Awokado po ugryzieniu maślane, ale niekoniecznie lubiane przez wszystkich, gdyż w smaku, trzeba przyznać - trochę mdłe i nijakie.
|
Przygotowanie deseru z awokado, kiwi jagód i jogurtu |
Jednak nie trudno przecież o proste przyprawy i dodatki, żeby przygotować je w bardzo smacznej wersji do podania, czerpiąc przy tym ogromną korzyść dla zdrowia. Przepisów z awokado jest mnóstwo w sieci, w literaturze i w codziennej prasie. Zatem kiedy owoce pojawiają się w naszych sklepach trzeba je koniecznie włączyć do diety z wyjątkiem osób, które są uczulone na awokado lub jeśli owoce nie są wskazane z innych powodów.
Awokado krótki opis
Awokado Persea, nazywane także smaczliwką należy do rodziny wawrzynowatych Lauraceae, spokrewnione także z grupą magnoliowych. Z wyglądu przypomina gruszkę, choć ma zupełnie unikatową zieloną lśniącą skórkę. Ojczyzną drzew, które rodzą smaczliwki jest głównie Meksyk i pozostałe kraje Ameryki Środkowej oraz ciepłe rejony USA i Ameryki Południowej - Brazylia, Peru... Historia zastosowania awokado w kuchni sięga kilku tysięcy lat przed naszą erą.
Maślane owoce smaczliwki mają w swoim składzie kwasy nienasycone - życiodajne tłuszcze o właściwościach regulujących ciśnienie, odmładzających, uspokajających i regenerujących.
Awokado kalorie i najważniejsze składniki odżywcze
Awokado to chyba najbardziej kaloryczny owoc na świecie, ale jego kalorie są na wagę zdrowia. W większości w awokado biorą się z tłuszczu, ściśle mówiąc głównie z kwasów jednonienasyconych. I proszę, jak łatwo możemy uzyskać zdrowe masło, bez obaw, że skoczy nam ciśnienie. W 100 g owocu jest około 160 kalorii i myślę, że jak na masełko to całkiem niewiele.
Witaminy:
E -
witamina serca i przeciwutleniacz, A-
witamina wzrostu i przeciwutleniacz, witaminy z grupy B (w tym
B1, B2, B3, B5 - pantenol,
B6 i
folacyna B9 - kwas foliowy)
oraz
C,
PP,
K i
H
Minerały:
potas i
wapń,
mangan, miedź,
cynk
Białko to aż 2 g na 100 g owocu
Błonnik około 6 g na 100 g
tłuszcze około 16 g na 100 g (olej oleinowy i linolowy)
woda około 68 g na 100 g
Awokado właściwości
reguluje ciśnienie i cholesterol
uelastycznia naczynia krwionośne
utrzymuje równowagę elektrolitów (rola potasu w organizmie)
wpływa na prawidłowy rozwój komórek krwi, mózgu, nerwów, kości, tkanek mięśniowych i skóry
dba o prawidłowy metabolizm i pozostałe procesy w organizmie
pomimo znacznej ilości kalorii działa jak detoks i odchudza
reguluję pracę układu pokarmowego usuwając zaparcia
poprawia wzrok (zawartość luteiny)
usuwa zmęczenie i rozdrażnienie,
uspokaja i chroni przed depresją
pierwszorzędny składnik w kosmetyce i w codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci
- odmładza i regeneruje
Awokado w kuchni
Awokado w krajach, gdzie rośnie stosowane jest kulinarnie na wiele sposobów - na ostro i na słono jako sos i przystawka do wielu dań. Warto tu wymienić najbardziej znany stary i ciągle na topie meksykański specjał guacamole, który przygotowuje się bardzo prosto dodając do dojrzałego zmiażdżonego awokado dwa najważniejsze składniki - sok z limonki i sól do smaku. Te trzy składniki to właśnie idealny sposób na zdrowe masło do kanapek. Smak guacamole można podkręcić czosnkiem, szczypiorkiem i chilli.