czwartek, 22 listopada 2012

Migdały

Migdały - smaczne, zdrowe orzechy, antyalergiczne, bogate w witaminy i minerały.  Wystarczy zjeść kilkanaście sztuk dziennie, by odczuć z czasem przypływ humoru i wyższy poziom sił witalnych. Warto traktować je, jak naturalne tabletki na zdrowie, bez ryzyka działań ubocznych.

Migdały - naturalne tabletki na zdrowie

 Migdały - Witaminy, minerały i inne cenne związki


  • doskonałe źródło witaminy E - odpowiedzialnej za stan serca i naczyń krwionośnych
  • witamina B2 - mocne nerwy i lepszy wzrok
  • magnez
  • wapń
  • fosfor
  • potas 
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), obniżające zły cholesterol, ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych, nadciśnienia i powstawanie komórek nowotworowych
  • dobrej jakości białko (ok. 15 gram w 100 gramach produktu)
  • błonnik - oczyszcza i odtruwa, usuwając odpady przemiany materii
Z powyższego wykazu widać, że w tak doborowym towarzystwie nie sposób się zagubić i podupaść na zdrowiu. Sięgajmy do natury, jak najczęściej, oszczędzając na drogich suplementach, o których do końca, nigdy nie będziemy pewni, czy nam coś pomogą. Jeśli skrupulatnie liczymy kalorie to warto wiedzieć, że 20 sztuk migdałów stanowi około 100 cennych kalorii. To nie jest jednak pusta energia, jak w cukrze, czy alkoholu. Zdrowe tłuszcze uruchamiają proces rozpuszczania najcenniejszych witamin a te, mając do dyspozycji życiodajne pierwiastki, enzymy, białka, kwasy, uruchamiają komfortowe warunki do rozwoju organizmu i jego metabolizmu. Już czas przestać obwiniać wszystkie tłuszcze za naszą otyłość. Znaczna ich część (omega3, omega6), pochodzenia roślinnego, z ryb i owoców morza (zwłaszcza spożywane na zimno), warunkuje powodzenie zdrowej diety. Ludzie, którzy jedzą warzywa i owoce bez dodatku NNKT, nie mogą oczekiwać od ich stanu zdrowia zdecydowanej poprawy. Podobnie się rzecz ma z tymi, co to olej używają jedynie do smażenia. Odkąd człowiek wynalazł ogień, większość posiłków chciałby grillować. Pomiędzy tymi pozornymi, ale jednak przyjemnościami dla oczu i żołądka, trzeba spożywać smaczne warzywne sałatki z dodatkiem oleju z pierwszego tłoczenia z roślin typu    - rzepak, siemię, soja, oliwki  oraz ziarna, kaszesiemię lniane i oczywiście uniwersalne naturalne pastylki - migdały.



Migdały w kuchni

Wysublimowany smak migdałów sprawia, ze chętnie sięga się po nie w kuchni śródziemnomorskiej i niemal w każdej części świata. Nasze polskie mazurki wielkanocne kochają towarzystwo migdałów. Święta Bożego Narodzenia upływają z ich znaczną domieszką w makowcach i wielu innych przysmakach. 

Migdały wykorzystujemy na różne sposoby: jako mączkę do wypieków i dań, płatki do dekoracji, posiekane lub w całości. Dodatek migdałów do sałatek, surówek, potraw mięsnych, podnosi ich walory smakowe, wzbogacając jednocześnie monotonną dietę. Zamiast toksycznych chipsów ze sklepowej półki, można je z apetytem chrupać, podczas siedzenia przed telewizorem. Dla amatorów łakoci polecam oszczędny w cukrze tort migdałowo-porzeczkowy lub
przepyszną owsiankę z migdałami i aronią

środa, 21 listopada 2012

Czy majonez jest zdrowy?

Majonez? Nie znam osoby, która go nie lubi i dobrze. Jest jednak małe ale... Zanim go kupisz, przeczytaj etykietę a najlepiej przygotuj go
własnoręcznie z dobrych produktów.


Potrzebujesz tylko sprawdzonego jajka, maksymalnie dwóch, olej z pierwszego tłoczenia, sok z cytryny i podstawowe przyprawy. Robiąc majonez, możesz zastosować olej rzepakowy. Wbrew obiegowym opiniom olej rzepakowy dobrego gatunku, zachowuje zawartość cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT i dla organizmu jest niezbędny. Dieta bez dobroczynnych tłuszczy to zła dieta. Nie tylko rujnuje serce, układ nerwowy i osłabia odporność, ale zwiększa ryzyko chorób nowotworowych. Z jednej strony moda na odchudzanie ma swoje zalety, gdyż walczy z otyłością, z drugiej zaś,  często szkodzi zdrowiu. Rozważna dieta to klucz do zdrowia.

Majonez w połączeniu z warzywami, których większość witamin rozpuszcza się w tłuszczu, nadaje im wspaniały smak. Kiedyś jadłam u znajomych surówkę z marchewki i kapusty bez grama tłuszczu. Może w otoczeniu tłustego mięsiwa  organizm jakoś przechwyci witaminy... Tam, gdzie jest witamina A, D, E, K (kliknij w adres: Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu), musi być olej z pierwszego tłoczenia (jeszcze lepiej tłoczony na zimno). Olej podgrzany powyżej 60 stopni C, traci swoje drogocenne właściwości. Majonez oprócz kwasów omega 3 to także źródło witaminy E, niezbędnej dla serca. Posmarowanie pieczywa majonezem zamiast masła, zmniejszy zły cholesterol w organizmie.
Zajrzyj do  sprawdzonego przepisu na majonez 

środa, 14 listopada 2012

Kasza tatarczana - siła zdrowia i smaku


Kasza tatarczana (gryczana)
Dawniej ludzie uwielbiali jeść kaszę dla smaku a dziś nie tylko z woli chęci, ale przede wszystkim z musu trzeba ją spożywać, by odtruć organizm. W świecie, zdominowanym przez konserwanty, w tym śmiercionośne azotyny i azotany sodu, proste produkty, jak ziarna i kasze są tarczą naszego zdrowia

Nie możemy się poddawać w walce z chorobami. Rozsądne wybieranie produktów w naszej diecie, wzmacnia odporność i przywraca prawidłowe funkcjonowanie każdego organu. Już dziecko powinno wiedzieć, że uzależnienie od fast foods jest groźne dla jego rozwoju, zakłócając pracę we wszystkich układach ustroju.

Kasza gryczana, obfituje w witaminy: E, PP, B6, K, kwas foliowy (niezbędny w ciąży), kwas pantotenowy a także w cenne minerały, jak: magnez, fosfor, potas, mangan, wapń, selen. Wielką zaletą  kaszy tatarczanej jest spora zawartość błonnika i mała kaloryczność (w 100 g - około 90 kalorii), więc warto się w niej rozsmakować, serwując ją częściej i obficie.

Ziarna aktywizują opieszały metabolizm a kasze takie, jak tatarka, czy jaglana, oczyszczają organizm ze śmieci, poprawiając kondycje, stan ducha, odporność na choroby i wspomagają naturalne odchudzanie.

Kasza tatarczana świetnie smakuje z sosami, z cebulką i jako podstawa do drugich dań, dostarcza najcenniejszych składników. Można z niej robić kotlety wegetariańskie lub z mięsem. W niektórych rejonach naszego kraju wciąż żywa jest tradycja pierogów z tatarką. Warto zainspirować się i stworzyć własne dania z jej udziałem. Zapraszam do przepisu kotlety z indyka z kaszą tatarczaną.

piątek, 9 listopada 2012

Kasza jaglana - złoty środek na odchudzanie



Kasza jaglana
Zbawienne działanie kaszy jaglanej na układ pokarmowy, krwionośny, nerwowy i budulcowy, od dawna chroniło ludzkość przed utratą zdrowia. W czasach, kiedy trucizna kryje się w prawie każdym posiłku z przetworzonych produktów, koniecznie trzeba zadbać o nasze menu. 

Niekwestionowaną tarczą dla naszego zdrowia jest kasza jaglana. Suplementy nie załatwią za nas problemu niedożywienia, braku najważniejszych minerałów, jak wapnia, magnezu, żelaza, potasu i wielu innych składników- witamin - B, A, K, C, E, wysokowartościowego białka, niezbędnego w poprawnym funkcjonowaniu organizmu. 

Rosną liczby dzieci chorych na nadciśnienie, gdyż w ich diecie dominuje śmieciowe jedzenie, bogate jedynie w niezdrowe utwardzone tłuszcze. To nie znaczy, że sobie i najmłodszym musimy odmawiać frytek, czy loda, ale o to, żeby tego typu potrawy ograniczyć do minimum a z czasem do zera, wprowadzając przede wszystkim do diety zdrowe dania z udziałem nieprzetworzonej, wolnej od konserwantów żywności.

Kasza jaglana jest źródłem przeciwutleniaczy, zwanymi antyoksydantami a także lecytyny i krzemionki. Nasza skóra, włosy i paznokcie, dzięki jej właściwościom, mogą się w pełni regenerować i wyglądać nienagannie, a udział drogich kosmetyków to kwestia poprawy nastroju. Dbajmy zatem o siebie przede wszystkim od środka.


