sobota, 24 sierpnia 2019

Jarmuż na liczne kłopoty: odtruje, odmłodzi i uspokoi...

Jarmuż to pomarszczona, zapomniana nieco kapusta, napakowana wapniem, witaminami C, K, A, E, B. Niestety smakiem nie zachwyca. Smak jednak można oszukać a organizm nakarmić bogato, zdrowo i naturalnie.



Jarmuż warto spożywać na surowo, miksując liście bez nerwów, łodyg z dodatkiem soczystych aromatycznych owoców np: brzoskwiń, nektaryn. Delikatna obróbka termiczna np: gotowanie na parze korzystnie wpłynie na zmniejszenie ilości niekorzystnych związków. Soki z jarmużem można także łączyć z jogurtem naturalnym, co dodaje jeszcze więcej walorów smakowych. Szczegółowy przepis na moim blogu Napój super odżywka z jarmużu kulinarnym lub na YT: https://youtu.be/xEI_UEBi6EU

Jarmuż to cenne źródło chlorofilu i sulforafanu, które to substancje działają obronnie, przeciwbakteryjnie a nawet stawiają opór nowotworom. Spożywanie jarmużu chroni układ pokarmowy przed owrzodzeniem. Jak większość zielonych roślin jarmuż ma sporo witaminy K, której właśnie najwięcej w chlorofilu. Brak tej witaminy objawia się słabą krzepliwością krwi i prowadzi do anemii. Bez niej kości są słabe a miesiączki u kobiet bolesne i obfite. Rany goją się długo a krwotoki trudniej zahamować, Cenne minerały jak wapń, żelazo i inne makro i mikroelementy słabiej się wchłaniają.

Jarmuż wzmacnia wzrok, dzięki karotenom.

Duża zawartość w jarmużu przeciwutleniaczy jak witamina C i E ma niebagatelny wpływ na mniejsze ryzyko infekcji, spowolnienie procesów starzenia,  regulację ciśnienia tętniczego a także na przyjemny wizerunek widoczny w ładnej skórze, włosach i paznokciach.

Jarmuż zawiera sporo żelaza. Warto wiedzieć, że żelazo obecne w hemoglobinie czuwa nad transportem tlenu do każdej komórki organizmu. Krew uboga w żelazo objawia się w organizmie niedokrwistością, zmęczeniem i innymi groźnymi powikłaniami.


Błonnik zawarty w jarmużu reguluje prawidłowe oczyszczanie, poprawia pracę jelit i skutkuje regularnym wypróżnianiem. 100 g jarmużu surowego to około 50 kalorii. Liczba kalorii spada po ugotowaniu. Po ugotowaniu zmniejsza się też jego skład odżywczy, ale i zmniejsza się zawartość związków niekorzystnych dla człowieka. Jarmuż jest niezły gotowany np: z białą kapustą. Jarmuż po przemrożeniu zyskuje znacznie na smaku. Dlatego lepszy jest jesienią a nawet zimą po  przymrozkach.

Osoby z niedoczynnością tarczycy jarmuż niestety powinny pominąć.

Podsumowując każdy produkt nawet ten roślinny, choć zdrowy, w nadmiarze nie jest wskazany. Wystarczy 2-3 razy w tygodniu w sezonie wzbogacić dietę szklanką soku owocowego z jarmużem. Na przykład obecne w jarmużu szczawiany mają ujemny wpływ na niektóre procesy w organizmie i mogą skutkować osłabieniem kości i stawów dlatego umiar jak najbardziej konieczny do zastosowania.

środa, 5 czerwca 2019

Truskawki idealne na trawienie, kamienie, przeziębienie, piękną cerę...

Truskawki to wielce udana krzyżówka dwóch odmian poziomek. Te aromatyczne owoce prócz doskonałego smaku mają mnóstwo silnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C i to w znacznych ilościach.




Witamina C dlaczego taka ważna


chroni organizm przed starzeniem

przyśpiesza gojenie ran i usuwanie infekcji

ma dodatni wpływ na rozwój kości i innych tkanek

przy jej pomocy tworzy się kolagen- bardzo ważne białko, które daje skórze jędrność i świeżość.


Kilogram truskawek to tylko około 300 kalorii lub nieco mniej, w zależności od słodkości owoców.

Oprócz witaminy C  truskawki zawierają niezbędne witaminy z grupy B, witaminę PP, makro i mikroelementy, jak np:  cenne żelazo, wapń, magnez, potas a także inne związki o silnym działaniu bakteriobójczym. Dzięki tym i innym ważnym składnikom układ kostny, jak i mięśniowy lepiej funkcjonuje. Organizm mniej podatny jest na stres a skóra, włosy, paznokcie wyglądają zdrowiej.

Właściwości truskawek mają spory wpływ na prawidłowe procesy w przewodzie pokarmowym, odpowiednią florę bakteryjną jelit, dobroczynne oczyszczanie i skuteczne odchudzanie.

Truskawki wspomagają układ moczowy, usprawniając pracę nerek, minimalizują ryzyko kamieni.

Dieta bogata w truskawki skutecznie chroni przed infekcjami lub też wspomaga ich leczenie.
Truskawki dla kawoszy, amatorów ciemnej herbaty i palaczy papierosów to nie tylko super czyścidło nazębnego osadu, ale i odtrutka. Wystarczy je po prostu jeść.

Młode listki poziomek, jak i truskawek popijane w naparach, poprawiają pracę serca i stan naczyń krwionośnych.

Truskawki to dobry sposób na oczyszczenie wrażliwej skóry twarzy. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwzmarszczkowo, ujędrniająco i wybielająco. Kilka umytych owoców wystarczy rozgnieść na miazgę, dodać ciut jogurtu naturalnego, kilka kropel oleju np: lnianego z pierwszego tłoczenia, wymieszać i posmarować policzki, nos, czoło, okolice wokół ust, szyję i dekolt, omijając powieki wokół oczu. Zostawić papkę na skórze około 15 minut. Po czym delikatnie usunąć nadmiar maseczki przy pomocy zwilżonego wacika i umyć skórę. Odpowiednio nawilżona i dokarmiona tkanka wygląda świeżo i pięknie.


piątek, 22 marca 2019

Płatki owsiane najtańsza odżywka

Smakowite płatki owsiane są na wszelkie organizmu potrzeby. To cudowny składnik zdrowej diety, dzięki dużej zawartości witamin (B,,E, PP), białka, minerałów (te najważniejsze to: magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk) i błonnik.


Płatki owsiane mają trochę kalorii, ale każda z nich jest bardzo wartościowa, odżywcza i odmładzająca. Porcja średnio to garść płatków i to jest niewiele, bo ok. 30 g czyli około 120 kalorii.

Ogromny wpływ witaminy E, potasu i magnezu. Spożywanie płatków owsianych  ulży pracy serca, jak i całemu układowi krwionośnemu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, znacznie spowalnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym także chorób nowotworowych.

Znacząca zawartość w płatkach witamin z grupy B to odpowiednio dokarmiony mózg i układ nerwowy, co skutecznie broni nas przed wczesną starością, otępieniem, podłym nastrojem i depresją.

Płatki owsiane zawierają sporo błonnika. Regularne spożywanie to tani sposób na przyspieszenie ociężałej przemiany materii i szybkie wydalanie toksyn, co skutecznie pozwala utrzymać smukłą sylwetkę, dobry stan skóry, włosów i paznokci.

Płatki owsiane to super kosmetyk dla skóry i paznokci (witaminy B i E). Maseczki z gotowanych chłodnych płatków nie tylko upiększają i regenerują, ale działają leczniczo nawet na egzemy, uporczywe łuszczenie się skóry.


Sprawdzony sposób na gładkie stopy


Moczenie zmęczonych, stwardniałych stóp w ciepłej ugotowanej wcześniej owsiance przynosi im ogromną ulgę i elastyczność. Płatki - ok. 250 g-  trzeba gotować w 1,5-2 litrach wody, 4-5 minut do kleistej konsystencji. Przelać przestudzone do miski i moczyć nogi ok. 30 minut. Skutek rewelacyjny!

Znakomicie działają maseczki owsiane na oczyszczoną skórę twarzy, szyję i dekolt.  Silnie regenerują, ujędrniają i wygładzają.

Płatki owsiane składniki i kalorie (ilość w 100 g suchej masy)

- w oparciu o:  "Zasady żywienia i dietetyki stosowanej" Zofii Wieczorek-Chełmińskiej



390 kalorii 
białko  11,9 g
tłuszcz  7,2 g
węglowodany  69,3 g
błonnik  6,9 g

Witamina E   042 mg
Witamina B1 (tiamina)   0,462 mg
Witamina B2 (ryboflawina)   0,151 mg
Witamina PP (niacyna)  0,87 mg


makroelementy
wapń  -   54 mg
fosfor - 433 mg
żelazo -     3,9 mg
magnez - 129 mg
potas - 350 mg

mikroelementy: cynk, mangan, selen, miedź





wtorek, 13 listopada 2018

Kiszona Kapusta najlepszy sposób na zdrowie

Cudowna kiszona kapusta, zwłaszcza ta domowej roboty skutecznie chroni organizm przed różnymi infekcjami. Jest bogatym żródłem dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, kompletu witamin: C, A, E. K, B, ważnych makro i mikroelementów jak tylko niektóre z nich: cynk, wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, mangan, selen, siarka.

