Jarmuż warto spożywać na surowo, miksując liście bez nerwów, łodyg z dodatkiem soczystych aromatycznych owoców np: brzoskwiń, nektaryn. Delikatna obróbka termiczna np: gotowanie na parze korzystnie wpłynie na zmniejszenie ilości niekorzystnych związków. Soki z jarmużem można także łączyć z jogurtem naturalnym, co dodaje jeszcze więcej walorów smakowych. Szczegółowy przepis na moim blogu Napój super odżywka z jarmużu kulinarnym lub na YT: https://youtu.be/xEI_UEBi6EU
Jarmuż to cenne źródło chlorofilu i sulforafanu, które to substancje działają obronnie, przeciwbakteryjnie a nawet stawiają opór nowotworom. Spożywanie jarmużu chroni układ pokarmowy przed owrzodzeniem. Jak większość zielonych roślin jarmuż ma sporo witaminy K, której właśnie najwięcej w chlorofilu. Brak tej witaminy objawia się słabą krzepliwością krwi i prowadzi do anemii. Bez niej kości są słabe a miesiączki u kobiet bolesne i obfite. Rany goją się długo a krwotoki trudniej zahamować, Cenne minerały jak wapń, żelazo i inne makro i mikroelementy słabiej się wchłaniają.
Jarmuż wzmacnia wzrok, dzięki karotenom.
Duża zawartość w jarmużu przeciwutleniaczy jak witamina C i E ma niebagatelny wpływ na mniejsze ryzyko infekcji, spowolnienie procesów starzenia, regulację ciśnienia tętniczego a także na przyjemny wizerunek widoczny w ładnej skórze, włosach i paznokciach.
Jarmuż zawiera sporo żelaza. Warto wiedzieć, że żelazo obecne w hemoglobinie czuwa nad transportem tlenu do każdej komórki organizmu. Krew uboga w żelazo objawia się w organizmie niedokrwistością, zmęczeniem i innymi groźnymi powikłaniami.
Osoby z niedoczynnością tarczycy jarmuż niestety powinny pominąć.
Podsumowując każdy produkt nawet ten roślinny, choć zdrowy, w nadmiarze nie jest wskazany. Wystarczy 2-3 razy w tygodniu w sezonie wzbogacić dietę szklanką soku owocowego z jarmużem. Na przykład obecne w jarmużu szczawiany mają ujemny wpływ na niektóre procesy w organizmie i mogą skutkować osłabieniem kości i stawów dlatego umiar jak najbardziej konieczny do zastosowania.
Całkiem ciekawe info :) Dzięki wielkie :)
OdpowiedzUsuńU mnie jarmuż to często główny składnik koktajli. Podobnie z resztą jak szpinak. A to ze względu na wskazówki jakie jest najlepsze żelazo. Dowiedziałam się, że tego typu produkty mają żelaza najwięcej. Jestem anemiczna osobą, więc przyjmowanie tego pierwiastka ten jest dla mnie istotne. Zarówno w postaci tabletek jaki i w diecie. Zarówno żelazo o dobrym smaku jak i informacje o produktach zawierających mnóstwo tej witaminy czytając tego typu wpisy. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre obszerne spojrzenie na właściwości zdrowotne jakie daje nam jarmuż i jak może pomóc z uregulowaniem żelaza.
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię jarmuż, przede wszystkim ze względu na jego właściwości. Co do zdrowego odżywiania, to czytaliście już te fakty i mity? https://www.herbapol.com.pl/aktualnosci/zdrowe-jedzenie-fakty-mity-temat-tego-czym-wlasciwie Po przeczytaniu tego artykułu okazało się, że jednak o wielu rzeczach nie wiem. Człowiek uczy się całe życie.
OdpowiedzUsuńMuszę zacząć zdrowo się odżywiać. Przyda mi się ta tematyka bloga.
OdpowiedzUsuńDzięki za polecenie czegoś takiego. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJarmuż jest naprawdę świetny! Sam go często używam.
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych, zielonych warzyw, które sprawdza się w koktajlach :) Uwielbiam też w wersji pieczonej, jako chipsy
OdpowiedzUsuńSam używam jarmużu przede wszystkim do koktajli.
OdpowiedzUsuńjarmuż jest pyszny
OdpowiedzUsuńWażne żeby dieta była indywidualnie dopasowana do zapotrzebowania danego organizmu. Jest teraz taki wybór, że nawet przy problemach zdrowotnych można z pomocą specjalisty dobrać odpowiednią i skuteczną.
OdpowiedzUsuńJarmuż ma wiele wspaniałych właściwości i warto wdrożyć go do diety
OdpowiedzUsuńFajny wpis!
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń