wtorek, 20 lutego 2018

Seler naciowy sposób na mocne serce i skuteczne odchudzanie

Seler naciowy to chrupiące łodyżki z cudownym potasem, niezbędnym dla serca. Nie brak w nim innych ważnych minerałów, witamin (A, C, E, B, K) i cennych przeciwutleniaczy... Najlepszy seler to własnie taki surowy, jak niżej w sałatce LINK lub w sokach. Warto go łączyć z owocami  robiąc wartościowy koktajl.


Seler naciowy walory


Wysoka zawartość potasu w selerze (260 mg na 100 g) to okazja, by przywrócić prawidłowe ciśnienie krwi, spokojną pracę serca, elastyczność żył, równowagę elektrolitów

Nasze serce szczególnie potrzebuje potasu, magnezu i witaminy E a to wszystko można znaleźć w selerze w odpowiednich ilościach bez ryzyka niedoboru czy też nadmiaru, jak to się może przydarzyć w dawkowaniu farmakologicznym.

Spora zawartość błonnika i niewielka ilość kalorii - około 17 na 100 g selera - pomaga skutecznie w odchudzaniu, bo znacznie przyśpiesza przemianę materii.

Seler działa moczopędnie a w diecie to dobry sposób na oczyszczenie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Seler naciowy wykazuje właściwości antydepresyjne, przeciwzapalne i antynowotworowe a wszystko to dzięki flawonoidom - związkom zapobiegającym także oksydacji komórek, czyli ich przedwczesnemu starzeniu.

Sok z selera, jak i napar z liści na Dalekim Wschodzie często wykorzystywany jest w leczeniu chorób stawów, nadpobudliwości i reumatyzmu.

Osoby podatne na alergie przed wprowadzeniem selera do diety powinny wypróbować minimalną ilość, by po kilku godzinach obserwacji objawów wykluczyć uczulenie lub seler.

Tutaj możesz zobaczyć tabelę zawartości witamin, minerałow... w selerze korzeniowym i naciowym - zarówno jeden jak i drugi seler ma wiele wartości, zwłaszcza na surowo z upraw naturalnych bez sztucznych szkodliwych nawozów.

wtorek, 2 stycznia 2018

Por super warzywo na bóle, infekcje, cholesterol, nerwice...

Por oto jest warzywo wspaniałe do surówek, smaczne i delikatniejsze od cebuli. Wartości odżywczych też mu nie brakuje, chociażby tak ważnych minerałów, jak wapń Ca (24 mg w 100 g), fosfor P(26 mg) żelazo(0,6 mg), cynk, potas.



Zawiera także cenne witaminy: C, A, i sporo tych związków z grupy B - B1, B2 i B3. Ta ostatnia to ważna witamina zwana także niacyną z symbolem PP.

100 g pora to raptem około 24 kalorii.

Pozostałe ważniejsze składniki w 100 g pora: białko około 0,8 g, tłuszcz 0,1 g, błonnik około 1,4 g. Podsumowując: dobre warzywo przy zdrowym odchudzaniu.

Skład pora podaję w poście wg źródła: "Zasady żywienia i dietetyka stosowana autorstwa" Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.

Pory właściwości lecznicze


Pory to dobre źródło do budowy i regeneracji kości, stawów, zębów  (skład kości to w przeważającej części- węglany i fosforany wapnia)

Utrzymują równowagę zasadowo-kwasową (zawartość wapnia i fosforu)

Pory działają regulująco na procesy metaboliczne komórek, do których trafia tlen transportowany przez żelazo zawarte w hemoglobinie

Pory regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych

Działają przeciwbólowo, antybakteryjnie i antyseptycznie (niszczą złe bakterie i drobnoustroje, sprzyjające gniciu i powstawaniu infekcji)

Zawartość w porach witaminy PP wzmacnia system nerwowy, chroni przed depresją i groźną chorobą zwaną pelagrą a także zaburzeniami koncentracji, irytacją i powikłaniami w układzie krwionośnym. Witamina PP (niacyna to jedna z najodporniejszych witamin na działanie temperatury, stąd obecna jest także w gotowanych warzywach i innych produktach pochodzenia zwierzęcego). Więcej

Pory uchodzą za dobry afrodyzjak, czyli naturalny sposób na zwiększenie popędu płciowego.

Zwiększają odporność organizmu na przeziębienia, poprawiają humor i skutecznie zmniejszają zimowe przemęczenie.


Pory w kuchni


Pory posiekane na drobno do sałatki dodają jej smaku, ostrości i chrupkości. Sałatkę można przygotować z samych porów - wystarczy ją odpowiednio przyprawić łagodnym sosem na przykład z chudej śmietany, oleju lnianego, miodu i szczypty soli, pomijając pieprz według uznania.



Uwielbiam zupy z porów. Po prostu stawiają na nogi. Wystarczy zetrzeć pietruszkę, marchewkę i posiekać w półplasterki pora. Zalać wszystko wodą albo bulionem. Można dodać kaszę, przyprawić i pogotować całość kilka minut. Pora najlepiej dodać na kilka minut przed końcem gotowania.  Pozostanie zielony i miękki.

Pory mogą być smacznym wypełnieniem tarty albo pierożków.