Błonnik to naturalna miotła, wymiatająca z jelit odpady, które powinny być szybko wydalone, by nie zatruwały organizmu. Warto podkreślić, że ekstra błonnik to taki, którego jego niewielką część nasz ustrój potrafi przyswoić, szczególnie zawarte w nim cenne witaminy z grupy B i minerały.
Warunkiem jednak jest spożywanie rozpuszczalnego błonnika wraz z płynami, w których rozpuszczają się cenne składniki i wchłaniają bez trudu do naszego ustroju. Cennym źródłem przyswajalnego błonnika są właśnie otręby owsiane i choć mają mniej błonnika, bo w 100 gramach około 15% niż otręby pszenne (ok. 20%) to są zdecydowanie wartościowsze.
Gdzie szukać przyswajalnego błonnika?
otręby i płatki owsiane
fasola czerwona i biała, groszek zielony
jabłka,
śliwki
marchew
buraki
kapusty
kasze jęczmienne
pomarańcze
Jakie korzyści daje spożywanie błonnika minimum 30 gram dziennie?
- sytość bez uczucia przepełnienia w jelitach
- minimalizowanie ryzyka nowotworów jelita grubego
- minimalizowanie ryzyka chorób serca, otyłości, miażdżycy
- obniżenie złego cholesterolu i drożność żył a wynika to z pochłaniania cholesterolu, który z jelit trafia ponownie do żył, jeśli nie dostarczymy w porę organizmowi błonnika, który przechwytuje go i wydala z organizmu.
- osiąganie optymalnego poziomu cukru we krwi
- regularność wypróżnień i odtruwanie
- dostęp do cennych witamin i składników mineralnych (tania owsianka na śniadanie to królewski posiłek)
- łatwość kontrolowania wagi
- komfort psychiczny i fizyczny (działanie antydepresyjne)
Jak spożywać błonnik?
Polecam ciekawą stronę o znaczeniu błonnika w zdrowej diecie
Płatki owsiane..ale nie te błyskawiczne. najlepsze są górskie. A z kasz czym grubsza tym lepsza, drobne perłowe można sobie odpuścić...
OdpowiedzUsuńWłaśnie. Tylko te jak najmniej przetworzone ziarna mają najwięcej wartości. Jak tylko przekonać wielu z nas, ze da się żyć tanio i zdrowo...
UsuńWażne jest jeszcze, aby spożywać różne błonniki, bo nie każdy działa dokładnie tak samo.
OdpowiedzUsuńOd lat w celu uzupełnienia mojej diety w ten wazny składnik jakim jest błonnik - spożywam nasionka babki płesznik i babki jajowatej, pod nazwą błonnik witalny. Co ważne zawiera on w sobie błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Dzięki błonnikowi witalnemu wiem, że dbam moje zdrowie w naturalny sposób. Polecam
OdpowiedzUsuń