Szczególnie należy podkreślić, ze orzechy włoskie są bardzo dobrym żródłem witaminy E, słusznie nazywanej witaminą młodości, kwasu foliowego oraz magnezu i potasu. To dzięki nim organizm regeneruje mózg, serce, układ krwionośny, nerwowy, poprawia się metabolizm.
Systematycznie i z umiarem spożywając orzechy, możemy znacznie podnieść odporność organizmu, uwolnić się od stresów, by z uśmiechem i ufnością budzić się każdego dnia.
Orzechy włoskie najważniejsze składniki
Białko: około 17 g w 100 g
Zdrowe tłuszcze nienasycone (między innymi omega 3 i 6) - razem około 60 g w 100 g
garbniki bogate w przeciwutleniacze
węglowodany
błonnik
węglowodany
błonnik
Orzechy włoskie działanie
poprawiają pracę serca i wzmacniają naczynia krwionośne
poprawiają pracę mózgu i funkcjonowanie układu nerwowego
wzmacniają układ odpornościowy, dostosowując przeciwciała do zagrożenia groźnymi drobnoustrojami (obecność selenu, cynku, żelaza i zdrowych tłuszczy)
wzmacniają układ odpornościowy, dostosowując przeciwciała do zagrożenia groźnymi drobnoustrojami (obecność selenu, cynku, żelaza i zdrowych tłuszczy)
orzechy w diecie to naturalny sposób na stresy i zmartwienia
regulują ciśnienie krwi, dzięki uelastycznianiu naczyń krwionośnych, zapobiegając tym samym zawałom.
trwają badania na potwierdzenie znacznych właściwości antyrakowych (obecność selenu)
trwają badania na potwierdzenie znacznych właściwości antyrakowych (obecność selenu)
mają wpływ na piękną skórę włosy i paznokcie
liście i zielona owocnia wykazują działanie przeciw pasożytnicze i przeciwbakteryjne (nalewki na orzechach lub napar z liści likwiduje dolegliwości w obrębie przewodu pokarmowego)
zastosowanie w kosmetyce, poprawiające kondycję i koloryt skóry, włosów i paznokci
Jak jeść orzechy włoskie (owoce)?
Orzechy najlepsze to te świeżo wyjęte z łupinek, jeśli nie ma na nich śladów grzybów i pleśni. Można je prażyć, gotować, dodawać do sałatek, ciast, placuszków, pieczeni, zup... Warto pamiętać, że obróbka termiczna zmniejszy dobroczynne działanie tłuszczy.
Całe orzechy w łupinach powinno się przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Rozłupywać należy tyle, ile w danej chwili potrzeba. Tylko takie orzechy mają najwięcej właściwości odżywczych i leczniczych.
Orzechy łuskane ze sklepu nie mają już tyle wartości, bo cenne składniki, niestety się utleniają. Jeśli sytuacja nas zmusza do użycia takich orzechów, trzeba je opłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem, bo nie dość, że straciły sporo to jeszcze posypano je chemią, żeby mogły długo poleżeć na półkach.
Orzechy włoskie uwielbiam. Wolę te, niż arachidowe czy laskowe.
OdpowiedzUsuńMasz rację - włoskie mają charakter i smak
Usuńcodziennie zjadam jeden orzeszek, lubię pochrupać troszkę. Robię sobie taką mieszankę i chrupię jako przekąskę.
OdpowiedzUsuń1 orzech włoski, 1 łyżeczka słonecznika łuskanego, 1 łyżeczka pestek dyni,- mieszam to i chrupię. Bardzo mi to smakuje. Pozdrawiam
I ja też tak lubię - może to sugestia, ale czuję, jak poprawia mi się samopoczucie. Dziekuję za odwiedziny na blogu. Pozdrawiam serdecznie
Usuń