poniedziałek, 15 października 2012

Papryka - królowa warzyw

 
W klimacie umiarkowanym późne lato i jesień to najlepsza pora roku, by nacieszyć się do woli świeżymi owocami i warzywami.


Zapiekana papryka z ryżem, kurczakiem i mozzarellą. Adres do przepisu poniżej

Papryka należy do psiankowatych, jak kartofel, czy pomidor. Przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej w XV wieku. Szczególnie pokochali ją Węgrzy i Meksykanie. Warto podążyć ich śladem i uczynić paprykę królową warzyw, gdyż bez cienia wątpliwości, zasłużyła sobie na dominacje w naszej diecie. Lśniąca, smaczna, kolorowa a pod względem zawartości witaminy C, wręcz bezkonkurencyjna. Dostarcza karotenów (zwłaszcza odmiany czerwone) i cennych pierwiastków, jak potas, magnez i wapń. Potas odgrywa ważną rolę w organizmie. Jego niedobór podwyższa ciśnienie i zaburza elektrolity. Jeśli żołądek nie skarży się na schorzenia, dobrze czasami skorzystać z chili - ostrej odmiany papryki, uwalniającej leczniczą substancję - kapsaicynę .
Papryka działa antyseptycznie, rozgrzewająco, zmniejsza ryzyko nowotworów, odmładzająco (obecność przeciwutleniaczy), regenerująco na skórę, paznokcie i włosy a przy tym jest bardzo smaczna i kolorowa.
Coraz częściej notuje się przypadki wyleczenia raka trzustki i prostaty, dzięki terapii kapsaicyną, której kontrolowane, niewielkie dawkowanie, obniża ciśnienie, pobudza trawienie, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, korzystnie wpływa na układ wydalniczy, uwalniając organizm od toksyn i infekcji.
Papryka żółta, czerwona, zielona, podkręca smak sałatek i znanych specjałów (leczo, gulasz z warzywami). Wystarczy na nią popatrzeć, by poczuć jej siłę. Słowem, pięknie wygląda, w 100 gramach ma zaledwie 30 kalorii (niektóre odmiany mają ich znacznie mniej), zasobna w najcenniejsze składniki i jest ulubienicą amatorów zdrowej kuchni. Można ją spożywać na wiele sposobów - na surowo, w surówkach, czy sałatkach, z dodatkiem olejów lub sosów, przygotowanych na bazie tłuszczy tłoczonych na zimno, jak i gotowaną i pieczoną. 

Polecam moje przepisy z papryką:

Zapiekana papryka z kurczakiem i cukinią LINK
Pulpety z paprykarzem i kaszą jaglaną LINK
Papryka marynowana jak zrobić LINK
Papryka z mięsem mielonym LINK
Surówka z pekińskiej kapusty i papryki LINK
Błyskawiczna surówka z papryki i pora LINK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu. Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania i propozycje, co do jego zawartości.