Mój cząber, jak wiecie z wcześniejszych wpisów, siałam w kwietniu. Wyrósł pięknie na około 40 cm wysokości. Teraz chętnie obrywam górne partie do dań z warzywami, sałatek a szczególnie do potraw z mięsem. Nie ma grochówki bez dodatku cząbru, który nie tylko mocno poprawia jej smak, ale i czuwa nad prawidłowym trawieniem, minimalizując wzdęcia i złe samopoczucie. Stare podania mówią, że ten, który cząbru kosztuje chętnym do dobrych uczynków i weselszym się staje.
Cząber podczas kwitnienia |
Cząber z sałatą teraz a tak wygladał 3 miesiąe wczesniej (zdjecie poniżej) |
Cząber siewki 3 tygodnie od wysiania |
Cząber świeży czy suszony łagodzi stresy, fermentację jelit, zapobiega biegunkom, infekcjom pęcherza moczowego, oczyszcza z toksyn, poprawia koloryt i kondycję skóry. Działa przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Roztarte ziele zmniejsza swędzenie po ukąszeniach a napary i olejki leczą stany zapalne dróg oddechowych, stawów a także żołądka i dwunastnicy.
Cząber trafił do Europy najprawdopodobniej ze wschodnich obszarów, położonych wokół basenu Morza Śródziemnego - Syria, Palestyna, ziemie przy górach Kaukaz.
Co zawiera cząber i kiedy go najlepiej spożywać i suszyć?
Cząber właśnie teraz pod koniec czerwca zaczyna kwitnąć. To jest najlepszy okres na zbiory i spożywanie, gdyż ma najwięcej olejków eterycznych, czyli najwięcej mocy. Na suszenie zrywam pierwsze od góry 15 cm łodyg i suszę w małych pęczkach w suchym dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Suszony cząber ma również wspaniały aromat. Przyda się z pewnością w kuchni i w apteczce do następnego sezonu. Pomimo leczniczej zawartości nie rzucamy się na cząber łyżkami, ale dozujemy w umiarkowanych ilościach- na przykład łyżeczka posiekanych świeżych ziół do obiadu lub 1/3 szklanki naparu, sporządzonego z łyżki suszonych ziół 2-3 razy dziennie.
Cząber zawiera liczne olejki eteryczne a także garbniki i flawonoidy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych oraz niezbędne minerały, jak: magnez, potas i cynk.
Cząber uprawa
Cząber to śródziemnomorska roslina. Ceni sobie zacisze i słoneczne stanowisko. Gleba najlepiej piaszczysta i przepuszczalna. Ziele świetnie daje sobie radę podczas suszy, w przeciwieństwie do bazylii, którą trzeba częściej podlewać i zasilać a cząber poza słońcem i osłonięciem od wiatrów, prawie nic nie potrzebuje. Najlepiej wysiać go w marcu do doniczek a młode roslinki pikować po około 3 tygodniach od wschodu. Można siać cząber w kwietniu wprost do gruntu, ale mnie jakoś słabo wschodził, dlatego wysiałam do doniczek w marcu. Więcej o wysiewie ziół. Do gruntu przesadziłam na poczatku maja. Cząber, tymianek, mięta i oregano z reguły dobrze znoszą zimy. Na wiosnę powinno się przyciąć rośliny, żeby dobrze się rozkrzewiały w następnym sezonie.
Cząber inne nazwy: cząberek, fasolowe zielę, dzięcielina, pieprzyk, cząberek.
Cząber inne nazwy: cząberek, fasolowe zielę, dzięcielina, pieprzyk, cząberek.
Szczerze mówiąc nie wiedziałam ile zalet ma cząber. To świetny artykuł, na pewno skorzystam z porad.
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Świetne ziółko, no i smaczne. Troche chwiejne po wzejscciu,, ale potem ladnie rośnie. Polecam własną uprawę. Dziekuję za odwiedziny/Pozdrawiam serdecznie
UsuńŚwietny artykuł! Nie znoszę brać leków i zawsze szukam dla nich alternatyw. Tak już zostałam wychowana, że nie ufam chemii. Moja babcia zawsze miała swoje sposoby na choroby - a to szklaneczka czegoś mocniejszego na przeziębienie, a tu ziele czystka na odchudzanie. Próbuję iść w jej ślady i zrobiłam sobie piękny ziołowy ogródek za domem w tym roku :) Posadziłabym dziurawca, ale mówią, że nielegalne i lepiej nie ryzykować...
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie Mariko, jesli mogę tak się zwrócić. Bardzo dziekuję za miłą wizytę i komentarz Mamy podobny stosunek do zycia, które może być przecież piekne, jesli tylko ludzie zechca wrócić do natury.
UsuńCieplutko pozdrawiam Weronika
ale cząber? Sam nie wiem czy aż tak wierzyć w magię tych wszystkich ziół
OdpowiedzUsuńZioła działają wolniej, ale skutecznie i nieszkodliwie, Uwiierzyałam, kiedy choroby nie mógł pokonać antybiotyk, za to zdązył osłabić organizm
UsuńZioła są bardzo zdrowe i przede wszystkim naturalne! niektóre np. babka działa bardzo szybko, ale cząber będę musiała przetestować :)
OdpowiedzUsuńCząber to zioło o zdecydowanym dobrym smaku i dość szybkim działaniu... Polecam!
OdpowiedzUsuńWitam, a mi usechł w doniczce, czy nadaje sie do zebrania i uzywania?
OdpowiedzUsuńWitam. To zalezy kiedy usechł-jesli niedawno to jak najbardziej można pokruszyć i zamknąć w szczelnym pojemniku
Usuń