czwartek, 28 maja 2015

Sałata w sezonie najlepsza

Sałata to jedno z najbardziej popularnych i lubianych warzyw. Jeśli macie tylko możliwość siejcie ją samodzielnie lub posadźcie z rozsady lub kupujcie od sprawdzonych producentów z naturalnych upraw.


Sałata właściwości


Walory smakowe i odżywcze sałaty są bezcenne. Koniec wiosny, lato i jesień to okazja, by dowartościować organizm zielonym, pysznym, chrupiącym warzywem, bogatym w minerały - magnez, wapń, cynk, żelazo, potas a także witaminy, zwłaszcza z grupy B, w tym cenny kwas foliowy, czyli witamina B 9 i niemała ilość prowitaminy A i witaminy E oraz ważny w przemianie materii błonnik. Sałata obok wielu wartości odżywczych ma znikomą liczbę kalorii - w 100 g warzywo nie przekracza 20 kalorii a jest to ilość dla różnych gatunków tych warzyw. Pozostaje zatem nam tylko chrupać od rana do wieczora, dzień po dniu.
Oprócz witamin i minerałów sałata jest bardzo dobrym żródłem antyoksydantów, opóźniających procesy starzenia organizmu. Obecność witamin z grupy B ma zbawienny wpływ na odporność i dobre samopoczucie, jak i  na większość niezbędnych procesów fizjologicznych w zdrowym ustroju. Dieta bogata w sałaty, w tym szczególnie popularną masłową, skutecznie niweluje ryzyko nowotworów i innych groźnych chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca czy nadciśnienie. Wreszcie sałata to doskonały dar natury w bezpiecznej diecie przy odchudzaniu.



Sałata uprawa


Sałata masłowa króluje na naszych stołach, ale warto wzbogacać menu o inne gatunki, w tym bardzo cenną śródziemnomorską odmianę rukolę, która niestety nie jest najłatwiejsza w samodzielnej uprawie w Polsce. Rukola właściwie należy do rodziny kapustnych szczególnie bogatych w witaminy i minerały. Polecałabym do hodowli oprócz masłowej - roszponkę, sałatę karbowaną, rzymską i lodową.

Polecam przepis na sałatkę z sałaty masłowej i kapusty pekińskiej, którą można przygotować nawet na kilka godzin wcześniej w przeciwieństwie do przystawki z samej sałaty, którą trzeba przygotować w ostatniej chwili przed podaniem. LINK

Sałatka z kapustą pekińską, sałata masłową, rzodkiewką...



sobota, 18 kwietnia 2015

Cieciorka na zdrowe odchudzanie i skołatane serce

Cieciorka to orzeszki zdrowia - cenne żródło białka, potasu, żelaza i błonnika. Potas (około 300 mg w 100 g) to pierwiastek niezbędny dla serca - ważny dla elektrolitów, czyli optymalnej gospodarki potasowo-sodowej, reguluje ciśnienie tętnicze, usprawnia transport tlenu i substancji odżywczych do mózgu i komórek w obrębie ustroju. Błonnik - przyspiesza metabolizm a co za tym idzie odchudzanie. Cieciorka ma go znaczne ilości - około 8 mg w 100 gramach produktu. Rola żelaza w organizmie jest ogromna (w 100 g cieciorki około 3mg żelaza). Więcej...
Cieciorka z łacińskiego Coronilla L. wywodzi się z rodziny bobowatych Fabaceae. Sto gram ugotowanych ziaren- kuleczek ma około 150 kalorii. Cieciorka powinna na stałe zagościć w naszej kuchni - dla wegetarian to dobry podstawowy produkt a dla mięsożerców bardzo korzystna alternatywa.
Ziarna ciecierzycy w 100 gramach zawierają prawie 9 gram białka!
Cieciorka zalana zimna wodą do spęcznienia

Przed spożyciem trzeba pamiętać, żeby moczyć ziarno najlepiej przez noc w zimnej wodzie. Głównie po to, żeby pozbawić je puryn. Puryny to szkodliwe związki dla człowieka. Są powodem wzdęć i niosą ryzyko artretyzmu, dny moczanowej, zwanej też podagrą (schorzenie objawia się wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi, który jest powodem stanów zapalnych mięśni i stawów, zwłaszcza u mężczyzn). Osoby, które chorują na podagrę powinni ściśle konsultować rodzaj diety ze specjalistą w tej dziedzinie.