Przepis na kiszoną kapustę LINK


Bogaty skład niezbędnych związków, takich jak choćby witaminy - silne przeciwutleniacze - A, C i E,  przedłużają życie, opóźniając postępujące procesy starzenia. Chronią przed licznymi chorobami. Wystarczy wymienić groźne nadciśnienie, które współcześnie dotyka nawet najmłodszych.

Kapusta po fermentacji dostarcza cennych bakterii kwasu mlekowego do walki ze złymi bakteriami a tych nie brakuje,  zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Im więcej tych dobrych bakterii tym szybciej powracamy do zdrowia. Kapusta kiszona zatem powinna mieć swoje stałe miejsce w codziennym jadłospisie od dzieciństwa po starość.

Kapusta kiszona to naturalne źródło witaminy K2 - to dzięki niej wapń nie zalega w żyłach a trafia do kości, chroniąc tym samym przed osteoporozą i miażdżycą,

Po terapii antybiotykowej dobrze pić sok z kapusty kiszonej, jeść nawet codziennie kiszoną kapustę tak jak zsiadłe mleko, kefir czy jogurt, by przywrócić w przewodzie pokarmowym odpowiednią florę bakteryjną.

Kapusta kiszona dobra przy rozsądnym odchudzaniu i zaparciach. 100 g nieprzyprawionej kapusty to około 20 kalorii. Poza tym znacznie poprawia metabolizm, czyli przyspiesza trawienie, usprawnia wchłanianie składników pokarmowych i skutkuje łatwiejszym wydalaniem.

Dzięki witaminom z grupy B, jak i pozostałym związkom, kapusta kiszona wpływa dobroczynnie na układ nerwowy, pokarmowy, kości, stawy, naczynia krwionośne, ścięgna, skórę, włosy i paznokcie (siarka). Lista zalet jest naprawdę bardzo długa.

Jeśli cierpisz na obniżoną lub podwyższoną ciepłotę ciała - nie chodzi tutaj o stany gorączkowe podczas infekcji, ale przykładowo nieustannie chłodne ręce, stopy, kapusta kiszona, jak i świeża reguluje takie stany.

Kapustę kiszoną spożywano od dawien dawna upatrując skuteczny sposób na  wzmocnienie odporności, na szkorbut, słabe dziąsła, awitaminozę, nerwicę, oczyszczanie organizmu z toksyn, piękne włosy, skórę i paznokcie.

Sok z kapusty kiszonej czy to woda z ogórków kiszonych prawie natychmiastowo usuwa złe samopoczucie a nawet uciążliwy ból głowy.

Warto odżywiać się prosto, tanio i zarazem skutecznie i leczniczo, pamiętając o kiszonkach, ogólnie produktach przefermentowanych z bakteriami kwasu mlekowego.

wtorek, 4 września 2018

Cynamon smakowita przyprawa, rewelacyjny lek i sposób np: na muchy

Cynamon jest znany od wieków za sprawą ogromnej użyteczności w kuchni . Od dawna rozpieszcza podniebienie przy szarlotce czy pierogach z serem. Chętnie dodajemy go do ciast,ciasteczek i napojów.


Wraz z zaletami smakowymi cynamon ma niesamowite właściwości lecznicze. Te najważniejsze to oczyszczanie organizmu z toksyn, wzmocnienie odporności i redukcja otyłości. Poniżej krótka lista jego cennych właściwości:

Cynamon reguluje ciśnienie krwi.

Cynamon obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia serce i mózg.

Przeziębienia i inne infekcje, jak i np: bóle gardła, bóle stawów, warto likwidować popijając 2 razy dziennie ciepłą wodę z miodem i cynamonem (1 łyżeczkę cynamonu wymieszać z niewielką ilością wody, potem dodać resztę ciepłej wody w sumie do 250 ml pojemn., wymieszać, dołożyć łyżeczkę miodu i ponownie wymieszać całość) .

Cynamon rewelacyjnie smakuje z jogurtem, śmietanką i niewielką ilością miodu - idealny sos do naleśników czy pierogów. Przepis bardzo prosty: 150 ml jogurtu naturalnego wymieszać z łyżeczką cynamonu i łyżeczką miodu.

Cynamon to podstawowy składnik przyprawy do wyśmienitych pierniczków LINK do przepisu, jak i do szarlotki LINK do przepisu.

