wtorek, 8 stycznia 2013

Sezam - zdrowe ziarno




Sezam - to jedna z najstarszych roślin oleistych na ziemi, zawierająca znaczne ilości witamin, cennych minerałów (mnóstwo potasu, magnezu, fosforu, cynku i wapnia) przeciwutleniaczy i cudotwórczych nienasyconych kwasów tłuszczowych - kwasu linolenowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy i stearynowy. Poza tym jest naturalnym źródłem lecytyny, bez której nasz mózg nie funkcjonuje, jak należy. Olej sezamowy, jako jeden z niewielu, nie psuje się w cieple, ale nie nadaje się do smażenia. Jego moc lecznicza ginie powyżej 60 stopni Celsjusza, jak u większości olejów z pierwszego i zimnego tłoczenia. Cenny tłuszcz dodajemy do sałatek, dresingów, zimnych sosów, kosmetyków, mydeł i wielu innych produktów, wzmacniających organizm.

 

Zalety sezamu


- obniża poziom cholesterolu

- poprawia pracę serca i drożność naczyń krwionośnych (potas i magnez jest siłą napędową serca -  a te z naturalnych źródeł działają najlepiej, bo organizm potrafi je wchłaniać)

- usprawnia mózg i układ nerwowy

- broni przed powstawaniem komórek nowotworowych

- poprawia odporność

- skutecznie walczy z objawami starzenia (mnóstwo antyoksydantów - sesamol i sesamolina)

- eliminuje zaparcia

- poprawia prace żołądka, jelit i nerek

- łagodzi a nawet usuwa hemoroidy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika