- to ulubiona roślina kucharzy, doceniana przez smakoszy napojów i amatorów przeróżnych łakoci. Króluje w ogrodach od pradawnych czasów po współczesne, ciesząc się niezmiennie olbrzymią popularnością.
Spróbujcie wrzucić do szklanki kilka opłukanych listków mięty i zalejcie je wrzącą wodą, dodając do naparu łyżeczkę miodu... Po chwili, jak napój nieco przestygnie, przekonacie się przy kosztowaniu, że nie tylko jest bardzo smaczny, zdrowy, ale też od zaraz poprawia się po nim nastrój. Można go wzmocnić świeżo zaparzoną czarną herbatą lub zamiast miodu dolać soku z jabłek.
Mięta szczególnie doceniana przez Anglików, znalazła zastosowanie w potrawach z jagnięciny, trunkach, napojach, sałatkach i w orzeźwiających czekoladkach. Warto korzystać z dobrych wzorców, z umiarem i ze smakiem.
Mięta bardzo szybko się rozrasta tworząc pokaźne kępy, z których podczas całego wzrostu można pozyskiwać liście na bieżące potrzeby, jak i do robienia zapasów na zimę. Temperatura suszenia ziół nie powinna przekraczać 35 stopni C, żeby zachować, jak najwięcej ich wartości. Mięta lubi wilgotną, ale przepuszczalną glebę, miejsca słoneczne, ale zaciszne. Można hodować ziele na parapecie, czy balkonie, ale trzeba pamiętać o nawadnianiu i dokarmianiu biohumusem.
Mięta bardzo szybko się rozrasta tworząc pokaźne kępy, z których podczas całego wzrostu można pozyskiwać liście na bieżące potrzeby, jak i do robienia zapasów na zimę. Temperatura suszenia ziół nie powinna przekraczać 35 stopni C, żeby zachować, jak najwięcej ich wartości. Mięta lubi wilgotną, ale przepuszczalną glebę, miejsca słoneczne, ale zaciszne. Można hodować ziele na parapecie, czy balkonie, ale trzeba pamiętać o nawadnianiu i dokarmianiu biohumusem.
Co zawiera mięta?
Najważniejsze składniki to olejki eteryczne. Olejek miętowy (w jego składzie - mentol, limonen, cineol, menton, tymol) ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym
Mięta to dobre źródło prowitaminy A i witaminy C
Mięta zawiera kwasy organiczne (walerianowy i octowy), pektyny, żywice, rutynę - flawonoidy, które mają właściwości ochronne, zwiększające szczelność naczyń krwionośnych, opóźniające procesy starzenia się organizmu.
Mięta jest skarbnicą soli mineralnych, tak ważnych, jak żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, bor, molibden, mangan, miedź
Mięta zastosowanie i właściwości
Mięta to wspaniałe zioło. Oprócz walorów smakowych ma bezcenne znaczenie jako roślina lecznicza. Należy jednak podczas leczenia przestrzegać ilości spożywanych ziół a pomiędzy kuracjami robić przerwy
ma zastosowanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, grzybobójcze,
przeciw-pasożytnicze, przeciwfermentacyjne, przeciwskurczowe
działa antyseptycznie, uspokajająco i przeciwbólowo
idealna do płukanek, inhalacji przy schorzeniach gardła i jamy ustnej
mięta neutralizuje nieprzyjemne zapachy w ustach i usuwa stany zapalne zębów
i dziąseł, zmniejszając także dolegliwości bólowe
idealna na schorzenia przewodu pokarmowego - działa żółciopędnie, oczyszczająco, likwiduje - zgagę, wzdęcia, boleści żołądka i brzucha, kolki, odbijanie, nudności, łagodzi zaparcia
poprawia apetyt i samopoczucie
łagodzi bóle przy schorzeniach stawów i mięśni
łagodzi objawy po ukąszeniach
odstrasza insekty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika