poniedziałek, 14 marca 2016

Kurkuma - naturalne spalacze tłuszczu część 2.

Kurkuma wabi kolorem a ja jestem bardzo czuła na punkcie barwnych posiłków. Lubię dodawać ją nawet do prostej zupy z kartofli lub duszonych warzyw i mięsa. Oczywiście są to małe porcje, szczypty- dodawane często, ale z umiarem. Warto mieć kurkumę w kuchni, bo łatwiej wymienić czego nie leczy, o ile się oczywiście wie coś na ten temat, niż wyliczyć jej wszystkie zalety. Poniżej wymienię kilka walorów kurkuminy, najbardziej aktywnego związku tej rośliny przyprawowej.


Kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem a co za tym idzie systematyczne spożywanie zmniejsza objawy starzenia organizmu i zwiększa działanie regeneracyjne.

Kurkuma jest składnikiem słynnej przyprawy curry, popularnej nie tylko w ojczystej Azji. Poprawia wygląd potrawy, smak, przyśpiesza metabolizm a co za tym idzie, wspomaga odchudzanie. W nadmiarze może jednak podrażniać śluzówkę, czułą zwłaszcza u osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Zawsze to powtarzam: umiar w dawkowaniu jest najważniejszy.



Badacze jej właściwości donoszą o dobroczynnym działaniu obronnym dla organizmu, zmniejszającym ryzyko powstawania chorób nowotworowych.

Kurkuma działa korzystnie na układ krwionośny i serce - przeciwdziała sklejaniu płytek krwi  i zapobiega miażdżycy naczyń

Kurkuma działa przeciwzapalnie i antywirusowo

Kurkuma wskazana jest przy chorobach przewodu pokarmowego (łagodzi zgagę, wzmacnia wątrobę)

Kurkuma ma zastosowanie w pielęgnacji cery trądzikowej, z łuszczycą czy przebarwieniami.

Poniżej kliknij w pozostałe spalacze tłuszczu:
papryczki chili
herbata zielona



wtorek, 16 lutego 2016

Herbata zielona - naturalne spalacze tłuszczu część I

Oprócz diety bogatej w błonnik, warzywa, owoce i białka warto sięgać po produkty, przyśpieszające metabolizm, w tym ważne dla nas spalanie tłuszczu.
Herbata zielona - złocisto-zielony napój, spożywany systematycznie reguluje i poprawia prace przewodu pokarmowego. Dla zapracowanych punkty farmaceutyczne i zielarskie oferują gotowe suplementy z wyciągiem, jak i mieszanki, posiadające dodatkowe składniki, związane z odchudzaniem.


Silne przeciwutleniacze, które zawiera herbata zielona, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i spowalniają procesy starzenia. Herbata zielona to bogactwo witamin, minerałów, związków antyoksydacyjnych i mniej pożądanej teiny. Dlatego, nie ma co przesadzać i jak zawsze kierować się umiarem, bo nigdy nie wiadomo, kiedy kolejne badania obalą wiedzę dotychczasową.

Nie poleca się herbaty zielonej dzieciom, kobietom w ciąży, ludziom starszym i osobom z deficytem żelaza w organizmie. Badania wykazują, że utrudnia wchłanianie tego pierwiastka podczas odżywiania. Dlatego lepiej ją popijać pomiędzy posiłkami. Niektóre sklepy posiadają gatunki o łagodnym działaniu (na przykład produkt o nazwie Kukicha z małą zawartością kofeiny)



Jak przygotować herbatę zieloną?

Warto wyposażyć się w sitko zamknięte, które pozwoli na wyjęcie go w każdej chwili, żeby było gotowe do kolejnego zaparzenia w ciągu dnia, ale nie dłużej, bo liście mogą ulec popsuciu. Ważne, by nie zalewać herbaty tyle co gotującą się wodą. Trzeba odczekać minutę dwie i dopiero wlać wodę.  Herbata zielona w krajach skąd pochodzi bywa ponoć wypijana przez miejscowych smakoszy dopiero po drugim zalaniu liści gorącą wodą,
Krótkie zaparzanie herbaty odświeża umysł, poprawia koncentrację a dłuższe ponoć bardziej relaksuje.
Spożywanie herbaty zielonej przez osoby w wieku podeszłym niesie ryzyko podwyższenia ciśnienia tętniczego i pojawienia się ogólnej nadpobudliwości.

Bądź obserwatorem i skup się na własnych odczuciach

Jeśli odpowiada Ci smak zielonej herbaty i po kilkukrotnym jej spożyciu czujesz wyraźnie korzystne objawy, dotyczące dobrego samopoczucia, lekkości, dobrej przemiany, ogólnie lepszego nastroju to znak, ze Twój organizm może jej potrzebować. Natomiast, gdy nic a nic nie zmieniło się na korzyść to też żadne zmartwienie, bo zawsze można ją zastąpić innym witaminowym napojem, bogatym w minerały i przeciwutleniacze.

Poznaj pozostałe spalacze tłuszczu:
kurkuma
papryczki chili

Miło mi będzie, jak dopiszesz w komentarzach własne spostrzeżenia lub informacje wzbogacające temat.
Pozdrawiam Weronika