Sezam - to jedna z najstarszych roślin oleistych na ziemi, zawierająca znaczne ilości witamin, cennych minerałów (mnóstwo potasu, magnezu, fosforu, cynku i wapnia) przeciwutleniaczy i cudotwórczych nienasyconych kwasów tłuszczowych - kwasu linolenowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy i stearynowy. Poza tym jest naturalnym źródłem lecytyny, bez której nasz mózg nie funkcjonuje, jak należy. Olej sezamowy, jako jeden z niewielu, nie psuje się w cieple, ale nie nadaje się do smażenia. Jego moc lecznicza ginie powyżej 60 stopni Celsjusza, jak u większości olejów z pierwszego i zimnego tłoczenia. Cenny tłuszcz dodajemy do sałatek, dresingów, zimnych sosów, kosmetyków, mydeł i wielu innych produktów, wzmacniających organizm.
Zalety sezamu
- poprawia pracę serca i drożność naczyń krwionośnych (potas i magnez jest siłą napędową serca - a te z naturalnych źródeł działają najlepiej, bo organizm potrafi je wchłaniać)
- usprawnia mózg i układ nerwowy
- broni przed powstawaniem komórek nowotworowych
- poprawia odporność
- skutecznie walczy z objawami starzenia (mnóstwo antyoksydantów - sesamol i sesamolina)
- eliminuje zaparcia
- poprawia prace żołądka, jelit i nerek
- łagodzi a nawet usuwa hemoroidy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika