wtorek, 5 marca 2013

Fasola Jaś- bezpieczne białko

Fasola to doskonały produkt. W wielu kuchniach świata jest narodowym specjałem (Brazylia, Portugalia). W przeciwieństwie do mięsa nie niesie ryzyka nadciśnienia, czy otyłości. Nie jest takie pewne, że z jej spożywaniem narażamy się na wzdęcia, czy podobne kłopoty żołądkowe. Podobnie, jak z kulinarną obróbką kapusty, tak i z fasolą, nie dodajemy do nich tłustych dodatków typu kiełbasa lub boczek. To właśnie mięsne tłuste dodatki w połączeniu z warzywami czynią w organizmie wiązankę piorunującą.


Fasola biała (Jaś), jak i inne odmiany są pyszne, ale przed spożyciem musimy je moczyć w wodzie przynajmniej 12 godzin. Na drugi dzień porządnie opłukać pod bieżącą wodą. Pierwszą wodę z gotowania również warto  odcedzić z uwagi na zawartość puryn. Są to zbędne związki, powodujące nadmiar fermentacji w przewodzie pokarmowym. Po właściwej obróbce gotujemy fasolę około godziny, doprawiając ziołami - kminek, majeranek, tymianek, cebulka, czosnek, pomidory, sól i pieprz.
Jak gotować fasolę, groch, cieciorkę?

Właściwości fasoli białej

Fasola jest cennym źródłem białka, witamin (A, B, E, PP) i minerałów (wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo). Posiada właściwości zasadotwórcze, co przy obecnym trybie życia i diecie, bogatej w produkty przetworzone, ma bardzo duże znaczenie. Spożywanie roślin strączkowych ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Fasola to naturalne źródło lecytyny. Najwięcej jej posiada soja, ale jej ziarno nie trawi się najlepiej. Wartościowsza jest dla organizmu ludzkiego po specjalnej obróbce, polegającej na sfermentowaniu. Korzystnie spożywać ją w na przykład w postaci tofu.
Polecam:
Cieciorka na zdrowe odchudzanie i skołatane serc

Polecam dania z fasolą:
Zapiekanka ze szpinakiem i fasolą przepis na zdrowie
Fasola Jaś z kurczakiem
Zupa z fasoli Jaś
Sałatka jarzynowa Jaś

poniedziałek, 18 lutego 2013

Pokrzywa zwyczajna - pospolity geniusz


imageworld.pl
Pokrzywa zwyczajna Urtica dioica L.

Pokrzywa zwyczajna to na wskroś pospolity geniusz w leczeniu ludzkich przypadłości, jak reumatyzm, hamowanie krwawień, problemy w miesiączkowaniu, anemia, zaburzenia elektrolitów, zapalenia gardła, zaburzenia w oddychaniu, zaburzenia metabolizmu, problemy skórne, wypadanie włosów, skąpa laktacja, puchlina wodna, choroby wątroby i woreczka żółciowego, bronchit, gruźlica... Łatwiej jest wymienić czego ten pospolity chwast nie leczy, choć do tego nie można mieć stuprocentowej pewności.

Trochę historii  

Pokrzywa w starożytności była podstawowym warzywem liściastym w diecie człowieka. Hipokrates, Dioskorydes i Pliniusz pisali o niej, że była dobrym lekiem gojącym i powstrzymującym krwawienia. W krajach bałkańskich nadal popularna jest gęsta pokrzywowa zupa. W kulturze ludowej zioło miało magiczną siłę, pełniąc rolę odstraszacza wszelkiego zła. Warzono ją w winie na dolegliwości układu pokarmowego i zatrucia. Pod koniec średniowiecza w wieku XII, zasłynęła jako roślina włókiennicza. Dopiero uprawa bawełny wyeliminowała ją z produkcji tkanin, choć są kraje, gdzie do tej pory produkuje się z niej dobry sznurek i sieci rybackie.

Występowanie i podstawowe cechy

Pokrzywa występuje wszędzie na kuli ziemskiej oprócz tropików i stale zamarzniętych stref. Najlepiej jednak rozwija się w klimacie umiarkowanym, wegetując tyle razy, na ile pozwoli jej niska temperatura. Lubi miejsca zacienione, wilgotne i próchniczne. Pokrzywa jest wskaźnikiem dobrej gleby. Warto zostawić jej trochę miejsca w ogrodzie, na pewno się przyda... Z całej rośliny, głównie liście (młode liście przed kwitnieniem) są najważniejszym surowcem leczniczym.
Wśród pokrzyw jest około 40 gatunków, z których najwięcej jest właśnie pokrzywy zwyczajnej. Oprócz tej, w Polsce występują jeszcze dwa gatunki
 - pokrzywa konopiolistna i pokrzywa żegawka.

Zawartość witamin, minerałów i ...

Pokrzywa to bomba witaminowa. Najważniejsze z nich to - A, B2, E, C i K.
Czytaj więcej o roli witamin i pierwiastków, zwanych minerałami, 
lub solami mineralnymi. Zasobne zioło jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, manganu, krzemu i potasu. Polecam zamiast tabletek i suplementów wiosenną kurację z pokrzywy, oczyszczającą z toksyn i uzupełniającą po zimie wszystkie braki. Przeciwwskazaniem dla tej kuracji mogą być choroby nerek, cysta i krwawienia z polipów. (przez dwa tygodnie wiosną, codziennie po 2 łyżki soku ze świeżego ziela lub łyżka suszonych liści na szklankę wrzątku - dwa razy dziennie). Leczenie warto powtórzyć kilka razy w roku, by udrożnić jelita, pozbyć się zalegających odpadów metabolizmu, namnożyć czerwonych krwinek (doskonała przy anemii), czy podnieść odporność.
Oprócz witamin i minerałów pokrzywa zwyczajna obfituje w śluzy, enzymy, hormony roślinne. W jej korzeniu, poza śluzem, są kwasy organiczne, fitosterole, rozpuszczalna krzemionka, lecytyny i minerały. W kulturze ludowej istnieje przekonanie, że leczenie korzeniem pokrzywy przynosi dobre efekty w walce z rakiem.


Zastosowanie w domu

  • Pokrzywa to wspaniała zielona odżywka. W wielu krajach jest traktowana jak podstawowe warzywo, dodawane do zup, czy do jajecznicy. Niech się szpinak nie gniewa, ale pokrzywa jest wszechstronna i do tego tania. Warto dodawać ją do diety od czasu do czasu a odwdzięczy się nam, przywracając mocną kondycję fizyczną i psychiczną.
  •  Pokrzywa posiada właściwości konserwujące. Patroszone ryby, skorupiaki okłada się tym ziołem, zabezpieczając przed psuciem.
  •  Dla naszej urody pokrzywa jest również hojna: przywraca włosom połysk, usuwa łupież i łojotok, wzmacnia cebulki włosów, odbudowuje strukturę paznokcia, likwiduje liszaje i wypryski. Zrób sam(a) szampon pokrzywowy lub odżywkę (płukankę) do wmasowywania we włosy i w skórę głowy. 
  • Pokrzywę dodaję się do karmy dla drobiu i innych zwierząt,wpływając na zdrowy chów, pozbawiony chorób i problemów z rozmnażaniem trzody.
  • Pokrzywa ceniona jest jako ekologiczny nawóz dla roślin oraz w postaci sfermentowanej do naturalnej walki ze szkodnikami roślin.
  • W niektórych krajach pokrzywa nadal jest cenionym surowcem włókienniczym (pocieszający jest fakt, że w wielu miejscach na świecie powraca się do tej tradycji)

