Historia ziemniaka
Ziemniak przypłynął z
Peru do Europy w XVI wieku. Wywodzi się z rodziny psiankowatych,
podobnie jak pomidor. Wielki hetman Jan III Sobieski podarował je swojej
żonie - Marysieńce, wracając ze słynnej odsieczy pod Wiedniem w 1683
roku. Kariera ziemniaka i jego popularność w dużym stopniu rozwiązała
problem głodu na świecie.
Ziemniaki tuczą?
Często słyszę opinie, że ziemniaki tuczą. Sto gram tych cudownych smacznych bulw, po ugotowaniu zawiera jedyne 75 cal, skąd więc wzięła się teoria, że są źródłem nadwagi. Nawet jeśli zjemy ich dziennie pół kilograma to powinny dostarczyć nam tylko 375 kalorii. Kaloryczność ziemniaków podnoszą dodatki, jak obfite sosy, okrasy. czy faszerowanie pure e ze śmietaną, masłem i.t.d. Ziemniak przetworzony na frytki z oleju, lub chipsy to zaiste źródło złych kalorii i ciężkiego tłuszczu, który zapycha nam żyły. Tłuszcz, zwłaszcza olej roślinny nierafinowany jest zdrowy, ale na zimno. Powyżej 40 stopni C. traci drogocenne kwasy NNKT.
Ziemniak leczy
Ziemniaki działają zasado-twórczo, co przy współczesnej diecie ma ogromne znaczenie. Po co walczyć ze zgagą, wystarczy zadbać o produkty równoważące nadmiar kwasów. Wywar z ziemniaków goi śluzówkę, gardło, nasiadówki na gotowanych obierkach zwalczają przypadłości w okolicach intymnych a jako napój, goi wrzody żołądka. Systematyczne picie soku z surowych ziemniaków, zmniejsza nadciśnienie, leczy układ pokarmowy, ładuje organizm witaminą C i skutecznie rozkrusza kamienie żółciowe i nerkowe.
Jak spożywać ziemniaki?
Przygotowanie ziemniaków do spożycia powinno być najprostsze, odrzucając długotrwałe obróbki w wysokich temperaturach, szczególnie w tłuszczach. Najzdrowsze są młode ziemniaki. Nie obieramy ich, lecz jedynie myjemy i gotujemy na parze. Kroimy w dowolne kształty, doprawiając do smaku i kropiąc chłodnym olejem roślinnym lub oliwą. Można je grillować z niewielką ilością tłuszczu i przyprawami. Zdrowe i smaczne są sałatki ziemniaczane, z dodatkiem innych warzyw lub solo, z odrobiną majonezu własnej roboty. Jeśli już tak bardzo kochamy frytki, nie katujmy się, zjedzmy raz na dwa tygodnie, metodą zapiekania w piekarniku - nic się nie stanie. Najgorsze są te tradycyjne i serwowane poza domem. Chipsy powinny zniknąć ze sklepów, podnoszą ciśnienie nawet dzieciom. Kiedyś ich nie było i nikt z tego powodu nie płakał, zadowalając się na przykład preparowanym ryżem. W sklepikach szkolnych powinny się pojawić jabłka i inne zdrowe przekąski.
Co zawierają ziemniaki?
Ziemniaki to wspaniałe warzywa i słusznie od dawna uważane za podstawę diety. Mgr.inż. Zofia Wieczorek - Chełmińska w Zasadach żywienia i dietetyki stosowanej, podaje zawartość witamin, minerałów, błonnika. dla 100 gram surowego ziemniaka. Oprócz wymienionych wartości, ziemniak odznacza się sporą zawartością witaminy H i K oraz żelaza i potasu.
Nazwa
|
Jednostka
|
Ilość
|
energia
|
kalorie
|
60
|
białko
|
g
|
1,2
|
tłuszcz
|
g
|
0,1
|
błonnik
|
g
|
1,4
|
Wapń (Ca)
|
mg
|
8
|
Magnez
(Mg)
|
mg
|
14
|
Fosfor
(P)
|
mg
|
20
|
karoten
|
µg
|
20
|
Witamina
B1
|
mg
|
0,063
|
Witamina
B2
|
mg
|
0,031
|
Witamina
PP
|
mg
|
1,33
|
Witamina
C
|
mg
|
12
|