środa, 22 sierpnia 2012

Pomidory - niby zwyczajne a jednak wyjątkowe


Pomidory – to smaczne i zdrowe warzywa, choć dla alergików mogą być udręką. Obniżenie odporności organizmu to zmora współczesnych czasów i odpowiada za większość chorób, w tym uciążliwej alergii. 

Pomidory podnoszą siły obronne organizmu i są kopalnią przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. 



Pomidory są źródłem najważniejszych witamin:  C, A, B, K, PP i pierwiastków (minerałów): potas, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, kobalt, fosfor, jod, miedź oraz cenne kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy, biotyna


likopen – bardzo ważny składnik pomidorów. Likopen – to super przeciwutleniacz, który chroni przed chorobami serca, nowotworami,  starzeniem, sklerozą i depresją. Warto się pokusić o własnoręczne przetwory z pomidorów, bo właśnie gotowane mają najwięcej likopenu.







Sos pomidorowy prosty przepis


5 kg małych, dobrze wybarwionych pomidorów
1/3 szklanki oleju ( można go dodać dopiero bezpośrednio przed spożyciem - po to, żeby witaminy takie, jak na przykład A mogły być przyswojone przez organizm)
świeże zioła - bazylia albo oregano
3-4 ząbki czosnku
Sól, pieprz, cukier do smaku

Pomidory kroimy na połówki, wrzucamy do garnka i smażymy, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i mieszamy, głównie po to, by szybciej odparowały. Dobrze je wyłączyć, by po kilku godzinach włączyć ponownie i mieszając odparowywać. Na koniec doprawić, dodać olej (pamiętajmy, ze wiele witamin rozpuszcza się w tłuszczu, najlepiej z pierwszego tłoczenia) wlać do wyparzonych słoików i pasteryzować około 15 minut w temperaturze 80 – 90 stopni C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za pozostawienie komentarza na moim blogu. Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania i propozycje, co do jego zawartości.