środa, 6 lutego 2013

Zdrowe sposoby na piękne włosy

Próbujesz wielu sposobów, przepłacasz w drogeriach i ciągle nie jesteś zadowolona z wyglądu włosów. Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak wiele nieskomplikowanych metod, może przywrócić włosom, paznokciom, skórze, pożądany blask. Media rozpisują się o maseczkach z tropikalnych owoców, tymczasem dla Twoich włosów, najlepsze są szampony naturalne, przygotowane z naparów kilku ziół, do których dodaje się czystego rozpuszczonego szarego mydła. Oczywiście mieszanki wielu ziół są jeszcze lepsze, bo bogatsze w minerały i witaminy. Nie musisz jednak wykupić pół zielarskiej apteki, żeby znacznie poprawić kondycję włosów. Wystarczy, jak nabędziesz torebkę pokrzywy. To cudowne zioło od wieków dokarmiało nadwątlone ciało człowieka, zarówno wewnątrz i na zewnątrz.

 

Zrób sama naturalny szampon (zarówno dla suchych, normalnych, czy przetłuszczających się włosów)

Szampon pokrzywowy (porcja na 4 mycia)

4 łyżki pokrzywy
200 ml wody
2 łyżki startego szarego mydła lub a jeszcze lepiej - około 50 ml mydła naturalnego w płynie
buteleczka około 250 ml do wypełniania mieszanki


Przygotowanie


Pokrzywę zagotowujemy z wodą. Zestawiamy z ognia i parzymy pod przykryciem (nie krócej niż pół godziny). Mydło rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, podgrzewając dopóty, dopóki się rozpuści. Łączymy odcedzony napar z pokrzywy z rozpuszczonym mydłem i przelewamy do czystej butelki. Można zrobić więcej szamponu, ale należałoby do niego dodać liści z borówki czerwonej (borówka brusznica ma doskonałe właściwości konserwujące).
Po każdym myciu dobrze jest przy ostatnim spłukaniu użyć naparu z pokrzywy z dodatkiem piwa lub octu owocowego. Piwo i ocet usunie z włosów matowość, która pojawia się po kontakcie z twardą wodą. Włosy po kilku myciach staną się mocne i lśniące a skóra głowy odżywiona.

Pokrzywa jest jednym z najlepszych ziół do pielęgnacji włosów. Posiada mnóstwo minerałów, witamin i pozostałych związków. Bardzo dobry efekt daje także brzoza, mydlnica, łopian, bratek, krwawnik, czy szałwia.

 Odżywka do włosów z pokrzywy

Jeśli dysponujemy czasem możemy zrobić odżywkę do włosów z pokrzywy, którą możemy codziennie wcierać w skórę głowy i włosy, co skutecznie zapobiega wypadaniu, wzmacniając strukturę i kondycję włosów.
3 łyżki ziół pokrzywy zalewamy szklanką wrzątku i kilka sekund podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia (najlepiej byłoby to zrobić w termosie). Parzymy zioła przynajmniej pół godziny, by oddały najcenniejsze związki. Dobrze przecedzamy i dodajemy 50 ml piwa. Jeśli nie mamy piwa, możemy dodać octu owocowego, winnego, czy po prostu wina. Przy pomocy gąbeczki masujemy włosy zdrową pokrzywową odżywką

 

czwartek, 24 stycznia 2013

Rola ziół

Zielarstwo, ziołolecznictwo to najstarsze nauki, spisane na papirusach jako metody zapobiegania chorobom a przede wszystkim skuteczne sposoby pozbywania się problemów zdrowotnych. Konwencjonalna medycyna w XX wieku nowożytnej ery, znacznie wyparła, praktycznie darmowe sposoby na niezliczone przypadki zachorowań. Na szczęście koniec ubiegłego stulecia i początek trzeciego milenium, przyniósł wyraźny zwrot ku naturze. 
Ludzka odporność, nadwyrężona przez antybiotyki, wszechobecną złą chemię w żywności (konserwanty z groźną saletrą na czele - azotan sodu) i w środowisku, potrzebuje natychmiastowej pomocy, naturalnej terapii, wzmacniającej układ immunologiczny. 
Zdrowa dieta, bazująca głównie na produktach nieprzetworzonych, jak ziarno, czy ekologiczne płody, solidnie wspomagana odtruwającymi herbatkami ziołowymi, dzięki którym regeneruje się organizm, przyśpiesza metabolizm, obniża  zły cholesterol, reguluje ciśnienie i wiele, wiele innych przypadłości.  

