sobota, 2 czerwca 2012

Witaminy rozpuszczalne w wodzie Część III

Witamina B6 – odpowiada za procesy przemiany, głównie białek, stymuluje układ nerwowy, skład krwi oraz powstawanie niezbędnych enzymów i hormonów. Odznacza się dużym wpływem na prawidłowości układu krążenia i pracy serca. Niedobór objawia się zmniejszeniem liczby leukocytów (komórki krwi), zmniejszając obronne siły organizmu, schorzeniami skóry i śluzówek i niedorozwojem kości.

Gdzie szukać witaminy B6? – mięso, ryby i owoce morza, płatki owsiane, drożdże, ziarna zbóż, pieczywa z grubego przemiału, mleko, rośliny skrobiowe, kapusta, banany



Witamina B12 – zwana kobalaminą, zawierająca minerały (kobalt), działa krwiotwórczo,  stymuluje układ nerwowy, hamuje rozwój złego cholesterolu. Jej brak w organizmie może skutkować: niedokrwistością, powikłaniami neurologicznymi, fizycznymi, słabą pamięcią, chorobą Alzheimera, depresją, schorzeniem układu krążenia i problemów skórnych.

Gdzie szukać witaminy B12? – znajduje się tylko w produktach zwierzęcych, jak wątroba, nerki, mięsa, podroby, przetwory mleczne, ryby morskie, jaja  



Witamina PP (B3) – zwana niacyną lub kwasem nikotynowym, bierze udział w procesach syntezy i rozkładu materii, jest krwiotwórcza, stymuluje funkcjonowanie układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi. Niedobór może się objawić groźną chorobą – pelagrą a także zaburzeniami koncentracji, depresją, irytacją, innymi powikłaniami układu nerwowego.

Gdzie szukać witaminy PP? – wątroby i mięsa, drożdże, pełne ziarna i pieczywa razowe, ryby, kapusty, zielony groszek, fasolka szparagowa, bób, jabłka
Czytaj dalej 



piątek, 1 czerwca 2012

Witaminy rozpuszczalne w wodzie Część II

Witamina C - przeciwutleniacz, niezbędny do ochrony przed starzeniem, przyśpiesza  gojenie ran, ma wpływ na rozwój kości i innych tkanek, przy jej pomocy tworzy się kolagen i wiele innych białek, odpowiedzialnych za prawidłowe procesy i nasz wygląd.

Gdzie szukać witaminy C? - owoce ( porzeczki, dzika róża, kiwi, cytrusy, truskawki, maliny...), warzywa ( pietruszka - nać, szczypior, cebula, rzepa, kapusty, kapusta kiszona, groszek zielony, jarmuż, brokuły...)




Witamina B1 -  zwana tiaminą, potrzebna jest do: procesów w układzie nerwowym,  budowy krwi, przemiany glukozy, prawidłowej pracy serca, mięśni, ścięgien.

Gdzie szukać witaminy B1? - drożdże, płatki owsiane, ziarna zbóż, orzechy, kapusty, rośliny 




Witamina B2 - zwana ryboflawiną, ma wpływ na przemiany energetyczne i metabolizm a także na kondycję skóry, błon śluzowych, bierze udział przy budowie krwi. Jej brak objawia się zajadami, swędzeniem, łuszczeniem skóry, podrażnieniem błon śluzowych.

Gdzie szukać witaminy B2?- mleko i jego przetwory, drożdże, wątroba, jaja, ryby, płatki owsiane, pieczywo, kapusty, fasolka szparagowa, fasola, bób 




Witamina B5 - niezbędna do przemiany tłuszczów, pracy hormonów oraz dobrej kondycji skóry i  włosów.