Niektóre badania donoszą, że najgroźniejsze puryny dla człowieka a szczególnie dla wrażliwych osób, pochodzą z produktów zwierzęcych, gdyż roślinne puryny ponoć w mniejszym stopniu przyswaja organizm. Osobiście uznaję metodę złotego środka w spożywaniu nie tylko cieciorki, która dla przeciętnego zjadacza bez schorzeń, może okazać się najtrafniejsza, czyli małe porcje 2-3 razy w tygodniu. Wniosek jest prosty: jemy z UMIAREM. Ileż to już razy badania naukowe nad żywnością zostały podważone i ciągle są rewidowane. Na przykład debata naukowa nad zdrowotnością jajek jest ciągle niezakończona. Niektórym produktom dopisuje się reklamową magię o cudownym działaniu, żeby tylko wzrósł na nie popyt. Dystans i umiar to klucz do rozważnej diety.

Jak gotować cieciorkę, groch lub fasolę?


Cieciorka po ugotowaniu
oczyszczamy suche produkty z ciemniejszych, nieładnych ziaren 

zalewamy zimną wodą w objętości  4 razy większej od suchego produktu na noc (10-12 godzin)

zlewamy wodę i porządnie płuczemy ziarno na sicie.

zalewamy wodą i gotujemy około minuty, po czym odlewamy wodę z charakterystyczną pianą i ponownie opłukujemy ziarno (podobno na tym etapie dodanie 1-2 łyżek octu przyspiesza oczyszczenie ziarna z puryn)

zalewamy świeżą wodą i gotujemy w przyprawach na wolnym ogniu około godziny czasu do miękkości - niektóre szkoły mówią o dodawaniu szczypty sody oczyszczonej do gotowania, by przyśpieszyć zmiękczanie produktu)
Polecam:
Fasola Jaś bezpieczne białko

wtorek, 17 marca 2015

Jak jeść, żeby mieć z tego korzyść

Oprócz zdrowej żywności, pochodzącej z naturalnych upraw, ważnym warunkiem do skutecznej diety jest prawidłowe trawienie w jamie ustnej, na który możemy mieć spory wpływ. 


Warzywa z kaszą jaglaną

Szybkie spożywanie pokarmów sprawia, że nie będą dobrze strawione, więc dalsza ich przydatność może być wątpliwa. W jamie ustnej, przy pomocy ślinianek, które produkują enzym, zwany ptialiną (amylaza), dochodzi do przetwarzania skrobi i innych cennych reakcji. 

Jedząc posiłki, nie śpieszymy się, wręcz celebrujemy ten moment wraz z pracą kubków smakowych, które nas do tego zachęcają. Każdy kęs musi być pieczołowicie obtoczony śliną i spokojnie przesłany przełykiem do żołądka w celu dalszego trawienia. Nawet wtedy, kiedy spożywamy pokarmy płynne, robimy to małymi łykami, wiążąc ich porcje ze śliną.
Rozkosz smakowania to naturalny i bardzo zdrowy odruch trawienny.


Rozmieszczenie ślinianek w jamie ustnej


Rozróżniamy duże gruczoły ślinowe i małe gruczoły ślinowe. Do dużych ślinianek, posiadających przewody ślinowe,  należą:  przyuszne, podżuchwowe i podjęzyczne. Do małych gruczołów ślinowych, bez przewodów, rozmieszczonych obficie w formie grudek, należą: ślinianki policzkowe, wargowe, trzonowe, językowe, migdałkowe i podniebienne.

czwartek, 12 lutego 2015

Kiwi uzdrawiający balsam

Kiwi niezbyt piękne, owłosione, ciągle przez wielu niedoceniane jest niczym brzydkie kaczątko pośród mandarynek, czy winorośli. Roślina-pnącze, przeważnie dwupienne, zwana także aktinidią rodzi o tej samej nazwie przepyszne jagodowe owoce. Liczba amatorów kiwi ciągle wzrasta i słusznie, bo moim zdaniem to jedne z najsmaczniejszych owoców a do tego niezwykle bogate w witaminy, przeciwutleniacze i minerały.


