Gdzie szukać witaminy A?
– ryby i owoce morza, wątroba, tran, żółtko, oleje roślinne, masło, marchew, groszek zielony, fasolka szparagowa zielona, jarmuż, boćwina, morele, inne
liściaste warzywa
Witamina E – doskonały antyoksydant, przeciwutleniacz, sprzyja młodości komórek, nie dopuszcza do powstawania złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia
Gdzie szukać witaminy E?
– oleje roślinne, żółtko jaja, kiełki, masła, orzechy, warzywa (groszek
zielony, fasolka szparagowa, kapusty, kiwi, brukselka, jarmuż, płatki owsiane, fasole i ziarno zbóż)
Witamina D – niezbędna do prawidłowego rozwoju kości i najważniejszych procesów przemiany materii.
Gdzie szukać witaminy D?
– tran, ryby i owoce morza, wątroby, żółtko,, sery żółte, masło
Witamina K – jej brak objawia się małą krzepliwością krwi i prowadzi do anemii, bez niej kości są słabe a miesiączki u kobiet obfite, rany goją się długo a krwotoki są trudne do zahamowania, utrudnione jest także przyswajanie wapnia i cennych minerałów.
Gdzie szukać witaminy K?– we wszystkich zielonych warzywach i znanych ziołach, tam gdzie obecny jest
chlorofil. Poza nimi występuje też w żółtkach, serach i wątrobie