środa, 7 października 2015

Dynia mądry sposób na odchudzanie i urodę

Dynia nie dość, że ma niespełna 30 kalorii w 100 gramach masy to jeszcze napakowana jest najzdrowszym zestawem witamin, minerałów i dobrych tłuszczy, bez których nasz organizm pracuje marnie a ciało szybciej się starzeje. Do tego jeszcze ten wspaniały kolor z dużą ilością karotenów czyli witaminy wzrostu A. Takie dynie trzeba wybierać, mocno pomarańczowe.

Dynia hokkaido - popularna, bardzo smaczna, nieduża, mocno pomarańczowa odmiana, nie wymaga obierania ze skóry




Dynia zalety


Dynia (Cucurbita L.) zawiera betakaroten przetwarzany przez organizm na witaminę A, która zapobiega starzeniu, poprawia wzrost, dba o ogólny rozwój, wzmacnia wzrok, zapobiega rozwojowi krzywicy u niemowląt i dzieci, zmniejsza ryzyko nowotworów, dodaje uroku skórze, włosom i paznokciom. 

Warzywo jest dobrym żródłem witaminy serca czyli witaminy E a także witamin B - B1, B2, B5, B6, PP (B3). Zawiera cenne minerały - sporo potasu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku, dzięki którym wzmacnia się układ odpornościowy, normalizuje ciśnienie, znikają zaparcia i choroby układu pokarmowego a co za tym idzie jest się sytym i szczuplejszym zarazem.

Kiedyś w Polsce dynię określano nazwą bania-  i słusznie, bo ileż w tej bani wartości, które skutecznie blokują skłonność do stresów (witaminyB). Samo jedzenie kolorowego dania już poprawia nastrój!

Dynia to bogactwo cennych kwasów tłuszczowych, które magazynują jej pestki

Ciekawostką jest, że dynia nie wchłania tak dużo złych związków z nawozów ile inne warzywa- zatem bezpieczna i tania!

Dynia nie zawiera sodu, czyli nie podnosi ciśnienia krwi. Ma dużo potasu a ten dba o równowagę elektrolitów w organizmie i reguluje ciśnienie krwi

Dynia odkwasza organizm i oczyszcza

Dynia pomocna w leczeniu owrzodzeń żołądka i dwunastnicy

Warzywo jest dobrym żródłem białka i błonnika (w 100 g pestek jest 28 g białka, 6 g błonnika, około 600 kalorii)

Dynia hamuje odruch wymiotny, wskazana dla dzieci i kobiet w ciąży

Poprawia pracę nerek i układu moczowego

Dynia lekkostrawna dla dzieci i wszystkich w każdym wieku,  konieczna w diecie mężczyzn zagrożonych chorobą prostaty

Dynia afrodyzjak?  ... jak się czerpie ze skarbnicy takiej jak dynia to mnie nie dziwi, że ma się ochotę...


Moje przepisy z dynią: 

Zupa z dyni na rosole
Placki z dyni
Sernik Pyszny Dynio
Jesienny słodziak, czyli kruche z masą z dyni i sera
Warzywa na patelnię z cukinią i dynią
Sałatka z dyni makaronowej jak zrobić

piątek, 25 września 2015

Domowe sposoby na nadciśnienie

Nadciśnienie to choroba cywilizacyjna. Jest wynikiem pośpiesznego życia i diety bogatej w przetworzone produkty ze szkodliwymi konserwantami i tłuszczami nasyconymi. Współcześnie nawet u dzieci obserwuje się ciśnienie tętnicze powyżej normy, spowodowane głównie śmieciowym jedzeniem typu kiepski hot-dog, czy ociekające tłuszczem frytki.

Aronia uzdrawiające owoce


Brak ruchu  na świeżym powietrzu sprzyja zamykaniu i osłabieniu naczyń krwionośnych.  Do tego jeszcze zła dieta i ciśnienie rośnie a serce przy tym tak się męczy, że się nadyma , zamieniając się z czasem w lichy kapeć trudny do naprawy.

