poniedziałek, 20 lipca 2015

Bób na zdrowe odchudzanie

Bób to zielone, przepyszne, duże ziarna niczym prawdziwe kapsułki ze skarbami natury -z wartościowym białkiem, witaminami z grupy B, minerałami i błonnikiem.
Bób to roślina motylkowa ceniona jest przez ludzkość od tysiącleci, zwłaszcza w krajach wokół basenu Morza Śródziemnego.



Bób świeży z ogródka nie wymaga obierania ze skórek,
ale z kupowanym  różnie bywa.

To smaczne warzywo w sezonie letnim nie przysparza kłopotów w przygotowaniu. Świeże młode ziarno gotuje się błyskawicznie około 5 minut lub tyle, żeby było miękkie, ale nierozgotowane. Trzeba po prostu próbować. Przed gotowaniem bób warto przepłukać pod bieżącą wodą, potem zalać na godzinę zimną. Następnie odlać wodę i gotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Bób nie powoduje wzdęć w takim stopniu, jak fasola czy groch i jest świetną przegryzką w ciągu dnia. Ma jednak i wady, zwłaszcza w miejscach, gdy nie czujemy się swobodnie, będąc na przykład w pracy, czy gdziekolwiek między ludźmi. Jest po prostu wiatropędny.



Co zawiera bób?


Bób to dobre żródło witamin z grup B, w tym bardzo waznej folacyny B9 - inaczej zwanej kwasem foliowym. Jego brak w organizmie skutkuje skłonnością do depresji, niedorozwojem płodu, zaburzeniami w składzie krwi, osłabieniem serca.Więcej...
Ziarno bobu dostarcza także witaminy B2, B5 i B6 - odpowiedzialne między innymi za przemianę tłuszczy, stan skóry, włosów i paznokci. Więcej
Bób w diecie to lepsza krzepliwość krwi, krótsze miesiączki, minimalne ryzyko anemii a wszystko to dzięki witaminie K.
Bób dostarcza niezbędnej niacyny- witamina PP, dzięki której organizm broni się przed stresem, nadciśnieniem i chorobami krwi.

Dla odchudzających i ceniących zdrowie spozywanie bobu to okazja do poprawy metabolizmu, wyregulowania poziomu cukru (niski indeks glikemiczny bobu), utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej.

Bób ma sporo białka - około 7 g w 100 g ugotowanego ziarna i około 6 g błonnika, co bardzo korzystnie wpływa na odżywienie i zarazem wyszczuplenie ciała.

Bób to naturalne kapsułki na uciążliwe zaparcia.

Bób zawiera cenne ilości minerałów, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, miedż, cynk i mangan.


Bób w kuchni


Bób gotowany smakuje świetnie. 100 g ugotowanego bobu ma niewiele - około 90 kalorii-aż się prosi podkreślić bezcennych kalorii. Co do smaku zdania są podzielone. Moim zdaniem niesłusznie, gdyż warzywo jest niesamowicie smaczne a zapach... No cóż? Można wrzucic do gotowania jakies aromatyczne ziele, na przykład angielskie, kminek, natkę z pietruszki. Warto poeksperymentować, gdyż zielone warzywa niezwykle zdrowe i szkoda byłoby przegapić sezon na bób.
Od siebie polecam pyszną, odżywczą i sytą zieloną sałatkę z bobu, brokuła i fasolki szparagowej



środa, 1 lipca 2015

Cząber zamiast antybiotyków

Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) to wspaniałe ziele z rodziny jasnowatych, skuteczne na różne dolegliwości. Likwiduje wiele groźnych bakterii, opornych nawet na antybiotyki, jak na przykład uciążliwe bakterie gronkowca. Obok tymianku, rozmarynu i oregano cząber powinien mieć stałe miejsce w zielniku, w kuchni i apteczce.

Mój cząber, jak wiecie z wcześniejszych wpisów, siałam w kwietniu. Wyrósł pięknie na około 40 cm wysokości. Teraz chętnie obrywam górne partie do dań z warzywami, sałatek a szczególnie do potraw z mięsem. Nie ma grochówki bez dodatku cząbru, który nie tylko mocno poprawia jej smak, ale i czuwa nad prawidłowym trawieniem, minimalizując wzdęcia i złe samopoczucie. Stare podania mówią, że ten, który cząbru kosztuje chętnym do dobrych uczynków i weselszym się staje.

Cząber podczas kwitnienia

Cząber z sałatą teraz a tak wygladał 3 miesiąe wczesniej (zdjecie poniżej)
Cząber siewki 3 tygodnie od wysiania


Cząber świeży czy suszony łagodzi stresy, fermentację jelit, zapobiega biegunkom, infekcjom pęcherza moczowego, oczyszcza z toksyn, poprawia koloryt i kondycję skóry. Działa przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Roztarte ziele zmniejsza swędzenie po ukąszeniach a napary i olejki leczą stany zapalne dróg oddechowych, stawów a także żołądka i dwunastnicy.

