Oprócz zdrowej żywności, pochodzącej z naturalnych upraw, ważnym warunkiem do skutecznej diety jest prawidłowe trawienie w jamie ustnej, na który możemy mieć spory wpływ.
Szybkie spożywanie pokarmów sprawia, że nie będą dobrze strawione, więc dalsza ich przydatność może być wątpliwa. W jamie ustnej, przy pomocy ślinianek, które produkują enzym, zwany ptialiną (amylaza), dochodzi do przetwarzania skrobi i innych cennych reakcji.
Warzywa z kaszą jaglaną |
Szybkie spożywanie pokarmów sprawia, że nie będą dobrze strawione, więc dalsza ich przydatność może być wątpliwa. W jamie ustnej, przy pomocy ślinianek, które produkują enzym, zwany ptialiną (amylaza), dochodzi do przetwarzania skrobi i innych cennych reakcji.
Jedząc posiłki, nie śpieszymy się, wręcz celebrujemy ten moment wraz z pracą kubków smakowych, które nas do tego zachęcają. Każdy kęs musi być pieczołowicie obtoczony śliną i spokojnie przesłany przełykiem do żołądka w celu dalszego trawienia. Nawet wtedy, kiedy spożywamy pokarmy płynne, robimy to małymi łykami, wiążąc ich porcje ze śliną.
Rozkosz smakowania to naturalny i bardzo zdrowy odruch trawienny.
Rozkosz smakowania to naturalny i bardzo zdrowy odruch trawienny.
Rozmieszczenie ślinianek w jamie ustnej
Rozróżniamy duże gruczoły ślinowe i małe gruczoły ślinowe. Do dużych ślinianek, posiadających przewody ślinowe, należą: przyuszne, podżuchwowe i podjęzyczne. Do małych gruczołów ślinowych, bez przewodów, rozmieszczonych obficie w formie grudek, należą: ślinianki policzkowe, wargowe, trzonowe, językowe, migdałkowe i podniebienne.