Migdały - naturalne tabletki na zdrowie |
Migdały - Witaminy, minerały i inne cenne związki
- doskonałe źródło witaminy E - odpowiedzialnej za stan serca i naczyń krwionośnych
- witamina B2 - mocne nerwy i lepszy wzrok
- magnez
- wapń
- fosfor
- potas
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), obniżające zły cholesterol, ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych, nadciśnienia i powstawanie komórek nowotworowych
- dobrej jakości białko (ok. 15 gram w 100 gramach produktu)
- błonnik - oczyszcza i odtruwa, usuwając odpady przemiany materii
Migdały w kuchni
Wysublimowany smak migdałów sprawia, ze chętnie sięga się po nie w kuchni śródziemnomorskiej i niemal w każdej części świata. Nasze polskie mazurki wielkanocne kochają towarzystwo migdałów. Święta Bożego Narodzenia upływają z ich znaczną domieszką w makowcach i wielu innych przysmakach.Migdały wykorzystujemy na różne sposoby: jako mączkę do wypieków i dań, płatki do dekoracji, posiekane lub w całości. Dodatek migdałów do sałatek, surówek, potraw mięsnych, podnosi ich walory smakowe, wzbogacając jednocześnie monotonną dietę. Zamiast toksycznych chipsów ze sklepowej półki, można je z apetytem chrupać, podczas siedzenia przed telewizorem. Dla amatorów łakoci polecam oszczędny w cukrze tort migdałowo-porzeczkowy lub
przepyszną owsiankę z migdałami i aronią