Powrót do natury to już nie wyzwanie, ale niepodważalna konieczność.


Przysłowiowe tabletki (suplementy) na daną niedyspozycję, dla człowieka zapracowanego są ułatwieniem w kuracji prozdrowotnej. Jest tylko małe ale... Co się kryje, za tą słodką skorupą obiecywanek? Czy naprawdę znajdują się w nich wartości, o których mowa na opakowaniu? Jeśli tak, to po co tyle zastrzeżeń, asekuracji typu:  ...skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą... Płacimy sporo za coś, co i tak może być ryzykowne? To nie tylko mocna przesada, ale pieniądze wyrzucone w błoto.
Sklasyfikowane zioła, dopuszczone do obrotu, rzadko kiedy wywołują powikłania, czy działania uboczne. Ich powolne działanie nie przynosi natychmiastowej ulgi, ale poprzez systematyczne dawkowanie, odbudowuje układ odpornościowy, oczyszcza organizm, przywracając prawidłowe funkcjonowanie organów. Zioła są wszechstronne w swym dobroczynnym działaniu, zaś antybiotyki eliminują jeden wybrany problem w układzie, wzniecając zaburzenia na pozostałych odcinkach ustroju.

wtorek, 8 stycznia 2013

Sezam - zdrowe ziarno




Sezam - to jedna z najstarszych roślin oleistych na ziemi, zawierająca znaczne ilości witamin, cennych minerałów (mnóstwo potasu, magnezu, fosforu, cynku i wapnia) przeciwutleniaczy i cudotwórczych nienasyconych kwasów tłuszczowych - kwasu linolenowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy i stearynowy. Poza tym jest naturalnym źródłem lecytyny, bez której nasz mózg nie funkcjonuje, jak należy. Olej sezamowy, jako jeden z niewielu, nie psuje się w cieple, ale nie nadaje się do smażenia. Jego moc lecznicza ginie powyżej 60 stopni Celsjusza, jak u większości olejów z pierwszego i zimnego tłoczenia. Cenny tłuszcz dodajemy do sałatek, dresingów, zimnych sosów, kosmetyków, mydeł i wielu innych produktów, wzmacniających organizm.

 

Zalety sezamu


- obniża poziom cholesterolu

- poprawia pracę serca i drożność naczyń krwionośnych (potas i magnez jest siłą napędową serca -  a te z naturalnych źródeł działają najlepiej, bo organizm potrafi je wchłaniać)

- usprawnia mózg i układ nerwowy

- broni przed powstawaniem komórek nowotworowych

- poprawia odporność

- skutecznie walczy z objawami starzenia (mnóstwo antyoksydantów - sesamol i sesamolina)

- eliminuje zaparcia

- poprawia prace żołądka, jelit i nerek

- łagodzi a nawet usuwa hemoroidy

niedziela, 30 grudnia 2012

Trzy jabłka dziennie na zdrowie

Jabłka - jedne z najtańszych i wszechstronnych leczniczo owoców, utrzymują nasze zdrowie na przyzwoitym poziomie. Najlepiej sięgać po te mniej okazałe, które dojrzewały bez toksycznych przyśpieszaczy.

Spożywanie jabłek to same zalety:

Jabłka mają niewiele kalorii (w 100 gramach raptem 40 kcal), sporo błonnika - 4,4 grama, pokaźną ilość witamin: B1, B2, B6 - po 0,3 mg a także witaminę C i A. Zawarte w jabłkach cenne pierwiastki, jak potas (144 mg) i żelazo są bardzo potrzebne dla prawidłowej pracy serca, mózgu, obiegu krwionośnego i nerwowego. Potas dba o równowagę elektrolitów w organizmie, zaś żelazo działa krwiotwórczo. Przeczytaj więcej o roli życiodajnych pierwiastkach.