Kasza jaglana oczyszcza odchudza i leczy

Kasza jaglana to dobry sposób na odchudzanie i zdrowy detoks. Bogactwo witamin, pierwiastków, drogocennych substancji odtruwających i stosunkowo niewielka kaloryczność, przemawia za rozsądnym zrzucaniem nadmiaru wagi. Sto gram kaszy jaglanej to około 350 kalorii i mnóstwo najbardziej wartościowych składników, normalizujących najważniejsze procesy w każdej komórce ciała, usuwających przy tym z organizmu odpady przemiany materii. 


Kasza jaglana w kuchni

Przepisy z kaszą jaglaną w opisie i na filmie. Polecam

W naturze jest wielka siła i można z niej korzystać do woli, minimalizując ryzyko utraty zdrowia i spustoszenia budżetu. 
Z kaszy jaglanej można przygotować wiele pysznych dań. Zapraszam do najprostszych przepisów:

jak gotować kaszę jaglaną?
zupę jaglaną - złoto na talerzu
pomidorówka z kaszą jaglaną
tradycyjne mielone z kaszą jaglaną
kasza jaglana z wątróbką
domowy chleb z kaszą jaglaną
pyszne placki ziemniaczane z kaszą jaglaną
sałatka z tuńczykiem i kaszą jaglaną
babeczki z kaszą jaglaną



poniedziałek, 29 października 2012

Orzechy włoskie

Jesień to wspaniała pora roku, oferująca bogactwo warzyw i owoców. Orzechy włoskie to bogate żródło witamin - B, A, C, E, K, PP, minerałów - szczególnie wapnia i magnezu, białka, kwasów omega 3 oraz cennych garbników, bogatych w antyoksydanty.



Orzechy włosie dają człowiekowi prosty sposób na podniesienie odporności, obniżenie cholesterolu, poprawę samopoczucia. Słowem: wystarczy zjeść ich kilka dziennie, by cieszyć się lepszą kondycją fizyczną i psychiczną.

Spożywając orzechy włoskie powinno się sprawdzać ich jakość. Nie mogą być zjełczałe, czy spleśniałe. Najlepiej prażyć je na patelni, w piekarniku lub sparzyć w gorącym mleku, eliminując obecność drobnoustrojów i pasożytów.

Orzechy włoskie są świetnym dodatkiem do musli. które warto komponować samemu, dzięki czemu, unikniemy kontaktu z konserwantami. Ich wyśmienity smak ujawnia się w wyrobach cukierniczych i wielu ciastach. Orzechy włoskie i czekolada, tort orzechowy, ciasteczka bakaliowe, kremy orzechowe to tylko kilka przykładów trafnych połączeń smakowych, słusznie uważanych za wyjątkowe delicje.

poniedziałek, 15 października 2012

Papryka - królowa warzyw

Papryka  przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej w XV wieku. Szczególnie pokochali ją Węgrzy i Meksykanie. Warto podążyć ich śladem i uczynić paprykę królową warzyw, gdyż bez cienia wątpliwości, zasłużyła sobie na to.

Lśniąca, smaczna, kolorowa a pod względem zawartości witaminy C, wręcz bezkonkurencyjna. Papryka należy do psiankowatych, jak kartofel, czy pomidor. Dostarcza karotenów (zwłaszcza odmiany czerwone) i cennych pierwiastków, jak potas, magnez i wapń. Potas odgrywa ważną rolę w organizmie. Jego niedobór podwyższa ciśnienie i zaburza elektrolity. Jeśli żołądek nie skarży się na schorzenia, dobrze czasami skorzystać z chili - ostrej odmiany papryki, uwalniającej leczniczą substancję - kapsaicynę.



Papryka działa antyseptycznie, rozgrzewająco, zmniejsza ryzyko nowotworów, odmładzająco (obecność przeciwutleniaczy), regenerująco na skórę, paznokcie i włosy a przy tym jest bardzo smaczna i kolorowa.

Coraz częściej notuje się przypadki wyleczenia raka trzustki i prostaty, dzięki terapii kapsaicyną, której kontrolowane, niewielkie dawkowanie, obniża ciśnienie, pobudza trawienie, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, korzystnie wpływa na układ wydalniczy, uwalniając organizm od toksyn i infekcji.

