poniedziałek, 28 marca 2022

Soczewica źródło mocy znane smakoszom od tysiącleci

Soczewica czerwona, czarna, zielona, żółta

Soczewica jest rośliną strączkową. Pochodzi ze smacznej rodziny: bobowatych i w pełni zasługuje na czołowe miejsce w naszej diecie. 

Podania historyczne sugerują, że już 8 tysięcy lat przed naszą erą była cenionym  mega wartościowym posiłkiem. Egipcjanie dodawali do zalet soczewicy także walory magiczne. To była mała szczypta dziejowych ciekawostek, a co tak naprawdę oferuje nam soczewica?

Soczewica oferuje nam zdrowie, dzięki znacznej ilości białka, przeciwutleniaczy, makro i mikroelementów, witamin zwłaszcza z grupy B, które w organizmie skutkują komfortem fizycznym i psychicznym. Warto tu wspomnieć o dużej zawartości potasu (ok. 360 mg na 100 g) i sporych ilości żelaza, cynku, witamin B3, B5, B6, B9. K, A. Plusem jest bardzo niska zawartość sodu w soczewicy, co dla osób nękanych nadciśnieniem jest bardzo ważne w komponowaniu posiłków.

Soczewica ma kolejne ogromne zalety dla osób odchudzających się, dla osób z zaparciami, także dla diabetyków a wpływ ma na to: znaczna ilość błonnika (około 8 g na 100 g, skromna ilość kalorii - ok. 120 cal na 100 g ugotowanego produktu) a przy tym jeszcze niski indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny jest korzystny dzięki mniej szkodliwym węglowodanom, co razem daje same plusy. Nic tylko sięgać po super produkt, który dodatkowo niewiele kosztuje.

Soczewica w przeciwieństwie do wielu strączkowych nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Obróbka termiczna to średnio ok. 10-25 minut gotowania. Tylko soczewica czarna gotuje się trochę dłużej - ok. 30-40 minut. Mamy wiele rodzajów soczewicy: wspomniana soczewica czarna, uważana za wartościowszą z uwagi na skuteczniejsze przeciwutleniacze, czyli te ciemne barwniki, dzięki którym z wyglądu przypomina kawior. Soczewica czerwona jest łatwa w obróbce o łagodnym smaku - świetnie sprawdzi się jako składnik wegetariańskich czy wegańskich  kotletów, zup jarzynowych w postaci kremu czy pasty do spożycia solo lub do pieczywa. Podobne zastosowanie znajdzie lekko pikantna soczewica zielona-dobra jako nadzienie do pierogów, klusek, gołąbków, na zupy, sałatki, pasty i.t.p.  

Soczewica dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, słabo znoszącym wzdęcia może być przeciwskazaniem. Jednak warto sprawdzić organizm zanim się z niej zrezygnuje, gdyż ma mniejszy wpływ na tego typu dolegliwości w odróżnieniu np: od popularnej fasoli.

czwartek, 26 sierpnia 2021

Borówka amerykańska 7 powodów, by jeść ją garściami i robić przetwory...

 Borówki amerykańskie, jak i borówki czernice zwane często jagodami leśnymi to super smaczne owoce, wyjątkowo bogate w witaminy i minerały. Pomijając nazwy cudownych związków, jak: antocyjany, antyoksydanty, flawonoidy... a nacisk kładąc na ich działanie to borówki mogą nie tylko poprawić, ale oczyścić, czy też usunąć zło tak znacznie, by nie miało siły szkodzić.



Oprócz wspaniałych walorów smakowych borówek poniżej 7 najważniejszych zalet zdrowotnych

1. Borówki skutecznie przedłużają młodość, dzięki bogatej zawartości silnych  przeciwutleniaczy, witamin i minerałów (C, A, B, E, B, K i PP)

2. Obniżają zły cholesterol we krwi (LDL), regulują ciśnienie tętnicze, wzmacniaja serce i uszczelniają naczynia krwionośne.

