omega 3 i 6.
Ważne: Najzdrowiej spożywać olej rzepakowy na zimno - na przykład w sałatkach z warzywami
i rybami.
Śledzie w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno - przepis |
Zabarwienie zielonkawo-żółte oleju to wynik obecności chlorofilu, który jest bogaty w cenne witaminy, o których więcej poniżej. Wybór jest prosty - tylko tłoczony na zimno olej jest wartościowy (do smażenia warto wybierać olej kilkakrotnie filtrowany(niemętny), ale nie rafinowany). Kiedy kupujecie olej z zamiarem smażenia, na przykład świątecznych pierogów lub karpia, zwróćcie uwagę, żeby olej był klarowny. Taki olej nie dymi zbyt szybko na patelni a smak potraw jest fantastyczny.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno |
Co zawiera olej rzepakowy tłoczony na zimno i jak działa?
olej rzepakowy tłoczony i filtrowany na zimno zachowuje korzystne proporcje kwasów nienasycone - omega 3 i omega 6
Jest bardzo dobrym źródłem witaminy E , niezbędnej dla zdrowego serca, optymalnego cholesterolu, prawidłowo funkcjonującego układu krwionośnego, układu kostnego, układu nerwowego. Witamina E działa odmładzająco, odstresowuje i przedłuża życie.
W jego składzie sporo witaminy A , K i D - ta pierwsza jest witaminą wzrostu, na mocne kości, wzrok, piękną skórę, także świetna jako przeciwutleniacz, chroniąca nas przed nowotworami.
Witamina K - na lepszą krzepliwość, na szybkie gojenia ran, na zdrowy układ kostny, zapobiega anemii.
Witamina D - przeciwdziała ryzyku krzywicy, zapewnia zdrowy wzrost kości i stymuluje metabolizm.
Jak przyprawiać sałatki i surówki z warzyw świeżych i kiszonych?
Olej rzepakowy, oliwa, czy olej lniany, użyty bezpośrednio do sałatek, surówek, nie każdemu musi smakować. Dla smakoszy polecam mimo wszystko użyć cennych olejów tłoczonych na zimno, przygotowując sos do sałatki w poniższy sposób:
Porcja na 2-3 osoby
Do 5-6 łyżek jogurtu naturalnego dodajemy 2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno, ciut miodu, soli, dla ostrości na przykład dodajemy łyżeczkę chrzanu lub musztardy. Mieszamy i polewamy rozdrobnione warzywa. Mieszamy całość. Sałatki sprawdzone i bardzo smaczne.
Więcej przepisów na surówki sałatki.
Dobry olej to prawdziwe bogactwo.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam
UsuńZawsze stawiam na zimnotłoczony olej rzepakowy. Jak dla mnie jest to olej numer jeden. Testowałam wiele olejów i tylko olej rzepakowy sprawdza się w mojej kuchni idealnie.
OdpowiedzUsuń