Papryka żółta, czerwona, zielona, podkręca smak sałatek i znanych specjałów (leczo, gulasz z warzywami). Wystarczy na nią popatrzeć, by poczuć jej siłę. Słowem, pięknie wygląda, w 100 gramach ma zaledwie 30 kalorii (niektóre odmiany mają ich znacznie mniej), zasobna w najcenniejsze składniki i jest ulubienicą amatorów zdrowej kuchni. Można ją spożywać na wiele sposobów - na surowo, w surówkach, czy sałatkach, z dodatkiem olejów lub sosów, przygotowanych na bazie tłuszczy tłoczonych na zimno, jak i gotowaną i pieczoną. 

Polecam moje przepisy z papryką:

Zapiekana papryka z kurczakiem i cukinią LINK
Pulpety z paprykarzem i kaszą jaglaną LINK
Papryka marynowana jak zrobić LINK
Papryka z mięsem mielonym LINK
Surówka z pekińskiej kapusty i papryki LINK
Błyskawiczna surówka z papryki i pora LINK

środa, 5 września 2012

Pyszny keczup domowy przepis



Pomidory to tani rarytas. Szczególnie pod koniec lata mają najwięcej wartości i dobrze smakują, zwłaszcza te uprawiane pod chmurką, bez chemicznych polepszaczy. Więcej na stronie: Pomidory niby zwyczajne a jednak niezwykłe.
Bogać swoją spiżarnie i rób cenne przetwory. Pod tym samym, co powyżej adresem, znajdziesz przepis na przecier. Jeśli lubisz keczup, zrób go koniecznie sam(a). Polecam!


Składniki na keczup


5 kg pomidorów
szklanka cukru
płaska łyżeczka soli lub więcej (sos jest redukowany, więc lepiej doprawiać na koniec)
0,5 kg cebuli
3/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
4 duże papryki
1 główka czosnku
1/5 szklanki octu winnego lub jabłkowego
pęczek świeżego tymianku
bazylia świeża lub suszona
10 zmielonych goździków
4 ziarna zmielonego ziela angielskiego
mielone chili lub pieprz Cayenne - według uznania (wsypuje szczyptę i próbuję całość, by nie paliło w język, jedynie dyskretnie podkreślało smak keczupu)


Keczup - wykonanie




Umyte pomidory pozbawiamy rdzeni, (nie wszystkie je mają), dzielimy na części. Wkładamy do dużego garnka i smażymy, by odparowały. W trakcie gotowania pamiętamy o mieszaniu. Dobrze jest przygotować je kilka godzin wcześniej, by miały, jak najmniej wody. 

Paprykę płuczemy i kroimy, pozbawiając ją nasion i białych części. 

Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy w części oleju. Jak się zeszkli dodajemy do niej paprykę i czosnek. Dusimy jakieś 10 minut. Po czym dodajemy cukier i łączymy z pomidorami. Całość dusimy około godziny. Dodajemy ocet winny lub jabłkowy i przyprawy.  Dusimy jeszcze 10 minut i studzimy. 

Przecieramy wszystko przez sito. Do masy dodajemy resztę oleju, mieszamy i ponownie wlewamy do garnka, doprowadzając keczup do wrzenia. Rozlewamy keczup do wyparzonych słoiczków. Dobrze dokręcamy zakrętki i pasteryzujemy 10 minut, w temperaturze 80-90 stopni C. 

Kiedy keczup w słoiczkach ostygnie, sprawdźmy, czy któryś z nich nie ma wypukłej zakrętki. Jeśli się takie znajdą, należy je przeznaczyć do zużycia w pierwszej kolejności, inaczej szybko się popsują. Smakowity keczup przyda nam się do sałatek, spaghetti, pizzy, czy macerowania mięsa (fantastyczny dodatek, który świetnie kruszy mięso, dodając mu barwy i smaku). Spróbujcie zalać nim żeberka, indyka lub kurczaka. Keczup można przyprawić według własnego uznania. Zasadą numer jeden jest zawsze próbowanie tego, co się przygotowuje, by ostrożnie dodając ulubione przyprawy, uzyskać, jak najlepszy smak. 




Keczup własnej roboty jest bardzo aromatyczny i można go traktować, jak super sos pomidorowy do makaronu, czy pizzy. Wystarczy podgrzać, wylać na kluski a wierzch dania posypać serem tartym lub sporo droższym. Podczas przygotowania keczupu, z zamiarem użycia go jako sosu, można go łagodniej przyprawić (mniej użyć octu winnego i ostrych przypraw)
Polecam go szczególnie Panom i oczywiście Wszystkim Nam. Własny keczup to eliksir na zdrowe serce, mocne nerwy, równowagę elektrolitów, koncentrację i humor. Zawarty w nim, skoncentrowany antyoksydant likopen, chroni przed rakiem i starzeniem organizmu.