poniedziałek, 29 października 2012

Orzechy włoskie

Jesień to wspaniała pora roku, oferująca bogactwo warzyw i owoców. Orzechy włoskie to bogate żródło witamin - B, A, C, E, K, PP, minerałów - szczególnie wapnia i magnezu, białka, kwasów omega 3 oraz cennych garbników, bogatych w antyoksydanty.



Orzechy włosie dają człowiekowi prosty sposób na podniesienie odporności, obniżenie cholesterolu, poprawę samopoczucia. Słowem: wystarczy zjeść ich kilka dziennie, by cieszyć się lepszą kondycją fizyczną i psychiczną.

Spożywając orzechy włoskie powinno się sprawdzać ich jakość. Nie mogą być zjełczałe, czy spleśniałe. Najlepiej prażyć je na patelni, w piekarniku lub sparzyć w gorącym mleku, eliminując obecność drobnoustrojów i pasożytów.

Orzechy włoskie są świetnym dodatkiem do musli. które warto komponować samemu, dzięki czemu, unikniemy kontaktu z konserwantami. Ich wyśmienity smak ujawnia się w wyrobach cukierniczych i wielu ciastach. Orzechy włoskie i czekolada, tort orzechowy, ciasteczka bakaliowe, kremy orzechowe to tylko kilka przykładów trafnych połączeń smakowych, słusznie uważanych za wyjątkowe delicje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika