niedziela, 12 stycznia 2014

Nie myślcie, że drożdże są takie szare


Ilekroć czytam bez poparcia wypowiedzi, że wszystko, co na drożdżach jest niezdrowe, niestrawne, niekorzystne, że jeśli chleb to tylko na zakwasie ogarnia mnie złość, bo przecież drożdże to uniwersalny produkt. Mają prawie wszystko, co człowiek potrzebuje. Domowe pieczywo na drożdżach jest delikatne i świeże przez cały tydzień a tak na marginesie przytoczę kilka informacji o składnikach odżywczych drożdży. Znajdziecie w nich cenne witaminy z grupy B, na czele z folacyną, bez której niedorozwój organizmu jest oczywisty, witaminę PP, witaminę B6, mnóstwo ważnych pierwiastków (potas, cynk, fosfor, żelazo - i to w bardzo pokaźnych ilościach), dobrej jakości białko i nawet błonnik. O cudownych zawartościach drożdży dowiecie się więcej na stronie:http://www.czytelniamedyczna.pl/4339,wlasciwosci-lecznicze-i-kosmetologiczne-drozdzy-piekarniczych-saccharomyces-cere.html
oraz
http://ar.pl/wartosci-odzywcze/drozdze-piekarskie-prasowane/


Zastosowanie drożdży i sposób użycia.

Dawniej i teraz stosuje się skuteczną terapię drożdżową na stany zapalne, choroby wrzodowe, problemy ze skórą, włosami, rozdrażnienie, depresje i ogólne osłabienie. Praktycznie działają niemal-że na wszystkie bolączki. Tyle tylko, z trzeba wiedzieć, jak je używać. Nie wolno spożywać drożdży surowych. Muszą być zaparzone wrzątkiem. Drożdże to grzyby - żywe organizmy (drożdżaki), które bardzo szybko się rozmnażają a ich pobyt w naszym układzie pokarmowym oprócz fermentacji, spowoduje okradanie organizmu z wielu witamin). Kiedy robimy drożdżowe ciasto korzystamy z siły rozrodczej drożdży, które powodują wzrost i puszystość wypieku. Dlatego też surowego ciasta również nigdy nie próbujemy. Wystarczy niewielka ilość drożdży, by w jelitach narobiły nam bałaganu.
Drożdże, jak dla mnie, oprócz bogatych wartości leczniczych i upiększających, dają mi ogromną przyjemność w czasie, kiedy dotykam drożdżowego ciasta. Jest przemiłe w dotyku i kiedy pomyślę, co by było, gdyby wszystko trzeba było wypiekać na nielubianym przeze mnie proszku do pieczenia...

niedziela, 29 grudnia 2013

Mądra dieta i TANIEC


Sylwestrowa noc przed nami. Wszystkim życzę wspaniałej szampańskiej i aktywnej zabawy.
Życzę niezapomnianych wrażeń i uniesień w miłym towarzystwie przez każdy, nadchodzący Nowy Rok.

Taniec to przyjemna gimnastyka ciała, bardzo korzystna dla diety. Oprócz ładnej sylwetki przynosi człowiekowi psycho-fizyczny komfort. Jeśli nawet komuś się wydaje, że nie lubi tańczyć, jest w błędzie... Warto się przełamać i spróbować, choćby tak, bez świadków, bez lustra, powyginać  nieco kręgosłup w takt przyjemnej muzyki. Już po pierwszych próbach można  poczuć, jak powraca chęć do życia i pozytywne myślenie. Lepiej dotleniony organizm, dzięki przyjemnej gimnastyce tanecznej, sprawniej trawi, spala tłuszcz, oczyszcza się z toksyn i zyskuje na wyglądzie.

Nie chcę nikogo zanudzać, ale jeśli chcecie utwierdzić się, że taniec to sprzymierzeniec i katalizator dobrej diety, zajrzyjcie na poniższe strony, gdzie z pewnością się o tym przekonacie. Polecam: http://spalamywtancu.blogspot.com/p/choreoterapia.html
http://www.sekretydiety.pl/ruch/
http://poradnik.kobieta.gazeta.pl/szukaj/poradnik/na+co+pomaga+taniec+odchudzanie

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Bakalie zamiast chipsów


Teraz przed świętami Bożego Narodzenia bakalie wracają do łask a szkoda, że nie korzystamy z ich ogromnych wartości przez cały rok. Mają skoncentrowaną zawartość wszystkich najpotrzebniejszych dla człowieka pierwiastków i witamin. Oprócz nagminnie łykanych tabletek z witaminami, czy suplementów, trzeba nauczyć się korzystać z namacalnych dóbr. Jest jednak małe ale, zanim zaczniemy się nimi zajadać, musimy koniecznie je dobrze umyć - najpierw pod zimną bieżącą wodą a później jeszcze dodatkowo przepłukać we wrzątku.

Producenci posypują bakalie ohydną chemią, której musimy się pozbyć, przynajmniej jej większości. Paradoksalnie, przepych na sklepowych półkach, niesie dla człowieka same zagrożenia. Zamiast sami suszyć na przykład śliwki, jabłka, czy gruszki - chociażby te owoce, do których w sezonie mamy stały dostęp, coraz częściej sięgamy po przetworzone produkty, przygotowane przez producentów, którzy dbają szczególnie o długi termin ważności, stosując konserwanty i polepszacze. Pamiętam, jak w dzieciństwie, podczas zimy, delektowaliśmy się z ochotą suszonym jabłkami. Jabłka kroiło się w półksiężyce i nawlekało na sznureczki.

I co ważne, robiło się ich tyle, ile się zjadało, więc zawsze były pod ręką zdrowe chipsy - pyszne i świeże. Statystyki biją na alarm, że coraz więcej dzieci choruje na nadciśnienie, choroby serca, alergie, otyłość i nowotwory. Paskudne śmieciowe jedzenie, mało ruchu, gry przed komputerem to główni sprawcy spadku odporności, prawidłowego rozwoju młodych organizmów i nadszarpniętego zdrowia w każdym wieku.
Podaję kilka ciekawych stron, gdzie możecie zgłębić wiedzę na temat zawartości witamin i minerałów w bakaliach oraz o ich znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania wszelkich procesów w ludzkim organizmie.

http://www.harmonica.pl/zdrowie_dietetyka_bakalie.htm
http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Zdrowie/527994,1,Bakalie--wlasciwosci-bakalii.html

niedziela, 1 grudnia 2013

Zrób susz z owoców nie tylko na Święta.

W. Domogród

Leczniczy kompot z suszu to najlepszy świąteczny napój, doceniany przez nasze babcie, zresztą bardzo słusznie, bo nie brak w nim składników, dzięki którym jelita pracują lżej a wszelkie odpady przemiany materii z łatwością są usuwane.

Suszenie owoców, zwłaszcza domowym sposobem, gdzie nie posypiemy ich żadnym świństwem, które sprawia, że na sklepowych półkach mogą leżeć miesiącami to także super metoda na podjadanie przy telewizji, czy kompie. Po co zajadać się nie wiadomo czym, kiedy można wcinać aromatyczne jabłka, gruszki, śliwki, jako najsmaczniejsze chipsy na świecie.

W słoiku po prawej stronę widać suszone obierki z jabłek. Są idealne na kompot, który ma wspaniały kolor i smak. Podobnie można postąpić z innymi obierkami z owoców. Jeśli miałyby to być cytrusy, trzeba je bardzo dobrze obmyć pod bieżąco wodą.

Dekoracyjne plastry cytrusów suszymy w delikatnym cieple (ja robię to na grzejnikach na rozłożonych paskach papieru, na których układam plastry cytryny i pomarańczy. Są cudne.


Jak suszyć owoce?