Pamietaj! Umiar najważniejszy! Nie przesadzaj zatem z ilością cynamonu - 2 łyżeczki dziennie przez 2 tygodnie to ostrożna i skuteczna dawka, o ile Twój organizm nie jest uczulony na cynamon, o ile nie czujesz się gorzej po jego spożyciu. Nadużywanie grozi uszkodzeniem wątroby i nerek.

Cynamon zawiera silne substancje bakteriobójcze i antyoksydacyjne. Sprzyja zatem zdrowiu wewnątrz i na zewnątrz, przeciwdziałając szybkiemu starzeniu się organów i skóry.
Skutecznie oczyści i zregeneruje naskórek maseczka z jogurtem lub śmietanką z dodatkiem cynamonu i miodu. Wystarczy nanieść mieszaninę na skórę i pozostawić na około pięć minut. Po czym zmyć maseczkę delikatnie ciepłą wodą. Wątpliwości najlepiej rozwiać próbką i posmarować maseczką w miejscu mniej wrażliwym od twarzy.

Cynamon wykazuje działanie grzybobójcze, antywirusowe a także łagodzi boleści układu pokarmowego.

Na bóle mięśniowe i menstruacyjne ulgę może przynieść wyżej podany napój lub np: kanapka z miodem posypana cynamonem

Silny aromat cynamonu, choć często lubiany przez większość ludzi, w naturze poraża wiele szkodników. Mam nadzieję, że nie znoszą go także zagrażające nam pasożyty i zmora naszych czasów - komórki rakowe.

Cynamon sprzymierzeńcem Pani (Pana) Domu i jej ogrodu


Muchy, komary, mrówki i inne uciążliwe owady nienawidzą zapachu cynamonu.

Do wody z płynem do mycia wystarczy dodać kilka kropel olejku cynamonowego i umyć nim okna - owady zostawią nas w spokoju na jakiś czas. Inny sposób: Na parapecie zewnętrznym w małym pojemniczku - straszaku warto umieścić trochę cynamonu.

Niechciane mrówki np: na grządce lub kwiatowej rabacie - sposób: posypać cynamonem ich ścieżki a wkrótce przeniosą się w inne miejsca.

Pająki przegoni zapach zapalonej świecy cynamonowej lub aromaty olejku z mięty i eukaliptusa.

Cynamon usuwa pleśnie i grzyby z roślin i z ziemi w doniczce. Posypuje się nim rośliny ogrodowe porażone pleśnią lub wokół nich, by odstraszyć groźne szkodniki.
Sadzonki roślin lepiej i zdrowo się ukorzenią, jeśli przed wsadzeniem posypiemy cynamonem dolną część przyszłej roślinki. Cynamon działa jak odkażalnik, hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych.

Trochę historii 

Starożytni Egipcjanie leczyli rany cynamonem. Używali go także do mumifikacji zwłok. Polecam bardzo ciekawą stronę:do uzupełnienia wiedzy o cynamonie , jego składzie i działaniu.



czwartek, 12 lipca 2018

Czereśnie czyli skuteczne sposoby by żyć zdrowiej

W tym roku nikt nie może narzekać, że czereśnie drogie i że krótki sezon. Mamy dostęp do przepysznych owoców już drugi miesiąc.  Oczy same się do nich śmieją a ślinianki po prostu wariują.



Lato długie i dobrze, bo można uzupełnić braki w organizmie a i sporo schować do słoików na gorszy czas. Czereśnie smakują wybornie a ich słodycz nie taka straszna, bo owoce mają niewielki indeks glikemiczny. To jednak nie znaczy, by pochłaniać je kilogramami. Umiar zawsze wskazany.

Ze 100 g czereśni można uzyskać około 50-60 kalorii - bardzo słodkie odmiany mogą mieć kalorii ciut więcej. Tak czy siak to idealne owoce przy mądrym odchudzaniu a nawet przy cukrzycy. Codziennie można śmiało zafundować sobie kilka garści, tym  bardziej, że spora obecność błonnika przyspiesza spalanie i ogólny metabolizm.

Czereśnie to magazyn witamin z grupy B, witaminy C i A, K i minerałów dla serca i odporności, jak potas, cynk, wapno, magnez, żelazo, mangan...

Spora zawartość witamin z grupy B poprawia przemianę tłuszczu, ma wpływ na prawidłowy skład krwi, pracę mózgu, nerwów, zwiększając odporność organizmu na stres, niezbędne dla zdrowej skóry, włosów i paznokci. Przykładowo brak witaminy B2 może powodować np: łuszczycę. Więcej...

