czwartek, 2 marca 2017

Czekolada gorzka ciemna smakołyk i lek

Dobra gorzka czekolada to wartościowy przysmak.  Możemy z niej czerpać moc niezbędną dla serca, humoru i witalności. To nie znaczy, że mamy się nią objadać bez umiaru. Już w kilku kostkach ma sporo cudownych składników odżywczych, że wystarczy systematyczne niewielkie spożywanie.

Dobrze sprawdza się kuracja - dwa tygodnie po 15-20 g dziennie (5-6  kostek). Potem tydzień przerwy i powtórka... Tabliczka czekolady gorzkiej o wadze 100 g ma około 550 kalorii. Zakładając, że czekolada ma 18 kostek to jedna gorzka ma ok. 30 kalorii.
Dla porównania: Czekolada deserowa - jedna kostka to ok. 40 kalorii, czekolada mleczna jedna kostka to ok. 50 kalorii. Różnice niby niewielkie, ale zawartość kakao w mlecznej duuużo mniejsze i cukru zbyt wiele.

Osoby, które cierpią na zaparcia lub inną wrażliwość, wskazująca na nietolerancję czekolady, lepiej niech zamienią ją na inne produkty, bogate w magnez lub tylko wzbogacą dietę o błonnik.

Liczy się czekolada gorzka i ostatecznie deserowa. Tak i tylko takimi warto się delektować a szczególnie gorzką, bo powalczy nawet z cukrzycą. Mają dużo konkretnego składnika, którym jest kakao. Wartościowa czekolada gorzka powinna mieć go minimum 60%.

Kakao i czekolada to produkty z ziaren kakaowca, docenianych już jako magiczny eliksir przez starożytnych Majów. W produkcji kakao i czekolady ginie zapewne witamina C, z uwagi na obróbkę termiczną, ale i tak wszystkie obfitują w cenne minerały - magnez, potas, żelazo, chrom, cynk, miedź , mangan. Są także żródłem ważnych dla naszego zdrowia witamin- A, E i B oraz ważnych związków antyoksydacyjnych, hamujących procesy starzenia, podnoszących odporność, obniżających ryzyko raka i przywracających człowiekowi ogólny komfort psycho-fizyczny.


Czekolada przeciwdziała miażdżycy-zapobiega powstawaniu skrzepów, wylewów, uelastycznia, wzmacnia i rozszerza naczynia krwionośne a w efekcie przeciwdziała nadciśnieniu.

Czekolada pomaga zwalczać depresje, choroby reumatyczne i nerwobóle.

Czekolada wzmacnia układ nerwowy, chroni mózg przed utratą koncentracji, otępieniem i demencją w wieku słusznym. Zamiast sięgać po leki pobudzające lepiej zaopatrzyć się na bieżąco w kilka smacznych tabliczek.

Czekolada ma właściwości odchudzające, oczyszcza i pomaga szybciej spalać tłuszcz, bo przyśpiesza metabolizm.

Czekolada jest naturalnym afrodyzjakiem a przy tym pełna wartości smakowych i aromatycznych.

Współcześnie każdy może nabyć bez problemu oryginalne ziarno, dobrej jakości kakao i czekoladę, by zapewnić sobie kompletne korzyści. Nie polecam kakao smakowego, słodzonego z dodatkami, które ma niewiele wspólnego z ziarnem czy czekoladą.

środa, 11 stycznia 2017

Imbir rozgrzewający przysmak nie tylko na przeziębienie

Imbir od dawna cieszy się ogromnym zainteresowaniem z prostego powodu, bo dodaje potrawom charakteru, przyjemnego smaku i odpowiedniej ostrości. Ostrość i wyjątkowy skład rozgrzewają organizm. Imbir pobudza nas do aktywności i chroni przed infekcjami i otyłością.
Namawiam na świeży imbir, który kryje najwięcej mocy. Zimą do herbaty wystarczy dodać ciut posiekanego lub suszonego, by przekonać się, jak łatwo i skutecznie może zastąpić lub wspomóc popularną aspirynę.

Co zawiera imbir?


Plaster posiekanego imbiru to niczym zdrowa pigułka z witaminami - E, C,  ważnymi witaminami z grupy B (w tym kwas foliowy B9) i z minerałami, niezbędnymi, jak wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, potas, fosfor, selen...