To bardzo proste. Na grzejnikach, które są praktycznie wszędzie można rozłożyć paski papieru, na których rozłożymy plasterki  jabłek lub gruszek. Podobnie można suszyć wypestkowane śliwki, dzieląc je na połówki i układając na papierze skórką do dołu. Owoce można suszyć  w piekarniku w temperaturze 50 stopni C, włączając co jakiś czas grzanie. 

czwartek, 21 listopada 2013

Jedz kalafiora do syta i chudnij

W. Domogród

Kalafior nie dość, że pyszny to pełen walorów zdrowotnych - witamin, minerałów a przy tym kalorii tylko dwadzieścia, że tylko jeść, jeść i jeść... Trochę nieciekawie kadzi podczas gotowania, uwalniając siarkę, ale jako przedstawiciel rodziny kapuścianej jest niezwykle wysoko oceniany przez badaczy wartości odżywczych i oczywiście przez smakoszy. Do tych ostatnich należę bez wahania.

Troszkę historii

Kalafior, z łaciny zwany Brasicca oleracea, do Polski trafił, najprawdopodobniej dzięki królowej Bonie, której to zawdzięczamy dość wczesną uprawę (XVI-XVII wiek) wielu aromatycznych ziół i warzyw, rosnących wokół basenu Morza Śródziemnego. 

Co zawiera kalafior?

Kalfior, jak  i jego starsza siostra kapusta, od której najprawdopodobniej powstał jako mutant, jest cennym źródłem witamin z grupy B, dzięki którym rozwój organizmu we wszystkich układach jest prawidłowy. To one rozjaśniają nam umysł, wzmacniają serce, podnoszą odporność i komfort psycho-fizyczny. Więcej o witaminach z grupy B tutaj. Pyszne warzywo dostarcza także spore ilości witaminy C i K. Kalafior to kopalnia pierwiastków, zwanych częściej minerałami. Znajdziemy w nim: magnez, potas, sód, wapń, mangan, żelazo i wiele innych śladowych mikroelementów, bez których nasze organy nie funkcjonują prawidłowo, choć potrzebujemy ich raptem w setnych lub tysięcznych częściach mikrogramów. Oprócz witamin i minerałów kalafior jest dobrym źródłem kwasu pantotenowego i nikotynowego (ten ostatni nazywany jest także witaminą PP lub niacyną)

Uprawa:

Kalafior kocha słońce, wilgotną, bogatą w próchnicę glebę, która bardzo dobrze utrzymuje wilgoć. Jako smaczna roślina, niestety, jest bardzo wymagająca. Podłoże nie może być kwaśne (musi w nim być sporo wapnia) ani piaszczyste.
Więcej o uprawie

niedziela, 27 października 2013

Błonnik najlepsze żródła

Najwięcej błonnika mają produkty zbożowe, szczególnie otręby. Błonnik to w przeważającej części celulozowe włókno, którego nasz organizm nie jest w stanie strawić, ale jego znaczenie dla zdrowego metabolizmu jest bezcenne.

Błonnik to naturalna miotła, wymiatająca z jelit odpady, które powinny być szybko wydalone, by nie zatruwały organizmu. Warto podkreślić, że ekstra błonnik to taki, którego jego niewielką część nasz ustrój potrafi przyswoić, szczególnie zawarte w nim cenne witaminy z grupy B i minerały.

Warunkiem jednak jest spożywanie rozpuszczalnego błonnika wraz z płynami, w których rozpuszczają się cenne składniki i wchłaniają bez trudu do naszego ustroju. Cennym źródłem przyswajalnego błonnika są właśnie otręby owsiane i choć mają mniej błonnika, bo w 100 gramach około 15% niż otręby pszenne (ok. 20%) to są zdecydowanie wartościowsze.