3. Chronią przed słabnięciem wzroku, kurzą ślepotą czy zaćmą, dzięki zawartości luteiny, zeaksantyny, związków fenolowych np: garbniki, barwniki.

4. Suszone jagody (borówki) lub ich sok leczy biegunki, zaś surowe borówki zapobiegają zaparciom, dzięki sporej zawartości błonnika i tym samym zmniejszają ryzyko otyłości.

5. Liście i owoce obniżają poziom cukru, co ma dodatni wpływ na optymalną dietę a przy tym niewielka kaloryczność: ok. 60 kalorii w 100 g borówki

6. Borówki to skuteczny straszak na wirusy, złe bakterie, robactwo (np: często pojawiające się owsiki i inne szkodliwe toksyczne substancje)

7. Dla kobiet w ciąży borówki mają korzystny wpływ na rozwój płodu, dzięki zawartości kwasu foliowego. Kwas foliowy, (inne nazwy - witamina B9, folacyna) zawarty w borówkach zmniejsza ryzyko raka macicy, jelita grubego, sutka, płuca, gardła, krtani, jak i w innych miejscach w organizmie. 


Borówka świeża najlepsza, ale i przetworzona domowym sposobem, zachowuje wiele zdrowotności, dlatego warto robić przetwory, które rzadko się psują, nawet te bez dodatku cukru. Jeśli lubisz słodki dżem czy powidła wystarczy dodać ciut cukru brzozowego lub cukru trzcinowego nierafinowanego. 

Wypróbuj moje sprawdzone przepisy:

Dżem z borówki
amerykańskiej





Borówka amerykańska
na zimę


piątek, 29 stycznia 2021

Roszponka wraca do łask na odżywcze sałatki kompletne w witaminy i minerały

Roszponką coraz częściej interesują się nowi smakosze a przede wszystkim świadomi konsumenci, dbający o zdrowie. Oprócz sałatek świetnie nadaje się do zielonych koktajli.

Roszponka (z łac. Valerianella locusta) roślina z rodziny kozłkowatych - inne nazwy:  kozłek, roszpunką, raszpanka, rapankuł

Roszponka to bogactwo karotenów, niezbędnych do powstania witaminy A, zwanej retinolem lub rodzajem przeciwutleniacza.  Ta witamina potrzebna jest do budowy kości, poprawia wzrok i kondycję skóry, zapobiega chorobom serca i nowotworom, spowalnia procesy starzenia, nazywana często, zwłaszcza  w rozwoju młodego organizmu - witaminą wzrostu.

Oprócz witamin z grupy B, szczególnie cennego kwasu foliowego i witaminy C roszponka obdarzy nas także witaminą K. Witamina K ułatwia przyswajanie wapnia-arcyważnego pierwiastka do budowy kości. Witamina K łagodzi długie, obfite miesiączki, pozwala szybciej zahamować krwotok. 

Rola kwasu foliowego jest ogromna (kwas foliowy zwany też folacyną lub witamina B9) . Kwas foliowy pomaga w kształtowaniu mózgu noworodka, tym samym  jest niezbędny w diecie kobiet ciężarnych, wpływa na rozwój komórek, przekazywanie genów, rozwój krwi, przemianę materii. Brak kwasu foliowego skutkuje niedorozwojem płodu a u ludzi w każdym wieku wpływa na rozdrażnienie, czy ryzyko chorób układu nerwowego, pokarmowego i serca.

Roszponka to także magazyn niezbędnych minerałów: żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk.  Czytaj więcej o minerałach


poniedziałek, 26 października 2020

Jarzębina czerwona wygląda, leczy i odmładza

Jarzębina jest jak dobra domowa apteka, nie jedno wyleczy, poprawi, pocieszy...

