poniedziałek, 14 marca 2016

Kurkuma - naturalne spalacze tłuszczu część 2.

Kurkuma wabi kolorem a ja jestem bardzo czuła na punkcie barwnych posiłków. Lubię dodawać ją nawet do prostej zupy z kartofli lub duszonych warzyw i mięsa. Oczywiście są to małe porcje, szczypty- dodawane często, ale z umiarem. Warto mieć kurkumę w kuchni, bo łatwiej wymienić czego nie leczy, o ile się oczywiście wie coś na ten temat, niż wyliczyć jej wszystkie zalety. Poniżej wymienię kilka walorów kurkuminy, najbardziej aktywnego związku tej rośliny przyprawowej.


Kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem a co za tym idzie systematyczne spożywanie zmniejsza objawy starzenia organizmu i zwiększa działanie regeneracyjne.

Kurkuma jest składnikiem słynnej przyprawy curry, popularnej nie tylko w ojczystej Azji. Poprawia wygląd potrawy, smak, przyśpiesza metabolizm a co za tym idzie, wspomaga odchudzanie. W nadmiarze może jednak podrażniać śluzówkę, czułą zwłaszcza u osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Zawsze to powtarzam: umiar w dawkowaniu jest najważniejszy.



Badacze jej właściwości donoszą o dobroczynnym działaniu obronnym dla organizmu, zmniejszającym ryzyko powstawania chorób nowotworowych.

Kurkuma działa korzystnie na układ krwionośny i serce - przeciwdziała sklejaniu płytek krwi  i zapobiega miażdżycy naczyń

Kurkuma działa przeciwzapalnie i antywirusowo

Kurkuma wskazana jest przy chorobach przewodu pokarmowego (łagodzi zgagę, wzmacnia wątrobę)

Kurkuma ma zastosowanie w pielęgnacji cery trądzikowej, z łuszczycą czy przebarwieniami.

Poniżej kliknij w pozostałe spalacze tłuszczu:
papryczki chili
herbata zielona



16 komentarzy:

  1. Jestem zwolennikiem takich przypraw - odkąd dbam o odpowiedni skład przygotowanych dań, to lepiej się czuję. Zawsze staram się dodać jakieś zioła i różne przyprawy. Polecam dodawanie świeżych ziół, teraz można w większości marketów kupić w doniczce :) pyszne i zdrowe. Wracając do kurkumy to samej nie dodaję - zazwyczaj używam curry, ale po przeczytaniu Twojego wpisu, może postaram się wkomponować tą przyprawę w swoje posiłki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam kurkumę -ja dodaję do wielu zup, warzyw, mięsa, robię herbatę cytrynową z imbirem i kurkumą, czasami do ciasta

    OdpowiedzUsuń
  3. Super rady, dzięki wielkie, przyda się ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. W mojej kuchni często używam kurkumy. Daje niesamowity smak i kolor

    OdpowiedzUsuń
  5. Dopisałam do listy produktów, dzisiaj zakupię i postaram się od razu zacząć używać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czasem używam kurkumy, ale ze względu kolorystyczne, teraz będę stosować częściej - na zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor przyciąga oczy jak magnes a do tego zdrowa/ Polecam

      Usuń
  7. Nie wiedziałem o tym, wielkie dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kurkumą posiłki zdrowsze i ładniejsze/ Pozdrawiam

      Usuń
  8. Nie wiedziałam że kurkuma ma dużo cennych właściwości !Bardzo lubię ryż z dodatkiem kurkumy !
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaję kurkumę do wielu potraw - do makaronów, kaszy, ryżu, do okrasy do ziemniaków, pieczarek - ale niewielką ilość, bo niewielka daje smak i wygląd a większa ilość ma taki ziemisty posmak. Miłego weekendu

      Usuń
  9. Świetny artykuł, kurkuma dobrze sprawdza się również przy leczeniu schorzeń zaburzeń odżywiania, tylko z tym ostrożnie i po mału! oraz bez odpowiednich konsultacji ani rusz.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika