niedziela, 18 stycznia 2015

Awokado właściwości oraz przepis na deser i zdrowe masło

Awokado po ugryzieniu maślane, ale niekoniecznie lubiane przez wszystkich, gdyż w smaku, trzeba przyznać - trochę mdłe i nijakie.

Przygotowanie deseru z awokado, kiwi jagód i jogurtu
Jednak nie trudno przecież o proste przyprawy i dodatki, żeby przygotować je w bardzo smacznej wersji do podania, czerpiąc przy tym ogromną korzyść dla zdrowia. Przepisów z awokado jest mnóstwo w sieci, w literaturze i w codziennej prasie. Zatem kiedy owoce pojawiają się w naszych sklepach trzeba je koniecznie włączyć do diety z wyjątkiem osób, które są uczulone na awokado lub jeśli owoce nie są wskazane z innych powodów.

Awokado krótki opis


Awokado Persea,  nazywane także smaczliwką należy do rodziny wawrzynowatych Lauraceae, spokrewnione także z grupą magnoliowych. Z wyglądu przypomina gruszkę, choć ma zupełnie unikatową zieloną lśniącą skórkę. Ojczyzną drzew, które rodzą smaczliwki jest głównie Meksyk i pozostałe kraje Ameryki Środkowej oraz ciepłe rejony USA i Ameryki Południowej - Brazylia, Peru... Historia zastosowania awokado w kuchni sięga kilku tysięcy lat przed naszą erą. 
Maślane owoce smaczliwki mają w swoim składzie kwasy nienasycone - życiodajne tłuszcze o właściwościach regulujących ciśnienie, odmładzających, uspokajających i regenerujących.



Przepis na pyszny deser z jagód, awokado i kiwi LINK

Awokado kalorie i najważniejsze składniki odżywcze


Awokado to chyba najbardziej kaloryczny owoc na świecie, ale jego kalorie są na wagę zdrowia. W większości w awokado biorą się z tłuszczu, ściśle mówiąc głównie z kwasów jednonienasyconych. I proszę, jak łatwo możemy uzyskać zdrowe masło, bez obaw, że skoczy nam ciśnienie. W 100 g owocu jest około 160 kalorii i myślę, że jak na masełko to całkiem niewiele.


Witaminy:

E - witamina serca i przeciwutleniacz, A- witamina wzrostu i przeciwutleniacz, witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B3, B5 - pantenol, B6 i folacyna B9 - kwas foliowy)
oraz C, PP, K i H


Minerały: potas i wapń, mangan, miedź, cynk

Białko to aż 2 g na 100 g owocu

Błonnik około 6 g na 100 g

tłuszcze około 16 g na 100 g (olej oleinowy i linolowy)

woda około 68 g na 100 g


Awokado właściwości



reguluje ciśnienie i cholesterol
  
uelastycznia naczynia krwionośne

utrzymuje równowagę elektrolitów (rola potasu w organizmie)

wpływa na prawidłowy rozwój komórek krwi, mózgu, nerwów, kości, tkanek mięśniowych i skóry 

dba o prawidłowy metabolizm i pozostałe procesy w organizmie

pomimo znacznej ilości kalorii działa jak detoks i odchudza

reguluję pracę układu pokarmowego usuwając zaparcia

poprawia wzrok (zawartość luteiny)

usuwa zmęczenie i rozdrażnienie, 

uspokaja i chroni przed depresją

pierwszorzędny składnik w kosmetyce i w codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci
 - odmładza i regeneruje

Awokado w kuchni

Awokado w krajach, gdzie rośnie stosowane jest kulinarnie na wiele sposobów - na ostro i na słono jako sos i przystawka do wielu dań. Warto tu wymienić najbardziej znany stary i ciągle na topie meksykański specjał guacamole, który przygotowuje się bardzo prosto dodając do dojrzałego zmiażdżonego awokado dwa najważniejsze składniki - sok z limonki i sól do smaku. Te trzy składniki to właśnie idealny sposób na zdrowe masło do kanapek. Smak guacamole można podkręcić czosnkiem, szczypiorkiem i chilli.