Ach te czerwone korale, czerwone...! Jarzębina pospolita urokliwe drzewo czaruje wyglądem od wiosny po zimę, do momentu aż ostatnie owoce znikną w brzuszkach wygłodniałych ptaków. Natura lubi się dzielić, dlatego warto wracać do przetworów z tego cudownego drzewa. 


 Zanim o właściwościach zdrowotnych, podkreślę, że owoce jarzębiny pospolitej podobnie jak jej siostry aronii można spożywać po przemrożeniu, najlepiej po odpowiedniej obróbce termicznej lub po wysuszeniu. 

Surowe owoce jarzębiny pospolitej są trujące. Odpowiada za to zawartość kwasu parasorbowego. który rozpada się podczas suszenia lub gotowania.

Na świecie jest około 80 gatunków jarzębiny. Występowanie dotyczy klimatu strefy umiarkowanej. Jarzębina pospolita potrafi osiągnąć nawet 15 m wysokości. . W Polsce mamy około 5 gatunków jarzębiny pospolitej. Popularne odmiany miejskie parkowe, uliczne, z uwagi na toksyczne spaliny nie nadają się na przetwory. Idealnie sprawdzi się jarzębina leśna z miejsc prześwietlonych, z obrzeży, gdzie słońce dłużej operuje, by owoce dobrze dojrzały, bo takie są najlepsze. 

Jeśli posiadamy ogródek to posadzenie jarzębiny jest strzałem w dziesiątkę. Drzewko jest niezwykle dekoracyjne, zwłaszcza posadzone w słońcu w niewymagającej glebie byle przepuszczalnej. Jarzębinę kochają ptaki i o ile ogród jest oddalony od uciążliwych dróg to mamy pod ręką ogromny zasób naturalnych substancji zdrowotnych dla skrzydlatych i dla nas.
 
W lecznictwie wykorzystuje się kwiaty i owoce. Kwiaty najlepiej zbierać na początku kwitnienia w maju lub w czerwcu ścinając całe kwiatostany i suszyć w niskiej temperaturze ok. 30 stopni C. Po wysuszeniu oddziela się kwiaty od reszty i przechowuje w szczelnym zamkniętym naczyniu, bez dostępu wilgoci. Kwiaty, jak i owoce działają regenerująco na układ moczowy, przyśpieszając oczyszczanie organizmu z toksyn a tym samym usprawniają metabolizm, pracę różnych narządów tak ważnych jak np: nerki, wątroba, serce, naczynia krwionośne. 

Zarówno kwiaty jak i owoce mają delikatne działanie rozwalniające, co dla osób z zaparciami powinno być cenną wskazówką.

Do przetworów takich, jak dżem, konfitura, nalewka najlepiej zebrać owoce, gdy dojrzeją, ale jeszcze przed przymrozkami w dni słoneczne i suche (wrzesień-październik).  Można zebrać po przymrozkach, ale często owoce są już uszkodzone lub poczerniałe. Gorycz w owocach można zminimalizować mrożąc kilka dni w zamrażalniku. Potem kilkakrotnie opłukać w gorącej wodzie  a dalej gotować z minimalną ilością wody. Po czym przetrzeć przez sito, dodać ok. 0,5 kg cukru na kilogram masy, trochę soku z cytryny, wymieszać w trakcie podgrzewania do rozpuszczenia cukru. Tak otrzymane tyle co zagotowane powidła przełożyć do gorących słoików, zamknąć szczelnie. Po wystudzeniu schować w chłodne ciemne miejsce. 

Smakosze dżemu, powideł z jarzębiny cenią sobie odrobinę goryczki, zwłaszcza przy spożywaniu tłuściejszych trudno strawnych posiłków.
Wygodnie, moim zdaniem, wykorzystywać suszoną jarzębinę, która po prostu się mieli i popija wodą, nie zastanawiając się nad jej smakiem. Dwa razy dziennie przyjmowanie po łyżeczce mielonych owoców leczy przewlekłe niedomagania nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Ponadto poprawia się praca jelit i  likwidują uciążliwe zaparcia.