Kiedy ceny kiwi spadają warto wykorzystać sprzyjający czas na zdrową przekąskę - dla wzmocnienia organizmu i oczyszczenia go z toksyn. Kalorie? Kiwi ma ich zaledwie około 60 na 100 g masy. Dla orientacji jeden owoc waży około 60-70 g i może mieć około 40-45 kalorii.





Kiwi wartości odżywcze


Owoce zawierają silne przeciwutleniacze, dzięki którym - chronimy organizm przed infekcjami, łatwiej pozbywamy się intruzów z organizmu, rany goją się szybciej, wolniej się starzejemy, jesteśmy sprawniejsi i można by tak wymieniać i wymieniać... Pierwszy z antyoksydantów to witamina C, której kiwi ma w 100 g około 100 mg a ilość ta pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie dla naszego organizmu .

Drugi skuteczny przeciwutleniacz to witamina E, nazywaną witaminą serca - tej kiwi ma najwięcej, ale tuż pod skórką i w samej skórce, więc, jak ją zjemy to z bardzo dużą korzyścią dla naszego układu krwionośnego, serca i nie tylko... Trzeba tylko owoce dokładnie umyć.

Kiwi ma także sporo witaminy K i A, niezbędnych dla zdrowej krwi, kości, poprawy przyswajalności wapnia i innych minerałów. Kiwi dostarcza sporo witamin z grupy B( na przykład kwas foliowy), które koją nerwy, wzmacniają kości, pielęgnują skórę, włosy i paznokcie.

Najważniejsze minerały - spora ilość potasu, wapnia, cynku, magnezu i żelaza.

Kiwi to świetny owoc do domowych zabiegów kosmetycznych. Jeśli nie zjadamy skórek to zanim je wyrzucimy, warto od strony miąższu masować nimi skórę twarzy, rąk, stóp... Cera staje się ładniejsza - jasna, jędrna i dożywiona.



niedziela, 18 stycznia 2015

Awokado właściwości oraz przepis na deser i zdrowe masło

Awokado po ugryzieniu maślane, ale niekoniecznie lubiane przez wszystkich, gdyż w smaku, trzeba przyznać - trochę mdłe i nijakie.

Przygotowanie deseru z awokado, kiwi jagód i jogurtu
Jednak nie trudno przecież o proste przyprawy i dodatki, żeby przygotować je w bardzo smacznej wersji do podania, czerpiąc przy tym ogromną korzyść dla zdrowia. Przepisów z awokado jest mnóstwo w sieci, w literaturze i w codziennej prasie. Zatem kiedy owoce pojawiają się w naszych sklepach trzeba je koniecznie włączyć do diety z wyjątkiem osób, które są uczulone na awokado lub jeśli owoce nie są wskazane z innych powodów.

Awokado krótki opis


Awokado Persea,  nazywane także smaczliwką należy do rodziny wawrzynowatych Lauraceae, spokrewnione także z grupą magnoliowych. Z wyglądu przypomina gruszkę, choć ma zupełnie unikatową zieloną lśniącą skórkę. Ojczyzną drzew, które rodzą smaczliwki jest głównie Meksyk i pozostałe kraje Ameryki Środkowej oraz ciepłe rejony USA i Ameryki Południowej - Brazylia, Peru... Historia zastosowania awokado w kuchni sięga kilku tysięcy lat przed naszą erą. 
Maślane owoce smaczliwki mają w swoim składzie kwasy nienasycone - życiodajne tłuszcze o właściwościach regulujących ciśnienie, odmładzających, uspokajających i regenerujących.



Przepis na pyszny deser z jagód, awokado i kiwi LINK

Awokado kalorie i najważniejsze składniki odżywcze


Awokado to chyba najbardziej kaloryczny owoc na świecie, ale jego kalorie są na wagę zdrowia. W większości w awokado biorą się z tłuszczu, ściśle mówiąc głównie z kwasów jednonienasyconych. I proszę, jak łatwo możemy uzyskać zdrowe masło, bez obaw, że skoczy nam ciśnienie. W 100 g owocu jest około 160 kalorii i myślę, że jak na masełko to całkiem niewiele.


Witaminy:

E - witamina serca i przeciwutleniacz, A- witamina wzrostu i przeciwutleniacz, witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B3, B5 - pantenol, B6 i folacyna B9 - kwas foliowy)
oraz C, PP, K i H


Minerały: potas i wapń, mangan, miedź, cynk

Białko to aż 2 g na 100 g owocu

Błonnik około 6 g na 100 g

tłuszcze około 16 g na 100 g (olej oleinowy i linolowy)

woda około 68 g na 100 g


Awokado właściwości



reguluje ciśnienie i cholesterol
  
uelastycznia naczynia krwionośne

utrzymuje równowagę elektrolitów (rola potasu w organizmie)

wpływa na prawidłowy rozwój komórek krwi, mózgu, nerwów, kości, tkanek mięśniowych i skóry 

dba o prawidłowy metabolizm i pozostałe procesy w organizmie

pomimo znacznej ilości kalorii działa jak detoks i odchudza

reguluję pracę układu pokarmowego usuwając zaparcia

poprawia wzrok (zawartość luteiny)

usuwa zmęczenie i rozdrażnienie, 

uspokaja i chroni przed depresją

pierwszorzędny składnik w kosmetyce i w codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci
 - odmładza i regeneruje

Awokado w kuchni

Awokado w krajach, gdzie rośnie stosowane jest kulinarnie na wiele sposobów - na ostro i na słono jako sos i przystawka do wielu dań. Warto tu wymienić najbardziej znany stary i ciągle na topie meksykański specjał guacamole, który przygotowuje się bardzo prosto dodając do dojrzałego zmiażdżonego awokado dwa najważniejsze składniki - sok z limonki i sól do smaku. Te trzy składniki to właśnie idealny sposób na zdrowe masło do kanapek. Smak guacamole można podkręcić czosnkiem, szczypiorkiem i chilli.




niedziela, 4 stycznia 2015

Jagody goi cudowne właściwości prawda czy mit

Jagody goi z kolczastego krzewu Lycium barbarum (kolcowój pospolity) z rodziny psiankowatych, czyli z tejże samej, co poczciwy kartofel, czy pomidor, zawierają sporo związków, dzięki którym organizm ludzki wolniej się starzeje i wykazuje lepszą odporność na choroby. Jednakże dotyczy to spożywania tylko dojrzałych, dobrze wybarwionych owoców, gdyż cała roślina, zwłaszcza jej niedojrzałe owoce są silnie trujące.
Pogłoski, co do cudownych właściwości chińskich jagód goi, pobudzających ludzkie libido są podobno mocno przesadzone w celach zyskownej sprzedaży. Takie i podobne wieści, niestety, nie zostały jednoznacznie poparte przez laboratoria, czy inne badania kliniczne nad składem cudownych owoców goi. Cóż? Ogólnie wiadomo przecież, że bogactwo warzyw, owoców, ryb w diecie człowieka ma bardzo korzystny wpływ na organizm i jego życie seksualne, dlatego dbajmy o to, bo wybór produktów jest ogromny.

Jagody goi składniki odżywcze

W jagodach goi, jak i w wielu tego typu roślinach na świecie ponoć obecne są przeciwutleniacze z dużą ilością witaminą C. Poza tym mają zawierać cenne aminokwasy, karotenoidy (witamina A), witaminę B oraz minerały, jak wapń, potas, selen, cynk. Niestety nie znalazłam źródła, które by jednoznacznie wypowiedziało się na temat właściwości jagód goi, odnosząc się do badań, czego przyznam się, zupełnie nie rozumiem, mając na uwadze, ze owoce na Dalekim Wschodzie znane są z dobroczynnego działania od 2000 lat. Mogę natomiast podać stronę pod tym adresem:, gdzie znajdziecie opis składu i korzyści, jakie płyną z dodawania jagód do diety - według Pani Katarzyny Gurbackiej - Dyplomowanej Dietetyk od zdrowego jedzenia. 