niedziela, 4 stycznia 2015

Jagody goi cudowne właściwości prawda czy mit

Jagody goi z kolczastego krzewu Lycium barbarum (kolcowój pospolity) z rodziny psiankowatych, czyli z tejże samej, co poczciwy kartofel, czy pomidor, zawierają sporo związków, dzięki którym organizm ludzki wolniej się starzeje i wykazuje lepszą odporność na choroby. Jednakże dotyczy to spożywania tylko dojrzałych, dobrze wybarwionych owoców, gdyż cała roślina, zwłaszcza jej niedojrzałe owoce są silnie trujące.
Pogłoski, co do cudownych właściwości chińskich jagód goi, pobudzających ludzkie libido są podobno mocno przesadzone w celach zyskownej sprzedaży. Takie i podobne wieści, niestety, nie zostały jednoznacznie poparte przez laboratoria, czy inne badania kliniczne nad składem cudownych owoców goi. Cóż? Ogólnie wiadomo przecież, że bogactwo warzyw, owoców, ryb w diecie człowieka ma bardzo korzystny wpływ na organizm i jego życie seksualne, dlatego dbajmy o to, bo wybór produktów jest ogromny.

Jagody goi składniki odżywcze

W jagodach goi, jak i w wielu tego typu roślinach na świecie ponoć obecne są przeciwutleniacze z dużą ilością witaminą C. Poza tym mają zawierać cenne aminokwasy, karotenoidy (witamina A), witaminę B oraz minerały, jak wapń, potas, selen, cynk. Niestety nie znalazłam źródła, które by jednoznacznie wypowiedziało się na temat właściwości jagód goi, odnosząc się do badań, czego przyznam się, zupełnie nie rozumiem, mając na uwadze, ze owoce na Dalekim Wschodzie znane są z dobroczynnego działania od 2000 lat. Mogę natomiast podać stronę pod tym adresem:, gdzie znajdziecie opis składu i korzyści, jakie płyną z dodawania jagód do diety - według Pani Katarzyny Gurbackiej - Dyplomowanej Dietetyk od zdrowego jedzenia. 


Od siebie mogę powtórzyć, jak zawsze sprawdzającą się zasadę, że dobry rezultat działania uzyskuje się przez systematyczne spożywanie niewielkich ilości przez dwa tygodnie z zastosowaniem przerwy również na dwa tygodnie, na przykład garści obmytych jagód pod bieżącą wodą, dodanych do owsianki lub jogurtu. Jesteśmy często zasypywani informacjami bez pokrycia, dlatego umiar w jedzeniu to klucz do zdrowia i dystans do wielu diet na tym świecie. 
Na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia przygotowałam pyszny deser a la kutia ale bez pszenicy, z bakaliami, w tym z jagodami goi i kaszą jaglaną. Jeśli chcielibyście skorzystać zapraszam na przepis:



środa, 3 grudnia 2014

Orzechy włoskie dobre na zdrowsze serce, jasny umysł...

Od jesieni po wiosnę warto jeść orzechy włoskie o ile nie jesteśmy na nie uczuleni. Kilka sztuk dziennie - 6-8 kuleczek zupełnie wystarczy, bo tak wiele mają cudownych składników w niewielkiej ilości. Objadać się nie należy z powodu sporej ilości kalorii - około 600 kalorii w 100 g .  Najlepiej je dostarczać z umiarem i codziennie. Dla wegetarian i wegan  orzechy to doskonałe źródło białka.


Szczególnie należy podkreślić, ze orzechy włoskie są bardzo dobrym żródłem witaminy E, słusznie nazywanej witaminą młodości, kwasu foliowego oraz magnezu i potasu. To dzięki nim organizm regeneruje mózg, serce, układ krwionośny, nerwowy, poprawia się metabolizm.
Systematycznie i z umiarem spożywając orzechy, możemy znacznie podnieść odporność organizmu, uwolnić się od stresów, by z uśmiechem i ufnością budzić się każdego dnia.


Orzechy włoskie najważniejsze składniki


Witaminy - ,B6, B9 -kwas foliowy), E,  A, C, K, PP (witamina E - ponad 6 mg w 100 g orzechów)
Najważniejsze minerały: potas, magnez, żelazo, cynk, selen, fosfor, wapń, miedż, mangan
Białko: około 17 g w 100 g
Zdrowe tłuszcze nienasycone (między innymi omega 3 i 6) - razem około 60 g w 100 g
garbniki bogate w przeciwutleniacze
węglowodany
błonnik



Orzechy włoskie działanie



poprawiają pracę serca i wzmacniają naczynia krwionośne  

poprawiają pracę mózgu i funkcjonowanie układu nerwowego

wzmacniają układ odpornościowy, dostosowując przeciwciała do zagrożenia groźnymi drobnoustrojami (obecność selenu, cynku, żelaza i zdrowych tłuszczy)

orzechy w diecie to naturalny sposób na stresy i zmartwienia

regulują ciśnienie krwi, dzięki uelastycznianiu naczyń krwionośnych, zapobiegając tym samym zawałom.