Dla wzmocnienia pracy serca i braku koncentracji czy początkach sklerozy skutkuje odwar z owoców jarzębiny pity po pół szklanki 3 razy dziennie. (Jedną łyżkę owoców suszonych gotuje się na maleńkim ogniu ok. 30 minut a potem przecedza)

Na kłopoty z pamięcią, koncentracją, rozdrażnieniem warto sięgać po Sklerosan - gotową mieszankę ziołową z zawartością jarzębiny. Rectosan - inny rodzaj mieszanki ziołowej z jarzębiną, leczącej podrażnienia odbytnicy i hemoroidy.



Kilka słów o związkach zawartych w jarzębinie


Kwiaty jarzębiny są żródłem flawonoidów, terpen, kwasu ursolowego i izokwercytyny. 

Flawonoidy - barwniki- spowalniają procesy starzenia, podnoszą odporność i działają przeciwnowotworowo (antyoksydanty). Kwas ursolowy zmniejsza ryzyko otyłości, działa przeciwzapalnie i antyrakowo. Terpeny to substancje balsamiczne, składniki olejków eterycznych, działają kojąco dla człowieka a dla samego kwiatu są ochroną przed np: nadmiernym przesuszeniem na słońcu lub odstraszeniem niepożądanych owadów. Izokwercytyna to jeden z rodzajów flawonoidów. 

Owoce jarzębiny oprócz goryczy mają w składzie kwas jabłkowy, garbniki w tym karotenoidy (przeciwutleniacze o działaniu przedłużającym młodość organizmu), minerały, jak: potas, magnez, sód, miedź, bogactwo witamin: prowitaminę A, inne ważne witaminy, jak: B,C, E, PP i K.  Znaczenie witamin, jak i minerałów dla wielu organizmów żywych jest siłą napędową i ochronną. Przykładowo taka witamina PP( B3)-zwana niacyną lub kwasem nikotynowym bierze udział w procesach syntezy i rozkładu materii, krwiotwórcza, stymuluje układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi. Niedobór witaminy PP może się objawić groźną chorobą -pelagrą a także zaburzeniami koncentracji, depresją, czy irytacją. 

Znaczna zawartość witaminy C to dobry sposób dla niedożywionych przy awitaminozie.



Właściwości i skład jarzębiny podałam wg danych zawartych w literaturze zielarskiej:  Zioła w polskim domu -  D. Tyszyńska-Kownacka, Teresa Starek










sobota, 24 sierpnia 2019

Jarmuż na liczne kłopoty: odtruje, odmłodzi i uspokoi...

Jarmuż to pomarszczona, zapomniana nieco kapusta, napakowana wapniem, witaminami C, K, A, E, B. Niestety smakiem nie zachwyca. Smak jednak można oszukać a organizm nakarmić bogato, zdrowo i naturalnie.



Jarmuż warto spożywać na surowo, miksując liście bez nerwów, łodyg z dodatkiem soczystych aromatycznych owoców np: brzoskwiń, nektaryn. Delikatna obróbka termiczna np: gotowanie na parze korzystnie wpłynie na zmniejszenie ilości niekorzystnych związków. Soki z jarmużem można także łączyć z jogurtem naturalnym, co dodaje jeszcze więcej walorów smakowych. Szczegółowy przepis na moim blogu Napój super odżywka z jarmużu kulinarnym lub na YT: https://youtu.be/xEI_UEBi6EU

Jarmuż to cenne źródło chlorofilu i sulforafanu, które to substancje działają obronnie, przeciwbakteryjnie a nawet stawiają opór nowotworom. Spożywanie jarmużu chroni układ pokarmowy przed owrzodzeniem. Jak większość zielonych roślin jarmuż ma sporo witaminy K, której właśnie najwięcej w chlorofilu. Brak tej witaminy objawia się słabą krzepliwością krwi i prowadzi do anemii. Bez niej kości są słabe a miesiączki u kobiet bolesne i obfite. Rany goją się długo a krwotoki trudniej zahamować, Cenne minerały jak wapń, żelazo i inne makro i mikroelementy słabiej się wchłaniają.