Gdzie szukać witaminy B5? - jaja, mleko, wątroby, drożdże, mięso, ziarno zbóż i razowe pieczywa, płatki owsiane, kapusty

Czytaj dalej 

czwartek, 31 maja 2012

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu Część I

Witamina A - zwana retinolem, beta-karotenem, przeciwutleniaczem,  niezbędna do budowy kości i rozwoju organizmu, poprawia wzrok i kondycję skóry, zapobiega chorobom serca i nowotworom, spowalnia procesy starzenia, nazywana często w rozwoju młodego organizmu - witaminą wzrostu.

Gdzie szukać witaminy A?ryby i owoce morza, wątroba, tran, żółtko, oleje roślinne, masło, marchew,  groszek zielony, fasolka szparagowa zielona, jarmuż, boćwina, morele, inne liściaste  warzywa


Witamina E – doskonały antyoksydant, przeciwutleniacz, sprzyja młodości komórek, nie dopuszcza do powstawania złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia

Gdzie szukać witaminy E? – oleje roślinne, żółtko jaja, kiełki, masła, orzechy, warzywa (groszek zielony, fasolka szparagowa, kapusty, kiwi, brukselka, jarmuż, płatki owsiane, fasole i  ziarno zbóż)


Witamina D – niezbędna do prawidłowego rozwoju kości i najważniejszych procesów przemiany materii.


Gdzie szukać witaminy D? – tran, ryby i owoce morza, wątroby, żółtko,, sery żółte, masło

Witamina K – jej brak objawia się małą krzepliwością krwi i prowadzi do anemii, bez niej kości są słabe a miesiączki u kobiet obfite, rany goją się długo  a krwotoki są trudne do zahamowania, utrudnione jest także przyswajanie wapnia i cennych minerałów.

Gdzie szukać witaminy K?– we wszystkich zielonych warzywach i  znanych ziołach, tam gdzie obecny jest chlorofil. Poza nimi występuje też w żółtkach, serach i wątrobie




środa, 30 maja 2012

Życiodajne pierwiastki cz.V


Chrom (Cr) - stymuluje poziom cukru i cholesterolu. Jego brak skutkuje napadami głodu i ryzykiem cukrzycy. Często wykorzystywany w dietach odchudzających.


Gdzie szukać chromu?  

drożdże, owoce morza, orzechy, gruszki, jabłka, pomidory, grzyby, brokuły, cebula, mięso

Miedź (Cu) - pobudza enzymy do produkcji komórek krwi - erytrocytów, odbudowuje tkankę łączną, chroni przed działaniem wolnych rodników, ważna w rozwoju kości, podnosi przyswajalność żelaza


Gdzie szukać miedzi? 

ryby, owoce morza, warzywa liściaste i strączkowe, ziarna zbóż, czosnek, kakao, twarda woda, awokado

Mangan (Mn) - ma wpływ na strukturę kości i usprawnia układ nerwowy. Deficyt manganu powoduje ułomność fizyczną, zaś nadmiar, skutkuje pojawieniem się padaczki, schizofrenii lub choroby Parkinsona.


Gdzie szukać manganu?  

warzywa liściaste, borówka czernica (czarna jagoda), buraki, groszek zielony


Życiodajne pierwiastki cz.IV



Krzem (Si) - dba o mocną strukturę kości, tkanki łącznej, naczyń włosowatych, ścięgien, skóry, paznokci, stawów, włosów, poprawia odporność, łagodzi procesy starzenia i stany zapalne, usuwa toksyny i zbędne dla organizmu substancje.


Gdzie szukać krzemu?  


skrzyp polny i inne zioła, warzywa liściaste, marchew, płatki owsiane, czosnek, otręby

Jod (I) - potrzebny jest do prawidłowej pracy gruczołu tarczycy, która ma ogromny wpływ na nasz metabolizm. Jej hormony zatrzymują większość tego pierwiastka. Deficyt jodu skutkuje niedoczynnością tarczycy, czyli spowolnieniem procesów przemiany materii, groźny dla prawidłowego rozwoju u dzieci.


