piątek, 25 września 2015

Domowe sposoby na nadciśnienie

Nadciśnienie to choroba cywilizacyjna. Jest wynikiem pośpiesznego życia i diety bogatej w przetworzone produkty ze szkodliwymi konserwantami i tłuszczami nasyconymi. Współcześnie nawet u dzieci obserwuje się ciśnienie tętnicze powyżej normy, spowodowane głównie śmieciowym jedzeniem typu kiepski hot-dog, czy ociekające tłuszczem frytki.

Aronia uzdrawiające owoce


Brak ruchu  na świeżym powietrzu sprzyja zamykaniu i osłabieniu naczyń krwionośnych.  Do tego jeszcze zła dieta i ciśnienie rośnie a serce przy tym tak się męczy, że się nadyma , zamieniając się z czasem w lichy kapeć trudny do naprawy.

Nadciśnienie jest skutkiem zapchanych naczyń krwionośnych i zwiększa się wraz ze starzeniem organizmu, choć nie jest to regułą. Jak zatem poprawić stan serca, tętnic i żył? Odpowiedź wydaje się bardzo prosta - trzeba radykalnie zmienić dietę na odżywczą, z przewagą warzyw, owoców i ziaren zbóż. Jednak to trochę za mało...



Jak regulować ciśnienie samodzielnie?


Ćwiczymy codziennie bez przeciążania organizmu po kilkanaście minut tak, żeby pobudzać krążenie (rano i wieczorem). 

Unikamy używek, tłuszczy zwierzęcych (oprócz ryb, których tłuszcz jest zbawienny-, kwasy Omega), nadmiaru mięsa, słonych wędlin, szczególnie ograniczamy sól. Można już kupić sól z obniżoną zawartością sodu.

Posiłki przyprawiamy ziołami w niewielkich ilościach, ale często - tymianek, oregano, cząber, rozmaryn, mięta, bazylia - mają zbawienny wpływ na oczyszczanie organizmu 

Dieta bogata w ziarna, kasze, orzechy

Dieta bogata w ryby i owoce morza

Babeczki z kaszy jaglanej, jagód goji, winogron


Sałatki i surówki kropimy olejem tłoczonym na zimno

Sięgamy częściej po warzywa, owoce, soki, bogate w witaminy: C, E, B, D, minerały - potas, żelazo, cynk, wapń, błonnik i antyoksydanty. Wymienię tylko kilka - truskawki, jagody, jeżyny, aronia, morele, jabłka, pomidory, banany, papryka, kapusty, brokuły, czosnek, cebula, buraki, ziemniaki...

Zamiast mocnej herbaty stosujemy napary z ziół przez 2-3 tygodnie z przerwami w ilościach według wskazań na opakowaniu - są w aptekach gotowe mieszanki z głogu, kozłka lekarskiego, bzu czarnego, lipy, skrzypu, dzikiej róży.

Unikamy stresujących sytuacji. Nawet rozmowa podnosi ciśnienie. Lepiej usunąć się w kąt niż ostro dyskutować z kimś, kto i tak nas nie słucha. Trzeba myśleć pozytywnie i mimo problemów nie obwiniać się z byle powodu. Podsumowując; Spokój i jeszcze raz spokój! Wszak złość piękności szkodzi...

czwartek, 20 sierpnia 2015

Jeżyny nie tylko na zdrowe odchudzanie...

Każdy kto boryka się z problemami powolnej przemiany materii i każdy kto tych kłopotów jeszcze nie ma, powinien zajadać się wyjątkowo zdrowymi owocami, zawierającymi znaczne ilości błonnika, dobrze przyswajalne witaminy (w tym spore ilości witaminy E, K, C, B, PP, A), minerały (w tym ważny magnez, wapń, żelazo) oraz przedłużające życie i młodość - antyoksydanty.

Jeżyny (Rubus fruticosus)


Jeżyny są także doskonałe w diecie cukrzyków, dla osób z osłabionym sercem, niedomaganiami układu kostnego, czy z ryzykiem chorób nowotworowych. Jeżyny rosną na łąkach, miedzach, polach i na skrajach lasów. W tym roku dojrzały już na początku sierpnia, bo lato w Polsce słoneczne i bardzo ciepłe. Teraz najlepszy czas na przetwory z jeżyn - soki, dżemy, frużeliny, konfitury, nalewki a także łakocie z jeżynami - pyszne ciasta, desery czy lody.


Dżem i sok z jeżyn przepis



100 g jeżyn zawiera niewielką ilość kalorii ( około 40) i niski indeks glikemiczny (25)

W ziołolecznictwie najczęściej wykorzystuje się liście jeżyny, które mają właściwości przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze i odtruwające. Przywracają prawidłową pracę układu pokarmowego po biegunkach i niestrawnościach. Napary z liści, zapobiegają także powstawaniu wrzodów i działają wykrztuśnie w stanach zapalnych dróg oddechowych.

W pielęgnacji skóry liście i owoce jeżyny łagodzą objawy trądziku, regenerują, ujędrniają i wygładzają jej tkanki. Napary i płukanki z liści wzmacniają włosy i paznokcie.

poniedziałek, 20 lipca 2015

Bób na zdrowe odchudzanie

Bób to zielone, przepyszne, duże ziarna niczym prawdziwe kapsułki ze skarbami natury -z wartościowym białkiem, witaminami z grupy B, minerałami i błonnikiem.
Bób to roślina motylkowa ceniona jest przez ludzkość od tysiącleci, zwłaszcza w krajach wokół basenu Morza Śródziemnego.



Bób świeży z ogródka nie wymaga obierania ze skórek,
ale z kupowanym  różnie bywa.

To smaczne warzywo w sezonie letnim nie przysparza kłopotów w przygotowaniu. Świeże młode ziarno gotuje się błyskawicznie około 5 minut lub tyle, żeby było miękkie, ale nierozgotowane. Trzeba po prostu próbować. Przed gotowaniem bób warto przepłukać pod bieżącą wodą, potem zalać na godzinę zimną. Następnie odlać wodę i gotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Bób nie powoduje wzdęć w takim stopniu, jak fasola czy groch i jest świetną przegryzką w ciągu dnia. Ma jednak i wady, zwłaszcza w miejscach, gdy nie czujemy się swobodnie, będąc na przykład w pracy, czy gdziekolwiek między ludźmi. Jest po prostu wiatropędny.



Co zawiera bób?


Bób to dobre żródło witamin z grup B, w tym bardzo waznej folacyny B9 - inaczej zwanej kwasem foliowym. Jego brak w organizmie skutkuje skłonnością do depresji, niedorozwojem płodu, zaburzeniami w składzie krwi, osłabieniem serca.Więcej...
Ziarno bobu dostarcza także witaminy B2, B5 i B6 - odpowiedzialne między innymi za przemianę tłuszczy, stan skóry, włosów i paznokci. Więcej
Bób w diecie to lepsza krzepliwość krwi, krótsze miesiączki, minimalne ryzyko anemii a wszystko to dzięki witaminie K.
Bób dostarcza niezbędnej niacyny- witamina PP, dzięki której organizm broni się przed stresem, nadciśnieniem i chorobami krwi.

Dla odchudzających i ceniących zdrowie spozywanie bobu to okazja do poprawy metabolizmu, wyregulowania poziomu cukru (niski indeks glikemiczny bobu), utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej.

Bób ma sporo białka - około 7 g w 100 g ugotowanego ziarna i około 6 g błonnika, co bardzo korzystnie wpływa na odżywienie i zarazem wyszczuplenie ciała.

Bób to naturalne kapsułki na uciążliwe zaparcia.

Bób zawiera cenne ilości minerałów, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, miedż, cynk i mangan.


