Jabłka - jedne z najtańszych i wszechstronnych leczniczo owoców, utrzymują nasze zdrowie na przyzwoitym poziomie. Najlepiej sięgać po te mniej okazałe, które dojrzewały bez toksycznych przyśpieszaczy.
Spożywanie jabłek to same zalety:

Jabłka mają niewiele kalorii (w 100 gramach raptem 40 kcal),
sporo błonnika - 4,4 grama, pokaźną ilość witamin: B1, B2, B6 - po 0,3 mg a także witaminę
C i A. Zawarte w jabłkach cenne pierwiastki, jak
potas (144 mg) i
żelazo są bardzo potrzebne dla
prawidłowej pracy serca,
mózgu, obiegu krwionośnego i nerwowego. Potas dba o równowagę elektrolitów w organizmie, zaś żelazo działa krwiotwórczo. Przeczytaj więcej o roli
życiodajnych pierwiastkach.
Niepodważalną zaletą jabłek jest
ich
niska cena - te wartościowe są tańsze od wyselekcjowanych olbrzymów, które średnio są dwa razy droższe. W moich starszych postach, jak i w tym
, podkreślam zawsze, że utrzymanie zdrowia w dobrej kondycji, nie musi dużo kosztować. Oczywiście, jeśli chcemy poprawić sobie humor, połykając tabletkę z błonnikiem na odchudzanie lub z zestawem
witamin i minerałów, zróbmy to od czasu do czasu, ale z
codziennego jedzenia jabłek, nie rezygnujmy nigdy. Substancje, zwane przeciwutleniaczami, jak choćby znana witamina C i pozostałe związki, wchłaniają się najlepiej do naszego organizmu z naturalnych źródeł.
Jabłka nieodzowne w kuchni
Jabłka świetnie się przechowują a ich niepodważalny smak, doceniany jest w kuchni. To z ich udziałem wypieka się cudowne
polskie jabłeczniki, częściej nazywane z francuskiego -
szarlotkami. Naleśniki z jabłkami , kompoty lub dżemy, mięsa duszone z jabłkami - to tylko niektóre potrawy z ich udziałem. Można samodzielnie stworzyć, z jabłkami w roli głównej, wiele autorskich przepisów. Zapraszam na niektóre z nich - na
mini-szarlotki lub
przepis na szarlotkę z chrupiącą skórką,
Wyśmienity jabłecznik, że paluszki lizać
Zawarte w jabłkach
pektyny (najwięcej pektyn jest w skórce, dlatego, jak najczęściej, warto spożywać jabłka bez obierania skórki) są dobrodziejstwem dla układu pokarmowego i wydalniczego (wspomagają usuwanie toksyn) a ich
zasadotwórcze działanie, utrzymuje odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową w żołądku. W warunkach domowych bardzo łatwo uzyskać bezpieczny
ocet jabłkowy (zobacz przepis), doskonały do marynaty do mięs lub przetworów, doceniany w diecie jako pogromca tłuszczu i złego cholesterolu.