Niepodważalną zaletą jabłek jest ich niska cena - te wartościowe są tańsze od wyselekcjowanych olbrzymów, które średnio są dwa razy droższe. W moich starszych postach, jak i w tym, podkreślam zawsze, że utrzymanie zdrowia w dobrej kondycji, nie musi dużo kosztować. Oczywiście, jeśli chcemy poprawić sobie humor, połykając tabletkę z błonnikiem na odchudzanie lub z zestawem witamin i minerałów, zróbmy to od czasu do czasu, ale z codziennego jedzenia jabłek, nie rezygnujmy nigdy. Substancje, zwane przeciwutleniaczami, jak choćby znana witamina C i pozostałe związki, wchłaniają się najlepiej do naszego organizmu z naturalnych źródeł.

Jabłka nieodzowne w kuchni


Jabłka świetnie się przechowują a ich niepodważalny smak, doceniany jest w kuchni. To z ich udziałem wypieka się cudowne polskie jabłeczniki, częściej nazywane z francuskiego - szarlotkami.  Naleśniki z jabłkami , kompoty lub dżemy, mięsa duszone z jabłkami - to tylko niektóre potrawy z ich udziałem. Można samodzielnie stworzyć, z jabłkami w roli głównej, wiele autorskich przepisów. Zapraszam na niektóre z nich  - na mini-szarlotki lub przepis na szarlotkę z chrupiącą skórką, Wyśmienity jabłecznik, że paluszki lizać

Zawarte w jabłkach pektyny (najwięcej pektyn jest w skórce, dlatego, jak najczęściej, warto spożywać jabłka bez obierania skórki) są dobrodziejstwem dla układu pokarmowego i wydalniczego (wspomagają usuwanie toksyn) a ich zasadotwórcze działanie, utrzymuje odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową w żołądku. W warunkach domowych bardzo łatwo uzyskać bezpieczny ocet jabłkowy (zobacz przepis), doskonały do marynaty do mięs lub przetworów, doceniany w diecie jako pogromca tłuszczu i złego cholesterolu.

czwartek, 29 listopada 2012

Żurawina

Żurawina pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie reprezentuje rośliny wrzosowate. Bagienne borówki (Vaccinum okxycoccus) rosną także w Europie i Azji, choć jest ich na tych obszarach zdecydowanie mniej.



Zainteresowanie owocami tego ziela stale rośnie z powodu wzrastającej liczby ludzi ze słabym układem odpornościowym. Jej działanie zwalcza wiele groźnych bakterii - wystarczy tu wymienić inwazyjną bakterie E coli i wiele innych drobnoustrojów, doprowadzających do owrzodzeń żołądka, zaburzeń jelit i stanów zapalnych układu moczowego.

Antyoksydanty, zawarte w żurawinie, głównie w jej naturalnych barwnikach, nie tylko podnoszą odporność, ale zmniejszają ryzyko nowotworów, zawałów, eliminują zły cholesterol i nie dopuszczają do powikłań serca oraz uelastyczniają naczynia krwionośne.

Najważniejsze minerały i witaminy


Żurawina zawiera dużą ilość potasu, który dba o nasze elektrolity. Przeważnie cierpimy na jego niedobór, co skutkuje nadciśnieniem. W 100 gramach żurawiny jest aż 90 mg potasu. Poza nim, dostarcza także żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i jodu. Żurawina jest dobrym źródłem witaminy C, B1, B2, B6, E i prowitaminy A. Kwasy (witamina C) oraz przeciwutleniacze (flawonoidy, antyoksydanty) nie dopuszczają do infekcji dziąseł, utrudniając potencjalnym wrogom (bakterie) przyczepianie się do tkanek.



Przeciwwskazania do spożywania żurawiny


- osteoporoza (szczawiany, zawarte w żurawinie, utrudniają przyswajanie    wapnia)
- kamica żółciowa
- proteza zastawki dwudzielnej
- spożywanie warfaryny (lek na schorzenia serca)
- nie podajemy niemowlętom i małym dzieciom, z uwagi na słabo ukształtowany
  układ pokarmowy