Od siebie mogę powtórzyć, jak zawsze sprawdzającą się zasadę, że dobry rezultat działania uzyskuje się przez systematyczne spożywanie niewielkich ilości przez dwa tygodnie z zastosowaniem przerwy również na dwa tygodnie, na przykład garści obmytych jagód pod bieżącą wodą, dodanych do owsianki lub jogurtu. Jesteśmy często zasypywani informacjami bez pokrycia, dlatego umiar w jedzeniu to klucz do zdrowia i dystans do wielu diet na tym świecie. 
Na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia przygotowałam pyszny deser a la kutia ale bez pszenicy, z bakaliami, w tym z jagodami goi i kaszą jaglaną. Jeśli chcielibyście skorzystać zapraszam na przepis:



środa, 3 grudnia 2014

Orzechy włoskie dobre na zdrowsze serce, jasny umysł...

Od jesieni po wiosnę warto jeść orzechy włoskie o ile nie jesteśmy na nie uczuleni. Kilka sztuk dziennie - 6-8 kuleczek zupełnie wystarczy, bo tak wiele mają cudownych składników w niewielkiej ilości. Objadać się nie należy z powodu sporej ilości kalorii - około 600 kalorii w 100 g .  Najlepiej je dostarczać z umiarem i codziennie. Dla wegetarian i wegan  orzechy to doskonałe źródło białka.


Szczególnie należy podkreślić, ze orzechy włoskie są bardzo dobrym żródłem witaminy E, słusznie nazywanej witaminą młodości, kwasu foliowego oraz magnezu i potasu. To dzięki nim organizm regeneruje mózg, serce, układ krwionośny, nerwowy, poprawia się metabolizm.
Systematycznie i z umiarem spożywając orzechy, możemy znacznie podnieść odporność organizmu, uwolnić się od stresów, by z uśmiechem i ufnością budzić się każdego dnia.


Orzechy włoskie najważniejsze składniki


Witaminy - ,B6, B9 -kwas foliowy), E,  A, C, K, PP (witamina E - ponad 6 mg w 100 g orzechów)
Najważniejsze minerały: potas, magnez, żelazo, cynk, selen, fosfor, wapń, miedż, mangan
Białko: około 17 g w 100 g
Zdrowe tłuszcze nienasycone (między innymi omega 3 i 6) - razem około 60 g w 100 g
garbniki bogate w przeciwutleniacze
węglowodany
błonnik



Orzechy włoskie działanie



poprawiają pracę serca i wzmacniają naczynia krwionośne  

poprawiają pracę mózgu i funkcjonowanie układu nerwowego

wzmacniają układ odpornościowy, dostosowując przeciwciała do zagrożenia groźnymi drobnoustrojami (obecność selenu, cynku, żelaza i zdrowych tłuszczy)

orzechy w diecie to naturalny sposób na stresy i zmartwienia

regulują ciśnienie krwi, dzięki uelastycznianiu naczyń krwionośnych, zapobiegając tym samym zawałom.

trwają badania na potwierdzenie znacznych właściwości antyrakowych (obecność selenu)

mają wpływ na piękną skórę włosy i paznokcie

liście i zielona owocnia wykazują działanie przeciw pasożytnicze i przeciwbakteryjne (nalewki na orzechach lub napar z liści likwiduje dolegliwości w obrębie przewodu pokarmowego)

zastosowanie w kosmetyce, poprawiające kondycję i koloryt skóry, włosów i paznokci



Jak jeść orzechy włoskie (owoce)?


Orzechy najlepsze to te świeżo wyjęte z łupinek, jeśli nie ma na nich śladów grzybów i pleśni. Można je prażyć, gotować, dodawać do sałatek, ciast, placuszków, pieczeni, zup...  Warto pamiętać, że obróbka termiczna zmniejszy dobroczynne działanie tłuszczy.

Całe orzechy w łupinach powinno się przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Rozłupywać należy tyle, ile w danej chwili potrzeba. Tylko takie orzechy mają najwięcej właściwości odżywczych i leczniczych.

Orzechy łuskane ze sklepu nie mają już tyle wartości, bo cenne składniki, niestety się utleniają. Jeśli sytuacja nas zmusza do użycia takich orzechów, trzeba je opłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem, bo nie dość, że straciły sporo to jeszcze posypano je chemią, żeby mogły długo poleżeć na półkach.

Z orzechów mielonych, najlepiej samodzielnie, przygotujemy mnóstwo pysznych mas do smarowania kanapek lub do przełożenia ciasta.