Spożywanie czereśni odkwasza organizm, reguluje cholesterol, zapobiegając miażdżycy naczyń krwionośnych.

Czereśnie dzięki bogactwu substancji organicznych działają odtruwająco, oczyszczająco, wzmacniając przy tym serce, nerki, odporność, sprawność i elastyczność stawów.

Warto wykorzystywać czereśnie jako środka moczopędnego, oczyszczającego organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii a także jako sposób na poprawę pracy ociężałego układu pokarmowego.

Czereśnie zawierają sporo jodu a to okazja dla złagodzenia niedoborów, związanych z tarczycą.

Czereśnie to dobre źródło przeciwutleniaczy czyli dobry sposób na odmłodzenie. Zawartość flawonoidów wpływa korzystnie na jędrność skóry, wzmacnia włosy i paznokcie.

Cena czereśni i usuwanie z nich pestek często zniechęca do przetworów, ale każdego roku warto przygotować konkretny zapas. Dżem smakuje wyjątkowo a cukru dodaje się minimalnie. Polecam, przepis, gdzie obróbka termiczna trwa jak najkrócej, by zachować  jak najwięcej walorów pysznych i jednocześnie bardzo wartościowych owoców LINK Przepis na dżem czereśniowy.

wtorek, 17 kwietnia 2018

Ananas dlaczego taki zdrowy?

Ananas soczysty złoty owoc - najlepszy świeży, orzeźwiający i dobrze dojrzały. Dobrodziejstwem jest,kiedy można go kupić w warzywniaku tuż za rogiem. Długa lista jego zalet jest jak drogowskaz na ścieżce do zdrowszego życia.



Ananas ma silne właściwości oczyszczające, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe a to już mocny argument, by bronić się przed wczesnym starzeniem, kruchością naczyń i infekcjami. Mało kalorii i masa korzyści!

100 g ananasa to tylko 50 energetycznych kalorii.



Najważniejszy składnik w ananasach to bromelina - enzym, który działa czynnie w świeżym owocu - podgrzewany do temperatury powyżej 60 stopni C. niestety traci swoje walory zdrowotne. Najwięcej bromeliny jest w twardszym miąższu w rdzeniu ananasa i owoc najlepiej sprawdza się wtedy w postaci soku. Smakowity miąższ bez rdzenia wystarczy pokroić na cząstki lub pomieszać z innymi fruktami. Bromelina oprócz wyżej wymienionych właściwości, działa łagodząco na kaszel, katar - rozrzedza uciążliwy nadmiar śluzu i ułatwia jego usuwanie. Enzym bromelina przeciwdziała w późnym wieku osteoporozie, zwyrodnieniu stawów, jak i wzmacnia ważny rozwój układu kostnego w młodym wieku. Ponadto poprawia pracę układu pokarmowego i nie bez przyczyny ananas uznawany jest za afrodyzjak, bo ogólnie wzmacnia i aktywizuje cały organizm. Badania trwają i jak dotąd wiele z nich potwierdza skuteczność bromeliny w walce z rakiem.

Ananas - jego najważniejsze witaminy i minerały to przede wszystkim: witamina C. 100 g owocu zupełnie zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na tą niezbędną antyoksydacyjną witaminę . Na drugim miejscu warto wspomnieć, ze ten złoty owoc ma sporo potasu (K) czyli minerału dla zdrowszego serca, układu krwionośnego i równowagi elektrolitów. Ananas zawiera  także cenną  witaminę K i A (obecność karotenów), witaminy z grupy B, spore ilości pozostałych minerałów: manganu, miedzi, cynku, selenu. Więcej o składzie związków w ananasie znajdziecie TUTAJ

Ananas w kuchni to jeden z ulubionych składników nie tylko owocowych sałatek, soków i koktajli. Ananas jedzony przed mięsnym ciężkostrawnym posiłkiem sprawi, że trawienie pokarmu przyśpieszy a organizm szybko oczyści się z balastu toksycznych odpadów. Stąd wypływa prosty wniosek, że ananas wspomaga rozsądne odchudzanie.

Ananas w kosmetyce domowym sposobem jest bezpieczny i łatwy w przygotowaniu. Papka z ananasa plus trochę oleju np: lnianego czy oliwy to dobry sposób na odmłodzenie, regenerację skóry, włosów i paznokci.

Przeciwskazania przy spożywaniu ananasów dotyczą wyjątkowych okresów, jak np: ciąża, leczenie antybiotykami i innymi lekami, które mogą działać z tym owocem antagonistycznie, stąd jak najbardziej wskazana jest konsultacja z lekarzem lub farmaceutą.