trwają badania na potwierdzenie znacznych właściwości antyrakowych (obecność selenu)

mają wpływ na piękną skórę włosy i paznokcie

liście i zielona owocnia wykazują działanie przeciw pasożytnicze i przeciwbakteryjne (nalewki na orzechach lub napar z liści likwiduje dolegliwości w obrębie przewodu pokarmowego)

zastosowanie w kosmetyce, poprawiające kondycję i koloryt skóry, włosów i paznokci



Jak jeść orzechy włoskie (owoce)?


Orzechy najlepsze to te świeżo wyjęte z łupinek, jeśli nie ma na nich śladów grzybów i pleśni. Można je prażyć, gotować, dodawać do sałatek, ciast, placuszków, pieczeni, zup...  Warto pamiętać, że obróbka termiczna zmniejszy dobroczynne działanie tłuszczy.

Całe orzechy w łupinach powinno się przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Rozłupywać należy tyle, ile w danej chwili potrzeba. Tylko takie orzechy mają najwięcej właściwości odżywczych i leczniczych.

Orzechy łuskane ze sklepu nie mają już tyle wartości, bo cenne składniki, niestety się utleniają. Jeśli sytuacja nas zmusza do użycia takich orzechów, trzeba je opłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem, bo nie dość, że straciły sporo to jeszcze posypano je chemią, żeby mogły długo poleżeć na półkach.

Z orzechów mielonych, najlepiej samodzielnie, przygotujemy mnóstwo pysznych mas do smarowania kanapek lub do przełożenia ciasta.

poniedziałek, 10 listopada 2014

Olej rzepakowy tłoczony na zimno chroni i odmładza

Smak dobrej oliwy w sałatkach, jak dla mnie jest super. Jednak oprócz a właściwie na przemian, stosuję olej rzepakowy, olej lniany i oliwę. Dobrze filtrowany olej ma jeszcze tą zaletę, że można na nim smażyć, choć trzeba robić to jak najkrócej. Warto przy tym pamiętać, że temperatura powyżej 40 stopni C. zabija w oleju tłoczonym na zimno to, co ma najlepsze, czyli kwasy nienasycone
omega 3 i 6.

Ważne: Najzdrowiej spożywać olej rzepakowy na zimno - na przykład w sałatkach z warzywami
i rybami.

Śledzie w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno - przepis 

Zabarwienie zielonkawo-żółte oleju to wynik obecności chlorofilu, który jest bogaty w cenne witaminy, o których więcej poniżej. Wybór jest prosty - tylko tłoczony na zimno olej jest wartościowy (do smażenia warto wybierać olej kilkakrotnie filtrowany(niemętny), ale nie rafinowany). Kiedy kupujecie olej z zamiarem smażenia, na przykład świątecznych pierogów lub karpia, zwróćcie uwagę, żeby olej był klarowny. Taki olej nie dymi zbyt szybko na patelni a smak potraw jest fantastyczny.


Olej rzepakowy tłoczony na zimno


Co zawiera olej rzepakowy tłoczony na zimno i jak działa?


olej rzepakowy tłoczony i filtrowany na zimno zachowuje korzystne proporcje kwasów nienasycone - omega 3  i omega 6

Jest bardzo dobrym źródłem witaminy E , niezbędnej dla zdrowego serca, optymalnego cholesterolu, prawidłowo funkcjonującego układu krwionośnego, układu kostnego, układu nerwowego. Witamina E działa odmładzająco, odstresowuje i przedłuża życie.

W jego składzie sporo witaminy A , K i D - ta pierwsza jest witaminą wzrostu, na mocne kości, wzrok, piękną skórę, także świetna jako przeciwutleniacz, chroniąca nas przed nowotworami.
Witamina K - na lepszą krzepliwość, na szybkie gojenia ran, na zdrowy układ kostny, zapobiega anemii.
Witamina D - przeciwdziała ryzyku krzywicy, zapewnia zdrowy wzrost kości i stymuluje metabolizm.




Jak przyprawiać sałatki i surówki z warzyw świeżych i kiszonych?


