mu nutę goryczki: gingerol i zinferon.
100 g korzenia imbiru -czyli tej świeżej postaci zawiera około 80 kalorii, zaś 100 g suszonego imbiru ma ich około 340.
Więcej o składzie imbiru - polecam odwiedzić: Żródło: http://eco-supplements.com/pl/natura/imbir-leczy-i-wspomaga-odchudzanie/
oraz: http://www.rozmiar.com/imbir-kalorie-wlasciwosci-witaminy-wartosci-odzywcze-zastosow.php
Imbir działanie
rozgrzewa i pobudza metabolizm wspomagając odchudzanie
działa przeciwzapalnie-skuteczny na uśmierzenie kataru i złagodzenie kaszlu,
zmniejsza bóle miesiączkowe, bóle stawów, kolki jelitowe, migreny...
skutecznie zapobiega odruchom wymiotnym-przydatny w chorobie lokomocyjnej
dzięki dużej zawartości potasu, skutecznie dba o serce
zapobiega powstawaniu skrzepów krwi, które często są przyczyną zawałów
zmniejsza niedokrwienie organizmu, wspomagając transport tlenu we krwi do najważniejszych organów - sprawny mózg i lepsza koncentracja
dzięki witaminom B działa antydepresyjnie, poprawia samopoczucie, rozbudzając zapał i aktywność
wzmaga apetyt
poprawia smak potraw-zaostrza i orzeźwia, przyśpiesza ich trawienie
posiada działanie ściągające przy opuchliźnie
w kosmetyce przydatny do leczenia trądziku, owrzodzeń, polepszenia kondycji włosów i paznokci
Imbir jak spożywać?
Imbir najsmaczniejszy jest świeży. Najlepiej posiekać kawałek korzenia w poprzek włókien. Leczniczo zalewamy rozdrobniony gorącą wodą na kilka godzin. Do ciepłego naparu możemy dodać miód, sok z owoców. Pijemy kilka razy dziennie po filiżance (chłodny lub podgrzany).
Do gorącej herbaty lub kompotu z suszonych owoców warto dodać szczyptę imbiru świeżego lub suszonego - świetnie rozgrzewa a przy tym napój bardzo smaczny i aromatyczny.
Amatorzy mięsnych potraw powinni na stałe wprowadzić do diety imbir, który nie tylko poprawia smak, ale wspomaga prawidłowe trawienie. Imbir to świetny dodatek do wielu sałatek, zup- szczególnie lubiany w kraju do popularnych flaczków. Na Dalekim Wschodzie imbir używany jest od trzech tysiącleci, gdzie często podsmaża się go wraz z innymi warzywami z dodatkiem mięs, z ryb i owoców morza lub tylko solo z warzywami.
Ze świeżego imbiru warto przygotować zdrowotną nalewkę dosłodzoną miodem. Kilka umytych korzeni posiekać i wrzucić do słoja o poj. 2 l (imbir w słoju do około 1/3 jego wysokości). Wlać 0,5 litra wody ciepłej przegotowanej i 200 g miodu. Mieszać do rozpuszczenia miodu. Dolać 250 ml spirytusu lub 500 ml wódki niesmakowej. Wymieszać. Zakręcić słój na luz bez dokręcania zakrętki i odstawić na 2-3 tygodnie w ciemnym miejscu z temperaturą pokojową
Przeciwwskazania w spożywaniu imbiru
Zasada numer jeden to u m i a r. W nadmiarze może zaszkodzić wszystko, nawet najlepsze panaceum.
Osoby wrażliwe, które z jakiegokolwiek powodu czują niesmak po spożyciu imbiru, powinni pominąć go w swojej diecie. Imbir nie jest wskazany dla osób z chorobą wrzodową żołądka, schorzeniami przełyku i.t.p. Przy szczególnych wątpliwościach najlepiej zasięgnąć rady specjalisty lekarza lub dietetyka.
Napisz o własnych spostrzeżeniach o działaniu imbiru z własnego doświadczenia.
Pozdrawiam Weronika