Kurkuma wabi kolorem a ja jestem bardzo czuła na punkcie barwnych posiłków. Lubię dodawać ją nawet do prostej zupy z kartofli lub duszonych warzyw i mięsa. Oczywiście są to małe porcje, szczypty- dodawane często, ale z umiarem. Warto mieć kurkumę w kuchni, bo łatwiej wymienić czego nie leczy, o ile się oczywiście wie coś na ten temat, niż wyliczyć jej wszystkie zalety. Poniżej wymienię kilka walorów kurkuminy, najbardziej aktywnego związku tej rośliny przyprawowej.
Kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem a co za tym idzie systematyczne spożywanie zmniejsza objawy starzenia organizmu i zwiększa działanie regeneracyjne.
Kurkuma jest składnikiem słynnej przyprawy curry, popularnej nie tylko w ojczystej Azji. Poprawia wygląd potrawy, smak, przyśpiesza metabolizm a co za tym idzie, wspomaga odchudzanie. W nadmiarze może jednak podrażniać śluzówkę, czułą zwłaszcza u osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Zawsze to powtarzam: umiar w dawkowaniu jest najważniejszy.
Badacze jej właściwości donoszą o dobroczynnym działaniu obronnym dla organizmu, zmniejszającym ryzyko powstawania chorób nowotworowych.
Kurkuma działa korzystnie na układ krwionośny i serce - przeciwdziała sklejaniu płytek krwi i zapobiega miażdżycy naczyń
Kurkuma działa przeciwzapalnie i antywirusowo
Kurkuma wskazana jest przy chorobach przewodu pokarmowego (łagodzi zgagę, wzmacnia wątrobę)
Kurkuma ma zastosowanie w pielęgnacji cery trądzikowej, z łuszczycą czy przebarwieniami.
Poniżej kliknij w pozostałe spalacze tłuszczu:
papryczki chili
herbata zielona
Jestem zwolennikiem takich przypraw - odkąd dbam o odpowiedni skład przygotowanych dań, to lepiej się czuję. Zawsze staram się dodać jakieś zioła i różne przyprawy. Polecam dodawanie świeżych ziół, teraz można w większości marketów kupić w doniczce :) pyszne i zdrowe. Wracając do kurkumy to samej nie dodaję - zazwyczaj używam curry, ale po przeczytaniu Twojego wpisu, może postaram się wkomponować tą przyprawę w swoje posiłki :)
OdpowiedzUsuńPolecam kurkumę -ja dodaję do wielu zup, warzyw, mięsa, robię herbatę cytrynową z imbirem i kurkumą, czasami do ciasta
OdpowiedzUsuńSuper rady, dzięki wielkie, przyda się ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie
UsuńW mojej kuchni często używam kurkumy. Daje niesamowity smak i kolor
OdpowiedzUsuńPopieram i kolor lepszy i zdrowie. Pozdrawiam
UsuńDopisałam do listy produktów, dzisiaj zakupię i postaram się od razu zacząć używać :)
OdpowiedzUsuńI dobrze, bo dla zdrowia warto/ Pozdrawiam
UsuńCzasem używam kurkumy, ale ze względu kolorystyczne, teraz będę stosować częściej - na zdrowie :)
OdpowiedzUsuńKolor przyciąga oczy jak magnes a do tego zdrowa/ Polecam
UsuńNie wiedziałem o tym, wielkie dzięki :)
OdpowiedzUsuńZ kurkumą posiłki zdrowsze i ładniejsze/ Pozdrawiam
UsuńNie wiedziałam że kurkuma ma dużo cennych właściwości !Bardzo lubię ryż z dodatkiem kurkumy !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dodaję kurkumę do wielu potraw - do makaronów, kaszy, ryżu, do okrasy do ziemniaków, pieczarek - ale niewielką ilość, bo niewielka daje smak i wygląd a większa ilość ma taki ziemisty posmak. Miłego weekendu
Usuńciekawy art godny polecenia
OdpowiedzUsuńŚwietny artykuł, kurkuma dobrze sprawdza się również przy leczeniu schorzeń zaburzeń odżywiania, tylko z tym ostrożnie i po mału! oraz bez odpowiednich konsultacji ani rusz.
OdpowiedzUsuń