Jarmuż wzmacnia wzrok, dzięki karotenom.

Duża zawartość w jarmużu przeciwutleniaczy jak witamina C i E ma niebagatelny wpływ na mniejsze ryzyko infekcji, spowolnienie procesów starzenia,  regulację ciśnienia tętniczego a także na przyjemny wizerunek widoczny w ładnej skórze, włosach i paznokciach.

Jarmuż zawiera sporo żelaza. Warto wiedzieć, że żelazo obecne w hemoglobinie czuwa nad transportem tlenu do każdej komórki organizmu. Krew uboga w żelazo objawia się w organizmie niedokrwistością, zmęczeniem i innymi groźnymi powikłaniami.


Błonnik zawarty w jarmużu reguluje prawidłowe oczyszczanie, poprawia pracę jelit i skutkuje regularnym wypróżnianiem. 100 g jarmużu surowego to około 50 kalorii. Liczba kalorii spada po ugotowaniu. Po ugotowaniu zmniejsza się też jego skład odżywczy, ale i zmniejsza się zawartość związków niekorzystnych dla człowieka. Jarmuż jest niezły gotowany np: z białą kapustą. Jarmuż po przemrożeniu zyskuje znacznie na smaku. Dlatego lepszy jest jesienią a nawet zimą po  przymrozkach.

Osoby z niedoczynnością tarczycy jarmuż niestety powinny pominąć.

Podsumowując każdy produkt nawet ten roślinny, choć zdrowy, w nadmiarze nie jest wskazany. Wystarczy 2-3 razy w tygodniu w sezonie wzbogacić dietę szklanką soku owocowego z jarmużem. Na przykład obecne w jarmużu szczawiany mają ujemny wpływ na niektóre procesy w organizmie i mogą skutkować osłabieniem kości i stawów dlatego umiar jak najbardziej konieczny do zastosowania.

środa, 5 czerwca 2019

Truskawki idealne na trawienie, kamienie, przeziębienie, piękną cerę...

Truskawki to wielce udana krzyżówka dwóch odmian poziomek. Te aromatyczne owoce prócz doskonałego smaku mają mnóstwo silnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C i to w znacznych ilościach.




Witamina C dlaczego taka ważna


chroni organizm przed starzeniem

przyśpiesza gojenie ran i usuwanie infekcji

ma dodatni wpływ na rozwój kości i innych tkanek

przy jej pomocy tworzy się kolagen- bardzo ważne białko, które daje skórze jędrność i świeżość.


Kilogram truskawek to tylko około 300 kalorii lub nieco mniej, w zależności od słodkości owoców.

Oprócz witaminy C  truskawki zawierają niezbędne witaminy z grupy B, witaminę PP, makro i mikroelementy, jak np:  cenne żelazo, wapń, magnez, potas a także inne związki o silnym działaniu bakteriobójczym. Dzięki tym i innym ważnym składnikom układ kostny, jak i mięśniowy lepiej funkcjonuje. Organizm mniej podatny jest na stres a skóra, włosy, paznokcie wyglądają zdrowiej.

Właściwości truskawek mają spory wpływ na prawidłowe procesy w przewodzie pokarmowym, odpowiednią florę bakteryjną jelit, dobroczynne oczyszczanie i skuteczne odchudzanie.

Truskawki wspomagają układ moczowy, usprawniając pracę nerek, minimalizują ryzyko kamieni.

Dieta bogata w truskawki skutecznie chroni przed infekcjami lub też wspomaga ich leczenie.
Truskawki dla kawoszy, amatorów ciemnej herbaty i palaczy papierosów to nie tylko super czyścidło nazębnego osadu, ale i odtrutka. Wystarczy je po prostu jeść.

