W małej zwrotce cała prawda a na poparcie podam kilka najważniejszych jej walorów.
Pęczak to jedna z najmniej przetworzonych kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia a jak wiadomo pierwotne produkty z minimum obróbki przemysłowej, mają najwięcej wartości odżywczych.
Pęczak to bardzo dobre źródło witaminy E, zwanej witaminą serca, witaminy B9, zwanej folacyną (inaczej kwas foliowy - bez niego mózg i układ nerwowy nie działa prawidłowo, ważny w diecie przyszłych matek, których potomstwo rokować może bardzo dobrym rozwojem), witaminy B1 i B6 i niezwykle cennej witaminy PP (niacyna). Ta kasza to także wartościowe źródło pierwiastków: żelaza, potasu, magnezu, cynku i innych choć śladowych minerałów, to koniecznych do procesów fizjologicznych.
Pęczak w 100 suchych gramach ma około 330 kalorii, około 8,5 gramów białka i sporo błonnika, bo prawie 6 gramów, około 2 gramów cennych kwasów tłuszczowych i 75 gramów węglowodanów.
Kasza pęczak poprawia pracę serca, przeciwdziała miażdżycy, reguluje cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, działa krwiotwórczo, koi nerwy, działa antyrakowo, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, przyśpiesza leniwy metabolizm, przyśpiesza przemianę węglowodanów, oczyszcza organizm z odpadów przemiany materii, ułatwia regularne wypróżnianie, utrzymuje w bardzo dobrej kondycji przewód pokarmowy i organy trawienne (przełyk, żołądek, dwunastnica, jelita, trzustka, śledziona, pęcherz żółciowy) i bardzo ważne: poprawia kondycję kości i stawów
Kasza pęczak ma wysokie walory smakowe. Trzeba ją tylko odpowiednio ugotować - rewelacyjna już z samymi warzywami w zupie (polecam przepis na prostą i pyszną zupkę z pęczakiem) a z niewielkim dodatkiem mięsa jest nie lada przysmakiem. Wypróbuj pyszną sałatkę z pęczakiem LINK
Jak czesto trzeba jesc kasze peczak by naprawde korzystac z jej wszystkich walorow- bardzo ciekawe wpisy; Zapominamy , ze o zdrowie trzeba dbac by potem nie dac sie faszerowac chemia.
OdpowiedzUsuńWarto jeść kaszę nawet codziennie, jeśli nie wyda się to monotonne a jesli uatrakcyjnić menu to inną kaszą, jak jaglana, czy gryczana - dobry metabolizm i zdrowy układ pokarmowy. Kaszę możemy dodawać do kotletów z mięsa, jak i do kotletów z jarzyn, czy lepić pierogi. Możliwosci bardzo wiele
UsuńWłaśnie pęczak...bo czym mniej jęczmień ograbiony i rozdrobniony tym lepiej. :)
OdpowiedzUsuńJa czesto słucham podpowiedzi smakowych mojego organizmu, a w wypadku pęczaku to strzał w dziesiątkę. Uwielbiam pod każdym względem. Trzeba tylko zjadać rozsądne ilości żeby nie zacząć tyć. W zamian za jego spożywanie dostaje lepsze samopoczucie, a szczególnie ulgę w stawach.
OdpowiedzUsuńWitam
UsuńDziękuję za wizytę i cenną poradę odnośnie stawów. o które każdy powinien dbać i oczywiście zajadac pęczak częściej i z umiarem. Pozdrawiam
tyć po pęczaku? kierowniku, ugotowana kasza (100 g) ma raptem 128 kcal! Lepiej zjeść więcej pęczaku niż wszelakiego innego dziadostwa, które nawet koło żywności nie stało. Pozdrawiam.
Usuń