Olej rzepakowy, oliwa, czy olej lniany, użyty bezpośrednio do sałatek, surówek, nie każdemu musi smakować. Dla smakoszy polecam mimo wszystko użyć cennych olejów tłoczonych na zimno, przygotowując sos do sałatki w poniższy sposób:


Porcja na 2-3 osoby
Do 5-6 łyżek jogurtu naturalnego dodajemy 2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno, ciut miodu, soli, dla ostrości na przykład dodajemy łyżeczkę chrzanu lub musztardy. Mieszamy i polewamy rozdrobnione warzywa. Mieszamy całość. Sałatki sprawdzone i bardzo smaczne.
Więcej przepisów na surówki sałatki.


wtorek, 14 października 2014

Bazylia przyprawia, dekoruje i odstrasza

Bazylia, tymianek, rozmaryn i cząber to czołówka z mieszanki ziół prowansalskich. Jeśli mamy własny zielnik w łatwy sposób przygotujemy susz doskonałej mieszanki do przyprawiania. Bazylia prócz wyjątkowo dobrych właściwości smakowych i leczniczych jest pomocna w zwalczaniu szkodników w naszych ogrodach.


Jak wyhodować bazylię?

Bazylia krótki opis rośliny i możliwości uprawy


Występuje sporo odmian bazylii od niedużych trzydziesto-centymetrowych do półmetrowych. Wywodzą się z rodziny jasnotowatych. Można je spotkać w różnych odcieniach zielonego i bordowego. Bazylia pospolita - Ocimum basilicum - najczęściej stosowana w kuchni, ma piękne delikatne połyskujące liście. Jednakże to aromat i skład rośliny sprawia, że szczególnie potrawy z pomidorami, fasolą, papryką, mięsem, makaronem, ziemniakami, nabierają bardzo dobrego smaku, poprawiając jednocześnie trawienie i samopoczucie po posiłku.

Bazylia zawiera garbniki, saponiny, flawonoidy, karotenoidy, sporo makro- i mikroelementów, jak cynk, mangan, miedź, żelazo oraz olejki eteryczne, w tym między innymi: kamfora, linalol, eugenol, chawikol

Bazylia należy do jednorocznych roślin. W naturze rośnie w południowej Azji, południowej Europie, w Afryce, w Ameryce Południowej. Więcej
W Polsce można ją uprawiać w ogrodzie w żyznej wilgotnej glebie. Liście i kwiaty do suszenia pozyskiwać najlepiej podczas kwitnienia rośliny, pozostawiając część liści, żeby bazylia mogła odbudować się na nowo. Dobre rezultaty przynosi uprawa w doniczkach na parapecie.

Ziele suszymy w ciemnym przewiewnym miejscu (temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni C. Zioła suszone przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.



Bazylia walory odżywcze i lecznicze


poprawia trawienie

korzystnie wpływa na układ nerwowy i krwionośny

nie lubi jej wszelkie szkodliwe robactwo z roztoczami na czele (działanie antyalergiczne)

pomocna w leczeniu chorób dróg oddechowych

działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo

zmniejsza dokuczliwe objawy przy chorobach przewodu moczowego

poprawia nastrój i pomaga na bezsenność

olejki eteryczne w bazylii leczą objawy uciążliwego kataru

regeneruje naskórek i włosy

zwalcza skutecznie szkodniki roślin

czwartek, 18 września 2014

Rozmaryn pielęgnuje i odmładza

Rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, mięta, na przydomowym zielniku, w ogródku, czy na parapecie, powinny być w zasięgu... Rozmaryn z ogródka trzeba przenieść na zimę do cieplejszych pomieszczeń