Cząber trafił do Europy najprawdopodobniej ze wschodnich obszarów, położonych wokół basenu Morza Śródziemnego - Syria, Palestyna, ziemie przy górach Kaukaz.

Co zawiera cząber i kiedy go najlepiej spożywać i suszyć?


Cząber właśnie teraz pod koniec czerwca zaczyna kwitnąć. To jest najlepszy okres na zbiory i spożywanie, gdyż ma najwięcej olejków eterycznych, czyli najwięcej mocy. Na suszenie zrywam pierwsze od góry 15 cm łodyg i suszę w małych pęczkach w suchym dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Suszony cząber ma również wspaniały aromat. Przyda się z pewnością w kuchni i w apteczce do następnego sezonu. Pomimo leczniczej zawartości nie rzucamy się na cząber łyżkami, ale dozujemy w umiarkowanych ilościach- na przykład łyżeczka posiekanych świeżych ziół do obiadu lub 1/3 szklanki naparu, sporządzonego  z łyżki suszonych ziół 2-3 razy dziennie.

Cząber zawiera liczne olejki eteryczne a także garbniki i flawonoidy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych oraz niezbędne minerały, jak: magnez, potas i cynk.

Cząber uprawa


Cząber to śródziemnomorska roslina. Ceni sobie zacisze i słoneczne stanowisko. Gleba najlepiej piaszczysta i przepuszczalna. Ziele świetnie daje sobie radę podczas suszy, w przeciwieństwie do bazylii, którą trzeba częściej podlewać i zasilać a cząber poza słońcem i osłonięciem od wiatrów, prawie nic nie potrzebuje. Najlepiej wysiać go w marcu do doniczek a młode roslinki pikować po około 3 tygodniach od wschodu.  Można siać cząber w kwietniu wprost do gruntu, ale mnie jakoś słabo wschodził, dlatego wysiałam do doniczek w marcu. Więcej o wysiewie ziół. Do gruntu przesadziłam na poczatku maja. Cząber, tymianek, mięta i oregano z reguły dobrze znoszą zimy. Na wiosnę powinno się przyciąć rośliny, żeby dobrze się rozkrzewiały w następnym sezonie.
Cząber inne nazwy: cząberek, fasolowe zielę, dzięcielina, pieprzyk, cząberek.

czwartek, 28 maja 2015

Sałata w sezonie najlepsza

Sałata to jedno z najbardziej popularnych i lubianych warzyw. Jeśli macie tylko możliwość siejcie ją samodzielnie lub posadźcie z rozsady lub kupujcie od sprawdzonych producentów z naturalnych upraw.


Sałata właściwości


Walory smakowe i odżywcze sałaty są bezcenne. Koniec wiosny, lato i jesień to okazja, by dowartościować organizm zielonym, pysznym, chrupiącym warzywem, bogatym w minerały - magnez, wapń, cynk, żelazo, potas a także witaminy, zwłaszcza z grupy B, w tym cenny kwas foliowy, czyli witamina B 9 i niemała ilość prowitaminy A i witaminy E oraz ważny w przemianie materii błonnik. Sałata obok wielu wartości odżywczych ma znikomą liczbę kalorii - w 100 g warzywo nie przekracza 20 kalorii a jest to ilość dla różnych gatunków tych warzyw. Pozostaje zatem nam tylko chrupać od rana do wieczora, dzień po dniu.
Oprócz witamin i minerałów sałata jest bardzo dobrym żródłem antyoksydantów, opóźniających procesy starzenia organizmu. Obecność witamin z grupy B ma zbawienny wpływ na odporność i dobre samopoczucie, jak i  na większość niezbędnych procesów fizjologicznych w zdrowym ustroju. Dieta bogata w sałaty, w tym szczególnie popularną masłową, skutecznie niweluje ryzyko nowotworów i innych groźnych chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca czy nadciśnienie. Wreszcie sałata to doskonały dar natury w bezpiecznej diecie przy odchudzaniu.



Sałata uprawa


Sałata masłowa króluje na naszych stołach, ale warto wzbogacać menu o inne gatunki, w tym bardzo cenną śródziemnomorską odmianę rukolę, która niestety nie jest najłatwiejsza w samodzielnej uprawie w Polsce. Rukola właściwie należy do rodziny kapustnych szczególnie bogatych w witaminy i minerały. Polecałabym do hodowli oprócz masłowej - roszponkę, sałatę karbowaną, rzymską i lodową.

Polecam przepis na sałatkę z sałaty masłowej i kapusty pekińskiej, którą można przygotować nawet na kilka godzin wcześniej w przeciwieństwie do przystawki z samej sałaty, którą trzeba przygotować w ostatniej chwili przed podaniem. LINK

Sałatka z kapustą pekińską, sałata masłową, rzodkiewką...