poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Papryczki chili - naturalny spalacz tłuszczu część 3

Papryczki chili

Chili suszone
Małe piekielnie pieprzne papryczki chili mają w składzie niesamowicie ostrą kapsaicynę. Spożywanie systematyczne
z zasadniczymi posiłkami w postaci rozdrobnionej-  świeżej lub suszonej - oczywiście w minimalnych ilościach, przyśpiesza metabolizm i wydalanie toksyn, wzmagając przy tym  skuteczne odchudzanie.

Papryczki chili to nie tylko naturalny spalacz tłuszczu i wymiatacz zbędnych substancji trawiennych, ale też znakomity środek przeciwzapalny. Likwiduje mnogie infekcje, rozprawiając się z uporczywymi bakteriami, które je powodują.

Kapsaicyna rozszerza naczynia krwionośne a tym samym normalizuje pracę serca, oszczędzając je i chroniąc nas przed nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą i innymi chorobami układu krwionośnego. Przy sporządzaniu posiłków z jej dodatkiem trzeba jednak zachować ostrożność. Jeśli kroimy papryczki bez rękawiczek, dłonie muszą być zdrowe bez najmniejszej ranki czy zadrapania. Chilli pali nawet przez zdrową skórę, jeśli dłużej na niej zostanie. Zaraz po przygotowaniu myjemy ręce.

Najnowsze badania donoszą, że kapsaicyna może skutecznie namierzać i niszczyć komórki nowotworowe. Do zwalczania przygotowuje się mieszanki oleju lnianego z domieszką chili i dodaję do potraw lub miesza się z pastą Budwigowej. Pasta Budwigowej to rodzaj dobrze zmiksowanej papki z chudego twarogu z mielonym siemieniem lub samym olejem lnianym. Najprościej byłoby zalać olejem posiekane drobno papryczki (z uwagi na ostrość, muszę to powtórzyć, siekamy najlepiej w rękawiczkach i nie dotykamy rękoma okolic twarzy, ust, oczu, części intymnych), odstawiamy na okres tygodnia a potem  przelewamy olej przez sito. Gotowy macerat można dodawać po 2-3 łyżeczki do około 200 g twarogu, pamiętając by całość dokładnie wymieszać. Według diety Budwigowej mieszanie wpływa na odpowiednie wiązanie oleju lnianego z białkiem, co daje skuteczniejsze efekty w walce z nowotworami. Olej lniany, w którego skład wchodzą zdrowe kwasy tłuszczowe powinien na stałe zagościć w naszej diecie, bo chroni serce, mózg i nerwy.



Potrawy a szczególnie zupy z niewielkim dodatkiem suszonego chili są moim zdaniem genialne w smaku. Świeża niewielka papryczka podniesie walory niejednej sałatki.

Ważne: Kapsaicyna rozpuszcza się tylko w tłuszczach i alkoholu. Zatem palącego uczucia po spożyciu papryczek, nie usuniemy popijając wodą, ale na przykład pijąc kefir lub mleczne koktajle.

Przemysł farmaceutyczny oferuje sporo leków z kapsaicyną w postaci masci, plastrów na różne dolegliwości reumatyczne i w chorobach stawów.

Nadużywanie kapsaicyny może skutkować uszkodzeniem wątroby i komórek nerwowych. Podsumowując chili zdrowe, ale spożywamy z dużą dozą umiaru.

Poniżej kliknij w pozostałe spalacze tłuszczu:
kurkuma,
herbata zielona

poniedziałek, 14 marca 2016

Kurkuma - naturalne spalacze tłuszczu część 2.

Kurkuma wabi kolorem a ja jestem bardzo czuła na punkcie barwnych posiłków. Lubię dodawać ją nawet do prostej zupy z kartofli lub duszonych warzyw i mięsa. Oczywiście są to małe porcje, szczypty- dodawane często, ale z umiarem. Warto mieć kurkumę w kuchni, bo łatwiej wymienić czego nie leczy, o ile się oczywiście wie coś na ten temat, niż wyliczyć jej wszystkie zalety. Poniżej wymienię kilka walorów kurkuminy, najbardziej aktywnego związku tej rośliny przyprawowej.


Kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem a co za tym idzie systematyczne spożywanie zmniejsza objawy starzenia organizmu i zwiększa działanie regeneracyjne.

Kurkuma jest składnikiem słynnej przyprawy curry, popularnej nie tylko w ojczystej Azji. Poprawia wygląd potrawy, smak, przyśpiesza metabolizm a co za tym idzie, wspomaga odchudzanie. W nadmiarze może jednak podrażniać śluzówkę, czułą zwłaszcza u osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Zawsze to powtarzam: umiar w dawkowaniu jest najważniejszy.



Badacze jej właściwości donoszą o dobroczynnym działaniu obronnym dla organizmu, zmniejszającym ryzyko powstawania chorób nowotworowych.

Kurkuma działa korzystnie na układ krwionośny i serce - przeciwdziała sklejaniu płytek krwi  i zapobiega miażdżycy naczyń

Kurkuma działa przeciwzapalnie i antywirusowo

Kurkuma wskazana jest przy chorobach przewodu pokarmowego (łagodzi zgagę, wzmacnia wątrobę)

Kurkuma ma zastosowanie w pielęgnacji cery trądzikowej, z łuszczycą czy przebarwieniami.

Poniżej kliknij w pozostałe spalacze tłuszczu:
papryczki chili
herbata zielona



wtorek, 16 lutego 2016

Herbata zielona - naturalne spalacze tłuszczu część I

Oprócz diety bogatej w błonnik, warzywa, owoce i białka warto sięgać po produkty, przyśpieszające metabolizm, w tym ważne dla nas spalanie tłuszczu.
Herbata zielona - złocisto-zielony napój, spożywany systematycznie reguluje i poprawia prace przewodu pokarmowego. Dla zapracowanych punkty farmaceutyczne i zielarskie oferują gotowe suplementy z wyciągiem, jak i mieszanki, posiadające dodatkowe składniki, związane z odchudzaniem.


Silne przeciwutleniacze, które zawiera herbata zielona, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i spowalniają procesy starzenia. Herbata zielona to bogactwo witamin, minerałów, związków antyoksydacyjnych i mniej pożądanej teiny. Dlatego, nie ma co przesadzać i jak zawsze kierować się umiarem, bo nigdy nie wiadomo, kiedy kolejne badania obalą wiedzę dotychczasową.

Nie poleca się herbaty zielonej dzieciom, kobietom w ciąży, ludziom starszym i osobom z deficytem żelaza w organizmie. Badania wykazują, że utrudnia wchłanianie tego pierwiastka podczas odżywiania. Dlatego lepiej ją popijać pomiędzy posiłkami. Niektóre sklepy posiadają gatunki o łagodnym działaniu (na przykład produkt o nazwie Kukicha z małą zawartością kofeiny)



Jak przygotować herbatę zieloną?

Warto wyposażyć się w sitko zamknięte, które pozwoli na wyjęcie go w każdej chwili, żeby było gotowe do kolejnego zaparzenia w ciągu dnia, ale nie dłużej, bo liście mogą ulec popsuciu. Ważne, by nie zalewać herbaty tyle co gotującą się wodą. Trzeba odczekać minutę dwie i dopiero wlać wodę.  Herbata zielona w krajach skąd pochodzi bywa ponoć wypijana przez miejscowych smakoszy dopiero po drugim zalaniu liści gorącą wodą,
Krótkie zaparzanie herbaty odświeża umysł, poprawia koncentrację a dłuższe ponoć bardziej relaksuje.
Spożywanie herbaty zielonej przez osoby w wieku podeszłym niesie ryzyko podwyższenia ciśnienia tętniczego i pojawienia się ogólnej nadpobudliwości.

Bądź obserwatorem i skup się na własnych odczuciach

Jeśli odpowiada Ci smak zielonej herbaty i po kilkukrotnym jej spożyciu czujesz wyraźnie korzystne objawy, dotyczące dobrego samopoczucia, lekkości, dobrej przemiany, ogólnie lepszego nastroju to znak, ze Twój organizm może jej potrzebować. Natomiast, gdy nic a nic nie zmieniło się na korzyść to też żadne zmartwienie, bo zawsze można ją zastąpić innym witaminowym napojem, bogatym w minerały i przeciwutleniacze.

Poznaj pozostałe spalacze tłuszczu:
kurkuma
papryczki chili

Miło mi będzie, jak dopiszesz w komentarzach własne spostrzeżenia lub informacje wzbogacające temat.
Pozdrawiam Weronika