poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Buraki czerwone kopalnia zdrowia za grosze

Buraki ćwikłowe, popularnie nazywane czerwonymi, powinny robić w kuchni furorę - po pierwsze: z powodu cenionych witamin (witaminy z grupy B i sporo witaminy C) i minerałów (wapń, magnez, potas, żelazo), po drugie: z uwagi na walory smakowe, po trzecie: za apetyczny wygląd i po czwarte: za przyśpieszanie przemiany materii i oczyszczanie organizmu (buraki mają znaczne ilości błonnika). Zawartość takich mikroelementów, jak cez i rubid, hamuje w ustroju człowieka ryzyko cywilizacyjnych chorób a zwłaszcza powstawanie groźnych komórek nowotworowych.
Zalety zdrowotne buraków, doceniano już w okresie starożytności. Buraki przywędrowały do nas z terenów śródziemnomorskich, ciesząc się coraz większą popularnością w podstawowej diecie człowieka. W kuchni prawie na całym świecie buraki cieszą się dużym uznaniem jako warzywa uniwersalne - tanie, bardzo zdrowe i smaczne. Zapraszam na łatwe danie: chłodnik z buraczków i buraczki do drugiego dania za jednym zamachem a także na łatwą zupę z buraczków
Polecam stronę:
http://www.buraki.eu/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika