Jeżyny (Rubus fruticosus) |
Jeżyny są także doskonałe w diecie cukrzyków, dla osób z osłabionym sercem, niedomaganiami układu kostnego, czy z ryzykiem chorób nowotworowych. Jeżyny rosną na łąkach, miedzach, polach i na skrajach lasów. W tym roku dojrzały już na początku sierpnia, bo lato w Polsce słoneczne i bardzo ciepłe. Teraz najlepszy czas na przetwory z jeżyn - soki, dżemy, frużeliny, konfitury, nalewki a także łakocie z jeżynami - pyszne ciasta, desery czy lody.
Dżem i sok z jeżyn przepis |
100 g jeżyn zawiera niewielką ilość kalorii ( około 40) i niski indeks glikemiczny (25)
W ziołolecznictwie najczęściej wykorzystuje się liście jeżyny, które mają właściwości przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze i odtruwające. Przywracają prawidłową pracę układu pokarmowego po biegunkach i niestrawnościach. Napary z liści, zapobiegają także powstawaniu wrzodów i działają wykrztuśnie w stanach zapalnych dróg oddechowych.
W pielęgnacji skóry liście i owoce jeżyny łagodzą objawy trądziku, regenerują, ujędrniają i wygładzają jej tkanki. Napary i płukanki z liści wzmacniają włosy i paznokcie.
Nawet nie wiedziałam że jeżyny są takie zdrowe :) Mam na ogrodzie ale są strasznie kwaśne :(
OdpowiedzUsuńCo kwaśne to witalne a jeżyny ciągle niedoceniane- ja miałam leśne a w tym roku były słodziusieńkie. Może Twoje miały mało slońca. Pozdrawiam
UsuńCzy jeżyny bezkolcowe też mają takie same walory?Co do kwaśnego smaku to może zależy to od odmiany -a po za tym od stopnia dojrzałości - im bardziej dojrzałe tym mniej kwaśne - Jeżyny zdarzają się też dojrzałe tylko w połowie-zasługa szkodnika szpeciel jeżynowy -
OdpowiedzUsuńUżyłam dzikiej jeżyny. Była słodziutka i pyszna, ale bezkolcowa, z tego co słyszałam i czytałam jest takaże oczyszczająca, zasobna w te same witaminy i minerały. Moim zdaniem jezyna musi dojrzewać tyle ile trzeba na słońcu, żeby była słodka a odmiany pewnie różnią się smakiem.
OdpowiedzUsuńto moje jedne z ulubionych owoców lata...szkoda że tak rzadko i krótko są dostępne
OdpowiedzUsuńzgadzam się-jezyny są pyszne i szkoda, że tak szybko się kończą
OdpowiedzUsuńhehe, zdecydowanie :) Też uwielbiam te owoce :D
Usuńmam jeszcze dwa słoiki dżemu, ale świeżych nic nie przebije: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/08/dzem-i-sok-z-jezyn-zrob-i-nie-daj-sie.html
UsuńTo jest ich największa wada - krótka dostępność ;) Kocham jeżyny i gdy jest na nie sezon dodaję je praktycznie do wszystkiego. W tym roku mieszałam je nawet z twarożkiem i smarowałam tym kanapki, pycha! :)
OdpowiedzUsuńMusiało być pysznie. Na pewno spróbuję z twarożkiem i dżemem z jeżyn, bo w tym roku udało mi się sporo zrobić. Dzieki za podpowiedż. Pozdrawiam
UsuńSą pyszne
OdpowiedzUsuń