czwartek, 12 lipca 2018

Czereśnie czyli skuteczne sposoby by żyć zdrowiej

W tym roku nikt nie może narzekać, że czereśnie drogie i że krótki sezon. Mamy dostęp do przepysznych owoców już drugi miesiąc.  Oczy same się do nich śmieją a ślinianki po prostu wariują.



Lato długie i dobrze, bo można uzupełnić braki w organizmie a i sporo schować do słoików na gorszy czas. Czereśnie smakują wybornie a ich słodycz nie taka straszna, bo owoce mają niewielki indeks glikemiczny. To jednak nie znaczy, by pochłaniać je kilogramami. Umiar zawsze wskazany.

Ze 100 g czereśni można uzyskać około 50-60 kalorii - bardzo słodkie odmiany mogą mieć kalorii ciut więcej. Tak czy siak to idealne owoce przy mądrym odchudzaniu a nawet przy cukrzycy. Codziennie można śmiało zafundować sobie kilka garści, tym  bardziej, że spora obecność błonnika przyspiesza spalanie i ogólny metabolizm.

Czereśnie to magazyn witamin z grupy B, witaminy C i A, K i minerałów dla serca i odporności, jak potas, cynk, wapno, magnez, żelazo, mangan...

Spora zawartość witamin z grupy B poprawia przemianę tłuszczu, ma wpływ na prawidłowy skład krwi, pracę mózgu, nerwów, zwiększając odporność organizmu na stres, niezbędne dla zdrowej skóry, włosów i paznokci. Przykładowo brak witaminy B2 może powodować np: łuszczycę. Więcej...

Spożywanie czereśni odkwasza organizm, reguluje cholesterol, zapobiegając miażdżycy naczyń krwionośnych.

Czereśnie dzięki bogactwu substancji organicznych działają odtruwająco, oczyszczająco, wzmacniając przy tym serce, nerki, odporność, sprawność i elastyczność stawów.

Warto wykorzystywać czereśnie jako środka moczopędnego, oczyszczającego organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii a także jako sposób na poprawę pracy ociężałego układu pokarmowego.

Czereśnie zawierają sporo jodu a to okazja dla złagodzenia niedoborów, związanych z tarczycą.

Czereśnie to dobre źródło przeciwutleniaczy czyli dobry sposób na odmłodzenie. Zawartość flawonoidów wpływa korzystnie na jędrność skóry, wzmacnia włosy i paznokcie.

Cena czereśni i usuwanie z nich pestek często zniechęca do przetworów, ale każdego roku warto przygotować konkretny zapas. Dżem smakuje wyjątkowo a cukru dodaje się minimalnie. Polecam, przepis, gdzie obróbka termiczna trwa jak najkrócej, by zachować  jak najwięcej walorów pysznych i jednocześnie bardzo wartościowych owoców LINK Przepis na dżem czereśniowy.

7 komentarzy:

  1. Śpieszmy się kochać czereśnie tak szybko odchodzą :D Niestety tak jest, tak samo z truskawkami. Jedyne co zostaje to robić dżemy i kompoty

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra przekonaliście mnie. Na jesień sadze dwa drzewa czereśni, postawie na dwie odmiany tak żeby mieć jedne wcześniej a drugie troszkę później

    OdpowiedzUsuń
  3. I enjoy, cause I discovered exactly what I was having a look for.
    You've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day.
    Bye

    OdpowiedzUsuń
  4. May I simply just say what a comfort to find somebody that really understands what they're talking
    about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light
    and make it important. More and more people should
    check this out and understand this side of the story.
    I can't believe you're not more popular
    because you certainly have the gift.

    OdpowiedzUsuń
  5. Great article! We will be linking to this great article on our site.
    Keep up the great writing.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hurrah! After alll I got a web site from where I know how too genuinely get valuable data regarding myy study and knowledge.

    OdpowiedzUsuń
  7. I am usually looking for brand spanking new details about this kind of important topic, and am specifically
    delighted when I find sites which might be well-written and well-researched.
    Thanks for providing this kind of superb information, and I
    glimpse onward to learning much more right from your blog page in the long term
    future.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu.
Pozdrawiam Weronika