Gdzie szukać przyswajalnego błonnika?


otręby i płatki owsiane
fasola czerwona i biała, groszek zielony
jabłka,
śliwki
marchew
buraki
kapusty 
kasze jęczmienne
pomarańcze



Jakie korzyści daje spożywanie błonnika minimum 30 gram dziennie?


sytość bez uczucia przepełnienia w jelitach
- minimalizowanie ryzyka nowotworów jelita grubego
- minimalizowanie ryzyka chorób serca, otyłości, miażdżycy
- obniżenie złego cholesterolu i drożność żył a wynika to z pochłaniania cholesterolu, który z jelit trafia ponownie do żył, jeśli nie dostarczymy w porę organizmowi błonnika, który przechwytuje go i wydala z organizmu.
- osiąganie optymalnego poziomu cukru we krwi
- regularność wypróżnień i odtruwanie
- dostęp do cennych witamin i składników mineralnych (tania owsianka na śniadanie to królewski posiłek)
- łatwość kontrolowania wagi
- komfort psychiczny i fizyczny (działanie antydepresyjne)

Jak spożywać błonnik?


Błonnik zbożowy owsiany koniecznie popijamy wodą lub mieszamy z kefirem czy jogurtem, dodajemy do zup i sałatek. Liczy się nasza pomysłowość, dzięki której dania z ziarnem, otrębami, płatkami, warzywami są po prostu pyszne. Otrąb owsianych ani płatków nie jemy na sucho, gdyż składniki odżywcze w tych produktach nie rozpuszczą się, choć sam błonnik spełni swoją wymiatającą i odtruwającą rolę.
Polecam ciekawą stronę o znaczeniu błonnika w zdrowej diecie

środa, 16 października 2013

Ananas odchudzający smakołyk

W. Domogród
Południowo-amerykański owoc Ananas comosus, bo tam tylko rośnie dziko, kusi niebanalnym wyglądem. Można użyć go na stołach jako piękną naturalną dekorację, ale jeszcze lepiej go zjadać, zwłaszcza świeże owoce.

Ubrany w pancerz z urzekającym zielonym pióropuszem, robi spore wrażenie na tubylcach z Północy, tym bardziej, że skrywa w sobie silnie aktywny zespół enzymów, zwanych bromelainą. Jest to substancja, która z ogromną skutecznością pomaga trawić białko, zamieniając go w przyswajalne aminokwasy.

Pod pancerzem ananasa kryje się także mnóstwo witamin - C, A, B1, B2, B6, B9 - ta ostatnia to kwas foliowy, niezwykle ważny dla kobiet w ciąży i dla rozwoju mózgu u noworodków. Sporo w nim witaminy PP i niezbędnych makro i mikroelementów, jak wapń, żelazo, cynk, potas, miedź i mangan. Zatem, wprowadzajmy go do diety, zwłaszcza po posiłkach głównych, pomagając organizmowi w przyśpieszeniu przemiany materii a dzięki sporej ilości błonnika, wydalimy grożne toksyny, zalegające w ustroju.



Oprócz właściwości odchudzających i oczyszczających bromelaina, zawarta w ananasie ma działanie silnie antyzapalne, gojące, zmniejsza opuchliznę i nadmierne wydzielanie śluzu na przykład przy astmie. Jej rewelacyjne działanie ma wszechstronne zastosowanie w chorobach układu krwionośnego, zapobiegając skrzepom w obrębie naczyń, co pozytywnie wpływa na pracę serca, dotlenienie komórek a tym samym prawidłowy przebieg wielu procesów w organizmie. Jednakże właściwości lecznicze łatwiej zauważyć, stosując tabletki z z zawartością bromelainy, uzyskiwanej z łodyg ananasa. Osoby z osteoporozą po odpowiednio zastosowanej kuracji, odczuwają poprawę motoryczną i zmniejszenie obrzęków w obrębie stawów. Dla sportowców, narażających układ kostny, leki z bromelainą są bezpieczne, dając jednocześnie wysoki poziom skuteczności, z zastrzeżeniem użycia przez osoby z grupą krwi 0.

Polecam strony, dzięki którym dostrzeżecie magię ananasa:
https://sites.google.com/site/zdrowiewnaturze/proste-sposoby-na-choroby/warzywa-lekiem-na-choroby/ananas
http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2011/12/ananas-wlasciwosci-oczyszczajace-i-nie-tylko/