Młode listki poziomek, jak i truskawek popijane w naparach, poprawiają pracę serca i stan naczyń krwionośnych.

Truskawki to dobry sposób na oczyszczenie wrażliwej skóry twarzy. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwzmarszczkowo, ujędrniająco i wybielająco. Kilka umytych owoców wystarczy rozgnieść na miazgę, dodać ciut jogurtu naturalnego, kilka kropel oleju np: lnianego z pierwszego tłoczenia, wymieszać i posmarować policzki, nos, czoło, okolice wokół ust, szyję i dekolt, omijając powieki wokół oczu. Zostawić papkę na skórze około 15 minut. Po czym delikatnie usunąć nadmiar maseczki przy pomocy zwilżonego wacika i umyć skórę. Odpowiednio nawilżona i dokarmiona tkanka wygląda świeżo i pięknie.


piątek, 22 marca 2019

Płatki owsiane najtańsza odżywka

Smakowite płatki owsiane są na wszelkie organizmu potrzeby. To cudowny składnik zdrowej diety, dzięki dużej zawartości witamin (B,,E, PP), białka, minerałów (te najważniejsze to: magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk) i błonnik.


Płatki owsiane mają trochę kalorii, ale każda z nich jest bardzo wartościowa, odżywcza i odmładzająca. Porcja średnio to garść płatków i to jest niewiele, bo ok. 30 g czyli około 120 kalorii.

Ogromny wpływ witaminy E, potasu i magnezu. Spożywanie płatków owsianych  ulży pracy serca, jak i całemu układowi krwionośnemu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, znacznie spowalnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym także chorób nowotworowych.

Znacząca zawartość w płatkach witamin z grupy B to odpowiednio dokarmiony mózg i układ nerwowy, co skutecznie broni nas przed wczesną starością, otępieniem, podłym nastrojem i depresją.

Płatki owsiane zawierają sporo błonnika. Regularne spożywanie to tani sposób na przyspieszenie ociężałej przemiany materii i szybkie wydalanie toksyn, co skutecznie pozwala utrzymać smukłą sylwetkę, dobry stan skóry, włosów i paznokci.

Płatki owsiane to super kosmetyk dla skóry i paznokci (witaminy B i E). Maseczki z gotowanych chłodnych płatków nie tylko upiększają i regenerują, ale działają leczniczo nawet na egzemy, uporczywe łuszczenie się skóry.


Sprawdzony sposób na gładkie stopy


Moczenie zmęczonych, stwardniałych stóp w ciepłej ugotowanej wcześniej owsiance przynosi im ogromną ulgę i elastyczność. Płatki - ok. 250 g-  trzeba gotować w 1,5-2 litrach wody, 4-5 minut do kleistej konsystencji. Przelać przestudzone do miski i moczyć nogi ok. 30 minut. Skutek rewelacyjny!

Znakomicie działają maseczki owsiane na oczyszczoną skórę twarzy, szyję i dekolt.  Silnie regenerują, ujędrniają i wygładzają.

Płatki owsiane składniki i kalorie (ilość w 100 g suchej masy)

- w oparciu o:  "Zasady żywienia i dietetyki stosowanej" Zofii Wieczorek-Chełmińskiej



390 kalorii 
białko  11,9 g
tłuszcz  7,2 g
węglowodany  69,3 g
błonnik  6,9 g

Witamina E   042 mg
Witamina B1 (tiamina)   0,462 mg
Witamina B2 (ryboflawina)   0,151 mg
Witamina PP (niacyna)  0,87 mg


makroelementy
wapń  -   54 mg
fosfor - 433 mg
żelazo -     3,9 mg
magnez - 129 mg
potas - 350 mg

mikroelementy: cynk, mangan, selen, miedź