Bób w kuchni


Bób gotowany smakuje świetnie. 100 g ugotowanego bobu ma niewiele - około 90 kalorii-aż się prosi podkreślić bezcennych kalorii. Co do smaku zdania są podzielone. Moim zdaniem niesłusznie, gdyż warzywo jest niesamowicie smaczne a zapach... No cóż? Można wrzucic do gotowania jakies aromatyczne ziele, na przykład angielskie, kminek, natkę z pietruszki. Warto poeksperymentować, gdyż zielone warzywa niezwykle zdrowe i szkoda byłoby przegapić sezon na bób.
Od siebie polecam pyszną, odżywczą i sytą zieloną sałatkę z bobu, brokuła i fasolki szparagowej



środa, 1 lipca 2015

Cząber zamiast antybiotyków

Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) to wspaniałe ziele z rodziny jasnowatych, skuteczne na różne dolegliwości. Likwiduje wiele groźnych bakterii, opornych nawet na antybiotyki, jak na przykład uciążliwe bakterie gronkowca. Obok tymianku, rozmarynu i oregano cząber powinien mieć stałe miejsce w zielniku, w kuchni i apteczce.

Mój cząber, jak wiecie z wcześniejszych wpisów, siałam w kwietniu. Wyrósł pięknie na około 40 cm wysokości. Teraz chętnie obrywam górne partie do dań z warzywami, sałatek a szczególnie do potraw z mięsem. Nie ma grochówki bez dodatku cząbru, który nie tylko mocno poprawia jej smak, ale i czuwa nad prawidłowym trawieniem, minimalizując wzdęcia i złe samopoczucie. Stare podania mówią, że ten, który cząbru kosztuje chętnym do dobrych uczynków i weselszym się staje.

Cząber podczas kwitnienia

Cząber z sałatą teraz a tak wygladał 3 miesiąe wczesniej (zdjecie poniżej)
Cząber siewki 3 tygodnie od wysiania


Cząber świeży czy suszony łagodzi stresy, fermentację jelit, zapobiega biegunkom, infekcjom pęcherza moczowego, oczyszcza z toksyn, poprawia koloryt i kondycję skóry. Działa przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Roztarte ziele zmniejsza swędzenie po ukąszeniach a napary i olejki leczą stany zapalne dróg oddechowych, stawów a także żołądka i dwunastnicy.

Cząber trafił do Europy najprawdopodobniej ze wschodnich obszarów, położonych wokół basenu Morza Śródziemnego - Syria, Palestyna, ziemie przy górach Kaukaz.

Co zawiera cząber i kiedy go najlepiej spożywać i suszyć?


Cząber właśnie teraz pod koniec czerwca zaczyna kwitnąć. To jest najlepszy okres na zbiory i spożywanie, gdyż ma najwięcej olejków eterycznych, czyli najwięcej mocy. Na suszenie zrywam pierwsze od góry 15 cm łodyg i suszę w małych pęczkach w suchym dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Suszony cząber ma również wspaniały aromat. Przyda się z pewnością w kuchni i w apteczce do następnego sezonu. Pomimo leczniczej zawartości nie rzucamy się na cząber łyżkami, ale dozujemy w umiarkowanych ilościach- na przykład łyżeczka posiekanych świeżych ziół do obiadu lub 1/3 szklanki naparu, sporządzonego  z łyżki suszonych ziół 2-3 razy dziennie.

Cząber zawiera liczne olejki eteryczne a także garbniki i flawonoidy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych oraz niezbędne minerały, jak: magnez, potas i cynk.

Cząber uprawa


Cząber to śródziemnomorska roslina. Ceni sobie zacisze i słoneczne stanowisko. Gleba najlepiej piaszczysta i przepuszczalna. Ziele świetnie daje sobie radę podczas suszy, w przeciwieństwie do bazylii, którą trzeba częściej podlewać i zasilać a cząber poza słońcem i osłonięciem od wiatrów, prawie nic nie potrzebuje. Najlepiej wysiać go w marcu do doniczek a młode roslinki pikować po około 3 tygodniach od wschodu.  Można siać cząber w kwietniu wprost do gruntu, ale mnie jakoś słabo wschodził, dlatego wysiałam do doniczek w marcu. Więcej o wysiewie ziół. Do gruntu przesadziłam na poczatku maja. Cząber, tymianek, mięta i oregano z reguły dobrze znoszą zimy. Na wiosnę powinno się przyciąć rośliny, żeby dobrze się rozkrzewiały w następnym sezonie.
Cząber inne nazwy: cząberek, fasolowe zielę, dzięcielina, pieprzyk, cząberek.