Imbir zawiera  przyjemny eteryczny olejek zingiberol oraz substancje dające mu nutę goryczki: gingerol i zinferon.  

100 g korzenia imbiru -czyli tej świeżej postaci zawiera około 80 kalorii, zaś 100 g suszonego imbiru ma ich około 340. 

Więcej o składzie imbiru - polecam odwiedzić: Żródło: http://eco-supplements.com/pl/natura/imbir-leczy-i-wspomaga-odchudzanie/
oraz: http://www.rozmiar.com/imbir-kalorie-wlasciwosci-witaminy-wartosci-odzywcze-zastosow.php


Imbir działanie



rozgrzewa i pobudza metabolizm wspomagając odchudzanie

działa przeciwzapalnie-skuteczny na uśmierzenie kataru i złagodzenie kaszlu, 

zmniejsza bóle miesiączkowe, bóle stawów, kolki jelitowe, migreny...

skutecznie zapobiega odruchom wymiotnym-przydatny w chorobie lokomocyjnej

dzięki dużej zawartości potasu, skutecznie dba o serce

zapobiega powstawaniu skrzepów krwi, które często są przyczyną zawałów

zmniejsza niedokrwienie organizmu, wspomagając transport tlenu we krwi do najważniejszych organów - sprawny mózg i lepsza koncentracja

dzięki witaminom B działa antydepresyjnie, poprawia samopoczucie, rozbudzając zapał i aktywność

wzmaga apetyt

poprawia smak potraw-zaostrza i orzeźwia,  przyśpiesza ich trawienie

posiada działanie ściągające przy opuchliźnie

w kosmetyce  przydatny do leczenia trądziku, owrzodzeń, polepszenia kondycji włosów i paznokci




Imbir jak spożywać?


Imbir najsmaczniejszy jest świeży. Najlepiej posiekać kawałek korzenia w poprzek włókien. Leczniczo zalewamy rozdrobniony gorącą wodą na kilka godzin. Do ciepłego naparu możemy dodać miód, sok z owoców. Pijemy kilka razy dziennie po filiżance (chłodny lub podgrzany). 

Do gorącej herbaty lub kompotu z suszonych owoców warto dodać szczyptę imbiru świeżego lub suszonego - świetnie rozgrzewa a przy tym napój bardzo smaczny i aromatyczny.

Amatorzy mięsnych potraw powinni na stałe wprowadzić do diety imbir, który nie tylko poprawia smak, ale wspomaga prawidłowe trawienie. Imbir to świetny dodatek do wielu sałatek,  zup- szczególnie lubiany w kraju do popularnych flaczków. Na Dalekim Wschodzie imbir używany jest od trzech tysiącleci, gdzie często podsmaża się go wraz z innymi warzywami z dodatkiem mięs, z ryb i owoców morza lub tylko solo z warzywami.

Ze świeżego imbiru warto przygotować zdrowotną nalewkę dosłodzoną miodem. Kilka umytych korzeni posiekać i wrzucić do słoja o poj. 2 l  (imbir w słoju do około 1/3 jego wysokości). Wlać 0,5 litra wody ciepłej przegotowanej i 200 g miodu. Mieszać do rozpuszczenia miodu. Dolać 250 ml spirytusu lub 500 ml wódki niesmakowej. Wymieszać. Zakręcić słój na luz bez dokręcania zakrętki i odstawić na 2-3 tygodnie w ciemnym miejscu z temperaturą pokojową

Przeciwwskazania w spożywaniu imbiru


Zasada numer jeden to  u m i a r.  W nadmiarze może zaszkodzić wszystko, nawet najlepsze panaceum.

Osoby wrażliwe, które z jakiegokolwiek powodu czują niesmak po spożyciu imbiru, powinni pominąć go w swojej diecie. Imbir nie jest wskazany dla osób z chorobą wrzodową żołądka, schorzeniami przełyku i.t.p. Przy szczególnych wątpliwościach najlepiej zasięgnąć rady specjalisty lekarza lub dietetyka.

Napisz o własnych spostrzeżeniach o działaniu imbiru z własnego doświadczenia. 
Pozdrawiam Weronika