Gdzie szukać jodu?  


sól kuchenna jodowana, ryby morskie, owoce morza, wodorosty

Cynk (Zn) - kolejny obronny pierwiastek, który chroni nas przed chorobami, zabijając groźne bakterie> Bierze udział w niezbędnych procesach ustrojowych, podnosi odporność, zwiększając liczbę leukocytów, stojących na straży naszego zdrowia, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.


Gdzie szukać cynku? 


mięso, wątroba, jaja, skorupiaki, małże, kapusty, ogórek, groszek zielony, seler, chleb razowy, drożdże

Czytaj dalej 

wtorek, 29 maja 2012

Życiodajne pierwiastki cz.III




Magnez  (Mg) - działa korzystnie na układ nerwowy, serce, przeciwdziała sklerozie i powstawaniu nowotworów. Deficyt pierwiastka objawia się zaburzeniami pracy serca, nerwowością i skurczami mięśni.

Gdzie szukać magnezu? - kasza gryczana, płatki owsiane, chleb graham, szpinak, czekolada

Żelazo (Fe) - odpowiedzialne jest za budowę składników krwi (erytrocyty i leukocyty), obecne w hemoglobinie, czuwa nad transportem tlenu, jest składnikiem enzymów, od których zależy wiele procesów przemiany materii. Jego niedobór prowadzi do niedokrwistości, obniżenia kondycji fizycznej, spadku odporności, niedotlenienia tkanek i wielu innych groźnych powikłań.

Gdzie szukać żelaza? - wołowina, cielęcina (wątroba), jaja, makarony, płatki owsiane, chleb razowy i graham, boćwina,brokuły,, brukselka, endywia, jarmuż, pietruszka, szczaw, cebula

ciekawostka: cebula i szczypior jest bogatym źródłem Fe, aż 5 gram w 100 gramach produktu.

Chlor (Cl) - czuwa nad gospodarką wodną w ustroju, reguluje wydalanie produktów przemiany materii, warunkuje równowagę kwasowo-zasadową. Występuje w postaci chlorku a jego deficyt bywa sporadyczny. Naturalnym źródłem jest popularny chlorek sodu- sól kuchenna (NaCl).
Czytaj dalej 

Życiodajne pierwiastki, cz.II




Do czołówki makroelementów ( grupa minerałów , których udział wagowy w suchej masie nie jest mniejszy od  0,01 procent) należy 12 pierwiastków, z której trzy, opisane są na poprzedniej stronie. Warto podkreślić, że obecność makroelementów i mikroelementów (poniżej 0,01 procent suchej masy) w organizmie stanowi tylko 4 procent. Wykryto około 40 pierwiastków, większość z nich to śladowe ilości, ale ich znaczenie w procesach życiowych komórek jest niebagatelne. Nie lekceważmy zatem ich znaczenia.

Sód (Na) - stymulacja ciśnienia osmotycznego, równowaga kwasowo-zasadowa, wspomaganie układu nerwowego
Zachwianie odpowiedniej ilości skutkuje odwodnieniem, nieprawidłowym ciśnieniem i pH płynów ustrojowych, osłabieniem unerwienia( system przekazywania bodźców), nadmiar szczególnie szkodliwy, prowadzi do nadciśnienia tętniczego i zatrzymywania wody w organizmie (obrzęki). Zapotrzebowanie to maksymalnie 4,4 grama/dzień

Gdzie szukać sodu? 

sól kuchenna (NaCl), sery, ryby, mięso

Potas (K) - dba o elektrolity i gospodarkę wodną w organizmie (podobnie, jak sód), równowagę kwasowo-zasadową, ciśnienie osmotyczne. Sód i potas są w określonym stosunku do siebie, każde jego zaburzenie prowadzi do zaburzeń płynów ustrojowych, ciśnienia krwi, układu nerwowego.Potas pomaga wchłaniać wapń i obniża ryzyko zawału serca. Zapotrzebowanie wynosi ok. 3,3 grama/dzień

Gdzie szukać potasu? 

orzechy, banany, grzyby, pomidory,awokado, ziemniaki, brukselka

Czytaj dalej