Nadciśnienie jest skutkiem zapchanych naczyń krwionośnych i zwiększa się wraz ze starzeniem organizmu, choć nie jest to regułą. Jak zatem poprawić stan serca, tętnic i żył? Odpowiedź wydaje się bardzo prosta - trzeba radykalnie zmienić dietę na odżywczą, z przewagą warzyw, owoców i ziaren zbóż. Jednak to trochę za mało...



Jak regulować ciśnienie samodzielnie?


Ćwiczymy codziennie bez przeciążania organizmu po kilkanaście minut tak, żeby pobudzać krążenie (rano i wieczorem). 

Unikamy używek, tłuszczy zwierzęcych (oprócz ryb, których tłuszcz jest zbawienny-, kwasy Omega), nadmiaru mięsa, słonych wędlin, szczególnie ograniczamy sól. Można już kupić sól z obniżoną zawartością sodu.

Posiłki przyprawiamy ziołami w niewielkich ilościach, ale często - tymianek, oregano, cząber, rozmaryn, mięta, bazylia - mają zbawienny wpływ na oczyszczanie organizmu 

Dieta bogata w ziarna, kasze, orzechy

Dieta bogata w ryby i owoce morza

Babeczki z kaszy jaglanej, jagód goji, winogron


Sałatki i surówki kropimy olejem tłoczonym na zimno

Sięgamy częściej po warzywa, owoce, soki, bogate w witaminy: C, E, B, D, minerały - potas, żelazo, cynk, wapń, błonnik i antyoksydanty. Wymienię tylko kilka - truskawki, jagody, jeżyny, aronia, morele, jabłka, pomidory, banany, papryka, kapusty, brokuły, czosnek, cebula, buraki, ziemniaki...

Zamiast mocnej herbaty stosujemy napary z ziół przez 2-3 tygodnie z przerwami w ilościach według wskazań na opakowaniu - są w aptekach gotowe mieszanki z głogu, kozłka lekarskiego, bzu czarnego, lipy, skrzypu, dzikiej róży.

Unikamy stresujących sytuacji. Nawet rozmowa podnosi ciśnienie. Lepiej usunąć się w kąt niż ostro dyskutować z kimś, kto i tak nas nie słucha. Trzeba myśleć pozytywnie i mimo problemów nie obwiniać się z byle powodu. Podsumowując; Spokój i jeszcze raz spokój! Wszak złość piękności szkodzi...

czwartek, 20 sierpnia 2015

Jeżyny nie tylko na zdrowe odchudzanie...

Każdy kto boryka się z problemami powolnej przemiany materii i każdy kto tych kłopotów jeszcze nie ma, powinien zajadać się wyjątkowo zdrowymi owocami, zawierającymi znaczne ilości błonnika, dobrze przyswajalne witaminy (w tym spore ilości witaminy E, K, C, B, PP, A), minerały (w tym ważny magnez, wapń, żelazo) oraz przedłużające życie i młodość - antyoksydanty.

Jeżyny (Rubus fruticosus)


Jeżyny są także doskonałe w diecie cukrzyków, dla osób z osłabionym sercem, niedomaganiami układu kostnego, czy z ryzykiem chorób nowotworowych. Jeżyny rosną na łąkach, miedzach, polach i na skrajach lasów. W tym roku dojrzały już na początku sierpnia, bo lato w Polsce słoneczne i bardzo ciepłe. Teraz najlepszy czas na przetwory z jeżyn - soki, dżemy, frużeliny, konfitury, nalewki a także łakocie z jeżynami - pyszne ciasta, desery czy lody.


Dżem i sok z jeżyn przepis



100 g jeżyn zawiera niewielką ilość kalorii ( około 40) i niski indeks glikemiczny (25)

W ziołolecznictwie najczęściej wykorzystuje się liście jeżyny, które mają właściwości przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze i odtruwające. Przywracają prawidłową pracę układu pokarmowego po biegunkach i niestrawnościach. Napary z liści, zapobiegają także powstawaniu wrzodów i działają wykrztuśnie w stanach zapalnych dróg oddechowych.

W pielęgnacji skóry liście i owoce jeżyny łagodzą objawy trądziku, regenerują, ujędrniają i wygładzają jej tkanki. Napary i płukanki z liści wzmacniają włosy i paznokcie.