Rozmaryn krótki opis rośliny


Rozmaryn -  z łac. Rosmarinus officinalis L. Rodzina: Wargowe z łac. Labiatae. Rozmaryn pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie może dorastać w korzystnych warunkach jako krzewiasta wiecznie zielona, wieloletnia roślina nawet do dwóch-trzech metrów. Na południu w cieplejszym klimacie można z rozmarynu zakładać piękne uprawy żywopłotowe. Kwitnie w maju na niebiesko lub fioletowo i właśnie wtedy wydziela najwięcej aromatu. Ponoć białe kwiaty zmieniły swą barwę od momentu kiedy to Maryja z Nazaretu, uciekając do Egiptu, z zamiarem odpoczynku przy rozmarynie powiesiła na nim swój niebieski płaszcz. Liście rozmarynu, jak widać na zdjęciu przypominają liście iglaków - podłużne, cienkie, jak u jodły czy cisa. Rozmaryn jest owadopylny a jego owoce to rozłupnie. Znany i bardzo ceniony w starożytności jako lek o wszechstronnym działaniu. Swoim silnym zapachem zwiastuje marynarzom i rybakom szybkie pojawienie się lądu, zanim jeszcze go zobaczą na własne oczy. Rozmaryn to zioło w dawnych czasach kojarzone z Afrodytą symbolizujące miłość, oddanie i wierność. Wplatany wówczas do wianków, bukietów, darowanym młodym parom na szczęście, cieszył się ich ogromnym zainteresowaniem. Po dziś dzień jego siła wróżąca ludziom powodzenie, zdrowie i młody wygląd, zwłaszcza teraz w czasach panoszących się chorób cywilizacyjnych ma dla ludzi ogromne znaczenie. W kuchni ceniony jako doskonała przyprawa do wielu potraw z mięsem, warzywami, do pieczywa, zup i sałatek. Obok tymianku i bazylii powinien być zawsze pod ręką.


Najważniejsze składniki rozmarynu


Liście rozmarynu zasobne są w olejki eteryczne (eukaliptol, kamfora, borneol, kamfen, pinen, werbenon), kwas rozmarynowy i kawowy, flawonoidy, fitosterole, garbniki, gorycze, trójterpeny oraz minerały


Działanie rozmarynu



przeciwzapalne, dezynfekujące, bakteriobójcze

przeciwgrzybicze

wzmacnia i podnosi odporność

poprawia krążenie, reguluje ciśnieni krwi, pracę mózgu - dzięki szybkiemu przepływowi dotlenionej krwi 

rozkurczowe i przeciwbólowe

neutralizuje brzydkie zapachy (pielęgnacja dziąseł, odświeżające i lecznicze płukanki)

zmniejsza bóle reumatyczne i bóle mięśni

wzmacnia i pielęgnuje włosy i skórę

stabilizuje układ nerwowy - uspokaja, poprawia nastrój, odpręża, zapobiega depresji

leczy niedokrwistość

spowalnia procesy starzenia, odmładza

odstrasza insekty i pasożyty

leczy chore jelita, żołądek, usuwa wzdęcia, poprawia apetyt

niezbędny w kuchni do przyprawiania dań mięsnych, pieczywa, zup i sałatek, ułatwiający trawienie tłustych ciężkostrawnych potraw

świetny jako naturalny konserwant do wędlin, szynek

aromatyczny olejek wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym do aromatyzowania szamponów, balsamów, mydeł...





Przeciwwskazania


Umiar, jak zawsze najważniejszy. Jeśli ziółko pomocne, korzystajmy, ale ściśle według sposobów użycia, umieszczonych na gotowych ziołowych mieszankach.
W kuchni wystarczy dodawać kilka posiekanych listków rozmarynu, by potrawy zyskały wspaniały smak i aromat a nasze narządy, jak choćby - żołądek, wątroba, trzustka, jelita,mogły bez trudu wykonać swoją robotę. 

Ważne:  Rozmarynu nie powinny spożywać kobiety w ciąży.


Uprawa rozmarynu


W naszym klimacie rozmaryn dorasta do około 70 cm. Niestety nie jest mrozoodporny i trzeba go przenieść przed przymrozkami do cieplejszych pomieszczeń. Rozmaryn uwielbia gleby wapienne. Jako mała krzewinka potrzebuje trochę troski, na przykład przysypania wokół krzewu pokruszonych skorupek z jaj. Mają sporo wapnia. Rozmaryn sadzimy w miejscach słonecznych. Roślina buduje pokaźny system korzeniowy i dzięki temu jest bardzo wytrzymała na suszę. Na suszenie pozyskujemy gałązki podczas kwitnienia, gdyż w tym okresie rozmaryn produkuje najwięcej olejków eterycznych. Po kwitnieniu rozmaryn przycinamy. Będzie się lepiej krzewił. Praktycznie zużywając go do potrzeb w kuchni na bieżąco jest przycinany i bardzo ładnie się rozrasta.

czwartek, 28 sierpnia 2014

Mięta przysmak nie tylko dla Anglików

Aromatyczna mięta z rodziny jasnowatych - Mentha piperita (Mięta pieprzowa)
- to ulubiona roślina kucharzy, doceniana przez smakoszy napojów i amatorów przeróżnych łakoci. Króluje w ogrodach od pradawnych czasów po współczesne, ciesząc się niezmiennie olbrzymią popularnością.